Asie, Pacifik, Japonsko, Čína 1931-1945. Č 276.

Moderátoři: jarl, michan, Pátrač

Odpovědět
Uživatelský avatar
michan
2. Generálporučík
2. Generálporučík
Příspěvky: 6824
Registrován: 28/10/2005, 13:43

Asie, Pacifik, Japonsko, Čína 1931-1945. Č 276.

Příspěvek od michan »

Asie, Pacifik, Japonsko, Čína 1931-1945. Č 276.
Zde viz náčrt

Obrázek

, na kterém je nakreslen celý průběh Bitvy v Korálovém moři od 28. dubna až do 11. května 1942. Pro Palbu jej, z mnoha dalších náčrtů, nakreslil malíř Roz.
U konce Č 275., jsme si pod titulkem Operace Midway schválena., říkali, že to byl Doolittlův nálet na Tokio, podaný zde na Palbě kolegou Zemaktem (jsou tam i odkazy na jeho články), který bezprostředně přispěl k rychlému schválení operace Midway (Operace „MI“). Jamamoto se prý zastyděl a o to usilovněji operaci prosazoval, a to i s vahou celého „svého“ Spojeného loďstva. Pojďme se nyní ještě podívat na všechny, zvláště pak na Námořní generální štáb. Přečtěme si co následovalo ihned po schválení, též se dozvíme od japonských historiků, Micuo Fučidy a Masatake Okumiyi, kteří z historických zápisů a jednání napsali, na str. 74. a 75., cituji:

„Bombardování Tokia se neminulo účinkem ani u Námořního generálního štábu. I nejvýmluvnější odpůrci útoku na Midway, mohli nyní stěží popírat, že hrozba od východu, není-li větší než potencionální hrozba od Austrálie, je přinejmenším naléhavější a bezprostřednější. Kromě toho neschopnost uchránit samo hlavní město před napadením byla právě tak přičítána na vrub Námořnímu generálnímu štábu jako Spojenému loďstvu.“

A tak se stalo, že řevnivost mezi štáby utichla a i odpor proti datu útoku na Midway, které bylo stanoveno na počátek měsíce června 1942, ale i ostatní námitky proti návrhu Spojeného loďstva zmizely. Velitelství Spojeného loďstva tak mohlo zahájit práci na „Definitivním plánu operace Midway (MI)“. Byl konec dubna, když byl plán operace Midway dokončen a admirál Jamamoto (zde viz foto

Obrázek

, na kterém je admirál Jamamoto, foto je volně přístupné na několika webech.) jej schválil. Pak byl plán MI formálně předložen náčelníku Námořního generálního štábu admirálu Naganovi, který jej rovněž okamžitě schválil.

„Dne 5. května 1942 pak admirál Nagano (zde viz foto

Obrázek

, pod kterým byl popisek – Osami Nagano, foto je volně přístupné na několika webech.), z císařova pověření vydal námořní rozkaz císařského vrchního velitelství číslo 18., který stručně ukládal vrchnímu veliteli Spojeného loďstva, aby ‚provedl ve spolupráci s pozemním vojskem okupaci ostrova Midway a klíčových bodů v západních Aleutách.
Současně s vydáním této základní směrnice pozemní a námořní odbor císařského vrchního velitelství uzavřely ‚Ústřední dohodu‘, stanovící podmínky součinnosti obou složek při invazi na ostrov Midway. Podle této dohody mělo pozemní vojsko dodat zesílený pěší pluk, aby se zúčastnil výsadkových operací. Po dokončení okupace by tento pluk byl odvolán a o další obranu ostrova by se postaraly námořní síly. Výchozím bodem obojživelného výsadku byl předběžně určen ostrov Saipan, jednotky se tam měly shromáždit kolem 25. května 1942. V dohodě nebylo stanoveno přesné datum invaze, bylo tam však řečeno, že operace budou zahájeny někdy ‚v prvních dvaceti červnových dnech‘ současně s operacemi proti západním Aleutám.
Operace Midway tak byla definitivně schválena. Spojené loďstvo dosáhlo svého dík bezděčnému přispění podplukovníka Doolittla a jeho letců. Teď však nastával obrovský úkol zorganizovat a připravit v několika málo týdnech všechny složky ke gigantické operaci, největší v sedmdesátileté historii moderního vojenského japonského námořnictva.“


