Legio VIIII ( IX) Hispana

Moderátoři: Pátrač, Tkuh, kacermiroslav, Thór, Hektor

Odpovědět
Uživatelský avatar
Thór
7. Major
7. Major
Příspěvky: 889
Registrován: 7/8/2008, 02:35
Bydliště: Chrudim

Legio VIIII ( IX) Hispana

Příspěvek od Thór »

LegioVIIII. Hispana: jedna z římských legií. Její jméno znamená 'španělská '.

Ze sedmé, osmé,deváté a desáté legie, devátá byla mezi nejstaršími legiemi v císařské římské armádě. Byli s Juliem Caesarem, když vtrhl do Galie r. 58 př. nl. Římský velitele zmiňuje devátou legii v boji proti Nervianům.

Obrázek
Rekonstrukce římského castra


Během občanské války proti Césarovým spoluvládcům-triumvirům a konkurentovi Pompeiovi Magnovi, bojovala VIIII (IX) Legio Hispania v bitvě u Ilerdy (léto r. 49), později byli vojáci převeleni do Placentia, kde měli nemalé problémy s disciplinou a svoji věrností k Caesarovi. Na jaře roku 48, sloužila legie v Dyrrhachiu, a silně v bojích utrpěla. V Bitvě u Farsálu (9. srpna r. 48), bojovala jako jedna jednotka s osmou legií. Po této bitvě,byli vojáci posláni zpět do Itálie, aby se zotavili z válečných útrap, ale již v r. 46, se podíleli na Césarově africké kampani. Někteří veteráni byly vyřazeni z legie v Picenu, jiní v Histrii.
Klidu jim však nebylo dopřáno a byli povoláni zpět do služby v r. 41 Césarovým dědicem Octavianem, který potřeboval, aby ukončila vládu Sexta Pompeia na Sicílii, díky které byly ohroženy dodávky obilí do Říma . Když bylo tohoto dosaženo, devátá byla poslána na Balkán, kde přijala přívlastek Macedonica. ( nápis s odkazem na devátou legii s přídomkem Triumphalis může ukazovat na to, že legie byla bojově nasazena dříve a bojovala už v bitvě u Filippi v r. 42.)

