Raritní a zajímavé fotografie - letectví

Galerie, Album, výroky o válce.

Moderátor: jarl

Odpovědět
stronger.p
desátník
desátník

Re: Raritní a zajímavé fotografie - letectví

Příspěvek od stronger.p »

Zemakt píše: 25/3/2025, 19:16 Ee, na 12 let by vypadala dost zkušeně. Ale dobrý, o ní jsem neměl ani šajna :up:
Jsem netušil, že byla od něho o dost mladší
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Bat. Ne ne, na tu už jsem koukal. To je jiná váhová kategorie a pak už nelétala. Ještě bych mohl říct, že celá tato událost má spojení s Udetem, na jehož vystoupení zrovna celá tato parta lidí koukala a bavila se jím.
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
stronger.p
desátník
desátník

Možná je to taky blbost, ale napadlo mě podle fotek dole v odkazu, že by to mohla být Thea Rasche, která s Udetem tehdá mohla přiletět jako pasažér? Typově, tím "širokým" obličejem, je té letkyni na tvých fotkách podobná. Ty tvoje fotky jsou screeny z videa?

https://c7.alamy.com/comp/BDCCAM/rasche ... BDCCAM.jpg

https://www.alamy.com/stock-photo-rasch ... archtype=0
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Troufám si říct že ne. Hlavní markant, nos. Ovšem somatotyp identický, to jo.

Ano, zítra ti pošlu SZ. Zatím dík za spolupráci :wink:

Edit, anebo ne, dám to sem. Víc hlav víc ví.
ObrázekObrázek

Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Takže oč jde. Jak jsem výše dával tu fotografii D.VII tak jsem si večer ještě chvilku listoval ve staré triádě, kde mne zas po těch letech upoutal ten Fokkerův slavný pašunk celé fabriky do Holandska. A tak jak jsem si k tomu dál vyhledával podrobnosti, když jsem narazil mj. na tuto fotografii
fokv35-2.jpg
s popisem Udet a jeho předváděčka v dubnu 1919 Praha Kbely. Hledal jsem tedy dál a narazil na tohle:

phpBB [video]

respektive zde
https://www.criticalpast.com/video/6567 ... -with-them

No a včíl mne napadlo, že by to celé nemusel být úplně blbý námět na článek, pracovně nazvaný "Fokker C.I". Jenže ať pátrám jak pátrám tak k té Praze zatím nic nenacházím. Tak jsem zkusil tu ženskou. Možná snad by mohlo něco být v Udetově knize Můj život letce (nemám). Už jsem projel i dubnové Národní listy z devatenáctého, ale buď jsem to přehlédl nebo tam zmínka o této show není. Nicméně mám za to, že když se to na videu papalášema jen hemží a když tam byla i kamera, tak někde o tom něco sakra být musí :?:
ObrázekObrázek

stronger.p
desátník
desátník

Divný je, že je v popisu videa, že Udet bere na palubu americké důstojníka..., kde by se u nás vzal v tý době americký důstojník Když si přesnímkuješ to video, ta změť těch různých uniforem (ve vojenských hadrech se nevyznám), v pozadí vidím (myslím) německé brigadýrky... Je to opravdu u nás?

Popis u videa:
Německé letecké eso z 1. světové války Ernst Udet vozí pasažéry na projížďky v upraveném dvoumístném letounu Fokker D.VII s německými značkami během poválečné letecké akce na letišti Kbely u Prahy v Československu. Udet v civilu stojí opodál, zatímco dva muži pomáhají důstojníkovi americké armády v uniformě oblékat si objemnou kombinézu, aby chránili jeho oděv. Udet nosí svou vlastní malou létající čepici srolovanou na hlavě a podává důstojníkovi helmu. Kolem dalšího německého letadla v pozadí jsou vidět muži. Důstojník se snaží obléknout kombinézu. Pohled na důstojníka na předním sedadle letadla s přilbou s brýlemi zvednutými na čele a usmívající se do kamery. Udet sedí uvolněně a usmívá se na (zadním) sedadle pilota. Rozhlíží se po letadlech provádějících manévry nahoře (není vidět). Detailní záběr na Udeta a pasažéra. Pohled zezadu, jak jim vlajkonoš mává dál a oni vyjíždějí ke startu přes travnaté pole letiště Kbely. Další scény ukazují letoun v různých akrobatických manévrech včetně smyček. Zpátky na zem sedí Udet na trupu s nohama v kokpitu, zatímco na palubu nastupuje další cestující. Po letu jsou vidět pojíždění. Když se cestující zastaví, podá přilbu a brýle muži stojícímu poblíž letadla a sestoupí na křídle na zem. Zbývající sekvence ukazuje Udeta, jak si povídá s obdivovateli, kteří ho obklopují, zatímco kouří cigaretu. Patří mezi ně dámy, pánové, vojenští důstojníci a žena v letecké kombinéze a helmě.

