Vrtulníky pro OSSR
- Juraj Tichý
- Kapitán
Re: Vrtulníky pro OSSR
A vyradia hrochy?
Na co bude polícii inak 9 vrtuľníkov?
Na co bude polícii inak 9 vrtuľníkov?
Juraj kazdy kraj by mal mat jeden vrtulnik, plus jeden vrtulnik hranica. Osud hrochov podla mna este nie je jasny. Je mozne, ze ich vyradia a niektore kraje zlucia. Trnava a Bratislava by sa celkom ponukala, alebo tiez zlucenie Trencina a Ziliny napr. Ale to je len moj nazor.
Ďakujem aspoň za kusé info, tak snáď vyberú normálne stroje. Zaostávame vo všetkom, čo v okolitých štátoch už funguje x rokov.
"Alea iacta est"
Tu som to čítal https://www.startitup.sk/slovenske-spec ... ister-nad/niko píše:Pjaro podla mna mas asi len ciastkovu informaciu. V prvom rade, ktora specialna policajna jednotka? Kolko ich je tych policajnych jednotiek ? 11, ci 12 ? 8x PPU 1x UOU, NAKA, colna sprava a pohranicna spec. jednotka. Takzne mozno sa jedna z nich fakt od 2023 zacleni do systemu zdielania leteckej tecniky medzi MO a MV. Tento system ale uz funguje par rokov.
No a MV ma dve vlastne Mi-171. To tiez.
Ja len že česká URNA bude mať samostatné ťažké vrtuľníky, lebo zdieľanie dosť zdržiava pri zásahoch. Ale zasa je pravda, že AČR nebude mať v budúcnosti ťažké mašiny.
- Juraj Tichý
- Kapitán
mikojan29 píše:Ďakujem aspoň za kusé info, tak snáď vyberú normálne stroje. Zaostávame vo všetkom, čo v okolitých štátoch už funguje x rokov.

Máš prehľad o vrtulnikovej sluzbe policie Maďarska, Polska, Ukrajiny a Rakúska?

Ano, jedna sa o vyuzivanie novych objednanych UH-60 M SOF pre ucely policajnych SF. S ironiou mozeme povedat, ze 2 vrtulniky pre 2500 operatorov (1000 PZ+1500 SK SOCOM). Asi nebudu nevyuzite.pjaro77 píše:Tu som to čítal https://www.startitup.sk/slovenske-spec ... ister-nad/
Ja len že česká URNA bude mať samostatné ťažké vrtuľníky, lebo zdieľanie dosť zdržiava pri zásahoch. Ale zasa je pravda, že AČR nebude mať v budúcnosti ťažké mašiny.

Hmm, zial hej. Este aj chudobnejsi Madari si minuly rok dovybavili flotilu. Hadam to coskoro vysutazia aj nasi.mikojan29 píše:Ďakujem aspoň za kusé info, tak snáď vyberú normálne stroje. Zaostávame vo všetkom, čo v okolitých štátoch už funguje x rokov.
- Juraj Tichý
- Kapitán
Zas to neprehanajme nie sme v americkom filme. Už 8 LUH pre políciu je na veľkosť Slovenska príliš. Stačilo by 3+1 (BA+ zapado,stredo a vychodo svk kraj)pjaro77 píše: Tu som to čítal https://www.startitup.sk/slovenske-spec ... ister-nad/
A radšej viac vrtuli pre HZS, tam mi jeden príde málo.
Juraj realita je dnes taka, ze policia sa zacina dostavat viac do vzduchu a povedzme, ze je to taky ten trend, ktory väcsina policajnych zborov v Europe bud uz ma, alebo buduje.
Naše policie provozuje 15 vrtulníků, když to dám do poměru s vaší rozlohou, tak to vychází na devět vrtulníků.

- Juraj Tichý
- Kapitán
To ze máte 15 vrtuľníkov, to neznamená že to robíte správne. Možno vy ich nepotrebujete 15, ale stačilo by Vam 10.
A ďalej:
Kolko z tých 15 vrtulnikov robi VZZS?
Koľko vrtuľníkov ma HZS (mate vôbec HZS?)
Koľko vrtuľníkov majú hasiči?
A ďalej:
Kolko z tých 15 vrtulnikov robi VZZS?
Koľko vrtuľníkov ma HZS (mate vôbec HZS?)
Koľko vrtuľníkov majú hasiči?
PČR obsluhuje pouze jednu leteckou základnu pro záchrannou službu, a to v PRAZE.
Hasiči a HZS nemají žádné vrtulníky, vše obsluhuje PČR, AČR (hasiči) a provozovatelé LZS (horskou).
Hasiči a HZS nemají žádné vrtulníky, vše obsluhuje PČR, AČR (hasiči) a provozovatelé LZS (horskou).

