Chybí střílna?

Obranná pásma, pohraniční opevnění, lehké a těžké objekty, tvrze.
Odpovědět
blacksool
vojín
vojín
Příspěvky: 12
Registrován: 23/8/2010, 19:54

Chybí střílna?

Příspěvek od blacksool »

Ahojte lidi, tady mam vyfocenou střílnu z tvrze Hůrka na králicku, ale nějak tam postrádam střílnu pro dvojče těžkých kulometů, je to vyjímečné nebo se takové sruby běžně stavěly?


http://www.palba.cz/forumfoto/displayim ... pos=-19655
Tommy gun
svobodník
svobodník
Příspěvky: 28
Registrován: 21/11/2008, 15:28
Bydliště: Humpolec

Příspěvek od Tommy gun »

Nene nijak výjmečné to nebylo, prostě buďto byla palebná přehrada tvořena dvojčetem těžkých kulometů vz.37, nebo na méně důležitých místech pouze jedním těžkým kulometem vz.37 jak je vidět na tom obrázku.
blacksool
vojín
vojín
Příspěvky: 12
Registrován: 23/8/2010, 19:54

Příspěvek od blacksool »

ale o tom to vůbec není o tom že by ve střílně byl 1 nebo 2 kulomety ale o tom, že tohle je střílna pro dvojče kulometů nebo pro kulomet a protitankový kanón, ale CHYBÍ tam střílna pro další dvojče kulometů - na všech mnou navštívených srubech to bylo a tady najednou jen jedna :D
Uživatelský avatar
Ramon
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 432
Registrován: 18/9/2007, 17:30
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramon »

to blacksool:
Jedna střílna (v tomto případě pro zbraň L1) není nic neobvyklého. Výzbroj srubů se stanovovala individuálně v závislosti na terénu a palebných úkolech, takže na srubech můžeš najít vedle sebe 2 střílny (2 x zbraň M nebo L1 + M) i jen jednu střílnu (nebo i tři střílny se sólo zbraněmi u prvních ostravských objektů).
Obrázek
blacksool
vojín
vojín
Příspěvky: 12
Registrován: 23/8/2010, 19:54

Příspěvek od blacksool »

OK díky jen mi to přišlo divný, ale dají se najít i mnohem zvláštnější věci. :D
staropramen
vojín
vojín
Příspěvky: 18
Registrován: 23/5/2008, 10:18
Bydliště: Hradec Králové

Příspěvek od staropramen »

Na tvrzi Hůrka měly oba pěchotní sruby v levé kasematě jen protitankový kanón,S13 měl v obou střeleckých místnostech pouze kanóny,jinak kulomety ve čtyřech zvonech,objekt S10 měl dvojče těžkých kulometů v pravé střelecké místnosti,a dvojče těžkých kulometů v otočné kulometne věži
ajra
Příspěvky: 2
Registrován: 10/1/2012, 18:19

Příspěvek od ajra »

Oprava kodového označení zbraní,používaného na čs.TO
zbran L1 4cm kasematní kanon spřažený s těžkým kulometem vz.37
zbran M dvojče těžkých kulometů vz.37
zbran D solo těžký kulomet vz.37
zbran N lehký kulomet vz.26 požívané nejčastěji jako obrana vchodu,střílen hlavních zbraní objektu a v pancéřovích prvcích,jako kruhová či blízká obrana objektu.
logik
Příspěvky: 4
Registrován: 6/11/2008, 18:02

Příspěvek od logik »

Zdarec!

Když vezmu předchozí příspěvky postupně:

pro blacksool:
Pěchotní srub musel být ve směru palby do hlavní palebné přehrady vyzbrojen dvěma těžkými kulomety, nebo výzbrojí silnější. Přičemž 1 PTK a 1 TK se považují za silnější výzbroj. A je to právě případ který jsi vyfotil – vlevo střílí jediná střílna pod betonem a to pro zbraň L1, tedy 1 PTK + 1 TK. Pokud je na té fotce K-S-10, tak má srub možnost střílet vlevo i dvojčetem TK v otočné věži (v r. 1938 nenamontována). Pokud je na fotce K-S-13, tak má srub možnost střílet vlevo opět i dvojčetem TK (zbraň M), tentokrát instalovaným v tzv. kopuli (je to ve stropě napevno zabetonovaný „zvon“ s jedinou střílnou – v r.1938 osazen (dobová fota), dnes vytržen.

pro Tommy gun:
Není pravda, že u pěchotního srubu mohla být palebná přehrada tvořena palbou pouze jednoho TK. Pokud je použita střílna pro zbraň D (tedy 1xTK), pak musí mít pěchotní srub do hlavní palebné přehrady ještě jednu hlavní střílnu (minimálně 1xD, nebo silnější výzbroj).

pro blacksool:
viz moje předchozí reakce

pro Ramon:
Jen doplním.
První čs. betonované pěchotní sruby používaly hlavní střílny pod betonem pro zbraň D (1xTK) nebo pro zbraň Q (1xPTK bez kulometu). Takovéto sruby měly tedy buď 2x střílnu D, nebo 2x střílnu D plus střílnu Q. Pokud do hlavní palebné přehrady střílí pouze střílna Q, pak chybí 2xTK jen zdánlivě (byly v kopuli).
Následně byly zavedeny střílny pod betonem pro zbraň M (2xTK) a pro zbraň L1 (1xPTK + 1xTK). Používané kombinace střílen pod betonem (pominu minomet) tedy jsou
1xD + 1xD
1xD + 1xD + 1xQ
1xQ
1xM
2xM
1xL1
1xL1 + 1xM
K těmto variantám se dají samozřejmě přidat zbraně pod pancířem (KM, KD nebo otočná věž pro M).

Druhá střílna tedy objektu na fotografii „chybí“, ale zbraně nikoli – do směru vlevo střílí celkem 1xPTK a 3xTK.
Odpovědět

Zpět na „čs. opevnění“