Kateřina II. Veliká

Moderátoři: Pátrač, kacermiroslav, Bleu

Uživatelský avatar
kacermiroslav
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 5286
Registrován: 25/3/2008, 14:07
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kacermiroslav »

Ještě doplním, že Potěmkin k vytvoření kulis krásných ruských vesniček povolal na 40 zkušených malířů, kteří na jeho objednávku vytvořili několik verzí ruských vesnic a dekorace přesouvali podle potřeby tak, jak se zrovna přesouvala Kateřina II.

A jak se Potěmkin vůbec dostal do carevniny přízně? Stalo se ta v roce 1762, kdy se mladý Potěmkin podílí na svržení Kateřinina manžela cara Petra III (1728-1762). Sám Potěmkin pak pocházel z né příliš zámožné rodiny běloruského důstojníka. Včem ale vynikal byla studia. Studuje na moskevském univerzitním gymnáziu, kde patří mezi 12 nejlepších studentů, kteří jsou již v roce 1757 představeni carevně Alžběte I. (1709-1762). Možná úspěch audoence měl za následek, že se mladý Potěmkin na další studia vykašlal. Lépe řečeno, byl prý vyhozen pro lenost. Ovšem v jeho případě se spíše jednalo o jeho exentrické chování. Podle historika Milana Švankmajera trpěl Potěmkin depresemi a únavou, které u něho stav "lenosti" vyvovali i na řadu měsíců, kdy se pouze opíjel, nemyl ani se neoblékal.

Když tedy Potěmkin ukončil školu, vrátil se do jízdní gardy v které sloužil již od svých 16 let. Během carského puče (1762) se stává favoritem carevny Kateřiny a ta jej bohatě odměňuje jak po finanční stránce, tak i pracovní, když první 1,5 roku strávil v jejich diplomatických službách jako kurýr ve Švédsku. V roce 1768 se účastní války s Turky, kde opět vykonává roli kurýra. Polní maršál Petr Rumjancev (1725-1796) jej jako polního kurýra posílá přímo k carevně. Potěmkin se snaží dostat se dále do carevniny přízně, což se mu skutečně v roce 1774 podaří, když se Kateřina zbavuje svého dosavadního milence Alexandra Vasilčikova (1740-1804). Pak již Potěmkinovi nestojí nic v cestě. Další jeho osudy jsou již poměrně dobře známé.
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Ljubov
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 851
Registrován: 13/7/2008, 17:17
Bydliště: Udmurtsko

Příspěvek od Ljubov »

Potěmkin je mimořádně zajímavou osobností. Do ložnice Kateřiny jej kromě aktivní účasti na převratu vedla i úspěšná rusko-turecká válka, v níž se vyznamenal jako generál-major kavalérie a získal téměř všechny možné řády, jak již bylo řečeno.

Jeho povaha je rozporuplná jako samotné Rusko. Na jednu stranu chodil pravidelně do kostela, ale navštěvoval i nejrůznější orgie. Na jednu stranu byl velmi pracovitý, měl dobrou paměť a organizační schopnosti, byl však také velmi líný, výstřední, se zálibou v drahých špercích a svém vzhledu. Byl kritizován za své malicherné záliby, korupci, zhýralost a falešnost, ale byl i ctěn kvůli své schopnosti prosadit si svůj názor, byl vždy dobře připraven a věděl, o čem mluví. Pravidelné výkyvy nálad můžou ukazovat na maniodepresivní psychózu. Nicméně, ruské dvorní dámy se shodují v tom, že měl charisma a, přiznejme si, ženy milují složité a záhadné muže.. ;-)
Obrázek
All for our vantage. Then, in God’s name, march.
Every rose grows merry with time.
There’s never a rose grows fairer with time.

Uživatelský avatar
kacermiroslav
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 5286
Registrován: 25/3/2008, 14:07
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kacermiroslav »

Bezpochyby byl Potěmkin zajímavá osobnost a jistě by si zasloužil vlastní článek, jehož autorkou nemůže být nikdo jiný než Ljubov, jakožto osoba nejpovolanější. Hmmm? Co ty na to?:-)

Mě zaujalo, že kromě celé řady titulů, které spíše dostal díky svému vztahu s Kateřinou byl kromě jiného jmenován i do funkce vicekrále a vladaře nově připojených území na jihu Ruska. V roce 1774 jej Kateřina jmenovala generálním gubernátorem Novorossijska (v roce 1785 byla gubernie přejmenovaná na Jekaterinoslavskou a byla k ní připojena i Taurid, dnečšní Krym). A kupodivu milenec se ukázal opět jako velice schopný organizátor, když v poměrně krátkém čase z liduprázdných oblastí udělal nejbohatší kraj Ruska a to i bez jeho pověstných Potěmkinových vesnic. V jeho osobě tak podle mě Kateřina vsadila nejen na osobního přítele/milence, ale také na schopného úředníka/vládce. Dobrý tah. Kateřina tak byla spokojená nejen v posteli, ale i při kontrole hospodářství.
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Ljubov
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 851
Registrován: 13/7/2008, 17:17
Bydliště: Udmurtsko

Příspěvek od Ljubov »

Potěmkin by si to zasloužil, podle mě. Ale těžko říct, jestli je vhodný pro Palbu, abych se nedostala tam, kde už jsem jednou byla. Uvidíme.

Je to přesně, jak jsi napsal. Z jižních stepí vybudoval prosperující lokalitu a zlepšil podmínky téměř ve všech odvětvích. Prosadil také řadu pozitivních reforem. Nařídil budování několika přístavů, které poté využívala černomořská flotila. Katka nebyla vůbec hloupá žena, že vsadila na Potěmkina. Vlastně, já ji zcela chápu a podporuju za její volbu. S Petrem III. si toho moc neužila a nespokojená žena je schopná strašlivých věcí. :wink:
Obrázek
All for our vantage. Then, in God’s name, march.
Every rose grows merry with time.
There’s never a rose grows fairer with time.

Odpovědět

Zpět na „osobnosti a dynastie“