OSSR - bitevní vrtulníky Bell AH-1Z Viper
Re: OSSR - bitevní vrtulníky Bell AH-1Z Viper
Najprv bol namiesto AH-1 v plane Patriot, teraz UH-60. Uz sa fakt treba zmierit s myslienkou, ze nam ponukaju len AH-1. Mohli sme si vybrat medzi F-16 AM a AH-1 Z, vybrali sme si Vipery.
To je velmi zly pristup a postoj. Pre ossr ako take.
Ossr ma definivat co chce, MO to ma nasledne vyrokovat, ak nastane zhoda medzi ossr a vladou.
Minimalne velitel 5.psu deklaroval, ze chyba prepravna sposobilost, ci pozemna tak letecka. A to nevravim o 65. Prieskumnom prapore. Takze ano, uh60 treba pre ossr viac ako ah1. To ze vojakom sa zatmelo pred ocami ked dostali ponuku na ah1 nespochybnujem, ale triezva realita je to co som napisal.
Ossr ma definivat co chce, MO to ma nasledne vyrokovat, ak nastane zhoda medzi ossr a vladou.
Minimalne velitel 5.psu deklaroval, ze chyba prepravna sposobilost, ci pozemna tak letecka. A to nevravim o 65. Prieskumnom prapore. Takze ano, uh60 treba pre ossr viac ako ah1. To ze vojakom sa zatmelo pred ocami ked dostali ponuku na ah1 nespochybnujem, ale triezva realita je to co som napisal.
Súhlasím, to hovoril aj Zmeko. Aký problém je zajtra objednať trebars 200 tatroviek force a stovku patrií 6x6 napríklad ? Z amíkov žiadne prachy na pozemnú techniku nevytlčieme, musíme ju zaplatiť sami. Tak načo Kali stále čaká ?
Naposledy upravil(a) pjaro77 dne 7/8/2024, 20:12, celkem upraveno 1 x.
RezortineR spominal, ze sa planuje pristupit k ramcovej zmluve co pripravuju cesi. S tatrovkami by som problem nevidel.
To si ma ukľudnil, Kali až za rok domedituje, mohol by to do konca volebného obdobia ešte stihnúť.
To silno spochybnujem. Letka AH-1Z sice nevie hasit lesny poziar, ani robit MEDEVAC, ci vozit SOF, ale zase vie zlikvidovat jednu mechanizovanych brigadu.
Cena letky 400 mil. € vs. cena brigady ca. 2,5 miliardy €. Pre obranu uzemnej celistvosti SR ma teda AH-1Z urcite väcsi vyznam, ako par UH-60M. Aj ked nerozporujem, ze treba aj jedne aj druhe masiny.
Pises ako marketak od Bell.
1. mechanizovane brigady RU ako take dnes neexistuju. Ved sami si robite srandu ze RU nasadzuje T55, T62..
2. Slovensko ako take ma po hraniciach teren ktore znemoznuju mechanizovane operacie, vid skusenosti WW2 (Dukla) - samozrejme madari aj cesi mechanizovanu brigadu mat budu...
3. Mechanizovana brigada , resp protivnik by tiez asi disponoval PVO, ktora by znizovala efektivitu takehoto prostriedku
4. Takyto krok by odcerpal tolko zdrojov z ossr, ze by boli problemy udrzat ich pri zivote po ich zavedeni -> danajsky dar
5. Ked uz by sme mali mat bitevne vrtulniky, preco prave 12ks? To je cislo od ossr?
1. mechanizovane brigady RU ako take dnes neexistuju. Ved sami si robite srandu ze RU nasadzuje T55, T62..
2. Slovensko ako take ma po hraniciach teren ktore znemoznuju mechanizovane operacie, vid skusenosti WW2 (Dukla) - samozrejme madari aj cesi mechanizovanu brigadu mat budu...
3. Mechanizovana brigada , resp protivnik by tiez asi disponoval PVO, ktora by znizovala efektivitu takehoto prostriedku
4. Takyto krok by odcerpal tolko zdrojov z ossr, ze by boli problemy udrzat ich pri zivote po ich zavedeni -> danajsky dar
5. Ked uz by sme mali mat bitevne vrtulniky, preco prave 12ks? To je cislo od ossr?
Netrep blbosti a pozri sa aj za južnú hranicu, ten ich pupkatý führer len čaká na svoju príležitosť odkrojiť si z nejakého koláča dookola. A koho by si asi vybral?Lynx píše: ↑7/8/2024, 22:05 Pises ako marketak od Bell.