Tady odtud se vraťme zpět k panu profesoru Robertu W. Love, abychom si odpověděli nejen na jeho - Kapitola 5 – Vrchol bláznovství. Bitvy v Korálovém moři a ostrova Midway, když jeho nejnovější historické pojednání jsme si již představili v Č 270., hned na začátku, pod mým titulkem Bitva v Korálovém moři. Doslova jsem napsal:

„Začátek článků profesora Love mne zaujal názvem: Vrchol bláznovství, ale když si jej přečtete, tak uvidíte, že od strany 81. až do strany 103, dokazuje, že obě bitvy, jak dílčí a prvá - „Bitva v Korálovém moři“, tak i „Bitva u ostrova Midway“, byly skutečně „bláznovstvím“ japonského císařství, neboť ta prvá končila strategickou prohrou Japonska (Japonci se vzdali – na čas, čas, který se již nikdy nevrátil – dobytí Port Moresby a navíc po této bitvě, museli do opravy dát dvě letadlové lodě - Zuikaku a Šókaku - , které jim pak tolik chyběly při operaci – „MI“ - Midway) a ta druhá bitva –„Bitva u ostrova Midway“, pak skončila pro Japonce totálním debaklem, debaklem, který byl předzvěstí pozdější japonské porážky, která vyvrcholila Bezpodmínečnou kapitulací v srpnu 1945.“ Nás však bude zajímat jeho výklad v nejnovějším úvodu k Bitvě v Korálovém moři a jeho pojetí, které sepsal v roce 2005. Pan profesor Robert W. Love začíná slovy, cituji:

„Bitvy v Korálovém moři a u ostrova Midway zakončily japonskou ofenzívu, která začala vpádem do Malajska a útokem na Havaj 7. prosince 1941 (my víme, že také na Honkong, Filipíny a další z vějířovitých útoků). Japonská letadla ve vzdušném prostoru Havajských ostrovů představovala válečný akt, na který Spojené státy reagovaly vyhlášením války Japonsku a evropské mocnosti Osy odvetným vyhlášením války Spojeným státům. Útok na Pearl Harbor vtáhl Spojené státy do probíhajícího konfliktu mezi Velkou Británii a Sovětským svazem na straně jedné a evropskou částí Osy na straně druhé a do dosud nesouvisejícího čínsko-japonského konfliktu, a vyvolal tak druhou světovou válku. Geopolitika těchto bojů zavlekla americké síly na Střední východ, do východní Asie a jižního Tichomoří, kde pak vojenské složky a americká přítomnost přetrvaly i po konci 20. století. Vyprovokováním japonského postupu proti Číně zatáhl prezident Franklin D. Roosevelt neuváženě Spojené státy do války na dvou oceánech, na kterou se odmítal připravit a před níž ho jeho vojenští velitelé opakovaně varovali (v poznámce zde má pan profesor Love napsán historický podklad – Nejlepším záznamem událostí zůstává Utley, Jonathan. Going to War With Japan – Cesta do války s Japonskem).
I když rychlá akce na Havaji americké vedoucí činitele šokovala, výsledek nebyl překvapivý a Japonsku nepřinesl žádný užitek. Rozhodnutí vyhlásit válku Spojeným státům a Britskému impériu, útok na Pearl Harbor a následně vplutí do Korálového moře a napadení tichomořského loďstva u Midwaye demonstrují především naprostou hloupost japonských válečných velitelů.“

V dalším textu se u profesora Roberta Love nejprve připomeneme důležitou dohodu mezi ministerským předsedou Velké Británie Churchillem a prezidentem USA Franklinem Delano Rooseveltem, při druhém setkání obou státníků. Návštěv bylo za ww2 celkem deset. Tato druhá návštěva v Bílém domě ve Washingtonu byla důležitá především proto, že byla stvrzena dohoda, že – „Evropa první“ a až po osvobození Evropy se teprve bude USA, VB a a jak víme i SSSR, vyrovnávat s Japonskem. Cituji ze str. 81:

