Kolonizácia Afriky.

Moderátoři: Pátrač, kacermiroslav, Bleu

Uživatelský avatar
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 7850
Registrován: 14/8/2008, 06:44
Bydliště: Prostějov

Re: Kolonizácia Afriky.

Příspěvek od Pátrač »

Co jsem napsal to jsem napsal, a stojím si za tím.

Jen doufám, že jsem článek kolegyně Stuky nepochopil špatně. Nebyl to z mé strany v žádném případě pokus o konfrontaci s kýmkoliv v diskusi a ani s ní osobně. Velmi si cením každé práce co se zde objeví. A velmi oceňuji, že když zde zůstala jako sám voják v širém poli, kladla svým oponentům tuhý odpor.
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
Uživatelský avatar
kozlustechnykus
poručík
poručík
Příspěvky: 769
Registrován: 9/3/2014, 20:24

Re: Kolonizácia Afriky.

Příspěvek od kozlustechnykus »

Polare, jasne, mas pravdu, jen jsem se nechtel zapletat do soucasne poliky a psat, ze evropska civilizace uz ted podstupuje dalsi boj o zivot.
„Je to skutečně tak, že Česká televize má určený úhel pohledu. Má ho určen na základě doporučení Evropské komise, která povoluje veřejnoprávním médiím fungovat z poplatků, nebo z daní jenom za předpokladu, že budou prosazovat, obhajovat a dívat se na všechno z úhlu pohledu tradic evropského humanismu a kritického myšlení."
Michal Jankovec clen rady CT
Uživatelský avatar
cover72
7. Major
7. Major
Příspěvky: 3160
Registrován: 12/6/2007, 20:09

Re: Kolonizácia Afriky.

Příspěvek od cover72 »

Rase, jenže Etiopie je v Africe unikátní právě tím, že již před rokem 600 n.l. tam bylo velmi rozšířené křesťanství. Přesně to "zlé" křesťanství, na které tak kydají hnůj Štučiny zdroje a prohlašují je za zkázu Afriky. Proto Etiopie obstála a dnes je tam, kde je: jeden z nejvíce funkčních afrických států, bez neustálých občanských, kmenových a jiných válek. A to čelí OBROVSKÝM ekonomicko-vojenským problémům daným geografií a musí čelit i stále otevřenější saúdské snaze tam vyvolávat islámský džihadismus.

(Je to jeden ze států Afriky, odkud mám právě informace přím od od primárních zdrojů a krom toho se jí dotýkají i má studia zemí okolních.)
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Kolonizácia Afriky.

Příspěvek od Rase »

Cover:
Tak křesťanství bylo rozšířené i v jiných částech Afriky (minimálně na Severu), i v Arábii, před vznikem Islámu, startovací pozici tak měli podobnou jako Etiopie i jinde (byť třeba ne tak dlouhou). Vždyť i ten Judaismus, ve všech těchto zemích, měl pevné základy. Tohle nemůže být jen o náboženství. Kdyby Etiopané nechtěli svoji víru bránit, tak by dopadli jako Egypt atd. Možná si mysleli, že jsou Bohem vyvolený národ s archou úmluvy, ale nevim, jestli je to jediný důvod k tomu, že jsou jací jsou (jiní). Etiopané jsou povětšinou taky usedlí, což asi o něčem taky svědčí.
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 5849
Registrován: 5/11/2010, 21:01
Bydliště: Praha

Re: Kolonizácia Afriky.

Příspěvek od Polarfox »

Tu Etiopii ale zase úplně nepřeceňovat. Ta země má velké renomé, protože si udržela samostatnost, protože kladla účinný odpor Italům a protože se vůbec v řadě věcí odlišovala (křesťanství, dlouhá historie království atd.). Ale co se týká samotné vyspělosti, tak i tam dost zaspali dobu a přinejmenším do 70tých let to tam byl po organizační/vládní stránce tak nějak pořád středověk. Včetně řady návazných věcí.
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
radecky
nadrotmistr
nadrotmistr
Příspěvky: 197
Registrován: 7/11/2008, 19:25

Re: Kolonizácia Afriky.

