Znovu opakuji. Tři účastníci výběrového řízení jsou známi velmi dlouho. Mám pocit, že už rok. Dokonce se tomu věnovaly před Fukušimou i Otázky Václava Moravce. Předmětem kontraktu (v té době) měla být dostavba Temelína a Dukovan, plus opce na další reaktory, které by ČEZ vystavěl na Slovensku.
Předání zadávacích listin je formalita. Mám dokonce dojem, že víc firem, které staví jaderné elektrárny ani není (klidně mě opravte).
Navíc by bylo divné, kdyby americký prezident neloboval za svou firmu u kontraktu za 11mld.USD. Navíc v dnešní ekonomické krizi. Podobná jednání čekají Nečase ve Francii i v Rusku.
Dále cituji tvůj zdroj "Podle Beneše nemůže být ze zákona podíl českých firem na dostavbě podmínkou tendru. V rozhovorech s uchazeči ale ČEZ dal najevo, že významný podíl českých subdodavatelů preferuje."
Toliko vyjádření generálního ředitele ČEZ.
Sumasumárum rozhodnutého není nic (a pár let nebude), a opět se zde vaří z vodní páry.
edit:
Blíží se květnové Jaderné fórum v Bratislavě. Plány ČEZ jsou, pokud jde o atomovou energii, velkolepé: plánuje dostavbu Temelína a Dukovan. Někteří kritici ale poukazují na fakt, že pokud tzv. „zakázku století“ získá konsorcium české Škody JS a ruského Atomstrojexportu na úkor Westinghouse a Areva, prohloubí se naše závislost na nevyzpytatelném „ruském medvědovi“. Jak byste jim odpověděl?
Za prvé, že tendr stále běží a účastní se ho tři zájemci. A za druhé, v jaderné energetice je situace jiná, než je v oblasti energetiky primárních zdrojů – tedy dodávek ropy a plynu, které jsou náročné na skladování. Ne tak jaderné palivo. Vzhledem k objemu paliva, které se spotřebuje během jednoho roku, není překážkou skladovat zásobu na několik let dopředu. Navíc existuje několik světových výrobců jaderného paliva a v případě jakýchkoliv problémů je možné jeho výrobu objednat u konkurenčních dodavatelů.
zdroj
http://www.euractiv.cz/energetika/clane ... iku-007392 , článek je z 19.4.2010
edit2: Škoda Holding je dle mého zcela jiná firma než Škoda JS. Opět mě opravte