Protitankový kanón Tankabwehrkanone M1918

Moderátor: Rase

Odpovědět
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12902
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Protitankový kanón Tankabwehrkanone M1918

Příspěvek od Rase »

3125791417_fa076a7246_b.jpg

Německé protitankové kanóny

V průběhu první světové války, se německá armáda dostala do svízelné situace, kdy se musela již od roku 1916 potýkat s přílivem nepřátelských tanků. Německá generalita dlouho podceňovala nebezpečí hrozící ze strany ocelových kolosů a vlastní vývoj prakticky ustrnul. Vývoj protitankových prostředků se tedy urychleně rozběhl třemi směry. Prvním byly ženijní výbušné a nevýbušné zátarasy. Druhým byly protitankové pušky, kam můžeme zařadit Tankabwehrgewehr Model 1918 a posledním směrem byl vývoj protitankového kanónu. Zde se mělo jednat o nový lehký kanón, který by bylo možno snadno přesouvat po bojišti. Velice důležité totiž bylo, aby pěti-členná obsluha kanónu, dokázala vlastními silami přesouvat zbraň mezi výhodnými palebnými pozicemi. Kvůli váhovým limitům, bylo nutné snížit ráži zbraně, díky čemuž došlo k odlehčení jak hlavně, tak i munice a celého kanónu. Oproti polnímu dělostřelectvu, zde byl kladen důraz na plochou dráhu letu střely, která měla vysokou úsťovou rychlost. Kvůli snížení ráže, bylo nutno zvýšit průbojnou sílu lehkých granátů a jejich kinetickou energii. Vzorem pro nový protitankový kanón se stal kořistní, původem francouzký, lehký kanón Canon d'Infanterie de 37 modèle 1916 TRP (37mm mle.1916), který navrhl Atelier de Puteaux. Němci tento kanón ráže 37 mm nazývali Revolverkanone a již dříve jej provizorně nasadili proti nepřátelským tankům. Tak jako u ostatních lehkých zákopových kanónů, bylo i zde cílem vytvořit podpůrnou zbraň pěchoty, pro ničení kulometných hnízd nepřítele. Překvapivě byl používán i na letounech Beardmore W.B.V a Salmson-Moineau. Letec René Fonck jej používal na svém letounu SPAD S.XII a osazen měl být i na první americký lehký tank Model 1917, který se ale již nestihl zapojit do bojů na kontinentu. Podobné zákopové kanóny (Grabenkanone) od Kruppa, byly neúspěšně testovány i v Německé armádě, již v roce 1915, nebo vyráběny pro c.a.k. armádu, kde můžeme uvést zákopový kanón Škoda 3,7 cm Infanteriegeschutz Model 1915. Možná se divíte, proč většina států používala právě ráží 37 mm, ale odpověď je prostá. Dle Petrohradské deklarace (11. prosince 1868) a Haagské úmluvy (1899 a 1907), byla právě ráže 37 mm, nejmenší možnou ráží u níž bylo ještě možno použít výbušný projektil. Technicky vzato nesměly být střely lehčí než 400 gramů, ale ustálil se převod na zmíněnou ráži. Nyní ale zpět k německým protitankovým kanónům.
Zahájení vývojových prací se datuje zhruba do 30. července roku 1918, kdy bylo oznámeno, že armáda urychleně potřebuje mobilní děla pro boj proti nepřátelským tankům - Tankabwehrkanone. Testů se zúčastnilo celkem pět výrobků. Tři pocházely od podplukovníka Fischera a společnosti Rheinmetall a Krupp přišly každá s jedním vzorkem. Nejprve vedl kanón od Kruppa a dokonce získal objednávku na dodání 250 děl (12 muselo být připraveno do září), ale po dalších testech byla upřednostněna konstrukce od Rheinmetallu a původní objednávka byla zrušena. K ní se ale vrátíme až později.