AH-1Z majú svoje opodstatnenie aj v našich OS. To, že sa teraz kalimero neviem rozhýbať, je dôsledkom ich dezolé kampane, lebo hľadajú príbeh, ako by to podali svojim ovciam, aby ostali v ich očiach víťazmi a ako to podajú vojakom, aby si zachovali aspoň nejakú ich priazeň, ak to náhodu nezoberú.
Naposledy upravil(a) mikojan29 dne 7/8/2024, 22:53, celkem upraveno 1 x.
"Alea iacta est"
V poriadku ty blbost, potom sa ale dostavame do kvalitativne uplne novej situacie, kedy nasi susedia nie su nasi partneri v organizaciach ako NATO, EU, ale nepriatelia.
A najma: ked nasi madarski spoluobcania nebudu chciet byt sucastou SR, tak neexistuje sila, ktora by tomu zabranila - krasny priklad je napr Kosovo. Preto je dolezite, aby chceli byt sucastou SR a citili sa tu dobre.
A najma: ked nasi madarski spoluobcania nebudu chciet byt sucastou SR, tak neexistuje sila, ktora by tomu zabranila - krasny priklad je napr Kosovo. Preto je dolezite, aby chceli byt sucastou SR a citili sa tu dobre.
Bojové vrtuľníky a národnostná politika su dve rozdielne veci. Vlákno je o AH-1Z, drž sa toho.
A blbosti tu dookola píšeš ty.
A blbosti tu dookola píšeš ty.
"Alea iacta est"
Takze ossr stanovili ze potrebuju 12ks ah1?
Niekto kompetentni uznal tento pocet ufinancovatelny v nasich pomeroch?
Pis laskavo slusne a nie ako hulvat - vy ste tu pol tyzdna rozoberali nemocnici a Ty ma tu ides jebat? Kamarat, ja nemam 5 rokov.
Niekto kompetentni uznal tento pocet ufinancovatelny v nasich pomeroch?
Pis laskavo slusne a nie ako hulvat - vy ste tu pol tyzdna rozoberali nemocnici a Ty ma tu ides jebat? Kamarat, ja nemam 5 rokov.
Pani klud !
K tym mechanizovanym brigadam. Mechanizovane vojsko je stale chrbticou ruskej armady. Ruska armada ma stale asi ca. 3000 tankov a 10.000 BVP. Ak by zautocila na vychodne kridlo NATO, urcite by to bolo hlavne mechanizovanymi jednotkami. Preto je a aj mal by byt boj proti mechanizovanym zväzom prioritou OSSR.
OSSR na boj proti mechanizovanym zväzom nema vela prostriedkov. Lepsie povedane minimum. Malo tankov, takmer ziadne bitevne letectvo, nulove PT delostrelectvo. 12 AH-1Z by nam presne tuto medzeru v sposobilosti vyplnilo. A je to lacnejsie, ako stavat tretiu brigadu.
No a naklady na prevadzku ? To vazne? Ked nam nevadi nakup dalsich F-16, vadia nam vrtulniky ? Ved jedna letova hodina stihacky= 4 letove hodiny Vipera. Okrem toho, drahsie ako prevadzka Mi-17 urcite nebudu. Ta je na urovni F-16.
K tym mechanizovanym brigadam. Mechanizovane vojsko je stale chrbticou ruskej armady. Ruska armada ma stale asi ca. 3000 tankov a 10.000 BVP. Ak by zautocila na vychodne kridlo NATO, urcite by to bolo hlavne mechanizovanymi jednotkami. Preto je a aj mal by byt boj proti mechanizovanym zväzom prioritou OSSR.
OSSR na boj proti mechanizovanym zväzom nema vela prostriedkov. Lepsie povedane minimum. Malo tankov, takmer ziadne bitevne letectvo, nulove PT delostrelectvo. 12 AH-1Z by nam presne tuto medzeru v sposobilosti vyplnilo. A je to lacnejsie, ako stavat tretiu brigadu.