Příspěvek od radecky »

Podle mého soudu vliv křesťanské kultury včetně znalosti písma je to, co Etiopii velmi pomáhalo. Pomineme-li starověk a počátek středověku pak Etiopie byla jediným křesťanským státem Afriky v době před evropskou kolonizací.
Byla zde zmíněna Rwanda. Na sever od Rwandy byl mocný africký stát zvaný Buganda. To je velmi dobrý příklad. Politický systém v předkoloniální době byl velmi centralizovaný a hierarchizovaný. Absolutní hlavou státu byl " kabaka " , něco jako král, který měl vlastní aparát na výběr daní. Dále je zaznamenána šlechta vyšší ( bakunga ) nižší ( batangole ) . Další vrstva obyvatelstva svobodní rolníci ( bataka ), většinou rodoví náčelníci , pak závislí rolníci ( bakopi ) s jistými právy jako osobní svoboda, či právo přicházet od jednoho pána k druhému. Svobodní mohli vlastnit a také vlastnili otroky nebo pokud upadli do dluhů sami se stali otroky. Něco podobného známe z historie starověkých Atén před Solonovou reformou ( 594 před Kristem ). Jejich obchod se zanzibarskými Araby byl však otroci a slonovina za hlavně střelné zbraně. Tento stát vedl neustálou válku proti sousedům. To vše při velmi nízké ÚROVNI VÝROBNÍCH SIL, neznali ani pluh, ani využívání dobytka k zemědělským pracem, řemeslná výroba představovala hlavně kovářství , obchod byl výměnný bez užití všeobecného ekvivalentu ( něco jako peníze ).

Rwanda a Burundi je příklad třídního rozvrstvení podle kmenové příslušnosti. Feudální šlechta "Tutsi" pravděpodobně hamitského původu
na jedné straně, na druhé straně Hutu znevolněné zemědělské obyvatelstvo bantuského původu.
Obrázek
Uživatelský avatar
Stuka
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2120
Registrován: 22/8/2010, 20:18

Re: Kolonizácia Afriky.

Příspěvek od Stuka »

Viackrát tu už spomínaná pomoc Afrike po dekolonizácii tj. prevažne po roku 1960 s otázkou - prečo ich vývoj za také dlhé obdobie pomoci nebol tým ovplyvnení kladne a prečo sú stále prevažne v chudobe? by som poopravila, a skôr by som za serióznu pomoc rozvoja Afriky pokladala až obdobie od r.1989. Cez studenú vojnu bola pomoc do niektorých afrických štátov poskytovaná v obmedzenej miere a nie s úmyslom, že ju potrebujú,ale ako odmena za politické spojenectvo. A podľa toho aj vyzerala. A boli aj ťahanice a boli aj obrovské investície nie do rozvoja krajiny ale do jej vyzbrojenia, alebo podpory niektorej politickej skupiny, ktorá stála buď za ZSSR alebo inokedy za USA bez ohľadu na to, koľko zla potom vo svojej krajine spáchala atď.

Netýka sa to samozrejme všetkých štátov v Afrike, ale vývoj niektorých, podľa môjho názoru pribrzdila aj tzv. pomoc v priebehu studenej vojny a celkove - cieľ studenej vojny, aby si dva hlavné nepriateľské tábory získali na svoju stranu čo najviac stúpencov vo svete. V tomto boji smerovala teda pomoc niekedy nesprávne, prípadne, bola poskytovaná iba tým afr.štátom, ktoré mohli byť alebo potom boli politickými partnermi.
ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Martin Hessler
poručík
poručík
Příspěvky: 715
Registrován: 12/5/2009, 16:49
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Kolonizácia Afriky.

Příspěvek od Martin Hessler »

Stuka píše:Netýka sa to samozrejme všetkých štátov v Afrike, ale vývoj niektorých, podľa môjho názoru pribrzdila aj tzv. pomoc v priebehu studenej vojny a celkove - cieľ studenej vojny, aby si dva hlavné nepriateľské tábory získali na svoju stranu čo najviac stúpencov vo svete. V tomto boji smerovala teda pomoc niekedy nesprávne, prípadne, bola poskytovaná iba tým afr.štátom, ktoré mohli byť alebo potom boli politickými partnermi.
Stuka: Nesouhlasím sice s řadou Tvých názorů (což neznamená, že se všemi!), ale musím smeknout před vytrvalostí a srdnatostí, s jakou je obhajuješ. To není ironie...!

