Skytové

Moderátoři: Pátrač, Tkuh, kacermiroslav, Hektor, Thór

Uživatelský avatar
Tempik
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1690
Registrován: 24/3/2008, 20:27
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Skytové

Příspěvek od Tempik »

Proto bych se chtěl držet jen faktů a ne domněnek. Ona samotná Trója byla taky dlouhou dobu pohádka a její objevitel považován za lovce senzací.
Zajímá mne, jestli opravdu citace Řeků a Egypťanů o existenci Skytů existují a nebo jestli jsou vymyšlené. Protože pak udávaná datace a pohled na Skyty moc nesedí.
Tak vzdálená historie může mít jistě několik výkladů a navíc tak vzdálená o to víc.
Uživatelský avatar
t.hajek
7. Major
7. Major
Příspěvky: 442
Registrován: 26/2/2009, 12:03
Bydliště: Praha

Re: Skytové

Příspěvek od t.hajek »

no jo, faktů.. ale co je fakt? Národy s možností zachování historie formou zápisů určitě psali o všem možném, co jejich příslušníci zažili, viděli, slyšeli.

Tady je problém s tím jít k pramenům, protože.. kdo měl v ruce originál?
Nemusíme chodit daleko, jeden z českých pramenů je uložen ve Strahovské knihovně. Vyprávěl nám o tom vyučující na MU, že to prostě chtěl vidět na vlastní oči a zařídil si prezenční nahlédnutí. A v průvodním lístku, kde bylo zaznamenáno, kdo to měl kdy v ruce, byl poslední František Palacký, tj. nějakých 130 let to generace historiků jen přejímaly od Palackého.

Nehledě na dostupnost, kolikrát to bylo z latiny/řečtiny přepsáno, přeloženo, zkomoleno? Viděl jste někdo zběžný zápis latiny ? Já tam nepoznal jediné písmeno natož slovo, ve kterém chybí třeba 3 ze sedmi písmen.

Takže je to celý prostě těžký, můžeme pracovat s teoriemi, třeba sebeodvážnějšími, ale je to spíš o tom, že za pravdivější je obecně brána ta s více uvěřitelnými přímými i nepřímými důkazy.
ObrázekObrázekObrázek
Choroš
nadrotmistr
nadrotmistr
Příspěvky: 186
Registrován: 30/11/2016, 11:47

Re: Skytové

Příspěvek od Choroš »

Nehledě k tomu, že se mezi různými prapodivnými jmény národů v dílech kronikářů různých věků a jazyků obtížně jeden a ten samý národ často špatně hledá. Jeden národ/skupina může mít více jmen, nebo stejné či podobné jméno označuje vzájemně odlišné entity...
Uživatelský avatar
jarl
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 4087
Registrován: 19/2/2009, 15:45
Bydliště: Jakubov u Moravských Budějovic

Re: Skytové

Příspěvek od jarl »

Nakonec jsem se odhodlal si to video pustit, ale po 10 minutách jsem to kvůli tomu neustálému přívalu údajných spiknutí, podvodníků a lhářů vzdal. Co ale také čekat od videa, které se jmenuje Podrývání našich dějin? I kdyby autoři opravdu přišli s nějakým přelomovým objevem, ta zvolená forma je degraduje na úroveň vyznavačů dutozemě nebo chemtrails
ObrázekObrázek

Strýček Vova slíbil národu Ukrajinu a dal mu Afghánistán!
Odpovědět

Zpět na „Ostatní národy“