Pobaltí kam kráčíš?

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Odpovědět
Nesher
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1762
Registrován: 8/3/2017, 09:57

Re: Pobaltí kam kráčíš?

Příspěvek od Nesher »

Rase píše: 23/1/2024, 15:37 Předpokládám že nyní se už jenom řeší kdo všechno se ke společnému nákupu přidá a co všechno si bude chtít vyrábět doma (viz ony naše dřívější jednání s Německem o výrobě některých věcí v ČR). Snad se to dojedná brzo a bude moct být zahájena výroba.
Přesně tak, to litevské připojení se k té rámcovce, tedy pokud to vyjde, tomu hodně pomůže. Zatím to bylo více méně na nás. BW se do větší objednávky nehnal. Plán je podepsat to letos.
Wolfhound
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 571
Registrován: 28/1/2022, 21:03

Re: Pobaltí kam kráčíš?

Příspěvek od Wolfhound »

NATO: Lotyšsko se připravuje na převzetí mise Air Policing

Z důvodu rekonstrukce ranveje estonské základny Ämari se poprvé v historii využije pro Baltic Air Policing lotyšská základna Lielvarde.
Lotyšská letecká základna se připravuje na hostování operací Air Policing 24/7, německé Eurofightery mají být po devět měsíců nasazeny na Lielvarde a odtud létat ostré hotovosti i cvičné poplachy. Jsou to první stíhačky NATO umístěné v Lielvarde v rámci této mise. Německé letouny provedou zkušební lety a seznámení se s misí v únoru. Jakmile budou certifikovány NATO, budou pokračovat v kolektivní misi a chránit vzdušný prostor Baltského moře spolu s dalšími spojenci, kteří operují z letecké základny Šiauliai v Litvě.
Zdroj:
https://ac.nato.int/archive/2023/LVA_prep_BAP_takeover
Wolfhound
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 571
Registrován: 28/1/2022, 21:03

Re: Pobaltí kam kráčíš?

Příspěvek od Wolfhound »

Defence24: Litevští "Wolves" kompletní.

Litevské ministerstvo obrany prostřednictvím svého účtu na síti X oznámilo ukončení dodávek kolových bojových vozidel pěchoty Vilkas. Celkem bylo pořízeno 89 vozidel a v současné době se pracuje na objednání dalších 120 kusů.
V rámci kontraktu v hodnotě 386 milionů EUR podepsaného v roce 2016 litevská armáda obdržela 89 kolových bojových vozidel pěchoty Vilkas (KOT Boxer + věž Samson Mk2), dvě cvičná vozidla, dodávku munice, výcvikový a logistický balíček. Tato vozidla jsou součástí dvou praporů v rámci mechanizované brigády „Iron Wolves“. Posledních 23 Vilků bylo dodáno na konci roku, i když se o jejich příchodu spekulovalo mnohem dříve, v létě.

Tím končí poměrně turbulentní období jejich implementace do litevské armády, protože v roce 2020 byly zjištěny problémy s izraelskými věžemi, včetně: napájení zbraně, systému řízení palby nebo pozorovacích a zaměřovacích zařízení. To přineslo nutnost dodatečných zkoušek a oprav, což mělo za následek značné zpoždění dodávek (původně se očekávalo dokončení v roce 2019).
Pozn.1: Druhá objednavka Vilkasů by měla umožnit náhradu dalších pásových M113.

Pozn.2: V diskuzi na Defence24 se zmiňuje nízká odolnost izraelské věže Samson proti mrazu.

Zdroj:
https://defence24.pl/sily-zbrojne/litew ... -komplecie
Uživatelský avatar
KOLT
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1389
Registrován: 23/4/2017, 22:57

Re: Pobaltí kam kráčíš?

Příspěvek od KOLT »

ad pozn. 2: To se nás mohli zeptat :))
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13223
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Pobaltí kam kráčíš?

Příspěvek od Rase »

Cernysip píše:V pobaltských zemích bude postaveno 1000 bunkrů a začnou se kopat příkopy pro případ ruského útoku

https://www.moscowtimes.ru/2024/02/14/v ... ii-a121646

Pobaltské země postaví na svých hranicích s Ruskem a Běloruskem více než 1000 betonových bunkrů, uvádí The Times. "Pobaltská obranná linie" podle novin bude zahrnovat všechny prostředky k odstrašení potenciálních útočníků: protitankové miny, příkopy, ostnatý drát a tzv. dračí zuby - protitankové hrboly ve tvaru pyramidy z betonu nebo železobetonu. V blízkosti hranic budou umístěny muniční sklady. Zahájení stavby je plánováno na leden příštího roku. Estonské úřady se chystají utratit asi 60 milionů eur na výstavbu 600 zařízení podél celé hranice s Ruskem. Každý z těchto bunkrů o velikosti 37 metrů čtverečních pojme asi tucet vojáků a je chráněn před dělostřeleckými údery, uvedla vicekancléřka ministerstva obrany Susan Lillevaliová. Podle plánu by obranná linie měla obsahovat odpověď na „rychlou a dalekosáhlou“ ruskou ofenzívu. Podle odhadů estonského ministerstva obrany k obsazení takových pozic by útočník potřeboval čtyřikrát až sedmkrát více lidské síly než bez opevnění. Armáda NATO zároveň věří, že i když se linie nakonec prolomí, získaný čas umožní rychlé přeskupení k přesunu sil z jiných zemí aliance.

