Tlumič hluku výstřelu

Moderátor: Rase

Odpovědět
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12902
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Tlumič hluku výstřelu

Příspěvek od Rase »

Výsreretřižek.JPG

Tlumič hluku výstřelu

Moderní střelné zbraně mají velice neblahou vlastnost a to, že po každém výstřelu způsobují nežádoucí hluk, který střelce prozradí a nepřítel tak může poměrně přesně zjistit jeho pozici. Při výstřelu dochází uvnitř zbraně k zapálení výbušné směsi, což se projeví náhlou expanzí horkých plynů, které vymetou projektil z hlavně. V okamžiku, kdy projektil opustí hlaveň, dojde k úniku přetlaku do okolí, prudkému zchlazení plynů, což má za následek hlasitý zvuk. V případě nadzvukové střely, je dalším zvukovým efektem tzv. balistický třesk. Málo se dnes ví, že tlumič hluku výstřelu se objevil již na počátku 20.století. Vynalezl jej Hiram Percy Maxim (1869-1936), syn světoznámého konstruktéra, vynálezce prvního plně automatického kulometu a pastičky na myši - Hirama Stevense Maxima (1840–1916). Hiram Percy Maxim stál v čele společnosti "Pope Manufacturing Company", založené roku 1897, která v Hartfordu v Connecticutu, vyráběla elektromobily a později automobily se spalovacími motory. Roku 1899 byla společnost přejmenována na "Columbia Automobile Company", v roce 1900 na "Columbia & Electric Vehicle Company" a od roku 1901 se jmenovala "Electric Vehicle Company". Výroba zde probíhala do roku 1913. Pro své automobily poháněné spalovacími motory, vynalezl tlumič, který měl omezit jejich hlučnost. Od tud byl jen krůček k vynálezu tlumice pro střelné zbraně. Svůj vynález si nechal patentovat v roce 1908 pod názvem "Maxim Silencer". Jedná se o zařízení, které se upevňuje na hlaveň palné zbraně, slouží k potlačení akustického a optického povýstřelového efektu. Maximův vynález sestával z 10 cm dlouhé ocelové trubičky, opatřené závitem pro našroubování na hlaveň zbraně. Na řezu tlumičem, můžeme spatřit řadu zahnutých pásků (proti směru hlavně) upevněných spiralně v rource tlumiče. Střed trubky je volný a neklade střele při opuštění hlavně žádných překážek, nijak tedy neomezuje její rychlost nebo přesnost. Plyny vzniklé po výstřelu, mají tendenci šířit se do stran, jsou tedy zachyceny spiralně postavenými pásky, které je zpomalí. Vzniklý hluk omezen na minimum a při výstřelu pušky opatřené tlumičem je slyšet pouze cvaknutí kohoutku, nepříjemné svištění koule letící vzduchem a hluchý její náraz na cíl. V Čechách o tomto vynálezu poprvé informoval časopis Epocha a to již v 1909, tedy rok po potentování. Autor textu zmiňuje budoucí přínos v moderních válkách, kdy jediným zvukem v bitvě bude svištění letících kulí a projektilů. Přínos ale vidí i pro lovce, kteří budou moci vystřelit nepřeberné množství ran, aniž by zvěř vyplašili. Vášniví střelci se budou moci bavit střelbou do terče ve svém pokoji, anižby tím způsobil v celém domě poplach. Zdrurazněno je i možné zneužití tohoto vynálezu zločinci, pro své nízké cíle. Zneužití tohoto vynálezu má ale být bráněno omezením prodeje.