„Na Hod boží vánoční, roku 1941, hostil prezident Roosevelt (zde viz foto

Obrázek

, na kterém je prezident F. D. Roosevelt, foto je volně přístupné na několika webech), britského premiéra Winstona Churchilla (zde viz foto

Obrázek

, na kterém je popisek_Winston_Churchill_June_1942, foto je volně přístupné na několika webech) v Bílém domě. Bylo to druhé z jejich celkem deseti válečných setkání. Britské delegaci se ulevilo, když zjistila, že bez ohledu na události v Pacifiku zůstává Amerika věrna strategii ´Evropa první (Europe first)´. Neznamenalo to pouze, že nedojde k významnému posílení spojeneckých sil v Pacifiku a jihovýchodní Asii, ale také, že vojenské složky, které se na tomto válčišti již nachází, přenechají předsunuté pozice zuřivě útočícím Japoncům (zde pak je doprovodná poznámka k textu – Často přehlíženým důsledkem strategie ´Evropa první´ byla skutečnost, že se těžké bombardéry s dlouhým doletem dostaly na tichomořské válčiště až koncem roku 1944.).
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
michan
2. Generálporučík
2. Generálporučík
Příspěvky: 6824
Registrován: 28/10/2005, 13:43

Re: Asie, Pacifik, Japonsko, Čína 1931-1945. Č 276.

Příspěvek od michan »

Asie, Pacifik, Japonsko, Čína 1931-1945. Č 277.

Z historických dokumentů nás pak pan profesor Robert W. Love seznamuje, v dalším textu s tím, co bylo také obsahem druhé schůzky Churchilla a Roosevelta v Bílém domě. Jaký vliv měla schůzka na americkou vojenskou hierarchii, v ní pak hlavně v námořním velení. Seznamuje nás především s nejnovějším chápáním vývoje amerického válečnictví po Pearl Harboru, změn ve velitelských námořních kádrech v Tichomoří, až dospěje přesně do situace, kdy bude hovořeno, z amerických historických dokumentů (ze kterých se hovoří i průběžně) před bitvou jak v Indickém oceánu, tak i v Korálovém moři a i k bitvě u Midway. Nás zatím z těchto nejnovějších poznatků, které profesor Love sestavil k roku 2005, bude zajímat cesta k - Bitvě v Korálovém moři. Pojďme a dívejme se v článku – v Kapitola 5 – Vrchol bláznovství – Bitvy v Korálovém moři a u ostrova Midway, jak se na konferenci nejprve tedy změnilo velení námořnictva v US NAVY, abychom pak pokračovaly od str. 81 až 85 (kniha – Průvodce válkou v Pacifiku, Od Pearl Harbor k Hirošimě, Daniel Marston editor), celým velením v Tichomoří a také všemi dalšími událostmi až k Bitvě v Korálovém moři; některé pasáže budou mými slovy, některé zásadní pak, jako nyní, události z konference na Boží hod, v prosinci 1941, a jejich vliv na velení US NAVY v Tichomoří, ale i v Evropě, budou citací, tedy cituji:

„Řada rozhodnutí a událostí - ´Evropa první´ , uvolnění z funkce omezeného velitele Tichomořského loďstva (CinPac) kontraadmirála Husbanda Kimmela, japonská invaze do Malajska a očekávaný pád Filipín – vyvolala změny na amerických vyšších velitelských postech a ve vedení nových spojeneckých zámořských válčišť. V březnu 1942 se stal admirál Ernest J. King (poznámka v článku, zde u admirála Kinga je následující – Love, R. W. Jr. Ernest Joseph King. In: Love, R. W. Jr. /ed./. The Chiefs of Naval Operations. Annapolis: Naval Institute Press, 1980. S. 137-180. Jediná úplná biografie vyzdvihující Kingovu osobnost, bohužel bez dokumentace: Buell, T. B. Master of Sea Power: A Biografy of Fleet Admiral Ernest J. King. Brown and co., 1980.), který již velel americkému loďstvu, také náčelníkem námořních operací (Chief of Naval Operation, CNO), přičemž nahradil admirála Starka. Ten se přesunul do Londýna, kde převzal velení Námořních sil Spojených států v Evropě (US Naval Forces, Europe). Po zrušení Asijského loďstva (Asatic Fleet) a porážkách na Filipínách začal Spojený sbor náčelníků štábů Spojených států amerických (US Joint Chiefs of Staff, JCS) vyjednávat se svým britským protějškem o nových společných velitelských strukturách. Admirál Chester Nimitz (zde viz foto