Tankabwehrkanone M1918 systému Fischer

Podplukovník Fischer z Bavorské armády vytvořil technicky pozoruhodnou konstrukci ve dvou provedeních. Jedna byla přenosná a druhá již mobilní. Prakticky vzato se jednalo o upravenou konstrukci francouzského kanónu, který bylo možno rovněž přenášet i bez kolové lafety. Zásadní nevýhodou této zbraně byla komplikovaná konstrukce, která zvyšovala cenu a prodlužovala výrobní čas. Navíc se stále jednalo o kanón s krátkou hlavní, což snižovalo úsťovou rychlost střely a tedy i průrazné schopnosti proti tankům nepřítele. První tři vzorové kusy dokázaly prostřelit pancéřový plát o tloušťce 13 mm. Po použití průrazné munice, bylo dosaženo penetrace až 16 mm. Armáda objednala zkušební sérii patnácti kusů a v květnu 1918 bylo objednáno až 2 000 protitankových děl systému Fischer. Zahájení masové produkce bylo plánováno na leden 1919, ale konec války jejich výrobu zastihl v různém stupni rozpracování. Čtyři protitankové kanóny systému Fischer byly údajně používány, zhruba od 11. února 1919, Bavorským Freikorpsem (Bayerisches Schützenkorps), pod velením válečného veterána, plukovníka Franze von Epp (1868–1946). Otázkou je, jak se dostaly do rukou této pravicové polovojenské organizace, ale patrně byly sebrány v továrně a nebyly přivezeny přímo z fronty. Přeci jen takto vojáci často nosili přilby původně určené pro tureckou armádu nebo užívali kořistní tanky, které konec války zastihl v zázemí při opravách. Obdobně tedy mohly být získány i tyto zbraně a tuto teorii podporuje, že podplukovník Fischer byl původem z Bavorska. Pokud se podíváme na složení von Eppova Freikorpsu, tak se zde nachází, krom pluku těžkého dělostřeleckého, i pluk lehký - Leichtes Artillerie-Regiment Bayerisches Schützenkorps (Pluk lehkého dělostřelectva bavorského střeleckého sboru). Je tedy velice možné, že tyto čtyři lehké protitankové kanóny sloužily právě u tohoto pluku. Nasazeny byly nejspíš v Mnichově na přelomu dubna a května, při potlačení Bavorské republiky rad. V průběhu léta 1919 byla jednotka použita pro vytvoření 21. brigády Reichswehru pod velením právě Franze von Epp. Je tedy velice pravděpodobné, že tyto kanóny vydržely u Reichswehru ještě poměrně dlouho po válce (!) přeci jen jednalo se o pololegální zbraň a nové kanóny PaK 36 nebyly u jednotek hned a v potřebném množství. Nejdál ve vývoji se dostala společnost Rheinmetall, která se stala i vítězem vojskových zkoušek.

gMQWcWx.jpg
protitankový kanón od Rheinmetallu


Tankabwehrkanone M1918 od Rheinmetallu

Technické údaje:
délka hlavně: 809 mm
celková délka: 2170 mm
výška hlavně od země: 515 mm
celková výška: 750 mm
váha kompletu: 175 kg včetně munice
brzdovratné ústrojí: žádné
odměr: 21°
náměr: -6° až +9°
mířidla: pevná
ráže: 37 mm
munice: AP, AP-T, HE (465 g), APHE-T (ve vývoji, 600 g)
úsťová rychlost s AP granátem : 506 m/s
penetrace: na 500 m až 15 mm kolmý plát pancíře
dostřel: až 2 600 m


