Jak se vařilo v armádách – část 1
Napsal: 15/10/2006, 00:19
Jak se vařilo v armádách...

Dneska to bude téma sice poněkud atypické, nicméně pro každého kdo sloužil v jakékoliv armádě asi to nejdůležitější. Nějakou potravu potřebuje každý a pobyt v armádě není vyjímkou. Možná jen ti co mají modrou knížku nebo jsou mladí a povinnou vojenskou službu už nezažijí nezamáčknou slzu nad skvělým jídlem které nám ČSLA či AČR připravovala.... Ale místo vzpomínek na ty skvělé šlichty se podívejme krátce do historie stravování v armádě.
Jistě jste již někde četli či slyšeli známý výrok Napoleona „Armáda pochoduje na svém žaludku“. Tento výrok přesně vystihuje problém zajištění základních potřeb i toho posledního vojáka. Ten aby mohl vykonávat svou funkci musí dostat najíst a napít, jinak je z armády jen tlupa loupežníků ve stejných uniformách. Problémem je ale uchování potravin při polním tažení. Když je armáda ubytována v posádkách, tento problém by neměl existovat. Problém je ale zásobování armády v poli. V dávných dobách neexistovaly konzervy, dehydrovaná strava a polní kuchyně. Proto armády používaly jen takové potraviny co se upravovali až v poli. Římané si například sebou nosili ruční mlýnky na obilí a přenosné pícky na chleba. Armády byly dost závislé na kořisti, o nějaké logistice jako je u dnešních armád asi nemůže být řeč. Vojáci si připravovali stravu ve skupinách ve kterých bylo vždy jen několik mužů. Hromadné stravování za pomoci mobilních polních kuchyní se objevuje na přelomu 19. a 20. století.
Jak se tedy uchovávala jídlo? Vojáci Alexandra Velikého používali kozí kůže a keramické nádoby.... Po dlouhou dobu se v armádě jedli suchary (prý je to nekvašený chleba) a solené maso. To je ale hrozná kombinace, jíst tuto kombinaci delší dobu asi znamenalo zemřít na kurděje.... Našel jsem několik příkladů „stravování“ u britské armády v době Krymské války (1853-1856).
V březnu 1855 byli vysláni na Krym vysocí komisaři k prozkoumání problémů výživy britské armády. jejich zpráva vyvolala v Anglii šok, neboť konstatovala … „mezi říjnem 1854 a dubnem 1855 činí počet úmrtí v armádě 35 % průměrného stavu a tato úmrtí lze připisovat přepracování, vystavení vlhku a chladu, NEVHODNÉ STRAVĚ a nestatečnému oblečení“... Vojáci často dostávali poloviční příděly a někdy dokonce vůbec nic. Když bylo vydáno čerstvé maso, nebylo na čem tepelně upravit (uvařit). Jako strava vylo vydáváno solené maso (slanina) a suchary, oboje s malou výživnou hodnotou. Vojáci trpěli při stálé stejné stravě průjmy a solené maso se ve velkém vyhazovalo. Britská armáda si na rozdíl od francouzských spojenců nepostavila pekárny a nezásobovala své vojáky čerstvým chlebem. Výživná hodnota námořníkova přídělu byla cca 940 gramů, vojáka na Krymu jen cca 776 gramů a to jen soleného masa a sucharů. I trestanec ve skotském vězení měl větší příděl, cca 830 gramů stravy včetně zeleniny, chleba, ryb a mléka. Britský voják proto přežíval na rumu a sucharech....
Komisariát chtěl vylepšit stravu vojákům, proto byla do Balaklavy vyslána loď s 150 tunami zeleniny. Kvůli chybě v administrativě však nikdo nechtěl náklad převzít, celý náklad hnil a byl posléze vyhozen přes palubu. Podobný problém byl i s cca 10 tunami citrusového džusu, který měl být vydáván jako prevence proti kurdějím. Skoro 2 měsíce byl tento náklad zadržován v přístavu.