Co jsem tak zjistil Udet a Von Greim získali D-VII konvertovaný na dvousic (D.VII 10415/18) a D-VIII a na těch dělali ty "letecké dny". Když Von Greim D-ViII rozbil, tak jim to zakázali.

Originální plakát: (?) https://catalogue.swanngalleries.com/Lo ... fNo=588086
Alfik
7. Major
7. Major

Příspěvek od Alfik »

stronger.p píše: 28/3/2025, 15:23 Divný je, že je v popisu videa, že Udet bere na palubu americké důstojníka..., kde by se u nás vzal v tý době americký důstojník Když si přesnímkuješ to video, ta změť těch různých uniforem (ve vojenských hadrech se nevyznám), v pozadí vidím (myslím) německé brigadýrky... Je to opravdu u nás?
To mohl být charge d´affair nebo jakýkoli náhodný styčný d., třeba na vyslanectví, z jakéhokoli státu, nemusel být z tadmoť.

Dodatek pro vysvětlení: Na letecký den, a zvl. na takový kde byla anoncována návštěva a předvedení nejlepší tehdejší techniky, by takový důstojník dojel třeba i Francie apod. Je to součást jeho práce, obhlídnout a co nejvíc zjistit. Na Dny NATO taky jezdí kde kdo od Číňanů až po Čilany :)
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
stronger.p
desátník
desátník

S tím mohu souhlasit, ale..

Většinu letadel, která sem přiletěla hned po válce, úřady zabavily. Všimni si, že D-VII (C.I) má trámové kříže na křídlech nahoře i dole. Ten Rumpler má také německé nebo c.k. označení (úplně jsem to nezkoumal)..
V dubnu 1919 přiletěli do Kbel Francouzi se SPADy A Breguety:
http://www.vrtulnik.cz/ww2/protektorat-kbely.htm (provoz v Kbelích do roku 1929 včetně)
O leteckém dni ani zmínka.

Tady je odkaz na on-line celou knihu Udet, můj život letce, v originále. O Vystupování s von Greimem se tam nijak nezmiňuje (já jí četl již dávno, takže si to úplně nevybavuju).
https://www.projekt-gutenberg.org/udet/ ... epage.html

Další poster z té doby:
https://www.mkg-hamburg.de/sammlung/obj ... -e00109253

V knihách Rajlich-Sehnal, Československé letectvo 1918-1924 a Vzduch je naše moře, taky ani zmínka.

Ale poctivě hledám a zjišťuji, listuji knížkách a digitálních archivech (alespoň nečumím zbůhdarma do compu :D), které jsem "zdědil" po svých, již zesnulých kamarádech, kteří dělali předloháře pro asi nejlepší modelářskou firmu v ČR :), co produkuje plastikové modely letadel.
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

K uniformám. Je to právě naopak, pominuli to co píše Alfík, tak Praha tehdejších dní představoval ve vojenských mundúrech doslova světové panoptikum, kde vedle různých navrátilců z front si podávali ruce všelijací členové vojenských misí, nově konstituovaných velvyslanectví apod. A zrovna ti chtěli být logicky viděni. Paradoxně mne tato záležitost přijde nejméně divná, spíše naopak. To je pro mne víc zarážející ten tlouštík co se sápe do kokpitu a Udet tam s ním pak dělá loping :wink:

Co se týče těch konfiskací, tak dost také záleželo kde a kdy k tomu docházelo. To co popisuješ bylo vcelku běžné později na východě, nicméně zde dlouho panoval válečný stav. A stejně pak docházelo, ne vždy, na vrácení zabavených letadel. Něco jiného byl západ. V dubnu 1919 ještě nebyla podepsána mírová dohoda a pochybuji, že si to RČS chtěla s Německem rozházet. Ostatně kufrovalo se zvesela i obráceně. Ale k meritu věci.
Vzhledem, že proti relevantnosti popisu, lokaci a dataci onoho videa nic nehovoří, je nutné jej aktuálně brát jako holý fakt a jako k takovému tak přistupovat.

