Jaderná katastrofa na Sibiři

Moderátor: Julesak

Odpovědět
Uživatelský avatar
jarl
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 4085
Registrován: 19/2/2009, 15:45
Bydliště: Jakubov u Moravských Budějovic

Jaderná katastrofa na Sibiři

Příspěvek od jarl »

Jaderná katastrofa na Sibiři
Dnes uplynulo 62 let od události řazené na seznamu jaderných katastrof hned za Černobyl a Fukušimu. Došlo k ní 29. září 1957 v jaderném komplexu Majak. Komplex ležící v dnešním městečku Ozjorsk na Sibiři vybudovali Sověti krátce po druhé světové válce a sloužil k výrobě jaderného paliva pro sovětské elektrárny a plutonia používaného v atomových zbraních. A protože strana usoudila, že Sibiř je veliká a zdejší jezera a řeky hluboká, všechny zdejší reaktory používaly otevřený chladící systém, takže se na chlazení využívala voda z jezera Kazyltaš, která se poté vypouštěla přímo do jezera, zatímco jaderný odpad končil v řece Teča a jezeře Karačaj.

Teprve v r. 1953 vybudovali úložiště jaderného odpadu, jenomže o tři roky později došlo k poruše chladícího systému a následnému výbuchu, jenž vymrštil do vzduchu 160 tunové víko, načež došlo k zamoření okolí a jaderný spad pokryl území o rozloze 20 000 čtverečních kilometrů. Vláda SSSR si s neštěstím zpočátku nelámala hlavu, takže evakuace obyvatelstva začala až po týdnu a vlekla se neuvěřitelné dva roky. Rusko oficiálně uvádí 200 mrtvých, ale podle neoficiálních zdrojů se počet obětí vyšplhal na několik tisíc. Zdejší řeky a jezera jsou dodnes kontaminovaná radioaktivitou a téměř vyschlé jezero Karačaj je pokládáno za nejznečištěnější místo na světě, kde člověka do několika hodin čeká jistá smrt.

Obrázek
Cedule v Kyštymu varující před radioaktivitou

Katastrofu se před světem podařilo utajit, protože Majak byl postaven v jednom z tzv. tajných měst, která oficiálně neexistovala, takže nebyla zanesena v mapách a vstoupit se do nich mohlo jenom na zvláštní povolení. Americké tajné služby o neštěstí známém podle nejbližšího oficiálně existujícího města jako Kyštymská katastrofa sice věděli, ale protože neblahá událost mohla zdiskreditovat nejenom SSSR, ale jadernou energetiku obecně, Američané přistoupili na sovětskou hru na mlčení. Proto se svět o neštěstí dozvěděl až v r. 1976 od biologa Medveděva, jenž emigroval na Západ, a dodnes se, na rozdíl od Černobylu, jedná o poměrně málo známou událost.

Další podrobnosti lze dohledat zde:
https://www.info.cz/magazin/dokonale-ut ... -7686.html
https://www.dotyk.cz/publicistika/majak-20190825.html
ObrázekObrázek

Strýček Vova slíbil národu Ukrajinu a dal mu Afghánistán!
Odpovědět

Zpět na „SSSR - Rusko“