Legio XX. Valeria Victrix

Moderátoři: Pátrač, Tkuh, kacermiroslav, Hektor, Thór

Odpovědět
Uživatelský avatar
Thór
7. Major
7. Major
Příspěvky: 889
Registrován: 7/8/2008, 02:35
Bydliště: Chrudim

Legio XX. Valeria Victrix

Příspěvek od Thór »

Legio XX Valeria Victrix
jedna z římských legií. Název legie lze přeložit jako „ statečná a vítězná“. Valerius je také černý orel

Obrázek Obrázek
Valerius - Augustus

Tato legie, byla pravděpodobně založena po roce 31 př.n.l císařem Augustem, který možná integroval starší jednotky do této nové legie. První úkol nové legie byl v Hispanii Tarraconensis, kde se účastnila Augustovi kampaně proti Cantabrianům, která trval od r. 25-13 př.n.l. Bylo to jedno z největších Římských tažení, kterého se mezi jinými vojenskými jednotkami zúčastnily I. Legio Germanica, II. Legio Augusta, IIII. Legio Macedonica, V. Legio Alaudae, VI. Legio Victrix, VIIII. Legio Hispana, X. Legio Gemina, a zřejmě i VIII. Legio Augusta. Po tomto tažení, je historicky doložena přítomnost dílčích odřadů legie XX. Valeria Victrix v Burnumu na Balkáně již kolem r. 20 př.n.l. Jisté je to, že celá legie byla poslána do Balkánských států před začátkem našeho letopočtu. Legie zřejmě zůstala v Aquileii na východ od dnešních Benátek a možná hrála nějakou roli během války ve Vindelicii. ( Tacitus zmiňuje, že legie dostala svoji standartu a jméno společně s I. Legio Germanica; Anály, 1.46).
V roce 6 n.l., Tiberius vedl přinejmenším osm legií (VIII.Legio Augusta z Panonie, XV. Legio Apollinaris a XX. Valeria Victrix z Illyrika, XXI. Legio Rapax z Raetie, XIII. Legio Gemina, XIV. Legio Gemina a XVI. Legio Gallica z Germanie Superior a neznámou jednotku) proti Markomanskému králi Marobodovi na území dnešních Čech. Zároveň I. Legio Germanica, V. Legio Alaudae, XVII., XVIII.a XIX. legie ( později žalostně skončili v bitvě v Teutoburském lese) se chystaly vpadnout do Čech také a útok vést podél Labe. Byla to nejgrandióznější operace, která vůbec kdy byla prováděna římskou armádou, ale povstání v Panonii ji ukončilo.Po pohromě v Teutoburgském lese (září roku 9 n.l.), kde byly zničeny XVII, XVIII a XIX legie to byl Tiberius, kdo musel obnovit pořádek. K tomuto úkolu si zvolil zkušenou dvacátou legii a ta se s ním přesunula do Germanie Inferior. Jednou ze čtyř základen legie byl Cologne (Kolín nad Rýnem).Když po Tiberiovi nastoupil na císařský stolec Augustus, převelel legii do Novaesia (Neuss).
Legie byla také částí armády generála Germanica, který vedl tři trestné výpravy do „divoké Germanie“. V r. 21 n.l., smíšená dílčí jednotka XX. Legio Valeria Victrix a XXI. Legio Rapax pod velením legáta z I. Legio Germanica, ( krásný příklad spolupráce vojáků ze třech legií smíchaných do jedné jednotky) byla vyslána, aby potlačila povstání Turonů v Galii, kteří se vzbouřili proti těžkým římským daním, které na ně uvalili Julius Sacrovir a Julius Florus. Další záznamy jsou až po téměř dvaceti letech, kdy byla Dvacátá zapojena do Caligulovi války proti Germánům. Bližší detaily o činnosti Dvacáté v této kampani historie nezmiňuje.
V roce 43 n.l., císař Claudius napadl Británii s II. Legio Augusta, VIIII. Legio Hispana, XIV. Legio Gemina a XX. Legio Valeria Victrix. První pevnost legionářů byla v Camulodunu (dnešní Colchester), hlavním městě kmene Trinovantů. Několik jednotek bylo umístěných v Kingsholmu v Gloucesteru. Tato základna sloužila legii v roce 60 n.l. v době, kdy legie potlačily povstání královny Boudiccy. Není vyloučeno, že Dvacátá dostala čestný titul Victrix jako odměnu za svoji odvahu.
Krátce po vzpouře Boudiccy, byla legie stažena do Wroxeteru. V občanské válce roku 69, Dvacátá stranila císaři Vitelliovi. Několik dílčích jednotek se zúčastnilo jeho pochodu na Řím, a vrátil se po vítězství nad Vespasianem. V roce 78 n.l., místodržící Gnaeus Julius Agricola vedl XX. Legio Valeria Victrix na sever. Zároveň VIIII. Legio Hispana zahájila ofenzivu z Yorku a tyto dvě legie se setkaly ve Stanwicku, kde se jim podařilo válečníky Brigantů obklíčit a porazit. Tím se stala severní Anglie součástí římského impéria, protože u
Stanwicku utopili legie naději Brigantů na svobodu v krvi.
Obrázek
Náhrobek z Colchesteru
Agricola těžil ze zkušeností Dvacáté legie také během své kampaně na skotskou vysočinu ( r.78-84). Vojáci byli dočasně umístěni v Carlisle, a nakonec se přesunuli do Inchtuthillu v Perthshiru. V roce 88 n.l, se legie vrátila zpátky do Anglie, kde byla umístěna na nové základně v Deva, (dnešní Chester). Základnu postavila II. Legio Adiutrix , jako solidní castrum vystavěné z kamene a cihel, které vyráběli v blízkém městě nazvaném Holt. Legie také otevřela důl na olovo.
Zároveň se (r.83), alespoň jedna jednotka XX. Legio Valeria Victrix účastnila kampaně proti germánským Chattům za panování císaře Domitiana.
Vojáci z Dvacáté, se aktivně podíleli na budování Hadriánovi zdi ( r.122-125) a Antoninovi zdi (r.140).
Obrázek
Fragment z Hadriánovi zdi
V letech 155 - 158, se rozšířila vzpoura v severní Británii, která prověřila v těžkých bojích všechny „britské“ legie. Utrpěli takové ztráty, že musely být posíleny jednotkami převelenými ze dvou germánských provincií.
V r.196 se místodržící Clodius Albinus pokusil stát císařem. Britské legie byly přepraveny na kontinent, ale byl poraženy zákonným císařem Luciem Septimiem Severem na jaře roku 197. Když se poražené legie vrátily zpátky do Británie, našli provincii zaplavenou severními kmeny. Trestné akce domorodce neodradily a v r.208 Severus v podstatě přišel o Británii, při pokusu vybojovat Skotsko. XX. Legio Valeria Victrix se zřejmě podařilo probojovt cestu nahoru na sever podél západního pobřeží, ale vrátila se domů do Chesteru během vlády Severova syna Caracally (r.211-217). Chování legie bylo zřejmě natolik odvážné, že byla oceněna čestným přídomkem Antoniniana.
Mezi rokem 249-251, byla legie krátce nazývaná Deciana, po císaři Deciovi. Zřejmě to byla také odměna za zvláštní odvahu, ale přesný důvod tohoto čestného ocenění není znám.
V r. 255 odřad legie bojoval v Germania a po jeho vítězství byl vyslán na Dunaj.
Legie byla ještě aktivní během vlády uchvatitelů Carausiuse a Allectuse (r.286-293 a 293-296), ale ve čtvrtém století už není zmiňována. Možná byla Dvacátá rozpuštěna císařem Constantiem I. Chlorusem, při jeho pokusu znovu obsadit Británii.
Symbol dvacáté legie nebyl, jak by bylo možno očekávat orel, ale skákající kanec. Kozoroh byl užívaný v prvním století, nikoli však ve druhém a třetích století.
Obrázek
Znak XX. Legio Valeria Victrix
ObrázekObrázek
" Thór "