Ono to s tou pomocí africkýcm státům po dobu studené války není tak jednoduché. Za prvé, lišily se principy poskytování podpory z východního bloku (SSSR a spol.) - nejen zbraně, ale i potraviny, léky, strojní vybavení, školící personál atp. byly často bezplatně poskytovány politickým skupinám nebo vládám, které se prohlásily za marxistické a projevovaly ochotu lézt do zadku Moskvě (přičemž těch opravdu marxistických zase tolik nebylo, ony islám a marxismus nejdou moc dohromady). Například z ČSSR se do "spřátelených zemí třetího světa", včetně afrických, vyvážely hutní produkty a polotovary, důlní a zemědělské stroje, lokomotivy a spousta dalších komodit bez jakékoli reálné protihodnoty - resp. africké státy za ně platily dodávkami zemědělských plodin nevalné kvality, pro které tu nebylo žádné smysluplné využití a většinou ani nedorazily. Země bývalého sovětského bloku tímto způsobem "exportovaly socialismus", což ovšem nijak nekolidovalo s občasným záměrem importovat suroviny. Politicky vhodní kandidáti ze "spřátelených afrických států" pak jezdili studovat do Evropy na náklady hostitelských zemí, přičemž dobromyslných a kamarádských Mirečků z filmu Básníci bylo mezi nimi relativně malé procento - většina zamířila do Moskvy na politické a vojenské školy studovat marxismus-leninismus, popř. organizaci vnitřní správy (rozuměj: praktiky NKVD a jejích nástupnických organizací).
Přísun pomoci ze Západu pak měl vytvářet jakousi protiváhu v rámci regionu nebo části kontinentu, ale jednotlivé západní mocnosti přitom sledovaly, zcela pochopitelně, své vlastní politické a ekonomické zájmy. Tedy, pokud nešlo o to, udržet u kormidla nějakého toho místního státníka, který by byl politickou opozicí promoskevské vládě sousední země, šlo především o těžební koncese (Afrika měla a dodnes má ohromné přírodní bohatství, jak nerostné, tak rostlinné). Problém tkvěl v tom, že málokterá důlní, těžební či zemědělská společnost chtěla investovat do produkce někde, kde nic nebylo chráněno před politickým převratem, občanskou válkou, zničením v rámci místních nepokojů nebo prostě před konfiskací ze strany nějakého Umumbele Mwambele s partajní legitimací v kapse a ozbrojenou hordou za zadkem. Mnoho afrických vládců totiž mělo a má sklony považovat všechno v zemi za svůj soukromý majetek.
Snahy o rozvoj či o pomoc s rozvojem zvenčí tak často ztroskotávaly na zavilé nenávisti ke všemu bílému, projevované mnohými Afričany. Ostatně této nenávisti (dalo by se říci "afrického rasismu") pravidelně využívali místní politici jako zdroje populismu. K odvedení pozornosti od vnitřních problémů země a k alespoň dočasnému dosažení jednoty obyvatelstva stačilo zařvat "Za to můžou bílí, bijte bílé!" - a do té doby rozhádaní a znesváření Afričané se rázem semkli, vrhli se na bělochy a v lepším případě je oloupili a vyhnali ze země. V tom horším rovnou rozsekali mačetami. Jen proto, aby následně zjitili, že traktory bez nafty nejezdí, lokomotivy se bez údržby rozpadnou, plantáže zarostou plevelem a elektrárna? Ta že potřebuje kvalifikované techniky, aby dodávala proud - mačety k jejímu řízení prostě nestačí... Žádná ekonomika na světě, fungující na tržním principu (investice a jejich návratnost) nebude trvale pumpovat prostředky do bezedné studny. Takže tam, kde z politických důvodů (vnějších nebo vnitřních) nebylo možno umístit prapor bílých žoldnéřů, aby udrželi u moci prozápadní vládu, vyschl brzy i proud dolarů, liber či franků.
Postkoloniální pomoc Africe možná nebyla nic moc a docela určitě ve většině případů nebyla nezištná (on v politice nezištně pomáhá málokdo), ale existovala. Existovala i pomoc nezištná, pocházející od různých humanitárních organizací, světských i církevních. Jenže i dobrovolníci Červeného kříže a řádové sestry ošetřující děti v sirotčincích se většinou dali na útěk, když zjistili že jim akutně hrozí znásilnění a zavraždění v důsledku nějakého toho svébytného projevu africké domorodé kultury. Ona jedna stará známá pravda říká, že nikomu na světě nepomůžeš proti jeho vůli...
Neexistují žádné zoufalé situace. Existují pouze zoufalí lidé. /Heinz W. Guderian/
Uživatelský avatar
Stuka
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2120
Registrován: 22/8/2010, 20:18

Re: Kolonizácia Afriky.

Příspěvek od Stuka »

Nesouhlasím sice s řadou Tvých názorů (což neznamená, že se všemi!), ale musím smeknout před vytrvalostí a srdnatostí, s jakou je obhajuješ. To není ironie...!
Beriem to, že máš na studenú vojnu a jej vplyv na Afriku iný názor. A ponechávam ti túto slobodu. Nechaj aj mne slobodu rozhodovania.Vrátim sa ale ešte k základnej línii článku a nechám studenú vojnu bokom.