Co se týče lafety, tak zde konstruktéři použili upravenou lafetu z lehkého minometu ráže 77 mm (7.7cm leichte Minenwerfer) což výrazně snižovalo výrobní náročnost a tedy i čas. Přesun na bojišti zajišťoval jeden kůň, nebo čtyři členové osádky. Nová zbraň byla poměrně úspěšně odzkoušena a okamžitě bylo objednáno 500 kusů a toto číslo bylo později navýšeno až na 1 020. První kusy měly být opět dodány do 12. září 1918 a byly určeny pro výcvik obsluh těchto protitankových kanónů. Na frontu se mělo dostat až 600 kusů, rozdělených po dvaatřiceti hlavních pro každou Minenwerfer Abteilung. Tohoto tempa výroby mohlo být dosaženo pouze využitím již existující lafety, absencí brzdovratného ústrojí a dalších, výrobně složitých komponentů. Výroba probíhala krom Rheinmetallu i ve společnosti Krupp. Pro svoji nízkou hmotnost a tedy i snadnou manévrovatelnost na bojišti, byly tyto kanóny u vojáků oblíbené. Chválena byla stabilita a přesnost při střelbě. Výhodou jistě byla i vysoká průbojnost, která stačila na vyřazení všech nepřátelských tanků, nebo i velice nízká silueta, byť osádka byla zcela nechráněná a kanón postrádal pancéřový štít. Přišly ale příliš pozdě, než aby dokázaly ovlivnit průběh války. Dle hlášení Herresgruppe Ruprecht, zde dne 5. listopadu 1918, měla mít jednotka 228 protitankových kanónů, reálný stav k tomuto datu byl ale pouze 96 hlavní. Pokud by vrchní velitelství zahájilo výrobu již v roce 1917, kdy bylo jasné, jaké jsou schopnosti tanků, mohl být počet zbraní u frontových jednotek nepoměrně vyšší.
Byť válka skončila dřív, než mohly být tyto kanóny plně využity, práce na vylepšené variantě protitankového kanónu mohly pokračovat již od září 1923. Tehdy byl společnosti Rheinmetall zadán vývoj nového protitankového děla, byť vývoj a výzbroj protitankovým dělem byla dle Versailleské dohody Německu zakázána. Z tohoto projektu měl později vzniknout slavný Panzerabwehrkanone 36 ráže 37 mm, známější pod zkratkou PaK 36.

Zdroj:
Martin Koller, Válka Revue 11/2014 (článek o PaK 36)
Herbert Jäger, German Artillery of World War One (2001)
http://tankarchives.blogspot.cz/2016/10 ... ocker.html
https://histmag.org/Pierwsze-dzialo-prz ... ata-9794/2
https://it.wikipedia.org/wiki/3,7_cm_TAK
http://palba.cz/viewtopic.php?f=211&t=2774
http://palba.cz/viewtopic.php?f=211&t=4633
https://cs.wikipedia.org/wiki/3,7_cm_Pak_36
https://en.wikipedia.org/wiki/Canon_d%2 ... e_1916_TRP
http://palba.cz/viewtopic.php?f=211&t=4633
http://forum.valka.cz/topic/view/13028/37-cm-Pak-35-36

S1RGiKV.jpg
dělostřelci při výcviku s protitankovým kanónem od Rheinmetallu


Obrázek


Pro porovnání francouzský lehký kanón 37mm mle.1916 - někdy se přidával i masivní tlumič plamene

Obrázek
přenosná varianta

Obrázek
na kolové lafetě
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Quajak
desátník
desátník
Příspěvky: 48
Registrován: 18/6/2010, 11:01
Bydliště: Prostějov

Re: Protitankový kanón Tankabwehrkanone M18

Příspěvek od Quajak »

Dovolím si doplnit fotky kanónů.

TAK18 - fischer - údajně vzniklo 15ks experimentální série
Obrázek
Obrázek

Varianta od Rheinmetallu - lafeta by měla být modifikovaná z 77mm minometu (7.7cm leichte Minenwerfer) , vyrobeno a dodáno k jednotkám snad až 600ks.
Obrázek
Obrázek
Obrázek

a společné foto:
Obrázek
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12902
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Protitankový kanón Tankabwehrkanone M18

Příspěvek od Rase »

Tak to je neskutečná paráda, nějakou chvíli upravím úvodní obrázek. Nepodařilo se ti sehnat víc informací k těmhle kanónům ?
Od toho Rheinmetalláckého jsem tak nějak čekal něco víc, minimálně delší hlaveň a alespoň nějaký štítek, takhle vypadá opravdu hodně archaicky. Něco podobného bych čekal spíš na začátku války než na jejím konci. Fischerův vypadá poměrně slušně, ale oproti francouzskému kanónu taky nic extra .)
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Quajak
desátník
desátník
Příspěvky: 48
Registrován: 18/6/2010, 11:01
Bydliště: Prostějov

Re: Protitankový kanón Tankabwehrkanone M18

Příspěvek od Quajak »

