PAK DP (MiG-41)

Letouny všech typů a použití.

Moderátor: Julesak

nine_mike
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 434
Registrován: 20/7/2014, 18:52

Re: MIG-41

Příspěvek od nine_mike »

Tak o nasýtení určite nie, veď je to ekonomika rozvojovej zeme, stále je tam milión oblastí kde sú technológie na úrovni 80-90tych rokov.
Práve pre toto je dobrá tá stránka sdelanounas, lebo tam väčšinou nie sú kecy papalášov ale veci čo sa reálne dávajú do prevádzky resp. na trh.
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

PAK-DP (MiG-41)

Příspěvek od Rase »

Nový záchytný stíhač PAK DP

V roce 2018 má být zahájen vývoj nového záchytného stíhače označovaného jako MiG-41. O novém stroji se začalo hovořit v roce 2015 a v současné době je dokončena pouze etapa předběžného návrhu. V letecké korporaci OSK je projekt nazýván PAK DP (Perspektivnyj aviacionnyj komplex dalněgo perechvata). Hlavní práce na vývoji má vykonávat společnost RSK MiG. Očekává se však, že do vývoje budou ve velké míře zapojeny i další společnosti zahrnuté v korporaci OSK a zásadní podíl bude patrně mít konstrukční kancelář Suchoje. Jisté je, že na vývoj bude nutno uvolnit obrovské množství finančních prostředků, pokud mají být splněny požadavky letectva na ochranu vzdušného prostoru Ruska. Bývalý velitel ruského letectva Viktor Bondarev oznámil, že letoun bude schopen bojovat proti hypersonickým střelám a satelitům. Má se stát nejrychlejším letadlem své třídy a bojový rádius má být až 1500 km. Podle ruských specialistů je ještě brzy hovořit o technických vlastnostech projektu PAK DP. Existují však různé fantazie, které jsou v zásadě realizovatelné, jako je - rychlost mach 5, bezpilotní modifikace nebo hypersonická výzbroj. Plány jsou velmi ambiciózní a čas na vývoj je omezen. V roce 2028 končí životnost záchytných stíhačů MiG-31 "Foxhound" a přibližně o tři roky dříve by chtěla armáda převzít nové stroje. Připomeňme, že v současné době slouží podle všeho v ruském letectvu 252 strojů MiG-31 a u ruského námořnictva 30 stíhaček. Z toho je u letectva 122 až 190 strojů v aktivní službě. Sedmnáct strojů je navíc modernizováno na standard MiG-31BM. Nové letouny budou sloužit minimálně dalších 40 let.

http://www.armadninoviny.cz/mig-41-novy ... tihac.html
http://www.militarybox.cz/news/rusky-in ... or-pak-dp/

Obrázek
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Julesak
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 6387
Registrován: 7/8/2007, 18:26

Re: PAK-DP (MiG-41)

Příspěvek od Julesak »

Rase píše:Sedmnáct strojů je navíc modernizováno na standard MiG-31BM.
To určite nie. Momentálne okolo 100 ks, plus je kontrakt na ďalšie...
Obrázek

Nie je dôležité ako sa hlasovalo, ale ako sa to spočítalo.

Jediný režim ktorý uznávam je pitný.
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: PAK DP (MiG-41)

Příspěvek od Rase »

Dvojí pohled na budoucnost projektu PAK DP

Ředitel Ruské letecké korporace Ilja Tarasenko letos na konci října uvedl, že PAK DP (pracovní název MiG-41) by měl létat rychlostmi Mach 4 až 4,3, tedy čtyřikrát rychleji než zvuk, a měl by operovat v extrémních výškách pod hranicí kosmického prostoru a možná i v něm. Stroj dle něj bude mít schopnost operovat v kosmu, nové zbraně, nové rychlosti a nový operační dosah. Později by měl být přepracován na bezpilotní stroj. Na projektu Mikojanova konstrukční kancelář od roku 2013 s cílem nahradit MiG-31 (na obrázku), které nyní také slouží jako nosiče hypersonických střel Kinžal a patrně budou vyřazeny někdy po roce 2028. Ruský list Izvěstija je přesvědčen, že MiG-41 bude sloužit k obraně proti hypersonickým střelám. Předpokládá, že ponese víceúčelové antirakety proti těmto střelám MPKR DP, které budou mít hlavice se submunicí zvyšující šanci na zásah. Podle listu by měl MiG-41 vypustit antiraketu systému MPKR DP, jakmile systémy včasné výstrahy detekují hypersonickou střelu. Antiraketa se pak rozdělí na menší a jedna z jejích částí by měla čelně zasáhnout útočící hypersonickou střelu. Nejen západní experti ale pochybují, že stroj bude k mání v polovině dvacátých let, pokud vůbec kdy opustí rýsovací prkna. Ruský odborník Vasilij Kašin si myslí, že pokud bude létat, a tak ne před půlkou dvacátých let. Do výzbroje by se pak mohl dostat v letech 2035 až 2040. "Nevěřím moc tomu, že by se málo ověřený návrh dostal brzo do sériové produkce," napsal serveru Business Insider letecký expert Justin Bronk pracující v britském analytickém a zpravodajském institutu RUSI. Zmínil, že sériová výroba pokročilého tanku T-14 Armata i bojového letounu Suchoj Su-57 byla nedávno pozastavena. Zmiňované údaje vyvolávají pochybnosti o reálnosti projektu. Působení v kosmu by znamenalo použití motorů, které nebudou spalovat vzdušný kyslík. I úprava takto sofistikovaného stroje na bezpilotní by nebyla snadná. Zástupce šéfa analytiků ve skupině Teal zaměřené na posuzování zbrojních projektů Richard L Aboulafaia řekl, že vyjádření Tarasenka jen udržují nápad při životě a zmínil ještě jeden důvod – může to sloužit na podporu prodejů nových verzi MiGů-29SMK, protože si lidé neradi kupují letadla od firem bez budoucnosti. Dodal, že idea nové generace dálkového záchytného stíhače je lpěním na minulosti, protože střely země vzduch jsou obecně lepším způsobem intercepce.

