Námořní bitva v divadle

Moderátoři: Pátrač, kacermiroslav, Bleu

Odpovědět
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12969
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Námořní bitva v divadle

Příspěvek od Rase »

bitva-v-divadle-4.jpg

Námořní bitva v divadle

Na konci 19.století bylo divadlo jednou z nejoblíbenějších kratochvílí a promotéři se snažili publiku nabídnout ty nejúžasnější zážitky. Byly tedy simulovány plavby lodí, cesty železnicí nebo balónem, ale také zajímavé triky, jako simulované explose kotlů, požáry a nejrůznější katastrofy. Vrcholem těchto ukázek byla bezesporu simulace námořní bitvy (!), kdy obecenstvo mohlo shlédnout nejvelkolepější, ale také nejhroznější výjev umění válečného. Na světové výstavě v Paříži roku 1889, představil jakýsi promotér jménem Solignac námořní bitvu s desíti malými pancéřovými loděmi, samočinně se pohybujícími - tedy bezosádkové a řízené dálkově. Zde je nutno podotknout že se ještě nejednalo o řízení pomocí rádia, ale jen elektrickým kabelem. V roce 1898 sestrojil Rádiem řízenou loď sestrojil a předvedl veřejnosti až od 9 let později (1898) vynálezce Nikola Tesla. Solignacovy lodě se pohybovaly všemi směry, otáčely se, střílely z děl, zapalovaly se, narážely do sebe, explodovaly a potápěly se po explosi pod vodu. Celé toto divadlo řídil jediný člověk za kulisami pomocí přerušovače a užitím proudu buď stálého nebo střídavého, dle aktuální potřeby.
Na Světové výstavě v Chicagu, známé též jako The Chicago World’s Fair, konané roku 1893, bylo válečné námořnictvo prezentováno odlišným způsobem. Výstaviště velmi dobře využívalo sousedství s Michiganským jezerem, které umožnilo vytvořit laguny mezi výstavními objekty a oživit prostor o pohled na plovoucí motorové čluny a benátské gondoly. Na jezeře byla postavena napodobenina bitevní lodě. Všechny její části byly přístupné veřejnosti a v jejích útrobách byla i výstava námořnická. Podobně zařízena byla výstavní loď na průmyslové výstavě města Berlína z roku 1896. Zde byl prezentován řez válečným plavidlem a divákům se tak naskytl skvělý pohled bez nutnosti na loď vstoupit. Proč to ale zmiňujeme. Vedle totiž bylo zřízeno divadlo s jevištěm, které bylo naplněno vodou do podoby malého jezera. Na něm lodní modely opět představovaly obecenstvu námořní střet.
Na světové výstavě (Exposition universelle) konané v Paříži roku 1900. Za městem byla vybudována velká vodní plocha o objemu 10 000 m³ vody. Plastické kulisy kolem byly umě nakašírovány a pomalovány do podoby rejdy námořního města. Nad přístavištěm byly vybudovány modely ochranných tvrzí a pevností. Diváci seděli na tribuně dlouhé 80 m. Scénář ukazoval, příjezd nepřátelského loďstva, po němž zahájí palbu pobřežní opevnění. Spřátelené loďstvo se pokusilo prorazit blokádu a dopravit do přístavu cenné zásoby proviantu. Obléhatel se ale brání a využívá torpéda, ponorky a podmořské podkopy. Zkrátka cílem je představit průběh bitvy pozorovaný z větší vzdálenosti. Bitevní lodě byly dlouhé 4 m, ale činily dojem dvojnásobné velikosti. Jak možno vidět na přiloženém obrázku, tak v každé lodi byl ukryt strojník, který plavidlo ovládal. Pozoruhodné je, že modely byly poháněny elektrickým pohonem, přesněji bateriemi dle soustavy A. Dinina a elektromotorem, který roztáčí vodní šroub. Rychlost se ovládala připojováním nebo odpojováním jednotlivých akumulátorů a směr se ovládal jednoduchým kormidlem. Obsluha mohla rozsvítit žárovky na stěžních, které byly použity ke komunikaci - signalizaci. orientace po okolí probíhala pomocí průzorů na věži. Samozřejmě střelba probíhala slepými náboji, kolem práskaly exploze a podobné efekty. Rovněž se zde nacházely modely lodí bez osádky, které se při střetu potápěly. Byly zařízeny jako potápěcí zvon, pod nímž se člověk nalézá, ve vodě chodí a tím řídil pohyb plavidla. V přesný moment obsluha zapálila na této lodi bengálský oheň, který měl simulovat požár. Bengálský oheň byl do Evropy dovezen anglickými námořníky a jednalo se o sloučeninu dusičnanu draselného, síry a tzv. realgaru, neboli AsS. Po tomto představení se plavidlo potopilo a podplulo pod kulisy, kde se opět vynořilo. Úchvatné údajně bylo především večerní představení, kdy byla bitva ozařována různými explozemi.

