Dzin píše:... kdybys ještě napsal, jakou definici hospodářské krize si tedy použil?
To máš jedno, třeba tuto:
A recession is a significant decline in economic activity spread across the economy, lasting more than a few months, normally visible in real GDP, real income, employment, industrial production, and wholesale-retail sales. A recession begins just after the economy reaches a peak of activity and ends as the economy reaches its trough.
A repeated periods during which real GDP falls, are called recessions if they are mild and depressions if they are more severe.
"
Recese je výrazný pokles ekonomické aktivity v celé ekonomice, trvající déle než několik měsíců, obvykle viditelný na reálném HDP, reálném příjmu, zaměstnanosti, průmyslové výrobě a velkoobchodním a maloobchodním prodeji. Recese začíná těsně poté, co ekonomika dosáhne vrcholu aktivity, a končí, když ekonomika dosáhne svého dna.
Opakovaná období, během nichž reálný HDP klesá se nazývají recese, pokud jsou mírná, a deprese, pokud jsou závažnější."
Nicméně správná identifikace recese / deprese vyžaduje
očistit ekonomiku od jednorázových podpůrných a neopakovatelných vlivů, jako je třeba kvantitativní uvolňování a nárůst dluhu (tzv. "
růst na dluh")
Příklad: Pokud jsem za rok vydělal 1.000.000, utratil 1.200.000 a půjčil si na běžné výdaje 500.000, tak nemohu tvrdit že jsem v konjunktuře, i když mi na konci roku zbylo 300.000. Prostě proto, že u banky mám -500.000 plus úroky.
A to je přesně příklad USA ... opticky jim sice HDP roste, ale
za cenu raketově rostoucího dluhu ("
nafukuje se bublina") a současného poklesu reálné životní úrovně většiny obyvatelstva (
ne, že by byla špatná, ale je rok od roku horší - a důležitá není výše životní úrovně, ale trend její změny).
Recese USA je tedy zatím "kryta" existencí USD jako světové rezervní měny a univerzálního směnného prostředku (místo původního zlata). To ale závisí na tom, jak dlouho budou ostatní ekonomiky (
včetně té světově největší- čínské) tuto situaci akceptovat.
A tím, jak se reálná hospodářská situace USA zhoršuje, a upadá jejich imperiální (
zas to slovo, které některé tak provokuje 
) vliv, tak se pro ty ostatní stává USD ze stabilizujícího prvku destabilizujícím.
A v okamžiku pádu USD praskne i dluhová bublina a skrytá (maskovaná) recese USA se provalí
Bohužel. Opravdu se na to netěším, protože to budou "
zajímavé časy" ... a známá čínská kletba zní "
Přeji Ti, aby jsi žil v zajímavých časech."

"Hádá-li se člověk s blbcem déle než pět minut, hádají se blbci dva," Jan Werich
"Važte si lidí, kteří hledají pravdu, a střezte se těch, kteří tvrdí, že ji našli," Voltaire