Největší poprask však vzbudila kauza okolo kávy. Ta byla na příkaz generálního komisaře Fildera posílána na Krym nepražená aby se předešlo vlhnutí a plesnivění během cesty! Na místě samém však vojáci neměli žádné prostředky jak si kávu upražit a rozemlít. Vojáci používali solené maso jako palivo pro pražení kávy... Přitom ve skladech u Balaklavy leželo asi 2700 liber čaje který nikdo nevydal! Tolik k problému stravování v britské armádě...
To jsem trochu odběhl od tématu uchovávání potravin. Napoleon vypsal v roce 1795 odměnu 12000 franků každému kdo najde efektivní způsob uchování jídla pro vojsko. Ten nalezl Nicholas Apper který dokázal uzavřít jídlo do vzduchotěsného obalu a poté jej dostatečně prohrát. To vydrželo v moři 130 dní a odměnu mu předal samotný Napoleon.
V roce 1810 obdržel angličan Peter Durand od krále patent na výroby konzerv. První konzervárna byla založena v roce 1813 a již o rok později byli první konzervy dodány na vyzkoušení námořnictvu a armádě. Od té doby se do plechovek cpalo kde co, od másla až po nakládané bažanty (pamatujete na MASH?). Konzerva se stala nedílnou součástí stravování vojáků v poli, v dnešní době ji nahradili dehydrované potraviny.
Tady ukončím vyprávění o konzervovaných potravinách, příště zkusím něco napsat o polních kuchyních a dnešních polních dávkách. Kdo by ale zapomněl na výdej kádeček během sanitárních dnů, kombinaci vepřovka, hovězí, luncheonmeat asi nikdo nezapomene. Nebo „atomkaši“, děsnou umělou hrachovou kaši ke které byl přidán jako doplněk lehce opečený luncheonmeat...
Použité zdroje:
Gooffrey Regan – Guinnesova kniha válečných omylů
http://www.cszm.cz/

Dneska to bude téma sice poněkud atypické, nicméně pro každého kdo sloužil v jakékoliv armádě asi to nejdůležitější. Nějakou potravu potřebuje každý a pobyt v armádě není vyjímkou. Možná jen ti co mají modrou knížku nebo jsou mladí a povinnou vojenskou službu už nezažijí nezamáčknou slzu nad skvělým jídlem které nám ČSLA či AČR připravovala.... Ale místo vzpomínek na ty skvělé šlichty se podívejme krátce do historie stravování v armádě.
Jistě jste již někde četli či slyšeli známý výrok Napoleona „Armáda pochoduje na svém žaludku“. Tento výrok přesně vystihuje problém zajištění základních potřeb i toho posledního vojáka. Ten aby mohl vykonávat svou funkci musí dostat najíst a napít, jinak je z armády jen tlupa loupežníků ve stejných uniformách. Problémem je ale uchování potravin při polním tažení. Když je armáda ubytována v posádkách, tento problém by neměl existovat. Problém je ale zásobování armády v poli. V dávných dobách neexistovaly konzervy, dehydrovaná strava a polní kuchyně. Proto armády používaly jen takové potraviny co se upravovali až v poli. Římané si například sebou nosili ruční mlýnky na obilí a přenosné pícky na chleba. Armády byly dost závislé na kořisti, o nějaké logistice jako je u dnešních armád asi nemůže být řeč. Vojáci si připravovali stravu ve skupinách ve kterých bylo vždy jen několik mužů. Hromadné stravování za pomoci mobilních polních kuchyní se objevuje na přelomu 19. a 20. století.
Jak se tedy uchovávala jídlo? Vojáci Alexandra Velikého používali kozí kůže a keramické nádoby.... Po dlouhou dobu se v armádě jedli suchary (prý je to nekvašený chleba) a solené maso. To je ale hrozná kombinace, jíst tuto kombinaci delší dobu asi znamenalo zemřít na kurděje.... Našel jsem několik příkladů „stravování“ u britské armády v době Krymské války (1853-1856).