První verze tlumiče od Hirama Percy Maxima nebyla bez chyby. Jeho syn Hiram Hamilton Maxim zmiňuje, že první tlumič z roku 1908 nefungoval moc dobře a jelikož byl Percy perfekcionistou, dál konstrukci vylepšoval. Model 1909 již byl prvním účinným tlumičem a měl být sériově vyráběn a prodáván. Tento typ se prodával za 7 dolarů, redukce stála 2,5 dolaru. Měl ale dva závažné nedostatky. Tlumič nebylo možno otevřít a vyšistit, rovněž nemohly být vnitřní části vyměněny. Druhým problémem bylo zakrytí mušky. Tyto problémy byly vyřešeny u Modelu 1910, který je brán jako nejlepší a nejpopulárnější, často jej tak můžeme nalézt ve sbírkách. V tomto případě se jedná o tlumič, u něhož není otvor v ose, ale mírně vyosený. Rovněž byla upravena konstrukce vnitřních lopatek, díky čemuž byl ještě víc snížen hluk. i tento typ se vyráběl z lisované oceli a nebylo možno jej rozmontovat. Prodával se na trhu za 3,25 dolaru a až do roku 1934 byly volně k prodeji bez jakýchkoliv omezení.
První problém nastal v roce 1910, v New Jersey, kde dva mladí muži použili Maximův tlumič k postřílení šesti koní na místní farmě. Následně požadovali výpalné 800 dolarů za to, že nezabijí ostatní koně. Polici je ale zadržela a našla u nich zmíněné tlumiče. zde se ale jednalo o vyjímku, jelikož většinou tyto tlumiče kupovali sportovní střelci. V únoru 1909 měl budoucí prezident Theodore Roosevelt, pušku ráže .30 vybavenou tlumičem, při lovecké výpravě v Africe. Zde ji používal především aby nerušil ostatní členy výpravy. Jelikož civilní prodej nebyl tak úspoěšný, jak si vynálezce původně myslel, obrátil se tedy na armádu, kde cítil velký potenciál pro prodej většího množství tlumičů. Navrhl tedy přímo pro vojenské použití M1912. K vojenským zkouškám došlo v Frankford Arsenal ve Philadelphii, tehdy probíhaly testy na puškách Springfield M1903. Výsledky ale nebyly přesvědčivé. Vyvinul tedy upravenou verzi M1915, opět jej osadil na pušku Springfield M1903, ale použij již slabší podzvukovou munici, aby nedošlo k nechtěnému zvukovému efektu tzv. balistickému třesku. Tentokrát tlumič fungoval, ale vzhledem k ekonomické situaci armády, nebyl zájem nakupovat nadstandartní vybavení. Přesto armáda nakoupila nekolik desítek tlumičů M1912 a bylo jimi vybaveno šestnáct ostrostřelců s puškami Springfield, kteří se účastnili tažení proti Pancho Villovi, pod vedením generála Johna Pershinga. Zajímavější byl exportní úspěch Maximových tlumičů, kdy se je dařilo exportovat do Číny, Japonska, Mexika, Anglie, Francie, Belgie, Ruska a Jižní Ameriky. Výroba probíhala ve společnosti Maxim Silencer Company, která dodávala tlumiče pro zbraně různých ráží, od .22 po kulometné ráže. Na začátku války prodej masivně vzrostl a tlumiče se prodávaly i v Anglii a Německu. V továrně bylo nutno pracovat přesčas. V roce 1917 měli pušky Springfield vybavené Maximovým tlumičem i odstřelovači amerických expedičních jednotek. O nasazení těchto zbraní američany není nic známo. Oproti tomu britské pušky Enfield vybavené tlumičem, nazývali němci "The Whispering Death". Po válce přišlo problematické období a v roce 1922 bylo rozhodnuto, že do roku 1925 bude výroba ukončena, kvůli ztrátovosti. Již o dva roky později se ale výroba dostala do zisku, jako ve válečném období. Výroba tak mohla zdárně pokračovat.