V článku som načrtla - prečo si myslím, že dopad kolonizácie na Afriku bol ničivý a uviedla som aj niektoré zdroje, z ktorých som čerpala, hoci som ich v skutočnosti prešla viac. Takže nešlo iba o môj názor. Odborníci vo svete sa delia ohľadne dopadu kolonizácie na Afriku na tri tábory:

1. pesimisti - ktorí vidia iba ničivý dopad a aj jej výhody doplnia odsekmi začínajúcimi slovom "ale".
2. optimisti - ktorí tvrdia, že kolonizácia pohla vývojom Afriky dopredu alebo lepšie povedané nemala taký ničivý dopad. Skôr naopak - zaostalú Afriku naštartovala, ale tí magori zasa vďaka svojej neschopnosti upadli do zaostalosti.
3. ktorí sa držia zlatej strednej cesty a skúmajú výhody a nevýhody kolonizácie viac menej bez toho, aby vyniesli nejaký jednoznačný verdikt. Pretože podľa nich neexistuje. Nie je možné - podľa nich dnes jednoznačne povedať, či kolonizácia mala na Afriku iba ničivé účinky alebo naopak ju postrčila smerom k rozvoju. Pripúšťajú čiastočne jednu ale aj druhú možnosť.

Nikomu z vás tu na Palbe neberiem možnosť slobodného rozhodovania ku ktorému táboru sa prikloní. Ja som sa priklonila k prvému táboru. Ako autor článku mám toto právo. Hocikto môže napísať o kolonizácii Afriky úplne opačný článok.

V diskusii som si vypočula veľa rozumných príspevkov , ktoré boli podnetom na zamyslenie - aj keď so mnou autori príspevkov nesúhlasili. Polar ma odkázal na Jamesa Robinsona, o ktorom som pred písaním článku nemala ani potuchy. Paradoxne - predpokladám, že ani Polar nevie kto to je Robinson, inak by mi ho nenahral. Robinson totižto vôbec so mnou nie je v základe v rozpore. A vôbec nezáleží na tom, že on sa problematikou Afriky zaoberá dlhé roky a ja len v tomto krátkom článku. Kto to je Robinson? Nikto z vás si ho nevyhľadá a tak som si ho vyhľadala ja.
Je to britský ekonóm a politológ, vyštudoval niekoľko univerzít a aj v Yale. Neskôr profesor na Harvarde, teraz profesor v Chicagu. Zaoberá sa latinskou Amerikou a Afrikou. Tu je naňho odkaz:
https://en.wikipedia.org/wiki/James_A._ ... niversity)
Nemá patent na rozum, má aj odporcov, ale snáď sa zhodneme na tom, že ten chlap niečo vie.
Našla som jeho prácu z roku 2012, kde obšírne aj s Heldringom rozoberá kolonializmus a hospodársky rozvoj Afriky. Tu je odkaz na článok, je v pdf forme pod úvodným pokecom.
http://www.nber.org/papers/w18566

Keby som o Robinsonovi pred písaním článku vedela, určite by som z jeho prác čerpala a článok by bol oveľa kvalitnejší. Môžeš si Robinsonov článok prejsť, ale pochybujem, že to tu niekto urobí.Odkazy sa tu vo všeobecnosti nerozklikávajú - stojí to veľa námahy a času.

Pokiaľ ale niekto rozklikne, zistí, že Robinson a spol. obšírne rozoberá Afriku pred, počas a aj po kolonizácii a napokon na 8.stranách uvádza zdroje z ktorých čerpal. Takže článok nenapísal z brucha ani na kolene. Môj článok samozrejme tomu jeho nesiaha ani po päty. Napriek tomu - div sa svete, k akému záveru dochádza Robinson a spol? Hádaj.

Prikláňa sa k pesimistom, ktorých spomínam na začiatku. Hovorí o tom, že Európania priniesli do Afriky rasizmus, diskrimináciu, nerovnosť a vážne zdeformovali mnohé africké politické a ekonomické inštitúcie. Hovorí o tom, že pozitíva, ktoré eu.mocnosti do Afriky priniesli sa dajú opomenúť z dôvodu, že išli v konečnom dôsledku do záporu. A tie negatíva, ktoré kolonializmus do Afriky priniesol, tie vydržali a ešte sa aj umocnili.

Predpokladám, že ty, Polar a vám podobní zasa budú argumentovať tým, že jedna lastovička leto nerobí a že Robinson a spol. je vlastne v skutočnosti magor, ktorý nič nevie (na rozdiel od vás), alebo že na rozdiel odo mňa hovorí o Afrike obšírne, komplexne a že ja som si z neho vybrala len to, čo mne sa hodilo. Nie, nevybrala. Robinson na 26 stranách rozoberá Afriku ( a podotýkam tých prác má na internete oveľa viac, len treba niektoré aj zaplatiť), a logicky musí uviesť aj záver, čo chcel prácou povedať a čo chcel dokázať. Stačí teda kľudne prejsť iba na záver. Pretože je jasné, že záverom každý autor zhŕňa svoju prácu, aj keby bola neviem ako dlhá. (Ja som si ale jeho prácu prešla celú).

