ENIGMA I. část

Odpovědět
stoupa
Příspěvky: 9
Registrován: 29/10/2007, 23:09
Bydliště: České Budějovice

ENIGMA I. část

Příspěvek od stoupa »

V xxx
Naposledy upravil(a) stoupa dne 2/11/2007, 01:51, celkem upraveno 1 x.
karaya1
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 488
Registrován: 1/1/2005, 12:57
Bydliště: Brno

Příspěvek od karaya1 »

Ech, no... nedá mi to nereagovat.

Kromě toho, že některé pasáže jsou doslovně převzaty z přednášky docenta Tůmy (viz přednáška o Enigmě doc. Tůmy) bez jakéhokoliv odkazu, dovolil bych si pochybovat o tvrzení, že klávesnice měla 27 kláves — už i z přiloženého obrázku (lépe to je ale vidět na totožné fotce ve větším rozlišení na Wikipedii) je patrno, že měla 26 kláves — ostatně mezinárodní šifrovací abeceda má 26 znaků, ne 27; tvrzení, že X bylo šifrováno nějak speciálně, je zcela nesmyslné. Jediné, co Enigma neumožňovala, bylo zobrazení písmene samo na sebe (tedy místo 26 možností jich bylo „pouze“ 25).
jak se před enigmou postupovalo při odhalování šifer. Řekněme že jste zachytili šifrovaný text o deseti tisících znacích a rozhodnete se ho dešifrovat. Uděláte si kafe a zamyslíte se. Každý jazyk má svá specifika. Např. v češtině je nejčastější hláskou "E" vezmu tedy daný text a spočítám která hláska se nejčastěji v textu opakuje (předpokládám li že šifrována byla čeština) a zjistím že je to třba "X" pak tedy dosadím za každé "X" "E"...atd.
Uff, toto je takzvaná jednoduchá substituce, tj. pro celý text zvolíme nějakou permutaci na abecedě a tu důsledně používáme. Co tanspozice, knižní šifra, tabulkou, kódová slova..?
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“