AČR kampak kráčíš?
Moderátor: jarl
Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.
Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".
Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.
Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.
Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".
Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.
Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Re: AČR kampak kráčíš?
U nas bol vybraty olietany AW189,...
Ak chcete niečo s podobnou nosnosťou ako Mi-17 s rampou, doporučujem upriamiť pozornosť na AW101.
Naposledy upravil(a) pjaro77 dne 6/2/2024, 11:31, celkem upraveno 1 x.
Já nerozporuji, že se ECMO a IKEM nelétá, ale nějak opomíjíš fakt, že tyhle obludy právě kvůli své obludnosti obvykle nelétají přímo na specializovaná pracoviště, jelikož podle platné VFR příručky takovou obludu unese např. v Praze pouze heliport ve Střešovicích s nosností 12 t.
Brno to samé, FN Brno nový heliport nosnost 6,4 t, ale FN USA, kde je i CKTCH, dokonce nosnost heliportu pouze 3,5 t. Tudíž obluda při takové přepravě přepraví pacienta na letiště, tam překládka do sanitky a teprve odvoz na spec. pracoviště. Za takového stavu infrastruktury to může dělat prakticky jakákoliv vyhovující přepravní technika.
Tady máš ECMO u menšího vrtulníku v Olomouci:
https://www.zzsol.cz/aktuality/Pristroj ... ulniku-225
Zkratka nevím, zda je rampa tak klíčový požadavek pro nový vrtulník hasičů, když ojedinělé velké přepravy ECMO a IKEM zvládá armáda (která by si podobné schopnosti měla udržet i do budoucna) a na západě je to soukromý sektor.
Neopomíjím, protože tahle obluda mi lítá nad hlavou, když přistává v nemocnici.
Tudíž ta obluda, ať už v Praze nebo kdekoliv jinde přistává na nejbližším možném místě, pokud možno v areálu nemocnice. Na letiště létají CASA.
Hasiče do ECMO/IKEM vůbec nepletu. Smysl toho, proč by měli mít hasiči vlastní vrtulníky mi poněkud uniká. Ty má obsluhovat buď PČR nebo AČR.
Tudíž ta obluda, ať už v Praze nebo kdekoliv jinde přistává na nejbližším možném místě, pokud možno v areálu nemocnice. Na letiště létají CASA.
Hasiče do ECMO/IKEM vůbec nepletu. Smysl toho, proč by měli mít hasiči vlastní vrtulníky mi poněkud uniká. Ty má obsluhovat buď PČR nebo AČR.

Ach ano, proslulá česká improvizace, netřeba investovat do heliportů, když můžeme přistát kdekoliv jinde.

Myslel jsem, že takhle omezenou nosnost mají heliporty na střechách. Ne že asfaltový na zemi neunese střední vrtulník. Vždyť ty normálně přistávají na nezpevněných plochách.
to není improvizace, ale používaný a schválený stav. Větší improvizace je použití malých vrtulníků u objemných zdravotnických přístrojů, jak navrhuješ ty

AW101 je sice teoreticky civilní vrtulník, ale reálně ho krom tuším jedné policie používají pouze armády. Je to už fakt velká kráva, třímotorová, s ne zrovna levným provozem. Jako osobně ho mám rád, ale fakt pochybuju, že by byl pořízen zrovna on.
Ale asi by nebylo od věci řešit tu situaci krom nákupu nových vrtulníků i vybudováním potřebných heliportů, to zas jo

U nemocnic, kde tyto zákroky probíhají určitě (IKEM, FNO, VFN) určitě. U těch zbývajících stačí jednou za čas ohradit vhodnou plochu v areálu nemocnice (což se dělá i nyní).

Nic takového nenavrhuji. Ten odkaz na olomouckou záchranku byl pro informaci, ne můj návrh na řešení.
A že se nějaká improvizace oficiálně schválí k dlouhodobému používání, tím by bylo lepší se moc nechlubit.

https://www.securitymagazin.cz/defence/ ... 71874.html
Bez spojení není velení. Pro AČR jej ale zajišťuje slovenská firma figurující v ukrajinském skandálu s nedodanou municí
Bez spojení není velení. Pro AČR jej ale zajišťuje slovenská firma figurující v ukrajinském skandálu s nedodanou municí
Wolfhound to, že to ty považuješ za improvizaci neznamená, že to improvizace je.

Ano, a v některých nemocnicích pak probíhá přijetí urgentního pacienta tak, že přilétá vrtulník na vhodnou plochu v areálu nemocnice či v okolí, přijímací oddělení objednává sanitku záchranné služby, pacient je přeložen z vrtulníku do sanitky, ta převáží pacienta k příslušnému oddělení, kde je pacient přeložen ze sanitky na lůžko. Problém nastává, když jsou na okrese všechna vozidla ZZS v terénu. To je potom prostor pro českou improvizaci 2. stupně. Ale také se jedná o schválený a používaný systém.
Což jsem ale již hodně off-topic, tudíž za mne vše.
tyhle věci jsou z drtivé většiny plánované, vrtulník s pacientem létá na SPECIALIZOVANÁ pracoviště, a nikoliv na okresní nemocnici, kde je Zedníček s jednou 1203.