Když člověk takhle pátrá a hledá upne se na jednu věc, a ta ho kolikrát dožene do stavu beznaděje :lol: . Takže nechal jsem pro tento moment ženu v kukle ženou v kukle a zkusil jsem to uchopit jinak. Znovu připomínám, že jsem projel veškerá vydání Národních listů onoho měsíce s nulovým výsledkem. A tak má nová spekulativní hypotéza se opírá o samotný letoun, tedy Fokker D.VII. Co vlastně víme?

- materiálně technické zabezpečení Leteckého sboru RČS bylo v dubnu tak mizerné, že MNO bralo zcela bez skrupulí jakýkoliv trochu smysluplný letecký materiál. A téměř od každého. A ani zmíněné dodávky z Francie to moc nezměnily.

- relativně nedaleko od Prahy pak žil byl jeden velmi ambiciózní a taktéž bezskrupulózní člověk jménem Anton Fokker, jenž byl mimochodem schopen ještě za války vyrábět na sklad aniž by od Luftstreitkräfte obdržel oficiální objednávku. Příměří a blížící se faktická kapitulace Německa mu tehdy nenechávala spát, ba o to víc, když viděl ty stovky nově vyrobených a nepřevzatých D.VII a V.38 (C.I) válejících se mu ve výrobních halách.

- na a pak tady byl jeden ex stíhací pilot, světově známé eso s obrovskou popularitou, navíc sympatický a komunikativní. Jo, Udet.

Jak je vidět na konspiračku je zaděláno, že :wink:

Jednoho dubnového dne roku 1919 se pak v Praze Kbelích objeví Udet s dvoumístnou úpravou D.VII, načež k ohromnému úžasu všech přihlížejících začne nad letištěm s letounem provádět různé psí kusy a vylomeniny. Nakonec i pár potentátů vč. jedné ženy vezme do vzdušné dimenze. Na přítomné příslušníky československého Leteckého sboru a MNO kvality letounu udělají samozřejmě dojem a ti začnou u svých nadřízených referovat. Začnou drnčet telefony, začne se licitovat o ceně. Jenže, už od května začínají do RČS přijíždět první z Francie vypravené letecké transporty s darovanou leteckou technikou. A co si budeme říkat, dar je dar, a na Slovensku se rozjíždí válka. Prostě špatný timing. Dokonce moc moc špatný. Jenže.

27. května 1919 za čs. liniemi nouzově přistává Fokker D.VII jenž je promptně opraven a zalétán načež ho dostává do pazour elita tehdejšího Leteckého sboru. No a ti nešetří superlativy, nepřekvapivě, letoun to byl opravdu výborný, obzvlášť s Austro-Daimlerem pod kapotou. Nu a včíl se nám začíná kruh pomalu uzavírat. Udet a jeho pražská předváděčka, zkoušky kořistní "sedmičky". Člověk pak není překvapen, že zcela seriózně začne MNO jednat s různými pochybnými lidmi o propašování několika desítek stíhacích D.VII z území Německa, z území kde již nějakou dobu řádila mezinárodní likvidační komise. Přičemž je MNO ochotno jít na tu mez, že by před hromadným přeletem přemalovávalo ještě císařské znaky čs. kokardami. Něco jako udělalo zde: viewtopic.php?p=447423&hilit=Gotha#p447423 . To že z obchodu pak sešlo je věc jiná, nicméně už jen to, že RČS zaplatila za pohonné látky na přelet naznačuje jak velké její odhodlání získat Fokkerův brus bylo. A předpokládám, že to odhodlání se nerodilo nějak spontánně.

Takže jak přátelé, je to možné? Dává to smysl?

Jinak, co mi do celé téhle mé teorie hází poněkud vidle, pominu-li doposud panující totální absenci dalších zdrojů, tak je časová osa.