Obrázek
Pohled do strážní věže


V r.31, vypukla válka mezi Octavianem a Markem Antoniem, která vyvrcholila v Bitvě u Actia, po které se Octavian stal jediným vládcem říše ve Středomoří. Byl nazván Augustus a Řím měl prvního císaře. Devátou legii, která bojovala v Actiu, poslal do Hispanie Tarraconensis, kde se zúčastnila Augustovi kampaně proti Cantabrianovi, která trvala od r.25-13 př. nl. To byla poměrně dlouhá válka. Mezi jinými, byly do ní zapojeny Legie Germanica I, II Augusta, IIII Macedonica, V Alaudae, VI Victrix, X Gemina, XX Valeria Victrix, a další legie, snad i VIII Augusta.
Devátá zřejmě podávala takové vojenské výkony v průběhu kampaně v r. 24, že se jí dostalo v tomto roce zdvořilostního titulu Hispana nebo Hispaniensis. Je možné, že některé kohorty této legie, byly převeleny na Rýn v r. 20 př. nl a byly aktivní během invaze Marca Vipsania Agrippy do Germanie v následujícím roce, ale to bohužel není s jistotou prokázané a existuje zde mnoho nejasností. Pokud devátá byla převelena na Rýn, mohla také sehrát důležitou roli během sedmileté kampaně na východním břehu Rýna. Nicméně, nápis (CIL V.911) uvádí vojáka z VIIII Legio Hispana v Pannonii za vlády Augusta, takže je možné, že legie nebyla ve skutečnosti umístěna na Rýně, ale na Dunaji nebo v Aquileii.
Co však je jisté , že několik měsíců poté, co byli Římané poraženi v Teutoburském lese , legie byla v Pannonii, kde je s jistotou ověřena ve 14 roce po smrti Augusta. Tady, ve městě Siscia (dnešní Sisak) na soutoku řek Colapis (Kupa) a Savus (Sava), trvale pobývala až do r.43. Jedinou výjimkou byly kohorty VIIII Legio Hispana, které byly zaslány do Afriky a Mauretanie na podporu III Legio Augusta v jejím boji proti kmenovým válečníkům z Tacfarinas (r.21-24). Legii tehdy velel Publius Cornelius Scipio, kterému byl postaven Vítězný oblouk na Lepcis Magna.
V r.43, císař Claudius II provedl invazi do Británie s II. Legio Augusta, VIIII Hispana, XIV Gemina a XX Valeria Victrix. Devátá, vedené Aulem Plautiem, byla nejdřív umístěna ve dvou táborech v Longthorpe a Newton-on-Trent. Dle dochovaných informací utrpěla těžké ztráty (asi třetinu své síly) během povstání královny Boudiccy (r.60). Nicméně, její velitel, Quintus Petillius Cerialis, mohl pokračovat ve své kariéře, z čehož vyplývá, že on i jeho muži se chovali i přes zjevnou porážku čestně a statečně. Posily byly povolány z německých provincií. V r.65, byla legie přemístěna na jiné místo a to do Lincolnu, a o šest let později, byla převedena do Yorku, kde měla hlídat severní hranice římské Británie a nahradit II Legio Adiutrix.
Cerialis, se měl vrátil do Británie poté, co ukončí důležitou kampaň v Porýní v r. 70 (proti vzbouřenému Batavianovi), opět převzal osobní velení VIIII Legio Hispana, a v r.78 nasměroval své bojovníky na velitele Brigantů v severní Anglii, Venutia. Ve stejné době, Julius Agricola vedl XX Legio Valeria Victrix na sever. Společně rozdrtili Venutia blízko Stanwicku.
V r.83, kohorta VIIII Legio Hispana bojovala proti Chattům, což byl germánský kmen nedaleko Mohuče v Germanii Superior. Snad až 1000 mužů bylo pryč z Británie, kde jak se zdá, způsobili nějaké potíže během Agricolovi války. Je možné,a snad pravděpodobné, že kohorta se zúčastnila Traianovi invaze do Dacie, ale toto není prokázáno.
Poslední zaznamenaná, datovaná činnost této legie v Británii byla v r.108/109, když si legie postavila kamennou tvrz v Yorku. Co se stalo potom, je nejasné. Někteří vědci argumentují, že byla poražena a zničena Pikty, možná v r.117/118, a že to způsobil císař Hadrián stavitel slavné zdi v severní Anglii. (převzato ze slavného románu Rosemary Sutcliff, Orel Deváté vyd. 1954). Nicméně, nedávný výzkum prokázal, že jednotky deváté legie byly na krátké období, po r.121 v Nijmegenu v Germanii Inferior. (Ve stejné době, byla VI Legio Victrix přesunuta z Germania Inferior do Británie. Skutečnost, že jsou známa jména několika vysokých důstojníků z deváté, kteří jsou datováni po r. 122 (např. Lucius Aemilius Karus, guvernér Arábie v 142/143), jsou další známkou toho, že legie nebyla zničena, ale převedena, či rozpuštěna do jiných jednotek. Je možné to brát jako důkaz toho, že se tak stalo ještě za vlády císaře Hadriána. V této době legie zmizí z veškerých zdrojů. Mohla být zničena během židovského povstání Šimona ben Kosiby (r.132-136), v Kappadokii v r. 161, nebo po vzpouře na Dunaji v r.162. Na nápisu z doby vlády Marcuse Aurelia ( r.161-180), který shrnuje všechny legie, VIIII Hispana chybí.Což může znamenat, že byla zničena před, nebo během jeho vlády.
Znak na první legie není znám, ale protože to byla císařská jednotka, mohla nosit znak býka.

Obrázek
Pěkné foto legionáře oblečeného do loricy segmentaty.


Obrázek
Nechtěl bych stát na místě dopadu toho pila.......



Údaje čerpány a přeloženy z:
article by Jona Lendering ©
Oxford Library
Ancient Warfare Magazine
Wikipedia
fotodokumentace čerpána z webových stránek IX Legio Hispana
Naposledy upravil(a) Thór dne 6/9/2008, 23:54, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 7850
Registrován: 14/8/2008, 06:44
Bydliště: Prostějov

Příspěvek od Pátrač »

Thore - nemám slov. Luxusní. Já na tu legii mám zátěž. Večer Ti PM napíšu proč.
Naposledy upravil(a) Pátrač dne 6/9/2008, 20:59, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
Thór
7. Major
7. Major
Příspěvky: 889
Registrován: 7/8/2008, 02:35
Bydliště: Chrudim

Příspěvek od Thór »

Pátrač-díky za pochvalu :-) Zkouším ještě "oprašovat" skoty. Jsem hodně zvědav, proč jsi na ní zatížen......
ObrázekObrázek
" Thór "

