Linie opevnění u Mnichova (Vrbno pod Pradědem)

Obranná pásma, pohraniční opevnění, lehké a těžké objekty, tvrze.
Odpovědět
G.Reiner
desátník
desátník
Příspěvky: 43
Registrován: 30/12/2007, 11:27

Linie opevnění u Mnichova (Vrbno pod Pradědem)

Příspěvek od G.Reiner »

Linie opevnění u Mnichova (Vrbno pod Pradědem) - pár fotek, bohužel přesná čísla LO neznám. LO37 na Jelením vrchu byly nejméně dokončené - chybí rovnanina (lomový kámen), někde je poskládán úhledně vedle. Chybí mřížky na ventilaci, mřížové dveře, omítky. Na vrcholu se nachází 3 LO37 hned vedle sebe, zřejmě se dva krajní objekty nemohly krýt palbou. Prostřední objekt má zničené střílny a někde je beton odstraněn na železo. Za těmito 3 objekty je zarovnané místo s vybetonovaným soklem - zřejmě zde měl zdát další objekt. kdyb měl někdo nějaké info o této linii, nechť se podělí. Beru i odkaz na literaturu.

Obrázek
Jelení vrch LO37 pravý, nedokončen, nemá omítku, mřížky na větrání, mříž atd.
Obrázek
Jelení vrch LO37 prostřední, nedokončen, zničené střílny, kamení na zához poskládáno úhledně vedle
Obrázek
Ostrý vrch LO37, chybí zához, uvnitř originální výdřeva (spálená)
Naposledy upravil(a) G.Reiner dne 23/5/2008, 17:07, celkem upraveno 1 x.
Nejsem demokrat, jsem liberál! Zajímají mě fakta, ne to co je politicky zrovna korektní.
G.Reiner
desátník
desátník
Příspěvky: 43
Registrován: 30/12/2007, 11:27

Příspěvek od G.Reiner »

Tak další, v podstatě v těchto místech nad Mnichovem (levá strana Černé Opavy) jsem nenašel žádný hotový lehký objekt (nicméně pečlivě jsem to neobcházel) na rozdíl od Karlovic a přímo situace v Mnichově (viz LO37 s čelní střílnou) - zde jsou i patrné zákopy.
Obrázek
Navršené kamení u LO37 ber záhozu.
Obrázek
Vchod.
Naposledy upravil(a) G.Reiner dne 23/5/2008, 17:09, celkem upraveno 1 x.
Nejsem demokrat, jsem liberál! Zajímají mě fakta, ne to co je politicky zrovna korektní.
Martas2411
praporčík
praporčík
Příspěvky: 364
Registrován: 3/10/2008, 15:22
Bydliště: Bohumín
Kontaktovat uživatele:

Re: Linie opevnění u Mnichova (Vrbno pod Pradědem)

Příspěvek od Martas2411 »

Tak bych k tomuto staršímu tématu chtěl přihodit nějaké foto a poznatky.Vzhledem k tomu,že se taky toulám po opevnění, navštívil jsem i tento úsek XIIb Mnichov (Jelení vrch).Já už několik let jezdím každý rok na dovolenou do Karlovic u Vrbna p.Pradědem,takže v rámci dovolené šmatlám i po bunkrech v Jeseníkách.Je to velice zajímavá a plodná oblast.I když úsek XIIa Karlovice mám prolezlý podrobněji.Ale putování po linii mě zavedlo i na sousední úsek XIIb Mnichov.
Zajímavé na tomto úseku jsou především zákopy,které jsou dodnes viditelné,dále vysekané palebné průseky,které jsou patrné dodnes a i další zajímavosti,které zde uvedu.Např.v několika objektech jsou dodnes pod střílnama stoly pro německé kulomety MG 34 a 42,které zde německá armáda v rámci reaktivace opevnění v letech 1944-45 instalovala.Většinou najdete zbytky,ale já našel v některých objektech i celé stoly.To platí hlavně pro Karlovice.Takže přihodím pár fotek.Některé jsou staršího data a dal jsem je i na http://www.ropiky.net
Tato linie je zajímavá i tím,že je vlastně koncová.Linie Mnichov se právě dělí na úsek XIIb Jelení vrch a na úsek XXI Mnichov.Dál už jako překážka sloužil hoský masív.Vlastně linie Mnichov je konečná,potom dlouho nic a potom je až linie ,která je pod městem Jeseník.Já jsem šel právě směrem od Karlovic po linii směrem na severozápad na Mnichov Jelení vrch.

Objekt XIIb/596/A-160

Obrázek

Dalším řopíkem v linii ,který jsem nafotil je tento-

Objekt XIIb/564/A-160

Obrázek

Po další cestě jsem nafotil 2 řopíky,které jsem zdokumentoval.Tentokrát se jedná o typ D.Tyto 2 řopíky jsou od sebe zhruba 10 metrů.A jsou na místě pod,kde je pod nimi prudký sráz,tím pádem tam nemohli stavitelé postavit variantu A a museli jít do varianty D.Varianta D je vlastně polovina áčkového řopíku.

Objekt XIIb/591/D1

Obrázek
A druhý řopík XIIb/590/D2
Obrázek
Zde pohled z D1 na D2,za dé dvojkou už se to prudce svažuje.
Obrázek


Po sejití onoho prudšího svahu jsem dlouho hledal další bunkr.Dlouho se mi ho nepadřilo najít,ale nakonec sem byl úspěšný.I tento řopík je zajímavý.Je verze B,což znamená s jednou boční a jednou čelní střílnou.Tento objekt je zajímavý tím,že jsou na něm vidět zásahy po střelách,jsou to sice takové menší kráterky,ale v jednom z nich je dokonce viditelně zachována střela.Co se tam kdysi dělo nevím.Další zajímavostí je,že se tam někdo pokusil napsat nějaký vzkaz,pravděpodobně možná samotnému Hitlerovi,jak to na některých řopících čs.vojáci psali.Ale je to jen má domněnka.Možná to mohlo být něco ve stylu" Hitlere chcípni",nebo něco podobného.Ale autor zřejmě neměl čas vzkaz dodělat.Ale možná to vše bylo úplně jinak.Ve vnitřku je v chodbičce zachovalá část původní výdřevy,ale je to jen pár prkýnek.Řopík je bez záhozu.

Objekt XIIb/589/B1-100

Obrázek Obrázek
Obrázek Obrázek

Kousek dál za tímto béčkovým řopíkem už je klasický řopík verze A.Je postavený hned u takové lesní cesty.Zajímavostí tohoto objektu,je že tam je po tolika letech ještě původní lapač zplodin i s odvodní rourou pro zplodiny.Loni o prázdninách tam ještě byl,takže doufám že tam zůstane.Tento řopík je v zesíleném provedení a bez záhozu.

Objekt XIIb/588/A-140Z

Obrázek Obrázek Obrázek

Jak už jsem psal tak oba tyto úseky jsou zajímavé i zákopy nebo třeba palebnými průseky.Přikládám i foto onoho reaktivačního německého stolku pro kulomet.


Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek


stoly pro kulomety MG 34 nebo 42

Obrázek

Závěrem ještě jeden řopík a mapka mého pohybu,v tomto úseku jsem prošel asi jen 10 bunkrů,zbytek mě ještě čeká.
ObrázekObrázek
Odpovědět

Zpět na „čs. opevnění“