Robinson by určite mal voči mojej práci mnohé výhrady, - tým som si istá, ale po prejdení jeho práce, som si ISTÁ, že by so mnou v zásade súhlasil.

Týmto teda ďakujem Polarovi, že mi dal naňho odkaz. :) Pokiaľ má niekto ešte aj iné odkazy, prípadne aj tie, čo idú do sporu s Robinsonom a spol. - sem s nimi. Rada si ich prejdem. Myslím odkazy na renomovaných historikov a odborníkov v danej problematike. Tie ma môžu presvedčiť o tom, že som sa pri písaní článku mýlila. Zatiaľ ma tu ale nikto nepresvedčil o tom, že by som sa v základnej kostre článku mýlila. Naopak.
ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 5849
Registrován: 5/11/2010, 21:01
Bydliště: Praha

Re: Kolonizácia Afriky.

Příspěvek od Polarfox »

Stuka píše:Robinson by určite mal voči mojej práci mnohé výhrady, - tým som si istá, ale po prejdení jeho práce, som si ISTÁ, že by so mnou v zásade súhlasil.

Týmto teda ďakujem Polarovi, že mi dal naňho odkaz. :) Pokiaľ má niekto ešte aj iné odkazy, prípadne aj tie, čo idú do sporu s Robinsonom a spol. - sem s nimi. Rada si ich prejdem. Myslím odkazy na renomovaných historikov a odborníkov v danej problematike. Tie ma môžu presvedčiť o tom, že som sa pri písaní článku mýlila. Zatiaľ ma tu ale nikto nepresvedčil o tom, že by som sa v základnej kostre článku mýlila. Naopak.
Tohle je absolutně kouzelné, fakt promiň, ale musel jsem se smát :) To čišící čiré uspokojení, že jsi našla něco, co při správném výkladu (!) koresponduje s tvým výkladem a ta warpová rychlost, s jakou jsi toho autora uznala za svého, chytla se ho a teď vše stavíš jen na něm, to je prostě...no kouzelné :D

Každopádně není zač. Jen se to koukám trochu minulo účinkem, neboť ten původní článek, co jsem zasílal, jsi očividně vůbec nečetla... Ale tohle vybírání třešniček by nebylo nic nového, vzpomeňme si třeba jen na Ciencalu nebo jak se to jmenovala. Dokud šlo pár jejích vět vytrhnout z kontextu, tak byla světová a oháněla jsi se jí doleva doprava, leč když jsem ti později řekl, že 90% zbytku textu (který jsi si nikdy nad rámec těch vhodných vět neobtěžovala přečíst) jde zcela proti tobě, tak najednou to byla hnusná nedůvěryhodná Polka, kde "kdyby jsi věděla, že je taková a píše takové hnusné a nepravdivé věci, tak by jsi ji nikdy nepoužila". Teď tu najednou máme autora, u něhož "kdyby jsi věděla, jak je úžasný ajaké píše pravdivé věci, tak by jsi ho určitě použila". Nepřipomíná to člověku něco? I když nééé, to se mi určitě zdá :D
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
Uživatelský avatar
Stuka
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2120
Registrován: 22/8/2010, 20:18

Re: Kolonizácia Afriky.

Příspěvek od Stuka »

A ty si ten článok, na ktorý si dal odkaz, čítal?
Tu je jeho prehľadnejšie podanie v podobe slide , keď J.A.Robins prednášal na Harvarde na tému Why is Africa Poor? (prečo je Afrika chudobná) a máš tu aj grafy. Čo sa týka názorov na kolonizáciu - zastáva stále rovnaký názor, ako vo svojom článku z r. 2012, na ktorý som dala odkaz ja. Buď teda blbo vidím ja, alebo ty.
http://scholar.harvard.edu/files/jrobin ... 1374627515

Máš okrem Poľky ešte niečo na srdci? Proste sa s tým zmier, že aj ten jediný zdroj ktorý si dodal, hovorí proti tebe. :razz:
ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Martin Hessler
poručík
poručík
Příspěvky: 715
Registrován: 12/5/2009, 16:49
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Kolonizácia Afriky.

Příspěvek od Martin Hessler »

Stuka píše:Beriem to, že máš na studenú vojnu a jej vplyv na Afriku iný názor. A ponechávam ti túto slobodu. Nechaj aj mne slobodu rozhodovania.
Nikdy by mě ani nenapadlo, upírat někomu svobodu myšlení a rozhodování.