155 dB náboj Luger ráže 9 mm
140 dB je práh trvalého pošození zdraví
120 dB práh bolesti
90 dB vlak
70 dB nákladní automobil
60 dB osobní automobil
50 dB pračka, domáci spotřebiče
43 dB stolní ventilátor
40 dB práh rozpoznání zvuku
20 dB práh slyšitelnosti


Zdroj:
https://www.bevfitchett.us/modern-firea ... ers/m.html
https://www.forgottenweapons.com/access ... -silencer/
https://www.bejvavalo.cz/clanky.php?detail=164
https://www.google.com/patents/US916885
https://cs.wikipedia.org/wiki/Hiram_Stevens_Maxim
https://en.wikipedia.org/wiki/Hiram_Percy_Maxim
http://www.eurooldtimers.com/cze/galeri ... rocar.html
http://forum.valka.cz/topic/view/65046/ ... ych-zbrani

Výstřieeerttfžek.JPG
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Vlastimil Čech
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 575
Registrován: 3/12/2012, 16:49
Bydliště: vesnice nedaleko F.-M.

Re: Tlumič hluku výstřelu

Příspěvek od Vlastimil Čech »

:shock: Docela složitý strojek :shock:
kenavf
7. Major
7. Major
Příspěvky: 5997
Registrován: 15/12/2010, 23:13

Re: Tlumič hluku výstřelu

Příspěvek od kenavf »

Vlastimil Čech píše::shock: Docela složitý strojek :shock:
Ono to zložito len vyzerá, ale je to len rúrka so vsunutými prepážkami,samozrejme správnej veľkosti.
Edmund Burke: "Jediné čo potrebujú nečisté sily k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič."

ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12902
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Tlumič hluku výstřelu

Příspěvek od Rase »

Tak on se ten systém průběžně upravoval a modernizoval (viz poslední obrázek). Ještě nějaké fotky z reálného použití tlumiče

Obrázek Obrázek
Hiram Percy Maxim, vedle pózuje s puškou Winchester .30 osazenou tlumičem (1908)

Obrázek
tlumič s různými redukcemi

Obrázek
tady v originálním tubusu

Obrázek
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Martin Hessler
poručík
poručík
Příspěvky: 715
Registrován: 12/5/2009, 16:49
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Tlumič hluku výstřelu

Příspěvek od Martin Hessler »

Popsaná konstrukce (nebo její variace) tlumiče hluku se u ručních zbraní používá v podstatě dodnes a není nijak komplikovaná. Válcové pouzdro obsahuje dvě části, první (počítáno od ústí hlavně) je expanzní komora, vlastně prázdný uzavřený prostor, kde je spalným plynům umožněno řízeně expandovat (aniž by současně unikaly do okolí). Tím se sníží jejich tlak a částečně i teplota. Od druhé části ji odděluje přepážka ve tvaru disku s otvorem pro průchod střely. Druhou část tvoří komora s ocelovými přepážkami (rovněž s otvory pro střelu v ose hlavně), tvarovanými tak, aby donutily spalné plyny k rotaci a tím je zbrzdily. Odtud vytéká proud plynů, zpomalený, ochlazený a se sníženým tlakem, otvorem v čele tlumiče ven.
Moderní tlumiče bývají často doplňovány pružnou prostřelitelnou přepážkou z pryže, latexu nebo vhodné syntetické hmoty, která překrývá výtokový otvor v čele tlumiče. Zejména první výstřel, jímž je ovšem tato přepážka zničena, je tím ještě více utlumen.

U jednodušších typů tlumičů (typicky pro utlumené verze samopalů M3) se někdy používala místo systému přepážek drátěná síťovina stočená do roličky nebo výplň z kovové "vaty", podobně jako u starých automobilových tlumičů. Výhodou je snazší a levnější výroba, nevýhodou nižší účinnost a životnost tlumiče.

Popsaný princip je vhodný zejména pro střely o relativně nízké rychlosti (do 325 m/s). Puškové střelivo o vyšším balistickém výkonu produkuje velký objem spalných plynů o velmi vysokém tlaku (až 7000 bar), což vyžaduje složitější konstrukce tlumičů, které by jinak měly příliš velké rozměry. Nadzvukové střely kromě toho vytvářejí akustický třesk při prorážení zvukové bariéry, který utlumit nelze.
Neexistují žádné zoufalé situace. Existují pouze zoufalí lidé. /Heinz W. Guderian/
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12902
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Tlumič hluku výstřelu

Příspěvek od Rase »