https://www.novinky.cz/zahranicni/evrop ... u-40343708

Obrázek
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Julesak
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 6387
Registrován: 7/8/2007, 18:26

Re: PAK DP (MiG-41)

Příspěvek od Julesak »

Tá správe je taká... ako to slušne povedať.

Ak niekedy niečo z projektu PAK-DP bude, tak k radovým jednotkám sa "to" dostane určite po roku 2030.
"MiG-31, které nyní také slouží jako nosiče hypersonických střel Kinžal..." videl to niekto u radovej jednotky? U akej? Mig-31K je max. dočasné riešenie vhodné na testy a prezentáciu, reálne niečo ako Kindžal bude nosiť Tu-22M3.
Vyradenie Mig-31BM v roku 2028 - no iste, niekedy po tom roku už by malo byť dosť Su-57, aby sa Mig-31 a Su-27SM mohli začať vyradzovať.
Čo ma privádza k ďalšiemu - "sériová výroba pokročilého tanku T-14 Armata i bojového letounu Suchoj Su-57 byla nedávno pozastavena" - v akom vesmíre, prosím? :shock:
Ak "to" má operovať pod hranicou kozmického priestoru, prečo sa tam splieta použitie v kozmickom priestore?
A vie mi niekto povedať, čo má byť Mig-29SMK?

:mrgreen:
Obrázek

Nie je dôležité ako sa hlasovalo, ale ako sa to spočítalo.

Jediný režim ktorý uznávam je pitný.
kenavf
7. Major
7. Major
Příspěvky: 5997
Registrován: 15/12/2010, 23:13

Re: PAK DP (MiG-41)

Příspěvek od kenavf »

Rase píše:.... Dodal, že idea nové generace dálkového záchytného stíhače je lpěním na minulosti, protože střely země vzduch jsou obecně lepším způsobem intercepce..
K tomu by bolo treba podotknúť jeden zo spôsobov nasadenia/použitia/určenia Mig-31.
Severnú hranicu Ruska je problém nasýtíť súvislou PVOS obranou. V daných prírodných podmienkach a dĺžke hranice bolo treba veľa komplexov prevádzkovaných v ťažkých klimatických podmienkach. Preto mali Mig-25/31 fungovať ako predsunuté nosiče PL rakiet a boli schopné vytvoriť súvislú obranu v danej oblasti, pri rozostupe 250km boli schopní pokryť 1000km a navzájom si predávať informácie o danej oblasti. Tieto lietadlá sa dokázali rýchlo presunúť severným smerom a posunúť zónu likvidácie protivníka podstatne ďalej od chránených cielov.
V súčasnosti síce S-400 disponujú raketami s doletom 400km ale nemajú ich veľa a i tak je rozdiel likvidovať protivníka/jeho zbrane na vzdialenosti 400km alebo 2400km.
Edmund Burke: "Jediné čo potrebujú nečisté sily k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič."

ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Pavel 15
podpraporčík
podpraporčík
Příspěvky: 271
Registrován: 14/5/2019, 14:35

Re: PAK DP (MiG-41)

Příspěvek od Pavel 15 »

Plně souhlasím , že rozlehlé Rusko potřebuje stíhače typu Mig31 popřípadě ten sci-fi Mig-41. Ten nejnovější systém S-400 má dosah na bojové letouny
něco kolem 150km.
Obrázek
HONZIK11
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3893
Registrován: 16/11/2014, 19:51

Re: PAK DP (MiG-41)

Příspěvek od HONZIK11 »

Raketa 48N6DM dokáže postřelovat aerodynamické cíle (letadla) na vzdálenost 250 km.
Raketa 40N6 ještě není ve výzbroji ?....Dnes, 18. října 2018 bylo oficiálně oznámeno, že protiletadlový raketový komplex S-400 Triumf dosáhl svých plánovaných parametrů v dálce ničení cílů. Ministerstvo obrany Ruska rozhodlo o přijetí do výzbroje raketových střel velmi dlouhého dosahu 40N6 a zahájilo jejich nákup.