No a naklady na prevadzku ? To vazne? Ked nam nevadi nakup dalsich F-16, vadia nam vrtulniky ? Ved jedna letova hodina stihacky= 4 letove hodiny Vipera. Okrem toho, drahsie ako prevadzka Mi-17 urcite nebudu. Ta je na urovni F-16.
Ano ? Keď tá brigáda donesie stovku manpadov a sfúkne dva - tri vrtuľníky z oblohy, ostatné zmiznú ako gáfor. 12 AH-1Z vyplní len spôsobilosť na papieri, s tým sa môžu hrajkať na prehliadkach. V našej armáde je ten problém, že sa motkáme s príštipkárskymi množstvami leteckej techniky. 2 kusy toho, 10 kusov tamtoho, 12 kusov onoho. Radšej posilniť existujúce druhy mašín ako zavádzať ďalšie symbolické množstvá novej techniky. Ak chce OSSR dokázať likvidovať nepriateľskú brigádu, nech sa vráti z oblakov na zem k silnému delostrelectvu a dronom.niko píše: ↑7/8/2024, 21:39To silno spochybnujem. Letka AH-1Z sice nevie hasit lesny poziar, ani robit MEDEVAC, ci vozit SOF, ale zase vie zlikvidovat jednu mechanizovanych brigadu.
Cena letky 400 mil. € vs. cena brigady ca. 2,5 miliardy €. Pre obranu uzemnej celistvosti SR ma teda AH-1Z urcite väcsi vyznam, ako par UH-60M. Aj ked nerozporujem, ze treba aj jedne aj druhe masiny.
Naposledy upravil(a) pjaro77 dne 7/8/2024, 23:29, celkem upraveno 1 x.
Tak sa zhodnime - a tu budem suhlasit s Kalinakom - ah1 su ako ceresnicka ma torte, ale my nemame ani tu tortu. Takze je v hre chronologia - a tam si veru nie som isty, ci by obstaranie tych vrtulnikov "nezazdilo" vsetko ostatne.
Skusme si teda stanovit priority a bude to prinosnejsie.
PVO je problem - NASAMS ma prve mozne dodavky v r2027 (vid nakup Norska) , SAMP-T moze byt cierny kon navzdory Ficovym vyjadreniam (Fico nevidi dalej ako za hranice SR a to sa zacina javit ako problem), Izraelske ponuky - ti si momemtalne nie su isti ani sami sebou...
Tanky
Ostatne povazujem za drobne, kedze tie systemy nestoja velke peniaze a su produkovane viac menej domacimi dodavatelmi.
A btw - mechanizovanu brigadu ti znici aj kombimacia pozemne odpalovacie.zariadenie SPIKE NLOS + prieskukny dron
Skusme si teda stanovit priority a bude to prinosnejsie.
PVO je problem - NASAMS ma prve mozne dodavky v r2027 (vid nakup Norska) , SAMP-T moze byt cierny kon navzdory Ficovym vyjadreniam (Fico nevidi dalej ako za hranice SR a to sa zacina javit ako problem), Izraelske ponuky - ti si momemtalne nie su isti ani sami sebou...
Tanky
Ostatne povazujem za drobne, kedze tie systemy nestoja velke peniaze a su produkovane viac menej domacimi dodavatelmi.
A btw - mechanizovanu brigadu ti znici aj kombimacia pozemne odpalovacie.zariadenie SPIKE NLOS + prieskukny dron
Pjaro, Lynx, vase nazory su sice zaujimave, ale v tomto ohlade nepodstatne. Ako to tu uz bolo v diskusii spomenute, OS si urobili analyzu a vyslo im to, co pisem. Okrem toho porovnavali aj schopnosti dronov a bojovych vrtulnikov a vrtulnik vyhral. Tak sa prosim drzme faktov. Podla vyjadrenia z armadnych zdrojov ma jeden AH-1Z hodnotu v boji minimalne 12 tankov. Bodka, end of storry. A ano pre obranu Slovenska je dolezitejsie mat bojove vrtulniky, ako dalsich 5 Black Hawkov.
Len tak mimochodom brigada, ktora ma stovku Manpadsov je ktora?
Len tak mimochodom brigada, ktora ma stovku Manpadsov je ktora?
Prepočty ti nič ani OSSR nehovoria ? Delostrlectva môžeš mať za rovnakú cenu 20 násobok a narobí ďaleko väčšiu galibu.