První verze tlumiče od Hirama Percy Maxima nebyla bez chyby. Jeho syn Hiram Hamilton Maxim zmiňuje, že první tlumič z roku 1908 nefungoval moc dobře a jelikož byl Percy perfekcionistou, dál konstrukci vylepšoval. Model 1909 již byl prvním účinným tlumičem a měl být sériově vyráběn a prodáván. Tento typ se prodával za 7 dolarů, redukce stála 2,5 dolaru. Měl ale dva závažné nedostatky. Tlumič nebylo možno otevřít a vyšistit, rovněž nemohly být vnitřní části vyměněny. Druhým problémem bylo zakrytí mušky. Tyto problémy byly vyřešeny u Modelu 1910, který je brán jako nejlepší a nejpopulárnější, často jej tak můžeme nalézt ve sbírkách. V tomto případě se jedná o tlumič, u něhož není otvor v ose, ale mírně vyosený. Rovněž byla upravena konstrukce vnitřních lopatek, díky čemuž byl ještě víc snížen hluk. i tento typ se vyráběl z lisované oceli a nebylo možno jej rozmontovat. Prodával se na trhu za 3,25 dolaru a až do roku 1934 byly volně k prodeji bez jakýchkoliv omezení.
První problém nastal v roce 1910, v New Jersey, kde dva mladí muži použili Maximův tlumič k postřílení šesti koní na místní farmě. Následně požadovali výpalné 800 dolarů za to, že nezabijí ostatní koně. Polici je ale zadržela a našla u nich zmíněné tlumiče. zde se ale jednalo o vyjímku, jelikož většinou tyto tlumiče kupovali sportovní střelci. V únoru 1909 měl budoucí prezident Theodore Roosevelt, pušku ráže .30 vybavenou tlumičem, při lovecké výpravě v Africe. Zde ji používal především aby nerušil ostatní členy výpravy. Jelikož civilní prodej nebyl tak úspoěšný, jak si vynálezce původně myslel, obrátil se tedy na armádu, kde cítil velký potenciál pro prodej většího množství tlumičů. Navrhl tedy přímo pro vojenské použití M1912. K vojenským zkouškám došlo v Frankford Arsenal ve Philadelphii, tehdy probíhaly testy na puškách Springfield M1903. Výsledky ale nebyly přesvědčivé. Vyvinul tedy upravenou verzi M1915, opět jej osadil na pušku Springfield M1903, ale použij již slabší podzvukovou munici, aby nedošlo k nechtěnému zvukovému efektu tzv. balistickému třesku. Tentokrát tlumič fungoval, ale vzhledem k ekonomické situaci armády, nebyl zájem nakupovat nadstandartní vybavení. Přesto armáda nakoupila nekolik desítek tlumičů M1912 a bylo jimi vybaveno šestnáct ostrostřelců s puškami Springfield, kteří se účastnili tažení proti Pancho Villovi, pod vedením generála Johna Pershinga. Zajímavější byl exportní úspěch Maximových tlumičů, kdy se je dařilo exportovat do Číny, Japonska, Mexika, Anglie, Francie, Belgie, Ruska a Jižní Ameriky. Výroba probíhala ve společnosti Maxim Silencer Company, která dodávala tlumiče pro zbraně různých ráží, od .22 po kulometné ráže. Na začátku války prodej masivně vzrostl a tlumiče se prodávaly i v Anglii a Německu. V továrně bylo nutno pracovat přesčas. V roce 1917 měli pušky Springfield vybavené Maximovým tlumičem i odstřelovači amerických expedičních jednotek. O nasazení těchto zbraní američany není nic známo. Oproti tomu britské pušky Enfield vybavené tlumičem, nazývali němci "The Whispering Death". Po válce přišlo problematické období a v roce 1922 bylo rozhodnuto, že do roku 1925 bude výroba ukončena, kvůli ztrátovosti. Již o dva roky později se ale výroba dostala do zisku, jako ve válečném období. Výroba tak mohla pokračovat.

Zdroje:
https://www.bevfitchett.us/modern-firea ... ers/m.html
https://www.forgottenweapons.com/access ... -silencer/

Obrázek
tady tlumič osazený na lehký kulomet Benét–Mercié M1909

Obrázek
Maxim střílí z pušky Springfield osazené tlumičem Model 1915 při vojskových zkouškách
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Aaron Goldstein
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3062
Registrován: 19/7/2014, 19:38
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Tlumič hluku výstřelu

Příspěvek od Aaron Goldstein »

V tomto ranku mě vždy (no vždy... asi od H&D2 kde se objevila a já hledal podrobnosti) fascinovala karabina De Lisle... Dle zdrojů byla tak tichá, že při výstřelu byl nejhlasitějším zvukem zvuk spoušťového a bicího mechanismu... Právě potřeba tichosti výstřelu byla prý důvodem, proč byla použita pro Brity netypická munice .45 ACP, protože je podzvuková...