Zdroj:
https://www.bejvavalo.cz/clanky.php?detail=78
https://cs.wikipedia.org/wiki/Sv%C4%9Bt ... stava_1893

bitva-v-divadle-2.jpg
bitva-v-divadle-1.jpg
Naposledy upravil(a) Rase dne 20/9/2022, 20:48, celkem upraveno 1 x.
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
kacermiroslav
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 5286
Registrován: 25/3/2008, 14:07
Kontaktovat uživatele:

Re: Námořní bitva v divadle

Příspěvek od kacermiroslav »

Rase děkuji za založení nového vlákna. Pokusím se k tomu dohledat nějaké podklady. Jinak svým způsobem se asi tvůrci nechali inspirovat římskými naumachias, kde se v divadlech typu Colosseum pro diváky předváděli historické námořní bitvy. Jen ale s tím rozdílem, že to vše bylo výrazně větší, vše asi v měřítku 1:1 a hlavně, na palubách i v podpalubí se to hemžilo gladiátory a otroky, jdoucími na smrt.
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12969
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Námořní bitva v divadle

Příspěvek od Rase »

Ona největší římská Naumachia proběhla na jezeře Fucino roku 52 a uspořádal ji císař Claudius. Účastnilo se jí 100 lodí a 19 000 mužů (!) Bitvu předváděli gladiátoři, váleční zajatci nebo zločinci odsouzení na smrt. Bojovalo se, dokud jedna strana nebyla zcela zničena. Pokud půjdeme do historie, tak první takováto bitva proběhla již roku 46 před Kristem na Martově poli, kde byl zřízen oválný bazén s hledištěm. Akce proběhla na popud samotného Julia Caesara a proti sobě zde bojovalo egyptské a Tyrianovo loďstvo. O 44 let později uspořádal podobnou podívanou císař Augustus, na pravém břehu řeky Tibery v samotném hlavním městě říše. Teprve později se bitvy konaly i v krytých divadlech, mimo jiné Koloseu a podobně. Pozůstatky Naumachií byly vykopány roku 1743 poblíž Andělského hradu v Římě, kterážto část se ve středověku nazývala "regio naumachiae". Tyto netradiční kratochvíle se objevují i po pádu Římské říše. Tehdy již byli na palubách dobrovolníci a k tomuto účelu bylo uzpůsobeno divadlo Farnese (vybudováno v letech 1617–1618). V 19.století se vodní bitvy konaly v londýnském divadle Sadler Wells. Roku 1814 proběhla ukázka námořní bitvy na jezeře Serpentine v londýnském Hyde Parku. Nazvána byla "Mock Sea-Fight" nebo jinak též Naumachia - níže přikládám obrázek z této akce. Lodě byly očividně malé, ale osobně si myslím, že v každém plavidle seděl jeden nebo víc námořníků.

https://www.thevintagenews.com/2018/03/ ... battles-2/
http://www.alamy.com/stock-photo-naumac ... 20011.html
http://www.artslexikon.cz//index.php?title=Naumachie

naumachia-naval-battle-as-mass-entertainment-ancient-rome-painted-ulpiano-checa-local-museum-colmenar-de-oreja-spain-198849598.jpg
C8ouTpqXkAA9a19.jpg
Naumachia of ancient rome.jpg
Naumachia1-e1601067782371.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Odpovědět

Zpět na „ostatní“