Kaphar hunnu bhanda marnu ramro
Uživatelský avatar
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 7850
Registrován: 14/8/2008, 06:44
Bydliště: Prostějov

Příspěvek od Pátrač »

Jaké nečekané potěšení Tě vidět v akci. Čtení pěkné a zajímavé.

Měl bych dotaz příteli. Mohl bys popsat pokud to zde někde není nebo hodit link jakým způsobem se taková legie rozpouštěla? Tedy pokud nebyla kompletně vybita v bitvě a bylo rozhodnuto ji neobnovit.
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
Uživatelský avatar
Sturmovik
štábní rotmistr
štábní rotmistr
Příspěvky: 212
Registrován: 23/4/2008, 14:45
Bydliště: SVK

Příspěvek od Sturmovik »

Už som si myslel, že si to zabalil :D
The Spartans do not ask how many but where they are - Agis II of Sparta
It is the brave man's part to live with glory, or with glory die - Sophocles
Uživatelský avatar
Thór
7. Major
7. Major
Příspěvky: 889
Registrován: 7/8/2008, 02:35
Bydliště: Chrudim

Příspěvek od Thór »

Šturmovik-kdepak, nezabalil-jsem ze železnejch pilin. Jenom trochu moc práce a málo času :(

Pátrač- z toho co jsem se zatím dočetl, byly dvě možnosti. Pokud přišla legie o čest, byla zničena signa kohort i legie včetně orla a její jméno bylo "vymazáno". Pokud nebyla nádavkem decimována, její legionáři byli bez cti propuštěni (ztratili tím nárok na půdu kterou Řím přiděloval veteránům). Ti šťastnější, se uchitili v jiných legiích, které byly buď nově zakládány, nebo reorganizovány po těžkých ztrátách. Pokud legie bojovala se ctí byť by byla třeba poražena, (spíš bych ale uvedl "přežila s katastrofálními ztrátami), mohla být sloučena s jinou stejně postiženou, nebo začleněna do nově založené a doplnila počet. Příkladem jsou některé " Geminy". To je asi tak v kostce co o tom vím.
ObrázekObrázek
" Thór "

Kaphar hunnu bhanda marnu ramro
Odpovědět

Zpět na „Řím“