(ano, vím, že to už jsem o 30 let dál... :-) )
Obrázek

Že jsem paranoidní ještě neznamená, že po mě nejdou...
Uživatelský avatar
Martin Hessler
poručík
poručík
Příspěvky: 715
Registrován: 12/5/2009, 16:49
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Tlumič hluku výstřelu

Příspěvek od Martin Hessler »

Karabina De Lisle byla tak tichá mimo jiné i proto, že byla od počátku konstruována jako utlumená zbraň. Tedy nikoli jako puška s přídavným tlumičem. Hlaveň byla v podstatě integrální součástí tlumiče, který ji téměř celou překrýval. Náboj .45 ACP má ve vojenském provedení výkon něco přes 500J a úsťovou rychlost asi 280 m/s, čili spolehlivě podzvukovou. Systém tlumiče De Lisle tuto rychlost dále snižoval, až na hodnoty kolem 240 m/s. Použití opakovacího mechanismu zamezilo úniku spalných plynů přes výhozní okénko v okamžiku výstřelu a hluku zpětnorázového celku (výkon náboje jinak uzamčení nevyžaduje). Prostě zbraň poskládaná k jedinému účelu: tiše zabíjet na vzdálenost nepřesahující několik desítek metrů.
Neexistují žádné zoufalé situace. Existují pouze zoufalí lidé. /Heinz W. Guderian/
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12902
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Tlumič hluku výstřelu

Příspěvek od Rase »

Tak karabina De Lisle vypadá hodně zajímavě, dokonce velice podobně prototypu Standschützen Hellriegel, až jsem si musel zkontrolovat, zda vůbec ná ventil na vodu - má, tak se bohužel nejednalo o první Rakousko-uherskou zbraň s tlumičem... bohužel :D

Obrázek
britská karabina De Lisle

Obrázek
Standschützen Hellriegel
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Alchymista
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 4883
Registrován: 25/2/2007, 04:00

Re: Tlumič hluku výstřelu

Příspěvek od Alchymista »

Tlmič má zmysel i pri použití na bojisku a pri u plnokrvnej munícii puškovej ráže pre streľbu na vzdialenosť niekoľko sto metrov - a dokonca aj pre guľomety.
Použitie náležite konštruovaného tlmiča má totiž dva efekty:
1) tlmič celkom odstraňuje záblesk jednotlivého výstrelu a veľmi výrazne znižuje plameň pri streľbe dávkou. To už samo osebe znižuje pravdepodobnosť a rýchlosť odhalenie pozície strelca.
2) tlmič veľmi výrazne mení akustické spektrum zvuku výstrelu, predovšetkým potláča vysoké frekvencie, ktoré umožňujú presnejšiu lokalizáciu smeru k zdroju zvuku - nie je teda možné odhadnúť, odkiaľ sa strieľalo, čo opäť znižuje pravdepodobnosť a rýchlosť odhalenie pozície strelca.

Maximov tlmič sa vo vojsku príliš neosvedčil - zato väčšina medzivojnových tlmičov výfuku na autách vychádzala z jeho konštrukcie.
ObrázekObrázek

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова
Uživatelský avatar
Martin Hessler
poručík
poručík
Příspěvky: 715
Registrován: 12/5/2009, 16:49
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Tlumič hluku výstřelu

Příspěvek od Martin Hessler »

U téhle karabiny mne spíš zaráží stavitelné hledí. Vcelku optimismus při účinném dostřelu max. 200 metrů. Stačilo by překlápěcí nebo dioptrické, jako u většiny samopalů.
Neexistují žádné zoufalé situace. Existují pouze zoufalí lidé. /Heinz W. Guderian/
kenavf
7. Major
7. Major
Příspěvky: 5997
Registrován: 15/12/2010, 23:13

Re: Tlumič hluku výstřelu

Příspěvek od kenavf »

Aký má vplyv tlmič na výkon pušky(balistika,rýchlosť,...) nespôsobuje nejaké nevýhody?
Edmund Burke: "Jediné čo potrebujú nečisté sily k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič."

ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Martin Hessler
poručík
poručík
Příspěvky: 715
Registrován: 12/5/2009, 16:49
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Tlumič hluku výstřelu

Příspěvek od Martin Hessler »

Poněkud snižuje výkon a zhoršuje přesnost, ale pokud jsou zbraň i tlumič kvalitní, jde řádově o procenta. Podstatné je to ovšem u odstřelovacích pušek, protože tlumič drasticky mění průběh uzlových kmitů hlavně.
Neexistují žádné zoufalé situace. Existují pouze zoufalí lidé. /Heinz W. Guderian/
Uživatelský avatar
Alchymista
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 4883
Registrován: 25/2/2007, 04:00

Re: Tlumič hluku výstřelu

Příspěvek od Alchymista »

Ono tie mieridlá zmysel majú. Pri počiatočnej rýchlosti ~240m/s a efektívnom dostrele 200 metrov je doba letu strely na efektívny dostrel okolo jednej sekundy! A to okrem iného znamená pokles strely o zhruba 5 metrov pod výstrelnú. To je hodne, zvlášť u zbrane, kde na presnosti prvého výstrelu/zásahu skutočne záleží a strelec po prvom výstrele, ak cieľ nezlikviduje, už nemusí dostať príležitosť na opakovaný výstrel - ani pre opätovanú paľbu ako skôr preto, že cieľ sa po zvuku dopadu alebo prieletu strely ukryje do bezpečia, alebo naopak spustí poplach...

kenafv - Pokles výkonu a pokles presnosti je badateľný vždy. Počas pohybu strely v tlmiči totiž spaliny po opustení vývrtu hlavne prúdia zozadu okolo strely a toto obtekanie je vysokotlaké, vysokorýchlostné, pritom zároveň nesymetrické a silne turbolentné - a u drvivej väčšiny striel aj "nevýpočtové".
U konštrukcií s "prestrelovanou" upchávkou je tu navyše ešte aj kontakt s prekážkou, kde strela stráca nielen doprednú rýchlosť, ale aj rýchlosť otáčania, takže sa zhoršuje jej stabilizácia rotáciou. Nehovoriac už o riziku deformácie strely.
ObrázekObrázek

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова
Uživatelský avatar
El Diablo
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1871
Registrován: 21/11/2008, 14:11
Bydliště: Xeenemünde
Kontaktovat uživatele:

Re: Tlumič hluku výstřelu

Příspěvek od El Diablo »

Commando's Choice: The De Lisle Carbine
Uživatelský avatar
El Diablo
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1871
Registrován: 21/11/2008, 14:11
Bydliště: Xeenemünde
Kontaktovat uživatele:

Re: Tlumič hluku výstřelu

Příspěvek od El Diablo »

Suppressor Meltdown! 700 round burst through an M249 SAW!
Uživatelský avatar
El Diablo
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1871
Registrován: 21/11/2008, 14:11
Bydliště: Xeenemünde
Kontaktovat uživatele:

Re: Tlumič hluku výstřelu

Příspěvek od El Diablo »

Firearms History: Welrod | [CZ/SK]
Uživatelský avatar
El Diablo
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1871
Registrován: 21/11/2008, 14:11
Bydliště: Xeenemünde
Kontaktovat uživatele:

Re: Tlumič hluku výstřelu

Příspěvek od El Diablo »

Rase píše: Pro své automobily poháněné spalovacími motory, vynalezl tlumič, který měl omezit jejich hlučnost. Od tud byl jen krůček k vynálezu tlumice pro střelné zbraně.
S tímto bych si dovolil poněkud polemizovat:
Reeves je připočítán jako budova buď čtvrtého nebo pátého amerického automobilu, nazývaného v té době motocyklem. Měla řemenovou a řemenovou převodovku s proměnlivou rychlostí, o níž se domníval, že je lepší než Quadricycle Henryho Forda s jedinou rychlostí. Motocykl byl čtyřkolový a byl poháněn motorem Sintz Gas Engine Company s dvěma válci, dvěma cykly a šesti koňskými silami. Trenér byl vyroben společností Fehring Carriage Company. Motor Sintz se ukázal jako nespolehlivý a Reeves vytvořil svůj vlastní model chlazený vzduchem, pravděpodobně v letech 1897/1898.

