Australské obrněné vozidlo Bushmaster

Cokoliv s pancířem mimo NATO a VS
Odpovědět
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13223
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Australské obrněné vozidlo Bushmaster

Příspěvek od Rase »

Dutch_Bushmaster_with_remote_turret_2008.jpg

Lehké obrněné vozidlo Bushmaster

Bushmaster Protected Mobility Vehicle je australské lehké obrněné vozidlo 4x4 vyvinuté australskou státní společností ADI (později Thales Australia). Sériová výroba probíhá v zařízení ve městě Bendigo ve státě Victoria. V roce 2002 bylo objednáno prvních 300 vozidel v šesti verzích (obrněný transportér, ambulance, řízení palby, minomet, ženijní). Dodány byly v letech 2004–2008 a následovaly další série. V červnu 2013 australské ozbrojené síly převzaly tisící vozidlo. Aktuálně je nalezneme u armád devíti států - Austrálie, Fidži, Indonésie, Jamajky, Japonska, Nizozemska, Nového Zélandu, Ukrajiny a Velká Británie. Bushmaster má zvýšenou odolnost proti minám, improvizovaným výbušným zařízením, minometným střepinám a ručním zbraním do ráže 7,62 mm. Přispívá k ní tvarování podlahy korby do tvaru V. Hmotnost naloženého vozidla dosahuje až 15 tun. Kromě řidiče a velitele pojme až sedm osob. Vpředu sedí řidič a v přepravním prostoru je osm sedaček. Řidič i výsadek z vozidla vidí neprůstřelnými okny. Posádka využívá komunikační systém Thales SOTAS M2. Hlavní výzbroj je umístěna v dálkově ovládané zbraňové stanici. Pohání jej šestiválcový diesel Caterpillar 3126 ATAAC o výkonu 300hp (224kW) s automatickou převodovkou Allison MD3070PT. Nejvyšší rychlost na silnici dosahuje 100 km/h. Cestovní rychlost je 90 km/h. Dosah je 800 km. Vozidlo Bushmaster je přepravitelné transportními letouny C-130 Hercules.
Všechna doposud vyrobená vozidla Bushmaster mají pravostranné řízení. Před několika lety bylo prezentováno vozidlo s levostranným řízením, avšak doposud nebylo nikde zavedeno. Zvláštností je rovněž absence bočních dveří. Převážení vojáci, ale i osádka do vozidla nastupují a opouštějí jej výhradně zadními dveřmi, případně poklopy na střeše. Nový Zéland si tedy objednal boční otevírací panely kolem oken u řidiče a spolujezdce/velitele jsou, což jim umožňuje rychle vozidlo v případě potřeby opustit. Nejedná se však o standardní dveře. Zmíněné panely mají zhruba poloviční výšku ve srovnání se standardními dveřmi u jiných vozidel této kategorie, což samozřejmě snižuje komfort vlezu/výlezu z vozidla. Otevírací panely jsou navíc vysoko nad zemí a lze se k nim dostat jen po vysokých stupačkách a nástup/výstup se tak podobá šplhání do kabiny vysokého kamionu.

Zdroj:
https://www.czdefence.cz/clanek/specifi ... la-pro-acr
https://cs.wikipedia.org/wiki/Bushmaste ... rt%C3%A9r)

Výstřižekrertttt.JPG
bushmaster-NZ-5__FillWzgwMCw1MDBd.5_right_bg.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
HONZIK11
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3957
Registrován: 16/11/2014, 19:51

Re: Australské obrněné vozidlo Bushmaster

Příspěvek od HONZIK11 »

Je to skarede jak VEGA.
Jediny klad vuci Angloamerickym konstrukcim je snad jen v tom,ze Australie pouziva metrickou soustavu ,ze rychlomer nebude v milich ,palivomery v galonech a mechanicke dily vcetne sroubu a matic v palcich.
Uživatelský avatar
KOLT
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1389
Registrován: 23/4/2017, 22:57

Re: Australské obrněné vozidlo Bushmaster

Příspěvek od KOLT »

Rychloměr a palivoměr by problém nebyl, šrouby asi jo. Hlavní výhodou tohohle auta je, že je osvědčené, prý docela povedené (na daný účel) a hlavně by byly brzo – udávalo se dodání 2025, protože Australani mají volné výrobní kapacity. Proti tomu Tatra je zahlcená zakázkami, takže výroba jak Titusu tak Patriotu by 2025 sotva začala.
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11612
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Australské obrněné vozidlo Bushmaster

Příspěvek od Zemakt »

Jo, v tom vidím hlavní bonus. Jinak asi neurazí. Na druhou stranu, proč by to tedy nemohl být zrovna ten Mars, když už nás tedy nemine. Co?
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
KOLT
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1389
Registrován: 23/4/2017, 22:57

Re: Australské obrněné vozidlo Bushmaster

Příspěvek od KOLT »

Protože má AFAIK malou nosnost, kterou ženijní vozidlo potřebuje větší než bojové. Pokud nechceme 6x6, asi nic moc jiného než Bushmaster nebo Patriot nemá smysl. A Patriot prý AČR dost jakože nechce...
Odpovědět

Zpět na „Obrněná technika“