Akce v Perském zálivu a okolí
Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.
Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".
Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.
Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.
Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".
Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.
Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Re: Akce v Perském zálivu a okolí
Viacero medii hlasi, ze Kurdi z Iraku spustili ofenzivu na uzemi Iranu.
https://x.com/i/status/2029307043702575570
https://x.com/i/status/2029307043702575570
A zase s nimi vyjebou

Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
je. Co jsme koukal, Američani docela systematicky útočí na Íránské námořnictvo. Ne že by bylo nějak extra silné.sahidko píše: ↑4/3/2026, 15:39 Tak vraj prvé bojové potopenie lodi torpédom pre US Navy od 2. svetovej: https://x.com/sentdefender/status/2029195728497643767
Íránci nejspíše nečekali, že na ně ponorka zaútočí, je to poprvé od roku 1982, kdy ponorka potopila hladinovou loď. Záběry ukazují, poměrně rozsáhlou a nečekanou destrukci.

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Ono to torpédo taky útočí poněkud jinak.

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Vybuchuje pod kýlem. V podstatě láme lodi vaz. Zde je to hezky srozumitelně popsáno https://www.armadninoviny.cz/americka-p ... pedem.html

Jasně, takhle útočí torpédo, ale jak myslíš to, že útočí poněkud jinak?
P.S. nechápu kontext toho co si napsal, tak jen to potřebuji osvětlit. Nebo to jen píšeš pro ty, kdo neví co torpédo dělá a potom to doplňuješ popisem?
P.S. nechápu kontext toho co si napsal, tak jen to potřebuji osvětlit. Nebo to jen píšeš pro ty, kdo neví co torpédo dělá a potom to doplňuješ popisem?

Normálně průrazem pod vodoryskou, viz Prien a spol.
Jestli víš jak útočí tak nechápu nad čím se podivuješ
Jestli víš jak útočí tak nechápu nad čím se podivuješ

Jasně. Ale myslím, že Amíci už nepoužívají na ponorkách torpéda se zásahem trupu. Nebo stále ano?

Nevím ale není proto důvod. Ostatně je zajímavé kolik málo kg nálože stačí k tak velké destrukci.

Obrovské náboje v lodných delách nemali veľa výbušniny v sebe. Obrovské náboje lodných diel Yamato mali 25- 60 kg výbušniny v sebe.
Takže ich bolo nutné dosť na zničenie veľkej lode.
Takže ich bolo nutné dosť na zničenie veľkej lode.
Já bych všechny ty internety a umělý inteligence zakázala.
Nad ničím se nepodivuji, leda teď?
P.S. Už chápu!

No, ono to tak i obyčejně bývá, že torpédový útok je nečekaný a přichází bez varováníP.S. Už chápu!Tou "nečekanou destrukcí" jsem myslel, že přišla naprosto nečekaně, že Íránská loď evidentně byla překvapená a šla ke dnu bez varování.

Jasně, spíše jsem chtěl vypíchnout, že podle všeho Íračani nepodnikali žádná protiopatření. Vypadá to, že prostě jen pluli z Indie do Íránu jako by se nechumelilo. Docela proto svědčí i to, že podle všeho ze 180 námořníků se zachránilo 32, pokud tedy platí stále to co jsem četl.
Je to ovšem praktická ukázka jak jsou moderní jaderné stíhací ponorky smrtící.
Je to ovšem praktická ukázka jak jsou moderní jaderné stíhací ponorky smrtící.