Premiérka Kaja Kallasová řekla The Times, že Rusko by mohlo zaútočit na NATO za tři roky. Podle údajů rozvědky se Moskva chystá rozmístit na hranicích pobaltských zemí dvakrát více vojáků než před začátkem války na Ukrajině. Rusko tak plánuje vytvořit nový armádní sbor se základnou v Petrozavodsku pro pokrytí hranic s Finskem. V roce 2024 armáda nejméně 10 zemí NATO oznámila, že případná ruská agrese proti zemím aliance je reálným scénářem blízké budoucnosti. Zejména polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz řekl, že úřady republiky nevylučují ruský útok po skončení války na Ukrajině. Podle něj, polské ministerstvo obrany již na pozadí této hrozby začalo podnikat konkrétní kroky, včetně řešení mezer ve výzbroji armády: byly uzavřeny smlouvy na dodávky zbraní v hodnotě 19 miliard zlotých (více než 4 miliardy eur), zejména s Polské obranné podniky.
Místním médiím sdělila dánská vojenská rozvědka, že Rusko „velmi pravděpodobně“ použije vojenskou sílu a může napadnout země NATO. A předseda Vojenského výboru NATO, nizozemský admirál Rob Bauer, oznámil nevyhnutelnost války s Ruskem. Všechny země bloku se podle něj musí připravit na to, že začne během příštích 20 let. Obdobně se ozvali armádní velitelé a ministři obrany Velké Británie, Norska, Dánska, Nizozemska, Švédska, Německa, České republiky, Belgie a Estonska. Loni v létě zahájily země NATO radikální reformu vojenského plánování a poprvé od studené války začaly připravovat podrobné plány pro otevřenou ozbrojenou konfrontaci s Ruskem. Plány budou zahrnovat jak posílení vojsk, tak logistiku a jejich realizace může trvat několik let. "Spojenci budou vědět jistě jaké síly a schopnosti jsou potřeba, kde, co a jak nasadit," vysvětlil tehdy generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Nesher
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1762
Registrován: 8/3/2017, 09:57

Re: Pobaltí kam kráčíš?

Příspěvek od Nesher »

Litva kupuje systém S 330 od Saab, tedy mobilní verzi RBS 70NG. Tedy stejný systém, který plánuje zavést i ACR.
https://defence24.pl/sily-zbrojne/litwa ... skie-gromy
Wolfhound
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 571
Registrován: 28/1/2022, 21:03

Re: Pobaltí kam kráčíš?

Příspěvek od Wolfhound »

Litva má objednáno 500 JLTV, dosud provozuje dvě stovky Humvee, stovku LR Defender a několik obrněných toyot, tudíž by bylo překvapení, pokud by vzali S330 na platformě MARS.
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17795
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Re: Pobaltí kam kráčíš?

Příspěvek od skelet »

Překvapením by bylo, kdyby si vzali Mars v jakémkoliv případě.
ObrázekObrázekObrázek
Lynx
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2529
Registrován: 28/2/2019, 22:26

Re: Pobaltí kam kráčíš?

Příspěvek od Lynx »

A Putin bude mat krasnu zamienku...
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/ ... anicni_jhr
Nevylučujme poslání vojáků na Ukrajinu, zastaly se Macrona (a Fica) Estonsko a Litva
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13223
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Pobaltí kam kráčíš?

Příspěvek od Rase »

Lotyšské ministerstvo obrany je aktuálně uprostřed rozsáhlého hodnotícího procesu s cílem vybrat nové bojové vozidlo pěchoty. Cílem projektu je pořídit 100 nejmodernějších BVP pro posílení obranyschopnosti země. Mezi uchazeči jsou K21 od jihokorejské společnosti Hanwha Aerospace, dále ASCOD od GDELS a Tulpar od turecké společnosti Otokar.

https://www.armyrecognition.com/defense ... hicle.html

642714_4534857456539753_5189914089643573248_n.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3651
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Pobaltí kam kráčíš?

Příspěvek od seabee »

Litva podepsala smlouvu s koncernem Rheinmetall o výstavbě závodu na výrobu 155 mm munice. "Založení ... továrny na výrobu munice v Litvě sníží naši závislost na dlouhých dodavatelských řetězcích, které v současnosti představují velký problém při uspokojování potřeb armád v celé Evropské unii i ve světě," uvedl Laurynas Kasčiūnas, litevský ministr národní obrany.

Od roku 2022 je v Litvě servisní a logistické středisko firem Rheinmetall a Krauss-Maffei Wegmann které slouží jednotkám NATO na východním křídle aliance a jako hub dodávek na Ukrajinu.
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
Lynx
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2529
Registrován: 28/2/2019, 22:26

Re: Pobaltí kam kráčíš?

Příspěvek od Lynx »

Litovská vláda zvažuje, že urobí zmeny v pláne obstarávania obrany, uprednostní nákup systémov protivzdušnej obrany a odloží nákup tankov.

https://mil.in.ua/uk/news/lytva-rozglya ... oryst-ppo/
Uživatelský avatar
Juraj Tichý
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 4966
Registrován: 28/8/2018, 18:27

Re: Pobaltí kam kráčíš?

Příspěvek od Juraj Tichý »

Týmto smerom by sme sa mali vybrať aj my. Tanky odložiť, nie sú v súčasnej chvíli dôležité.
Investovať do PVO a tanky odložiť o 10 rokov.
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17795
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Re: Pobaltí kam kráčíš?

Příspěvek od skelet »

pročištěno.. fanoušci dronů by si měli uvědomit, že pro své oblíbené téma zde mají několik vláken a neprasit všechna vlákna drony. Děkuji Pjaro, že to budeš respektovat
ObrázekObrázekObrázek
Lynx
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2529
Registrován: 28/2/2019, 22:26

Re: Pobaltí kam kráčíš?

Příspěvek od Lynx »

Odpovědět

Zpět na „Aktuality“