Obrázek


, pod kterým byl popisek, admirál Chester W. Nimitz, foto pochází z amerického námořního archivu.) byl jmenován vrchním velitelem v Pacifické oblasti (CinC Pacific Ocean Areas, POA). Tato oblast sahala od východního Pacifiku od východního Pacifiku na sever k Aleutám a směrem na jih přes mandátní území až po Nový Zéland. Poté co se generál Douglas MacArthur (zde viz foto

Obrázek

, generála MacArthura, autor Wikipedie.) po útěku z Filipín dostal do Austrálie, převzal velení Jihozápadní pacifické oblasti (South West Pacific Area, SWPA), jež zahrnovala Austrálii, Novou Guineu, Filipíny a ostrovy ležící mezi nimi (v závorce je pak poznámka – Potter, E. B. Nimitz Annapolis: Naval Institute Press, 1976.).“

K dalšímu pak Love dodává důležitá historická fakta, která pak zařazují Austrálii a Nový Zéland pod jiný vliv, než byla předtím a já je také raději ocituji:

„Zařazení Austrálie a Nového Zélandu pod americké velení (SWPA) odráželo úpadek britské vojenské moci východně od Indie a výrazný posun regionálních mocenských poměrů přetrvávající po celou dobu studené války až dodnes. Když Amerika převzala odpovědnost za obranu Austrálie a rozhodla se bojovat v rámci velkých koalic, znamenalo to popření všech předválečných amerických strategických plánů pro válku s Japonskem. Respektovaný ´plán Orange´, který byl mezi rusko-japonskou válkou v letech 1904-1905 a vypuknutím čínsko-japonské války 1937 osmkrát revidován, předpokládal konflikt mezi Spojenými státy a Japonskem, při němž žádné straně nepomáhají – ani nepřekáží – žádní spojenci.“

Na scénu vstupuje nový náčelník námořních operací, admirál King, který v prosinci 1941 dorazil do Washingtonu (výše je řečeno, že nahradil admirála Harolda R. Starka) a ihned na něho byl vyvíjen velký tlak. Admirál King (zde viz foto



Obrázek

, na kterém je admirál Ernest J. King, foto je volně přístupné na několika webech byla upravena velikost fota) byl nucen, po kruté porážce v Pearl Harboru, vymyslet novou hlavní strategii. Strategii, která by přivedla US Navy k porážce Japonska. Pro závažné informace raději cituji přímo pana profesora Love na str. 82, jeho díla uváděného na počátku článku:

„Chtěl přimět Japonsko, aby rozdělilo své síly (jak námořní, tak pozemní) proti pěti hlavním soupeřům: Rudé armádě na Mandžuské hranici, Číňanům na řece Jang-c‘-ťiang, Britům v jihovýchodní Asii a Američanům postupujícím ze dvou směrů ve středním a jižním Tichomoří. Z rozsáhlých zpravodajských informací vyplývalo, že japonské zdroje, zejména výroba letadel a stavba lodí, nedokážou takto vzdálené fronty podporovat a samotná zeměpisná poloha zabrání rychlým přesunům z jedné ohrožené fronty na druhou. Vzhledem ke svému zaneprázdnění obranou Austrálie a Nového Zélandu odložil admirál King strategický ‚Plán Orange‘ a usoudil, že Austrálie mohla posloužit jako základna pro protiútok severním směrem na Filipíny (budoucí plán skoku z ostrova na ostrov, se takto rodil v pomalých úvahách admirála Kinga). Za tímto účelem a také ze zřejmých politických důvodů mělo Tichomořské loďstvo chránit komunikační trasy mezi Panamským průplavem a západním pobřežím Spojených států a Austrálií a Novým Zélandem. Aby to dokázal, vytvořil admirál King týlovou linii leteckých základen jižně od Korálového moře opřenou o Fidži a souostroví Samoa. Přední obrana této linie měla být zajištěna jednou nebo dvěma operačními skupinami letadlových lodí umístěných v Korálovém moři, či poblíž něj, čímž by byla chráněna také východní Austrálie. To představovalo ‚zadržovací‘ část strategie ‚zadrž a udeř‘, jejímž cílem bylo zadržet nepřátelskou ofenzívu.
‚Úderná‘ část vyplynula z Kingova vyhodnocení japonského vedení operací. Ty byly pečlivě naplánované, přesně prováděné a neuvěřitelně nepružné. King doufal, že když vyšle operační svazy letadlových lodí, aby podnikaly krátké nečekané útoky na nepřipravené okrajové japonské základny, donutí tak protivníka posílit všechna svá exponovaná postavení. Tím zmenší jeho schopnost soustředit síly proti skutečnému ohrožení a možná se mu podaří ho vyvést z míry, takže začne reagovat zbrkle. Jen několik málo velitelů v dějinách dokázalo vymyslet strategii, která by tak dokonale využívala objektivních i subjektivních silných stránek a slabin mocného protivníka.“