Více zde: https://www.militarybox.cz/news/komplex ... oficialne/

Jen taková poznámka .Při těchto vzdálenostech je z tvého grafu pěkně vidět jak významný je tzv. radarový stín. Pomalu 5km a více. Na těchto vzdálenostech by měly být další radary,ale není je kde umístit a čím dlouhodobě napájet. Myslím tím střelecké radary pozemní , u lodí třídy ledoborec by to bylo řešitelné,ale byl by to stacionární cíl.
Takže ,,ne jenom jak daleko,, , ale i jak vysoko. Tam se stále záchytný stíhač uplatní.
Uživatelský avatar
Pavel 15
podpraporčík
podpraporčík
Příspěvky: 271
Registrován: 14/5/2019, 14:35

Re: PAK DP (MiG-41)

Příspěvek od Pavel 15 »

HONZIK11
když se podíváš na ten graf , tak raketa 48N6DM-má dosah 200 km jen ve výšce 25000+
raketa 40N6 není určena na ničení vysoce manévr. letounu-viz graf...je určena na ničení
letounů AWACS, cisternových letadel, transportních a bombardéru B-52 s velkou RCS
HONZIK11
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3893
Registrován: 16/11/2014, 19:51

Re: PAK DP (MiG-41)

Příspěvek od HONZIK11 »

O prizemnich vyskach jsem psal. Jinak tam vidim 175km.
O strelbe na 400km mas pravdu. To je jiz valecny stav a je treba si drzet protivnika v odstupu. A mit dostatek casu na svou obrannou cinnost prostredky kratsiho dosahu a take rychlejsiho a presnejsiho.
Na 400km ve valecnem stavu se nebudou pouzivat hlavice, ktere budou muset trefit. Bude pouzit EMI vzdusny jaderny vybuch.V te oblasti spadne vsechno co je ve vzduchu.
No ale pořád tady máme ještě Anteje a rakety 9M83...
...V najnovšom systéme Antej-4000 sú schopnosti rakiet 9M83ME a 9M82MDE realizované v ešte väčšej miere. Takže diaľka ničenia aerodynamických cieľov raketami 9M83ME sa zvýšil zo 130 na 150 km a 9M82MDE - z 350 na 380 km. Výška ničenia aerodynamických cieľov raketami 9M82MDE sa zvýšila z 30 na 33 km.
Uživatelský avatar
Pavel 15
podpraporčík
podpraporčík
Příspěvky: 271
Registrován: 14/5/2019, 14:35

Re: PAK DP (MiG-41)

Příspěvek od Pavel 15 »

Zajímavé informace o vývoji MiG-41 od známého publicisty Piotr Butowski.

22. ledna zveřejnila ruská státní rozvojová agentura Rostec Corp. na svém webu příběh o stíhači MiG-31 Foxhound, ve kterém uvedla, že nástupce letadla, PAK DP nebo MiG-41, je v současné době ve vývoji. O několik dní později bylo z textu odstraněno označení MiG-41.

Zvláštní pozornost si zaslouží program PAK DP, zkratka, která se zhruba promítá do Future Air Complex of Long-Range Interception, protože koncepční práce na něm byla zadána a je financována ruským ministerstvem obrany. Částky přidělené tomuto programu jsou zatím malé. PAK DP je výzkumný projekt, jehož cílem je vyvinout počáteční koncepci letadla a formulovat požadavky na další vývojové úsilí.

V roce 2019 zadal Suchoj v rámci programu PAK DP vypracování pokynů pro boj proti zahraničním zpravodajským informacím. Se spuštěním jakéhokoli programu vývoje vojenského vybavení v Rusku byl vyvinut doprovodný dokument, ve kterém je stanoveno, jaké vlastnosti nového designu musí být skryty, a způsoby jejich skrytí - včetně dezinformací.

https://aviationweek.com/defense-space/ ... -new-light
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3507
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: PAK DP (MiG-41)

Příspěvek od seabee »

MiG-41 v představě výtvarníka:
Obrázek

Podle serveru militarywatchmagazine, u kterého nejde dohledat editor a je obvykle hodně "kritický" k Západu.
https://militarywatchmagazine.com/artic ... th-bombers
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
Uživatelský avatar
Julesak
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 6387
Registrován: 7/8/2007, 18:26

Re: PAK DP (MiG-41)

Příspěvek od Julesak »

By som povedal, že sa ešte celkom krotili :rotuj:
Obrázek

Nie je dôležité ako sa hlasovalo, ale ako sa to spočítalo.

Jediný režim ktorý uznávam je pitný.
heder2
rotmistr
rotmistr
Příspěvky: 107
Registrován: 14/10/2019, 11:03

Re: PAK DP (MiG-41)

Příspěvek od heder2 »

Obrázok je na sieti už nejaký ten rok a pôvodne to mala byť umelecká vízia MiGu-21 21. storočia. Už z tvaru je jasné, že niekoľkomachový prepadový stroj to nebude
Odpovědět

Zpět na „Letadla“