V březnu 1855 byli vysláni na Krym vysocí komisaři k prozkoumání problémů výživy britské armády. jejich zpráva vyvolala v Anglii šok, neboť konstatovala … „mezi říjnem 1854 a dubnem 1855 činí počet úmrtí v armádě 35 % průměrného stavu a tato úmrtí lze připisovat přepracování, vystavení vlhku a chladu, NEVHODNÉ STRAVĚ a nestatečnému oblečení“... Vojáci často dostávali poloviční příděly a někdy dokonce vůbec nic. Když bylo vydáno čerstvé maso, nebylo na čem tepelně upravit (uvařit). Jako strava vylo vydáváno solené maso (slanina) a suchary, oboje s malou výživnou hodnotou. Vojáci trpěli při stálé stejné stravě průjmy a solené maso se ve velkém vyhazovalo. Britská armáda si na rozdíl od francouzských spojenců nepostavila pekárny a nezásobovala své vojáky čerstvým chlebem. Výživná hodnota námořníkova přídělu byla cca 940 gramů, vojáka na Krymu jen cca 776 gramů a to jen soleného masa a sucharů. I trestanec ve skotském vězení měl větší příděl, cca 830 gramů stravy včetně zeleniny, chleba, ryb a mléka. Britský voják proto přežíval na rumu a sucharech....
Komisariát chtěl vylepšit stravu vojákům, proto byla do Balaklavy vyslána loď s 150 tunami zeleniny. Kvůli chybě v administrativě však nikdo nechtěl náklad převzít, celý náklad hnil a byl posléze vyhozen přes palubu. Podobný problém byl i s cca 10 tunami citrusového džusu, který měl být vydáván jako prevence proti kurdějím. Skoro 2 měsíce byl tento náklad zadržován v přístavu.
Největší poprask však vzbudila kauza okolo kávy. Ta byla na příkaz generálního komisaře Fildera posílána na Krym nepražená aby se předešlo vlhnutí a plesnivění během cesty! Na místě samém však vojáci neměli žádné prostředky jak si kávu upražit a rozemlít. Vojáci používali solené maso jako palivo pro pražení kávy... Přitom ve skladech u Balaklavy leželo asi 2700 liber čaje který nikdo nevydal! Tolik k problému stravování v britské armádě...
To jsem trochu odběhl od tématu uchovávání potravin. Napoleon vypsal v roce 1795 odměnu 12000 franků každému kdo najde efektivní způsob uchování jídla pro vojsko. Ten nalezl Nicholas Apper který dokázal uzavřít jídlo do vzduchotěsného obalu a poté jej dostatečně prohrát. To vydrželo v moři 130 dní a odměnu mu předal samotný Napoleon.
V roce 1810 obdržel angličan Peter Durand od krále patent na výroby konzerv. První konzervárna byla založena v roce 1813 a již o rok později byli první konzervy dodány na vyzkoušení námořnictvu a armádě. Od té doby se do plechovek cpalo kde co, od másla až po nakládané bažanty (pamatujete na MASH?). Konzerva se stala nedílnou součástí stravování vojáků v poli, v dnešní době ji nahradili dehydrované potraviny.
Tady ukončím vyprávění o konzervovaných potravinách, příště zkusím něco napsat o polních kuchyních a dnešních polních dávkách. Kdo by ale zapomněl na výdej kádeček během sanitárních dnů, kombinaci vepřovka, hovězí, luncheonmeat asi nikdo nezapomene. Nebo „atomkaši“, děsnou umělou hrachovou kaši ke které byl přidán jako doplněk lehce opečený luncheonmeat...
Použité zdroje:
Gooffrey Regan – Guinnesova kniha válečných omylů
http://www.cszm.cz/