Jeho první zaznamenaný test jeho přenosu motocyklu se uskutečnil 26. září 1896. Aby překonal hluk a výpary motoru, Reeves vytvořil dvojitý tlumič hluku, průmyslu jako první. Reeves a jeho bratr podali patent na tlumiče v roce 1897. V témže roce představil novou vylepšenou verzi motocyklu. Auto bylo vyvezeno do Indianapolis a dosáhlo maximální rychlosti 15 mph. To bylo hlášeno jako první auto ve městě. V pozdějším testu vozidlo dosáhlo 30 mph. V roce 1898 Reeves ztratil dynamiku a byl odrazen, pravděpodobně téměř úplným nedostatkem prodeje. Pouze pět se předpokládá, že byly prodány. Roku 1899 bratři Reevesových již nepodporovali vývoj motocyklu především kvůli nedostatku spolehlivých motorů.
https://en.wikipedia.org/wiki/Milton_Reeves
Uživatelský avatar
Alchymista
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 4883
Registrován: 25/2/2007, 04:00

Re: Tlumič hluku výstřelu

Příspěvek od Alchymista »

Zaujímavou zbraňou bola aj nemecká zbraň SDK. Zbraň je dlhá 760mm a je skladacia - delí sa na vlastnú zbraň a rozmerný tlmič.
Je na náboj 9x19 Luger/Para/Parabelum a má valcový záver podobný záveru mauser.
Zásobník je "dlhý" zásobník pištole parabelum a je na konci pažby - zbraň je teda vlastne bulpup. Je použitá spúšť s napináčikom a zbraň má dlaňovú poistku.
Zbraň mala vzniknúť v roku 1938 alebo 1939 a vznik zbrane sa niekedy pripisuje DWM, inokedy zasa veliteľovi/riaditeľovi polície v Postdam (Postupim) grofovi von Helldorff (bol popravený v roku 1944 po neúspešnom atentáte na Hitlera). Boli údajne vyrobené len štyri kusy pre Gestapo - jeden známy dochovaný exemplár má výrobné číslo 2, inokedy sa tvrdí že existoval len jeden alebo dva kusy.
Obrázek
Obrázek
ObrázekObrázek

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова
Uživatelský avatar
Martin Hessler
poručík
poručík
Příspěvky: 715
Registrován: 12/5/2009, 16:49
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Tlumič hluku výstřelu

Příspěvek od Martin Hessler »

Alchymista:
Ten efektivní dostřel 200 metrů bych u De Lisle bral jako hranici maxima. Skutečný efektivní dosah mířené palby je zhruba poloviční, v praxi se zbraň používala na vzdálenosti cca 60-70 metrů (alespoň takto byli instruováni vojáci a příslušníci SOE při výcviku). Na tuhle vzdálenost už se dá poměrně přesně střílet i s mířidly pevnými. Zručnější střelec by si troufl i s pistolí.
Spíše mi připadá, že De Lisle zdědila hledí po pušce Lee-Enfield, z níž převzala pažbu a závěrový mechanismus. A protože se k přestavbám používaly starší modely pušky SMLE, které měly klapkové hledí, prostě se jen upravilo stupňování.

Mimochodem, ten pán na videu výše střílí z komerční verze karabiny, která má jen atrapu tlumiče. Původní provedení bylo i na americký BATF moc a jeho prodej nebyl povolen.

Ta německá SDK je rozhodně konstrukčně zajímavá, už na pohled velmi pečlivě zpracovaná (úměrně tomu musela být i drahá). Provedením připomíná spíše luxusní lehkou loveckou pušku take-down než sériově vyráběnou záležitost na vládní objednávku. Takže bych věřil, že vzniklo jen pár kusů. V Německu před válkou panovala tak složitá a nepřehledná situace v organizaci uniformované i tajné policie, že je docela dobře možné, že si některý z "lokálních" policejních šéfů nechal něco podobného zhotovit.
Neexistují žádné zoufalé situace. Existují pouze zoufalí lidé. /Heinz W. Guderian/
Odpovědět

Zpět na „Pěchotní výzbroj a dělostřelectvo“