Mám prostě jiný názor na vztahy Evropa-Afrika jako takové. Odmítám stokrát omílané socialistické výlevy o tom, jak zlí kapitalisté přinesli černouškům rasismus a bídu, a zrovna tak jakékoli pseudohumanistické a sebemrskačské postoje. Nejsem Afričanům ničím povinován, nemám pocit, že by jim Evropa nějak drasticky ublížila nebo něco dlužila a nemíním ronit krokodýlí slzy ani nad nimi, ani nad jejich skutečným či domnělým utrpením.

Pokud Ty ano, je to Tvá volba a moje zbytečná starost. Klidně jeď ošetřovat pacienty do leprosária někde v rovníkové Africe, posílej jim celou výplatu (ale jen svou, prosím) jako nezištnou pomoc při leasingových splátkách na kalašnikov v době kmenových válek, nebo si jich, pro mě za mě, pár nastěhuj domů. Ale nenechávej je radši běhat po ulici, ano? Mohli by narazit na nějakého zlého potomka ošklivých kolonialistů, jako jsem já... který by je bezohledně hodnotil vlastními měřítky.

Konec diskuse.
Neexistují žádné zoufalé situace. Existují pouze zoufalí lidé. /Heinz W. Guderian/
Uživatelský avatar
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 5849
Registrován: 5/11/2010, 21:01
Bydliště: Praha

Re: Kolonizácia Afriky.

Příspěvek od Polarfox »

Stuka píše:Máš okrem Poľky ešte niečo na srdci? Proste sa s tým zmier, že aj ten jediný zdroj ktorý si dodal, hovorí proti tebe.
Boj s větrnými korouhvičkami, které so točí dle toho, jak zrovna větřík fouká, respektive s autory s velice kreativním přístupem ke zdrojům, je marný a kontraproduktivní. S tím jsem zcela smířen, neboj.

To co jsi zaslala opět absolutně a křišťálově jasně vypovídá o tom, že to vůbec nečteš, vůbec neporovnáváš a vůbec ani nechápeš, co tam ten člověk píše. Tudíž Ciencala v bledě modrém. Jak ti má člověk vůbec oponovat, když ty nečteš a nechápeš to, co posíláš a čím se bráníš? Jak ti má člověk vůbec vysvětlit, co nechápeš, když ty to nechápeš a nevidíš hned?

Teď sem nahodím jen takovou blbinu pro příklad - už na straně 3 je věta: "There has been a long debate about whether Africa had the economic
or political institutions necessary for growth in the pre-colonial period. I believe the answer is no" Tady nejde o to, jestli je Robinson pro nebo proti, tady jde o to, že Robinson to probírá z mnohem širšího a komplexnějšího pohledu a že odpovědi, které ty vidíš v jeho ústech jako jasné, on sám tak nebere a nelze je tak vykládat. On je těžce šedivý, ne striktně vyhraněný jako ty. Nemluvě o tom, že je to pořád jen jeden člověk.

Nehodlám se fakt dále dohadovat s člověkem, co za každou cenu vidí jen černobíle a všude vidí jen to, co se mu hodí (ať už je to kus vytržený z kontextu a nebo něco co tam vůbec není, ale ty to tam vidíš, protože to tam chceš vidět). To už je lepší debata o Slovenech nebo tajné základně nacistů v Antarktidě...
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
dase
desátník
desátník
Příspěvky: 53
Registrován: 31/7/2014, 12:37

Re: Kolonizácia Afriky.

Příspěvek od dase »

omluva za narušení seriózní diskuze

Uživatelský avatar
Franz Trubka
7. Major
7. Major
Příspěvky: 1815
Registrován: 14/10/2010, 04:16

Re: Kolonizácia Afriky.

Příspěvek od Franz Trubka »

Seriozni diskuse probiha i na portalu Vojna.net,kde Stuka umistila svuj clanek take,
pouze v jine graficke uprave...
Jeji ucastnici jsou mi nejak povedomi :D
ObrázekObrázek

Pink Floyd-On The Turning Away
Uživatelský avatar
jarl
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 4079
Registrován: 19/2/2009, 15:45
Bydliště: Jakubov u Moravských Budějovic

Re: Kolonizácia Afriky.