- Juraj Tichý
- Kapitán
Nerobia aj Kristof 04 z Brna?
Policia CR - 15 helikopter
Policia Rakusko - 18 helikopter
Policia Madarsko - 15 helikopter
8+1 vrtulnikov pre Slovensko teda nie je nic vynimocne. Vynimocne su skor dnesne 3.
Policia Rakusko - 18 helikopter
Policia Madarsko - 15 helikopter
8+1 vrtulnikov pre Slovensko teda nie je nic vynimocne. Vynimocne su skor dnesne 3.
- Juraj Tichý
- Kapitán
Maďarsko nemá 15 helikoptér. Teraz získali 5 starych z Nemecka, ktoré nahradia Mi-2, z ktorých bohvie koľko je letuschopnych.
PZSR nerobí žiadneho Kristofa, predpokladám že na Prahu a stredocesky maju viac ako jeden vrtuľník.
Ze by nejaké činnosti nevykonavali pri dnešných troch?
Nemyslím si že policajti potrebujú toľko vrtuľníkov.
Tie maju dostať skôr HZS a hasiči na riešenie lesných požiarov.
Na východnú hranicu si kúpili pipistrely.
PZSR nerobí žiadneho Kristofa, predpokladám že na Prahu a stredocesky maju viac ako jeden vrtuľník.
Ze by nejaké činnosti nevykonavali pri dnešných troch?
Nemyslím si že policajti potrebujú toľko vrtuľníkov.
Tie maju dostať skôr HZS a hasiči na riešenie lesných požiarov.
Na východnú hranicu si kúpili pipistrely.
Juraj,
práve ČR má super systém policajnej letky. Majú 2 typy - EC135 a ťažší Bell 412. EC135 sa používa napr. na vyhľadávanie osôb, hliadkovú činnosť a ťažší ty Bell 412 slúži napr. pre URNU a špec. komandá, plus využívajú ho aj hasiči, hlavne na hasenie požiarov (dopĺňanie vody cvičia a obsluhujú aj dobr. hasiči).
Maďari prednedávanom doplnili flotilu jazdenými MD-530. Rakúšania majú EC135, Bell 206, EC350,355. Poliaci Mi8, Bell 206, Bell 407. Bell 412, PZL W-3 Sokol a najnovšie aj BH S70i.
8 ks + 1 Bell429 je pre nás tak akurát.
práve ČR má super systém policajnej letky. Majú 2 typy - EC135 a ťažší Bell 412. EC135 sa používa napr. na vyhľadávanie osôb, hliadkovú činnosť a ťažší ty Bell 412 slúži napr. pre URNU a špec. komandá, plus využívajú ho aj hasiči, hlavne na hasenie požiarov (dopĺňanie vody cvičia a obsluhujú aj dobr. hasiči).
Maďari prednedávanom doplnili flotilu jazdenými MD-530. Rakúšania majú EC135, Bell 206, EC350,355. Poliaci Mi8, Bell 206, Bell 407. Bell 412, PZL W-3 Sokol a najnovšie aj BH S70i.
8 ks + 1 Bell429 je pre nás tak akurát.
"Alea iacta est"
- Juraj Tichý
- Kapitán
A úplne zbytočne na SVK. Nic sa tu nedeje také, že potrebujú v každom krajskom meste vrtuľník.niko píše:Juraj realita je dnes taka, ze policia sa zacina dostavat viac do vzduchu a povedzme, ze je to taky ten trend, ktory väcsina policajnych zborov v Europe bud uz ma, alebo buduje.
Mikojan: nemyslím si, ze to že susedia maju prebujnelý systém, máme ho mať aj my. Co tu mame teroristicku bunku v každej druhej dedine?
Mne to prebujnené nepríde, skôr ako normálne. Každý kraj má u nás svoju PPÚ. Taktiež LZS (teda TT a BA majú spolu, namiesto toho sú posilnené Tatry, teda keď sa nič nezmenilo). To, že vrtuľník bude primárne určený pre PZ neznamená, že o HZS, HaZZ, prípadne CO nemôže využiť. Naopak tie stroje stále budú patriť pod jeden rezort, budú na nich lietať možno aj rovnakí piloti. Len jeden bude červený, druhý biely.
Toto sa nám podarilo naposledy podarilo cca pred 10 rokmi. Bola to celkom dobrá skúsenosť keď je nad tebou pár metrov vo vzduchu Mi-171.mikojan29 píše:dopĺňanie vody cvičia a obsluhujú aj dobr. hasiči
A teraz si predstav, že je nad tebou povedzme H145 a dopĺňaš mu bambi vak. :-)
Alebo nedávno letel nadomnou 2 dni po sebe Mi171 z BA na pátračku po tých stratených Poliakoch do Tatier, to je super efektívne...základňa ďaleko a tie náklady na prevádzku zbytočne veľkého stroja. Chcem tým povedať, že 2 veľké vrutľníky a jeden LUH spolu 3 ks vôbec nepostačujú na stále sa rozširujúce potreby pre Políciu, HaZZ a HZS.
Alebo nedávno letel nadomnou 2 dni po sebe Mi171 z BA na pátračku po tých stratených Poliakoch do Tatier, to je super efektívne...základňa ďaleko a tie náklady na prevádzku zbytočne veľkého stroja. Chcem tým povedať, že 2 veľké vrutľníky a jeden LUH spolu 3 ks vôbec nepostačujú na stále sa rozširujúce potreby pre Políciu, HaZZ a HZS.
"Alea iacta est"