- letecká produkce Udet - duben 1919
- příjezd prvních fr. transportů květen 1919
- Fejésova kraksna na slovenské frontě květen 1919
- Fokker pašuje fabriku ze Schwerinu do Holandska červenec 1919

Jo, kdyby byla produkce po nouzovém přistání na Slovensku, tak je to tútáč :rotuj:

Jinak, knihu od Udeta už mám na poště. Vzduch je naše moře, výborný, základ. Rajlich klasika, ale je to fakt poplatný době.
ObrázekObrázek

stronger.p
desátník
desátník

Delší dobu tu nic nebylo..:). Jinak po "leteckém dni" ve Kbelích v dubnu 1919 dál pátrám, ale zatím ještě se není čím "pochlubit" :)
Přílohy
r1.jpg
r2.jpg
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Podle té SOP lze nalézt odpověď raz, dva :wink:

Zítra, plus něco k pátrání.
ObrázekObrázek

Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Takže na snímku je Rhino od Sopwithu. Zajímavý bombarďák docela kompaktních rozměrů s vestavěnou pumovnicí. Nicméně neúspěšný.

https://en.wikipedia.org/wiki/Sopwith_Rhino

A copak je tohle?
hu.jpg
K Udetovi nad Prahou až doma.
ObrázekObrázek

bat
nadporučík
nadporučík

Příspěvek od bat »

Tipovací soutěž. Co si myslíte se pánům níže stalo?
scan1.png
PS. Bohužel nemám kvalitnější podklad a strejda Google mi lepší nenašel.
Obrázek
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Zmrzli?
ObrázekObrázek

NOTNA
rotmistr
rotmistr

Příspěvek od NOTNA »

Deformácie po preťažení?
bat
nadporučík
nadporučík

Příspěvek od bat »

Ne a ne.
Ve zdraví přežili pokud vím.
Obrázek
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Ty dvě poslední srovnávačky mi u těch ksichtů přijde že to je jeden a tentýž.
ObrázekObrázek

bat
nadporučík
nadporučík

Příspěvek od bat »

Nemám na tohle moc cit, ale nerozporuju to. Možná ta hranice vlasů je jiná... každopádně při těch pokusech by je nepoznala asi ani jejich máma. A vůbec nechápu, že do toho dobrovolně šli.
Obrázek
stronger.p
desátník
desátník

Zemakt píše: 8/4/2025, 10:10 Takže na snímku je Rhino od Sopwithu. Zajímavý bombarďák docela kompaktních rozměrů s vestavěnou pumovnicí. Nicméně neúspěšný.

https://en.wikipedia.org/wiki/Sopwith_Rhino

A copak je tohle?

hu.jpg

K Udetovi nad Prahou až doma.
Konkurent Nieuportu 11 :), Ponnier M1, moc úspěšný nebyl, přestože vypadá na tu dobu velmi elegantně, Charles Nungesser se na něm při testu pěkně zrakvil.. Ten kužel mi oživil vzpomínky na francouzský seriál "Muži na křídlech" :)
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Takže k tomu Udetovi. Fokkerova vlastní biografie došla. Mám toho rozečteného víc, tak jsem si jen přečetl kapitoly věnující se předmětnému časovému období. No, pominuli, že je to napsáno opravdu hodně, hodně otevřeně, pak na přímou zmínku o Udetovi v jeho službách jsem nenarazil (třeba to tam ještě někde bude, ale pochybuji). Jediné co tam je, a co ten můj konstrukt shodou okolností také nevylučuje je tato pasáž, cituji ...

Dostal jsem zprávu, že komise spojenců navštíví naše továrny a bude dohlížet na to, aby se systematicky zničil každý stroj každý motor. ........
....Během těchto bouřlivých rebelantských dnů se našlo mnoho armádních pilotů veteránů, kteří byli ke svým strojům připoutáni sentimentem a neuposlechli rozkazu. Někteří odlítli se svými letadly zpět do Schwerinu, jiní je ukryli na venkově, daleko od slídivého oka komise. Tato praxe se tak rozšířila, že musel být vydán zvláštní rozkaz, který sliboval pilotům uložení velkých pokut v případě neuposlechnutí. Slavná pruská disciplína v té době ztratila na síle a rozkaz byl málo účinný.

No, jako dobrý, ale moc nám to asi nepomůže. Jen snad, že to bylo stále reálné. Doba byla tehdy kurevsky turbuletntí a v podstatě vše bylo možné.

Jinak když už máme to knižní okénko. Jak jsme výše řešili ten antikvariát na Megaknihách. Zaplacenou objednávku jsem dvakrát urgoval. Nakonec to přišlo. Kniha ovšem zcela nová, ještě v originálním baletní ve freschfolii.
ObrázekObrázek

Odpovědět

Zpět na „Fotografie, vtipy, citáty“