Příspěvek od jarl »

Stuka píše: Briti sa v Afrike preslávili tým, že založili ako prví v histórii koncentračné tábory v masovom meradle. V rokoch 1899-1902 prebiehali anglo-búrske vojny s cieľom zabrať dve republiky Búrov (potomkov európskych osadníkov) pre Britániu, aby sa dostala k zlatým búrskym baniam. Briti si mysleli, že bez problémov vyhrajú, ale narazili na tvrdý odpor, ktorý sa začal vliecť. Použili teda surové metódy ako vytrvalosť nepriateľa zlomiť. Farmy a osady Búrov vypálili, ich polia zničili a studne otrávili, aby zamedzili zásobovanie nepriateľských bojovníkov. Ich rodiny - ženy, deti, starých ľudí nahnali do koncentračných táborov, aby bojujúcich odrezali od podpory domácich. Británia uväznila asi 120.000 búrskych obyvateľov, zväčša ženy a deti. V priebehu 2 rokov zomrelo asi 4.000 žien, 22.000 detí mladších ako 16 rokov a 1.700 starých mužov následkom chorôb a hladu.

Pohľad na jeden z britských koncentračných táborov ( z celkového počtu asi 40) v Južnej Afrike. V každom stane bolo natlačených 10 až 20 ľudí. Viaceré z táborov boli postavené na nevhodných miestach, napr. v močarinách. Stany neposkytovali žiadnu ochranu proti nepriazni počasia a neboli v nich postele a matrace. Ľudia museli spať na vlhkej holej zemi. Z dôvodu preľudnenia a nehygienických podmienok sa šírili choroby. Zvyšok umieral na hlad. Ich jediným previnením bolo to, že stáli medzi Britániou a jej túžbou po ich zlate.
Možná bude někoho zajímat jaká byly příděly potravin v britských koncentračních táborech v jejich první nejkrutější fázi. Předně je třeba zdůraznit, že ne všichni Búrové do nich byli nahnáni proto aby Britové zlomili odpor búrských komand. V táborech byli i muži, kteří dobrovolně složili zbraně se svými rodinami a potom i nejrůznější osoby bez přístřeší, kteří pro Brity nepředstavovali žádnou hrozbu. Proto Britové pro lidi v táborech zvolili dvojí metr, což se mj. projevovalo i v přídělech potravin. Dospělí příslušníci rodin bojujících Búrů dostávali týdně 3 kg mouky a děti 1,5 kg, zatímco ostatní měli nárok i na 1 kg masa (děti 0,5 kg) a také obdrželi i více cukru a kondenzovaného mléka. Z toho je zřejmé, že příděly pro většinu zadržených byly velmi malé a nevhodně složené, takže když k tomu připočteme nedostatek vody a její špatnou kvalitu, není divu, že v táborech propukaly epidemie, které Búry kosily po tisících.
ObrázekObrázek

Strýček Vova slíbil národu Ukrajinu a dal mu Afghánistán!
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Kolonizácia Afriky.

Příspěvek od Rase »

Nebyl třeba i problém vůbec sehnat dostatek potravin a tyto tábory zásobovat ?
Připomíná mi to německé potravinové plánovače ve WW1, kteří pomocí tabulek určili kolik kalorií lidé potřebují. Do toho množství se pak snažili naroubovat různé náhražkové chleby, průmyslové tuky (co zbyly z výroby) atd. Technicky vzato se na tom dalo přežít, poživatelné to ale moc nebylo a o vyvážené skladbě potravin taky nemohla být řeč. Oslabený organizmus pak snadno podléhal nemocem. A nemoci přijdou vždycky, když jsou lidé delší dobu na jednom místě.
Tím chci říct, že Britové tyto lidi možná nevyhlazovali schválně, ale tak nějak to vyplynulo z podobného "tabulkového plánování" (styl přelomu století).
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
jarl
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 4079
Registrován: 19/2/2009, 15:45
Bydliště: Jakubov u Moravských Budějovic

Re: Kolonizácia Afriky.

Příspěvek od jarl »

Britské koncentrační tábory v Jižní Africe v žádném případě nebyly tábory vyhlazovací a hromadné umírání Búrů dostalo britskou vládu do velmi nepříznivé situace a ve světě vzbudilo další velkou vlnu sympatií k Búrům a i v Británii z toho byl pořádný poprask. Když v koloniálních válkách hromadně umírali domorodí obyvatelé, většinu Evropanů to moc nevzrušovalo, ale když kvůli britským válečným opatřením hynuli bílí potomci evropských kolonizátorů jako mouchy, to už bylo něco jiného. Třeba opoziční politik Campbell-Bannerman bez obalu prohlásil: „Kdy válka není válkou? Když se vede barbarskými metodami jako v Jižní Africe."

