To je tak, keď niekto nečíta resp. nevníma, čo druhí píšu.
Ja som reagoval na konkrétnu myšlienku
Pegeucko píše:
Na nový nejsou peníze a ani ho Rusům nikdo nenabízí.
ktorá je proste nezmyselná. Suchý dok sa kúpiť dá, doma alebo v zahraničí. K tomu smerovala zmienka o roku 1998 - nie je to výdaj, ktorý by dnešný ruský obranný rozpočet v prípade potreby nedokázal pokryť.
Čo sa týka šlendriánstva, súhlasím.
Neviem, aké sú v tejto oblasti (prevádzka plávajúcich dokov) v Rusku predpisy, ale podľa mňa by mal ísť za toto niekto sedieť, teda ak sa potvrdí že záložné čerpadlá/motory nenabehli, lebo sa v rámci úspor šetrilo na nafte a obsluhe. Nehovoriac o zdravotných následkoch pre pracovníkov - neviem, či sa potvrdili správy o úmrtí, ale v každom prípade nejakí ľudia skončili v ľadovej vode, čo je potenciálne ohrozenie života a zdravia. Basa natvrdo je v takomto prípade podľa mňa úplne na mieste.
Teda žiadny
Polarfox píše:postoj "don´t worry, be happy".
sa nekoná, len by si nemal mať červené súkno pred očami pri niektorých témach (alebo prispievateľoch?), lebo sa potom bavíš sám na sebe.
Manjuk píše:Julesak: A jak dlouho myslíš, že by zabrala kompletní výroba doku včetně projektu?
Netrúfam si tipovať.
Samozrejme, budú musieť prispôsobiť harmonogram plánovaných prác tomu že im ten dok chýba.
Manjuk píše: Dle některých fotek je Kuzněcov v celkem rozdělaném stavu, bude v případě potřeby schopen doplout alespoň do nějakého jiného doku?
Pohon (nové kotle) by mal byť už vymenený, tak neviem na čo narážaš, a ako píše kenavf
kenavf píše:
Podľa okolností ako to bolo popisované a aj niektorí to tak skonštatovali, stalo sa to v situácii keď mal Kuznecov dok opustiť/opúšťal dok, to by mohlo nasvedčovať tomu že už služby doku nepotreboval a ďaľšie práce mali byť robené na ukotvenom plávajúcom Kuznecovovi. To že by to bolo v takej situácii by potvrdzovalo že sa Kuznecovu "až tak veľa" nestalo. Ak by to bolo behom normálnych opráv tak prečo by "ponárali" dok, a Kuznecov by bol v takej situácii zafixovaný lanami v doku a preto by pri potopení stiahol Kuznecova so sebou ku dnu.
vyzerá to že to prečo mal byť v Kuznecov v doku už absolvoval.
Pegeucko píše:
Asi to bylo špatně pochopeno,ale ty 2 nenávratně zničené jeřáby se týkají právě toho doku,jehož byly součástí a nikoliv jeřáby na samotném "Kuzovi"....
A podobný stav je u těch ztracených jeřábů - takto obrovské Rusové kupovali v zahraničí,sami je nevyrábí. Viz třeba olympiáda v Soči.
Pochopené to bolo dobre, len je to zase mimo.
Keď dokážu zohnať (rozumej normálne u výrobcu objednať) rádovo väčšie Goliathy od Kone (tie sa robia na zákazku pre konkrétneho používateľa, nie je to masová výroba) pre výstavbu lodenice Zvezda v Boľšom Kameni

tak žeriavy aké budú potrebné na dok veľkosti PD-50 bude možné kúpiť bez problémov tiež(doma alebo v zahraničí), viď príspevok aj od nine_mike.
Pegeucko píše: Na "skladě" ho nikdo nemá,...
No to si objavil Ameriku. Plávajúce doky si Rusko vie vyrobiť aj samo, ale neviem či aj v takejto veľkosti.
Pegeucko píše:...kvůli sankcím neprodá. Ani zmíněná Čína, ta právě Rusy šokovala blokací účtů fyzických i právnických osob, které jen náznakem připomínají "něco Ruského". Obávám se, že ani dok jim stavět nebudou.
Absolútne netuším o čom hovoríš, ale nedokážem si predstaviť čínske sankcie na svojho najväčšieho zbrojného dodávateľa, a partnera v rade ďalších otázok (politických aj ekonomických).
Čína bez problému predala do Ruska diesely ako náhradu za nemecké zrušené kvôli sankciám, nemá dôvod dok v prípade záujmu do Ruska nedodať, skôr o takúto zákazku bude súťažiť.
Napr. s Južnou Kóreou, ktorá sa tiež do tej sankčnej paraolympiády nezapojila (vieš, tiež na to nemá dôvod) a zvesela sa podieľa (Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering - pozri si čo je to za firmu vo svetovom lodiarstve) na výstavbe už vyššie spomenutej lodenice v Boľšom Kameni.
Pegeucko píše:
Je to bohužel veliký průšvih ...
To určite áno.
Pegeucko píše:... nejspíš i velmi obtížně řešitelný.
To zase nie.
nine_mike píše: Kuzňa má nejaké vlastné žeriavy? O tom som ani nevedel.
Samozrejme že má(prakticky každá loď nejaký má), ale o tie sa Pegeuckovi nejedná, to som pochopil.
Rusko nič nevyrába, svojho času to Obama povedal, a americký prezident je predsa vo veciach Ruska ako pápež vo veciach viery - nikdy sa nemýli...