Jestli se nemýlím, USN na ponorkách používá jenom nejnovější modifikace Mk.48.
Cerkev je blízko, ale je ledovice. Krčma je daleko, ale půjdem opatrně.
Vnímám to jako důkaz, že těm moderním torpédům Američani věří a skutečně fungují v boji ...
viz Falklandy a potopení Belgrana starožitným torpédem.
BTW. Ten útok ze spodu byl možný už od nástupu magnetických pistolí (nebo jak to přeložit) a s tím přišli Němci už za první světové války. Ale to mě vede právě na myšlenku jestli právě ty moderní lodě jsou stavěné dostatečně odolně. A teď si nemůžu vzpomenout odkud to mám (Žiarovský?), argumentuje, že právě po té britsko-argentinské válce se zjistilo, že ty lodě nejsou stavěné dostatečně odolně stavěné ala druhá světová válka. Možná ta iránská loď byla také stavěna méně odolně, ve smyslu že upřednostili jiné vlastnosti a teď se to vymstilo. Jasně v takové situaci neměla loď šanci tak či tak.
Stejně mi to přijde zbytečné a křivácké, protože válka vyhlášená nebyla a loď mohli třeba jenom internovat. Její vliv na operace kolem Iránu byla 0.
BTW. Ten útok ze spodu byl možný už od nástupu magnetických pistolí (nebo jak to přeložit) a s tím přišli Němci už za první světové války. Ale to mě vede právě na myšlenku jestli právě ty moderní lodě jsou stavěné dostatečně odolně. A teď si nemůžu vzpomenout odkud to mám (Žiarovský?), argumentuje, že právě po té britsko-argentinské válce se zjistilo, že ty lodě nejsou stavěné dostatečně odolně stavěné ala druhá světová válka. Možná ta iránská loď byla také stavěna méně odolně, ve smyslu že upřednostili jiné vlastnosti a teď se to vymstilo. Jasně v takové situaci neměla loď šanci tak či tak.
Stejně mi to přijde zbytečné a křivácké, protože válka vyhlášená nebyla a loď mohli třeba jenom internovat. Její vliv na operace kolem Iránu byla 0.

Taky si myslím.
Tam spíše šlo o to, že Tigerfish bylo zavedeno do služby v roce 1979 a mělo řadu poruch, které se podařilo odstranit až v průběhu 80. let. Proto v boji bylo jistější vsadit na starší typ, u kterého byla jistota, že neselže.
Dnešní nodifikace Mk. 48 je už dostatečně prověřené provozem.

V této souvislosti šlo spíš o to, že již nenesou pancéřovou ochranu vůči těžším dělostřeleckým granátům, logicky. A proto jsou méně odolné. Ale zejména šlo o to že postrádaly nehořlavost nátěrových hmot a materiálů. Proti tomu prvním lze říct, že tomu tak je a i bude. S tím se asi nedá nic kloudného dělat. No a s tím druhým se snad právě od Falkland něco udělalo.že ty lodě nejsou stavěné dostatečně odolně stavěné ala druhá světová válka.
Přestože válka oficiálně vyhlášena nebyla, mezi nimi jede na plné bomby X let. Včíl se není čemu divit. Udělal bych to samé bez pardónu. Jestliže měla vliv na operace 0, nyní. Později mohla mít vliv 1. V průlivu třeba. Za mne to Iráčani nepochopitelně podcenili.Jasně v takové situaci neměla loď šanci tak či tak.
A o tom že je to křivácké by ti mohl něco říct Hogofogo z liščí díry

Hogofogo k tomu řekne to, že když se v Íránu před pár měsícema stříleli nespokojenci po tisících, s nikým to nehlo. Teď si oranžovej magor uspořádal stříleníčko né proto, aby se něco změnilo, ale aby si namastil ego. Takže jo, je to křivácký a já doufám, že Íránci tedy zvládnou vykopat ajatoláhy sami, bez toho, aby jim tam začal točit klikou nějakej Džůláček a na Oranžovce a Dlouhostolaře udělaj dlouhej nos.
Cerkev je blízko, ale je ledovice. Krčma je daleko, ale půjdem opatrně.
Doufat můžeme spolu. Nicméně to vypadá, že to vše směřuje k občanské válce. Dle not Izraele. Jediným vítězem prozatím je pouze on a myslím si že to i tak zůstane. Inu kdo seje bouři, že .... a účel světí prostředky taktéž. Ve zkratce a drobet pejorativně by se to dalo shrnout asi takto "blízkovýchodní rozmrdávači se rozmrdají mezi sebou a zbytku světa se uleví". Izrael jen využil toho mamlasa s kšiltovkou. Pro Evropu je to taktéž win win. Mamrdi vek a Trumpeta výhledově taky. Jen ti obyčejní lidé v Iránu to odskáčí.a já doufám, že Íránci tedy zvládnou vykopat ajatoláhy sami, bez toho, aby jim tam začal točit klikou nějakej