Samozřejmě, že ten nedostatek potravin byl způsoben i tím, že Britové museli v první řadě zabezpečit zásobování vlastních lidí v Kapsku a Natalu a ještě živit statisíce vojáků nahánějící búrská komanda, takže na více než 100 000 Búru v koncentračních táborech toho moc nezbylo. Ale to britskou správu nezbavuje odpovědnosti, protože většina Búru se v nich ocitla proti své vůli a bylo její morální povinností se o ně postarat. Britská a následně i světová veřejnost se o poměrech v táborech dozvěděla díky Emily Hobhousové, která některé se souhlasem vrchního velitele britských sil v Jižní Africe lorda Kitchenera navštívila, a po návratu do vlasti o tamějších hrozných poměrech vydala obsáhlou zprávu, a je smutné, že když se do Jižní Afriky později vrátila, aby se přesvědčila, že se poměry zlepšily, Kitchener jí nechal zatknout.
ObrázekObrázek

Strýček Vova slíbil národu Ukrajinu a dal mu Afghánistán!
Bublifuk
praporčík
praporčík
Příspěvky: 353
Registrován: 2/9/2008, 16:20
Bydliště: Praha

Re: Kolonizácia Afriky.

Příspěvek od Bublifuk »

Tak s velkým zájmem a chutí jsem si přečetl tento článek. Až nyní a přivedlo mě k němu přečtení knihy "Válka Zuluů" od Budila. Tu jinak vřele doporučuji, pokud jde o seznámení se se vznikem Zulského státu/kmenového svazu/nepřesně zhusta též království.
I já se však musím připojit do skupiny kolegů se Stukou polemizujících. On Shaka, zvaný též opravdu i "Černý Napoleon" prováděl genocidu svých odpůrců a znepřátelených kmenů minimálně stejně důsledně, jako si počínali Němci proti Herrerům. To byly strašné masakry, celé oblasti se měnily v pouště, a to bez jakéhokoli vlivu bílého muže.... Dlužno podotknout, že neustále válčení tam trvalo po staletí, Shaka tím, že vybudoval disciplinované vojsko a kmeny sjednotil, to pouze posunul na jinou úroveň a byl v tom velmi, ale opravdu velmi, efektivní.
Paradoxně poté, co Britové Zuly porazili, tyto jevy celkem rychle vymizely a oblast se začala rozvíjet...

Kolonialismus měl jistě mnohé odpudivé stránky, přičemž jedna z Tebou uváděných (správně) nejodpudivějších, byly koncentrační tábory Búrů. Tedy bílých osadníků - tedy kolonistů - kteří sami bojovali s původním obyvatelstvem. Technicky vzato není rozdílu mezi střety o kolonie mezi Francouzi a Brity a Brity a Búry - bílí mužové zkrátka válčili mezi sebou. Takže toto bych raději vyčlenil, s klasickým kolonialismem, kdy byly podrobovány masy černošského obyvatelstva s oštěpy a šípy, to nemá nic moc společného.

A na závěr - nevím, kdo to sem napsal, ale současná Afrika se opravdu (podle mě) velmi podobá Africe v předkoloniálním období. Neustálé mezikmenové šarvátky a boje, krevní msty, vysoká úmrtnost, neefektivní zemědělství a zdravotnictví. Jen ty prostředky, které se užívají k zabíjení, jsou modernější. Jen nemyslím, že je to opět vinou bílého muže, nebo v důsledku něčeho, co skončilo před půlstoletím.
Obrázek

Nemůžeš tvrdit, že civilizace nezaznamenává určitý pokrok, neboť v každé další válce Tě zabijí novým způsobem.
W.Rogers
Uživatelský avatar
jarl
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 4079
Registrován: 19/2/2009, 15:45
Bydliště: Jakubov u Moravských Budějovic

Re: Kolonizácia Afriky.

Příspěvek od jarl »

Zajímavou úvahu o evropském kolonialismu jsem našel na konci románu Robinson Crusoe, který pro současného čtenáře převyprávěl František Novotný:

„Možná pak budeme budoucím pokoleními odsouzeni jako krutí a bezcitní lidé, kteří zbytek světa jen drancovali, napadlo mě. Možná budu i já pokládán toliko za bezcitného otrokáře a hamižného obchodníka. Pravda, touto částí svého života se chlubit nemohu, ale bez ní bych nyní nemohl stát na palubě Future. Bylo by tedy nespravedlivé nás odsuzovat. Vždyť i my jsme byli pouze dětmi doby, poplatnou okolnostem svého světa, víře a tradicím. Vyčítat nám obchodování s otroky a kolonizování světa by tedy bylo stejně pošetilé a nespravedlivé jako vyčítat indiánům divošství a kanibalismus. Každý, kdo si bude takto počínat, bude stejný hlupák jako oni pánové a dámy v salóně mé ženy."
ObrázekObrázek

Strýček Vova slíbil národu Ukrajinu a dal mu Afghánistán!
Odpovědět

Zpět na „ostatní“