Kaphar hunnu bhanda marnu ramro
vodouch
nadporučík
nadporučík
Příspěvky: 936
Registrován: 15/1/2008, 23:15
Bydliště: Praha

Příspěvek od vodouch »

Článek je perfektní. Další je osobní dojem-nepozdává se mi rekonstrukce toho castra; připadá mi jako kulisa. Čekal bych třeba jako vnější opevnění palisádu (nebo s sebou Římani tahali katry? Protože vytesat tolik prken stojí asi nějaký čas) a občas lze zahlédnout moderní ražený hřebík přesto, že kováři umějí i dneska kované hřebíky.
Uživatelský avatar
Thór
7. Major
7. Major
Příspěvky: 889
Registrován: 7/8/2008, 02:35
Bydliště: Chrudim

Příspěvek od Thór »

vodouch-ta rekostrukce, je podle mého názoru HODNĚ ŠPATNÁ KULISA. Fotku jsem tam dal jenom pro jakousi představu, co to vlastně castrum bylo.Jinak je to strašnej "shit". Jenže.........loricu segmentatu, můžeš stejně jako gladius,gallicu, či calligae koupit. Castrum musíš postavit a těhle nadšenců, co nosí signum VIIII Legio Hispana, je na to aby postavili castrum tak, jak je v historických análech dochováno poněkud málo. Takže....nesu odpovědnost za text, ovšem některá fota, jsou skutečně jenom"informativní".
ObrázekObrázek
" Thór "

Kaphar hunnu bhanda marnu ramro
Uživatelský avatar
kacermiroslav
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 5286
Registrován: 25/3/2008, 14:07
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kacermiroslav »

Zeptám se na to římské označení Legie VIIII....není to mýlka? Devátá legie se římským číslováním píše tak jak uvádíš v závorce IX.
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Cassius Chaerea
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1247
Registrován: 19/9/2007, 10:52

Příspěvek od Cassius Chaerea »

kacermiroslav píše:Zeptám se na to římské označení Legie VIIII....není to mýlka? Devátá legie se římským číslováním píše tak jak uvádíš v závorce IX.
Hodiny
Za pozornost stojí římská čtyřka.

Mám za to že ve starověkém Římu nebylo pevným pravidlem označovat devítku jako IX. Je fakt že jsem až tady taky poprvé vidě devět jako VIIII, ale čtyřky nebo čtyřícítky jsem viděl již hodně v podobě IIII a XXXX (Němci to snad používají dodnes).
Uživatelský avatar
Thór
7. Major
7. Major
Příspěvky: 889
Registrován: 7/8/2008, 02:35
Bydliště: Chrudim

Příspěvek od Thór »

kacermiroslav-můžeš mi věřit, není to mýlka.Také jsem z toho byl trochu vedle, ale tohle je přesný opis označení. Naopak IX je nepoměrně novější záležitost. Schválně si najeď do Googlu a zadej IX Legio Hispana, a potom VIIII Legio Hispana.........uvidíš co se bude dít :-))))))))))))) Já jsem byl přesvědčen díky zažitému používání čísla IX, že Legio Hispana byly tři, VI,VIII a IX.Až při překladu jsem přišel na to, že jsem se překoukl a VIII-čka je VIIII-ka,že je tam prostě o čárku víc.Bylo to přesně v okamžiku, když jsem z překladu vyrozuměl, že VIII a IX založil G.I. Caesar a to mi začlo trochu smrdět............a ejhle, ona ta špatně přečtená VIII-má byla VIIII-tá.......tudíž IX-tá.
ObrázekObrázek
" Thór "

Kaphar hunnu bhanda marnu ramro
Uživatelský avatar
cayman
podpraporčík
podpraporčík
Příspěvky: 276
Registrován: 2/6/2005, 22:56
Bydliště: Bratislava

Příspěvek od cayman »

V okoli rimskeho opevnenia (takeho dreveneho) to muselo vypadat podobne ako vo Vysokych tatrach dnes. Siroko daleko vyrubane co sa da.
Uživatelský avatar
Thór
7. Major
7. Major
Příspěvky: 889
Registrován: 7/8/2008, 02:35
Bydliště: Chrudim

Příspěvek od Thór »

cayman-naprosto souhlasím. I když to vykácení plnilo dvojí účel. 1) stavební materiál což je nasnadě 2) otevřel se tak prostor kolem tábora, ve kterém nebyl žádný úkryt pro případného útočníka.
ObrázekObrázek
" Thór "

Kaphar hunnu bhanda marnu ramro
Uživatelský avatar
kacermiroslav
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 5286
Registrován: 25/3/2008, 14:07
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kacermiroslav »