Fakt by som rád videl aké drony brali do úvahy, Ak pomalé baryaktary potom chápem. Na boj sa už nebudú používať, zastarali.
12 bojových vrtuľníkov je v reálnom boji k ničomu. Aj výcvik pilotov by stál veľké peniaze.
Fakt by som rád videl aké drony brali do úvahy, Ak pomalé baryaktary potom chápem. Na boj sa už nebudú používať, zastarali.
12 bojových vrtuľníkov je v reálnom boji k ničomu. Aj výcvik pilotov by stál veľké peniaze.
Pjaro, nic sa neda robit, musis napisat Zmekovi, ze tomu lepsie rozumies ako pani v pracovnych skupinach ozbrojenych sil. Ze by si ich rad usmeril.
Pjaro delostrelectvo porovnavat s bojovym vrtulnikom ? Ten znici catu tankov a o hodinu je 50 km dalej a nici kolonu. Delostrelectvo je samozrejme dolezita zbran, ale neda sa porovnavat. Ma uplne ine vyuzitie a nie je to protitankova zbran.
Inak 12 vrtilnikov ti pride malo ? Neblazni. Povodne stacili 4.

Pjaro delostrelectvo porovnavat s bojovym vrtulnikom ? Ten znici catu tankov a o hodinu je 50 km dalej a nici kolonu. Delostrelectvo je samozrejme dolezita zbran, ale neda sa porovnavat. Ma uplne ine vyuzitie a nie je to protitankova zbran.
Inak 12 vrtilnikov ti pride malo ? Neblazni. Povodne stacili 4.
Len ci tie analyzy nevznikli tak, ze dosiel Naď a povedal - hosi, mame tu takuto ponuku, spravte analyzu tak, aby to sedelo na moj zamer.
Co na tom, ze tie vrtulniky uz ROKY NIKTO NECHCE?
USA sa ich skratka snazia spenazit skor ako by ich sami poslali do srotu.
Kludne ma pouc ako vyzera brigada . A vysvetli mi , preco je lepsie znicitelna vrtulnikom ako delostrelectvom, ci tazkymi PTRS (ktore boli v plane pre delostrelecky pluk)
Bohuzial Niko pises ako keby prehiehala Pustna burka, kde to naozaj fungovalo. Casy ale pokrocili a tvoje nazory uz nie su tak vseobecne platne v 21. Stor.
Co na tom, ze tie vrtulniky uz ROKY NIKTO NECHCE?
USA sa ich skratka snazia spenazit skor ako by ich sami poslali do srotu.
Kludne ma pouc ako vyzera brigada . A vysvetli mi , preco je lepsie znicitelna vrtulnikom ako delostrelectvom, ci tazkymi PTRS (ktore boli v plane pre delostrelecky pluk)
Bohuzial Niko pises ako keby prehiehala Pustna burka, kde to naozaj fungovalo. Casy ale pokrocili a tvoje nazory uz nie su tak vseobecne platne v 21. Stor.
Chlapi o analyzach si fabulujte niekde inde. OS maju dost skusenych ludi na to, aby vedeli co potrebuju. A ze ich roky nechceli? To je samozrejme KLAMSTVO. Plan bol upravit 4 BH na bojove vrtulniky. V plane ale nebol dalsi del. odd., nemocnica, dalsie dopravne lietadla atd. atd. Ale to sme tu uz rozobrali.
Lynx. Taku kktinu, ze znicis mechanizovanu brigadu dronom a PTRS tu hadam nebudeme rozoberat, ci? A delostrelectvom ? Ked sa brigada rozvynie na 30 km, kolko delostrelectva a kolko presnych zbrani potrebujes?
Hej moje nazory uz nie su platne v 21. st., len su zhodne s nazormi OS.
Ale som rad, ze tu mame tolko kreativity pri obrane vlasti, no. Mozno sa raz zide.
Lynx. Taku kktinu, ze znicis mechanizovanu brigadu dronom a PTRS tu hadam nebudeme rozoberat, ci? A delostrelectvom ? Ked sa brigada rozvynie na 30 km, kolko delostrelectva a kolko presnych zbrani potrebujes?
Hej moje nazory uz nie su platne v 21. st., len su zhodne s nazormi OS.