Snad jen nějaké technické info k Rheinmetallu.
Penetrace na 500m údajně 15mm na kolmý plát pancíře stejné kvality jaké byl na britských tancích.
Délka hlavně: 809 mm , celková délka: 2170 mm , výška hlavně od země: 515 mm, celková výška: 750 mm.
Munice: AP, AP-T, HE (náplň černý střelný prach? ; hmotnost náplně neznámá.., hmotnost granátu 465g), APHE-T (ve vývoji, hmotnost náplně neznámá.., hmotnost granátu 600g)
Úsťová rychlost s AP granátem : 506 m/sec
Váha kompletu 175kg včetně munice neznámého množství v těch bedničkách na lafetě.
Brzdovratné ústrojí žádné - asi nebylo vzhledem k výkonu třeba, odměr 21°, náměr -6° až +9°, mířidla pevná (jsou dobře vidět na první barevné fotce) - uváděný dostřel 2600m.
Pohon mimo bojiště 1 kůň, na bojišti 4 chlapi ve speciálním potahu.

Hodnocení: Obsluhami údajně oblíbený pro snadnou manévrovatelnost na bojišti a malou hmotnost (tož kdybych to měl tahat tak to asi taky ocením :D ). Předpokládám že proti tankům by bylo asi vcelku efektivní, levné a dostupné ve velkých počtech - kdyby se válka protáhla.

EDIT: Fischerův kanón má podle mě jednu zásadní nevýhodu a to výrobní složitost, potažmo cenu a rychlost výroby.
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12902
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Protitankový kanón Tankabwehrkanone M1918

Příspěvek od Rase »

článek jsem masivně překopal a dal na portál. Dohledal jsem i nějaké zajímavé zdroje (viz zdroje). Díky Quajaku za nakopnutí a informace .)
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11407
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Protitankový kanón Tankabwehrkanone M1918

Příspěvek od Zemakt »

K tomu fr. tlumiči plamene, tak se zřejmě jednalo až o poválečnou modifikaci.
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12902
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Protitankový kanón Tankabwehrkanone M1918

Příspěvek od Rase »

To si právě nejsem jistý, ale je to dost možné. Přeci jen zabojovaly si ještě na začátku druhé války:
Obrázek

Tohle by měly být fotografie již zmíněného zákopového kanónu Grabenkanone M1915.
Vypadá skvěle, ale v boji se moc neosvědčily - hlavně kvůli váze, která komplikovala přesuny:
Obrázek

Obrázek

Obrázek

Tady je pěkný revolverový kanón (Revolverkanone) ráže 37 mm používaný k boji proti letadlům:
Obrázek

Ještě přidám francouzský kanón ráže 37 mm na letounu Voisin 1910
Obrázek

Obrázek
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Martin Hessler
poručík
poručík
Příspěvky: 715
Registrován: 12/5/2009, 16:49
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Protitankový kanón Tankabwehrkanone M1918

Příspěvek od Martin Hessler »

Ten "Revolverkanone" (třetí snímek od konce) mi dost připomíná původně francouzský jednoliberní (37 mm) Hotchkiss Mle 1874. V době WW1 už trochu prehistorická konstrukce... Nicméně s účinným dostřelem kolem 1800 metrů (dálkový, výškový neznám) a kadencí až 70 ran za minutu mohla být proti tehdejším relativně pomalým a křehkým letounům efektivní.
Neexistují žádné zoufalé situace. Existují pouze zoufalí lidé. /Heinz W. Guderian/
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12902
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Protitankový kanón Tankabwehrkanone M1918

Příspěvek od Rase »

Pardon že píšu až teď. Němci patrně ukořistili kanónu Hotchkiss docela dost a očividně i používali. Především poslední fotografie je hodně zajímavá, jelikož je zde kanón přímo v zákopu (asi někde v Rusku). Ostatní fotografie vypadají spíš jen jako taková památeční fotka pózujících vojáků s jejich "kuriozitní" kořistí

Obrázek

Obrázek

Obrázek
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Odpovědět

Zpět na „Pěchotní výzbroj a dělostřelectvo“