Ve filmu "Poslední legie" z roku 2007, je zmiňována IX legie ještě po pádu Západořímské říše (476). Předpokládám, že se jednalo o fikci filmařů, protože pokud se nepletu, tak Římané Británii opustili již počátkem 5.století poté, co byl Řím opakované ohrožen Alarichem a jeho Vizigóty, kteří Řím roku 410 vyplenili. Nicméně docela se mi ve filmu líbilo, jak hezky udělali Hadriánův val a jednu z jeho pevnůstek "milecastle".
ObrázekObrázekObrázek
jmodrak
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1376
Registrován: 20/1/2010, 20:53

Příspěvek od jmodrak »

Ve filmu "Poslední legie" z roku 2007, je zmiňována IX legie ještě po pádu Západořímské říše (476). Předpokládám, že se jednalo o fikci filmařů, protože pokud se nepletu, tak Římané Británii opustili již počátkem 5.století poté, co byl Řím opakované ohrožen Alarichem a jeho Vizigóty, kteří Řím roku 410 vyplenili.
No, s tým odchodom kvôli "Alarichovy" je to asi trochu ináč. Ale podľa neoverených záznamov - ság- sa légie vrátili, "bitka aleluja" r. 417 a ostali tam zrejme natrvalo až do roku 440-450. Potom sa ujíma vlády Ambrosius, ktorý sa orientoval zrejme na východorímsku ríšu. Či to bola dotyčná légia, moje pramene neuvádzajú.
Uživatelský avatar
kacermiroslav
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 5286
Registrován: 25/3/2008, 14:07
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kacermiroslav »

Tak já ze svých zdrojů jsem naopak nabyl dojmu, že Británie byla de facto první provincií, kterou Západořímská říše ztratila právě počátkem 5.století. Následně se osamostaňovalo jedno barbarské království v Hispanii, Galii a Germánii (včetně dnešního Beneluxu) za druhým. O tom, že by Římané drželi Británii, alespoň formálně ve smyslu přítomnosti vojáků, slyším poprvé. Trošku doma provětrám ty zdroje, zejmé pak N.Davies - Ostrovy dějiny - Brno 2003.
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Thór
7. Major
7. Major
Příspěvky: 889
Registrován: 7/8/2008, 02:35
Bydliště: Chrudim

Příspěvek od Thór »

for all-na světlo světa, se vykutáleli od r.2007 (Poslední legie),přes r..2010 (Centurion) až k r. 2011 ( The Eagle). Všechny zmíněné filmy, jsou svým způsobem pěkné a koukatelné, obvzvlášť pro ty, co mají pro toto období dějin slabost. Filmařům prostě osud VIIII. legie nedá spát :-) Všechny tři filmy jsem viděl. Co se týká "dobovosti" tak nejlepší je Centurion,legionáři mají na sobě to, co by v té době měli mít. Poslední z natočených The Eagle, je sice takový "hrdinštější", ale........hlavní hrdina v hodnosti centuriona, je oblečen do tělové zbroje římského legáta, ačkoli by měl mít loricu hamatu,to že ho volený legát zdraví jako velitele tábora, ačkoli je hodností vyšší ani nekomentuju :-) No ale k VIIII-té legii. Prostě nic jistého, se dodnes neví. Na Rýnském perimetru, byly nalezeny dvě dlaždice s označením VIIII legio. Takže nějaká kohorta legie tam byla. Zřejmě skutečně došlo k tomu, že kohorty legie byly,přemisťovány dle potřeby do různých dislokací a výsledkem bylo, že se devátá v dějinách "rozplynula" sice je to nehistorické, ale tragédie typu v bitvě ztraceného Aguila se zřejmě nekonala................i když, kdo ví............ V každém případě na ztracené orly zůstávají experti Markus Crassus u Ktésifónu a Quintus Varus v Teutoburském lese..........ti jich pokud se nepletu pohřbili devět (orlů, ne devátou :-)))))))))).
ObrázekObrázek
" Thór "

Kaphar hunnu bhanda marnu ramro
Uživatelský avatar
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 5849
Registrován: 5/11/2010, 21:01
Bydliště: Praha

Příspěvek od Polarfox »

Dle mého je z té trojice nejlepší a tak nějak nejnormálnější asi Centurion, Poslední legie to je hnus fialovej s prominutím a Eagle má také pár much, ale pořád je na tom lépe než fialka :)
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
Odpovědět

Zpět na „Řím“