Raritní a zajímavé fotografie - námořnictví
Moderátor: jarl
Re: Raritní a zajímavé fotografie - námořnictví
Čeká na velkého bílého.

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Psal jsem to už několikrát - Italy nejvíce poslali reputačně do kopru Britové a Němci (jak za WWI, tak za WWII). V obou případech byl potřeba někdo, na koho se mohly svést některé vlastní problémy a neúspěchy nebo se ev. na něm trošku disproporčně vůči realitě vyzdvihnout. Ono nejde o to, že by neměli také úspěchy, bojovali blbě nebo že by měli tak velké neúspěchy (plus pozornost většinou přitahují nějaké ikonické akce, což často naprosto zabíjí ten zbytek, protože to není tak in a chytlavé), ale v zájmu Britů a spol. nikdy nebylo to takhle podávat a uchovat v historii. Vlastní mytologie je vždy důležitější než reálná historie...to je společné všem národům. Čím známější/dominantnější národ, tím větší je vliv a odolnost takové mytologie vůči realitě. A vzhledem k tomu, že historii píší vítězové a že naprosto dominantní je vliv britské historiografie i obecně a obsese/fanklub směrem k VB, Německu, USA atp. je enormní, zatímco zbytek národů a 95% událostí běžných šedých dní existují jen pro to, aby tomu dělali komparz, tak to dopadá jak dopadá.Dzin píše: ↑28/5/2024, 09:22 Ono Italům moc nepomává obecný popis bojů ve Středomoří za WW2, kdy to často, i když to není třeba přímo tak podáváno, vypadá jako projevy zbabělosti v boji proti slabším Britům. Italové potom dojíždějí na to, že za války na moři ať už za 1. nebo 2. války neměli moc úspěchů na které by se mohli odvolávat a v historické paměti jsou zapsány více jejich porážky a to i ty starší. Viz. třeba památník, co jsem postoval (sebepropagace musí být).
Naštěstí se to lepší, byť jsme spíše na začátku.
Já tomu říkám tak trošku "historie ala Destroyman"

Aby nedocházelo k mýlce, tak já zastával dlouho stejné názory, Italům jsem se poškleboval a tak. Jenže mě to vždycky táhlo mimo ten mainstream a tudíž jsem měl výhodu, že jsem musel absorbovat i to pozadí Italů, Francouzů, Norů, Dánů, Thajců a bla bla. A pak, pokud má člověk trošku integrity, tak už prostě dále nemůže nerevidovat.
Howg, konec OT

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)
“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming
Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
Taky jsem chtěl napsat že hlídá potencionální dezertéry, ale víš jak 

Zase ale je pravda, že Italové měli velké problémy s podáváním bojových výkonů. Ale ty byly vesměs o něčem jiném, než co se o nich obvykle tvrdí. Dost často to byly problémy logistické, které je velmi silně omezovaly a které plynuly většinou z celkové strategické situace a obecně připravenosti země na válku. Také se na nich podíleli i spojenci, což je hlavně případ WW2, kdy Němci přímo ukázkově selhávali ve vedení koaliční války.Polarfox píše: ↑28/5/2024, 11:38Ono nejde o to, že by neměli také úspěchy, bojovali blbě nebo že by měli tak velké neúspěchy (plus pozornost většinou přitahují nějaké ikonické akce, což často naprosto zabíjí ten zbytek, protože to není tak in a chytlavé), ale v zájmu Britů a spol. nikdy nebylo to takhle podávat a uchovat v historii.

Člen palby bez super hlášky pod čarou
To záleží v jakých kruzích se pohybuješ.

No já nevím, jsem jen o něco málo starší Dzine, ale za komárů Pokryškin a spol. Normandie-Němen, Němečkova Vojenská letadla udávala směr. Alespoň pro mne. Pak jsem objevil Velký cirkus a FW 190D. Načež bylo vertig, obrat o 180 stupňů. Jediného rusáka námořníka z té doby si pamatuji Golovka a bylo to takové nemastné, neslané. Obzvláště ve stínu Moře v plamenech a "Tichomořské ságy". Ale proti gustu žádný dišputát, člověk se pořád vyvíjí.

Eh. A co to je přesně "bojový výkon"?

Já to tu už předtím nechtěl psát, protože jsem to nechtěl natahovat, ale Sověti jsou podobný příklad k těm Taliánům. Když pomineme naši/vnucenou ruskou komunistickou masírku, kdy vše sovětské bylo nej a hrdinné, tak co mělo na Západě po WWII a u nás po revoluci největší vliv? Německý ýbrmenšn narativ a Sověti byli ti otrapové, co by je Němci rozhodně porazili, kdyby neměli 1 náboj do kulometu na 3 Sověty a bla bla. Zcela to pomíjí to, že v mnoha případech to v druhé polovině války rozhodně nebyla např. ona početní převaha a bla bla, která by měla vliv (dost často ani moc nebyla) a Sověti Němce poráželi díky taktickému umu a prostě schopnostem a vybavení. V téhle fázi už to dost často byli Němci, kdo byli otrapové. Ale i když nakonec dostali totálně do držky a ukousli si příliš (samozřejmě i díky masivní materiální pomoci ze Západu), tak do dneška je přijatelnější stále omílat ýbrmenšn aureolu a v podstatě z toho vycházejí jako vítězové, co jen nějakým omylem prohráli. A Sověti jsou ti, nad kterými je v dobré společnosti nutno pošklebovati se a nos nad nimi nafrňovati (a to je nesnášímDzin píše: ↑28/5/2024, 21:02To záleží v jakých kruzích se pohybuješ.Když pominu dobu totality, kdy byl ruský námořník doslova vynášen do nebes, tak toto pojetí stále u části veřejnosti přežívá a to i to části řekněme odbornější. Tak jak se nadhodnocují výkony ruských/sovětských vojáků obecně, tak se to i přelévá do jejich námořnictva. Byť u nás, jako suchozemského státu to není tak patrné, zde dominuje spíše pozemní vojsko.

A teď k tomu, co jsem chtěl původně - neboli tady máte a snažte se

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)
Asi jsme se víc zajímal o námořnictvo než letectvo. Ale prakticky veškeré knihy, které vycházeli v té době a věnovali se námořniczví zdůrazňovali nadřazenost sovětských námořníků. Hubáček byl vyjímka, která potvrzovala pravidlo resp. byl asi jediný, kdo psal o Pacifické válce, kde se mohl vyhnout kontaktu s námořníky SSSR. Jinak ale to bylo oopravdu všude, i třeba zmiňovaný Ivan Hrbek a jeho "Na mořích a oceánech" má kapitoli, ze kterých plyne to, jací jsou Sověti velcí námořníci.
Ale no tak.

To je efekt kyvadla, po revoluci vznikl dojem, že je třeba vyvážit dřívějších 40 let glorifikace SSSR/Ruska. Při tom se samozřejmě dost často bralo "ze západu" i to, co není zrovna moc kvalitní. Bohužel i dnes není na thrhu dostatek kvalitních knih o WW2 na Východní frontě, ať už naší nebo zahraniční provience. I tak mám radost za ty, co jsou, protože jich zase málo není. Myslím, že drtivou většinu mám v knihovně.

P.S. Že by testovací plavba Kuzněcova po opravě?

Hlídá, aby ti kluci moc nepokousali žraloky.

"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
No tak to pozor, Čechoslováci mají, na rozdíl od Italů, stoprocentní poměr vyhraných lodních bitev!
I když připouštím že ne námořních... ale zase Bajkal není žádné Lipno!

"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
Vypadá to jako věž nějaké ponorky, ale ten dým je mi záhadou

雷電
Námořníci si dávají pauzu a tak se nahrnuli u šnorchlu slovy našeho bývalého prezidenta na cigaretku. 

Je to ponorka, je to dým (ale nejen dým, ale i plamen, což na černobílé fotce není hned dobře vidět). Tak koumejte dál

Pokládání dýmové clony?

Ne, je to doslovně plamenomet

?

Pěkná, že.
Zato o těchto by se dalo debatovat.
Zato o těchto by se dalo debatovat.