Při sestavování svého plánu taktiky „zadrž a udeř“ admirál King vycházel ze znalosti, že Japoncům se jejich plány nedařilo splnit hned od počátku, když v roce 1937 vpadli do Číny s cílem roztrhat na kusy spojenectví nacionalistů, čínských komunistů, které podporoval Sovětský svaz. Japonci tam tehdy podnikli čtyři ofenzívy během tří let, ale kapitulaci čínské vlády nedosáhli. Dokonce se Japoncům nezdařilo donutit Číňany ani vyjednávat.

„Když se Japonsko v září 1940 přidalo k Ose, nutili jej němečtí vůdci, aby vyhlásilo válku anglicky mluvícím mocnostem. ‚Rychlý útok na Singapur‘ řekl německý ministr zahraničí Joachim von Ribbenrop svému japonskému protějšku, ‚bude hrát rozhodující roli pro rychlou porážku Anglie‘ (dle autora je zde historickým podkladem – Lu. David J. Agony of Choice : Matsuoka Yosuke and the Rise and Fall of the Japanese Empire, 1880 – 1946. Lanham, Maryland: Lexington Books, 2002. S. 201.). Japonští vůdci tomu uvěřili, stejně jako domněnce, že okupace Barmy přes Malajsko a Thajsko povede k izolaci Číny, což ji donutí domáhat se míru. To už stálo za cenu, kterou mělo Japonsko zaplatit vedením války proti Britské říši a zároveň i proti Spojeným státům. Při jednom z mála okamžiků, kdy velitel Spojeného loďstva admirál Isoroku Jamamoto rozpoznal, co bylo zřejmé, řekl v říjnu 1941 jednomu příteli: ‚Po více než čtyřech letech vyčerpávajících operací v Číně zvažujeme nyní vedení války současně se Spojenými státy, Británií a Čínou s tím, že si ještě děláme zálusk na Rusko. To je vrchol šílenství (historickým podkladem je zde – Morley, James William /ed./. Japan’s Road to the Pacific War: Final Conforntation; Japan’s Negotiations with the United States, 1941. Přel. David A. Titus. New York: Columbia University Press, 1994. S. 287.).“
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
michan
2. Generálporučík
2. Generálporučík
Příspěvky: 6824
Registrován: 28/10/2005, 13:43

Re: Asie, Pacifik, Japonsko, Čína 1931-1945. Č 276.

Příspěvek od michan »

Asie, Pacifik, Japonsko, Čína 1931-1945. Č 278.

Strategii „zadrž a udeř“, jako nájezdovou strategii, King měl, ale ta nepramenila pouze z tehdejší geopolitické reality na Tichomořském válčišti, ale také z informacemi podloženého přesvědčení admirála o převaze letadlových lodí námořnictva Spojených států. K dalšímu pak Robert W. Love v článku – Kapitola 5 – Vrchol bláznovství – Bitvy v Korálovém moři a u ostrova Midway, na str. 83. Pokračuje slovy, cituji: „(Admirál) Nimitz byl nicméně umístěním dvou letadlových lodí do jižního Pacifiku znepokojen, protože se tím směr Havaj – Midway otevíral dalšímu velkému nepřátelskému nájezdu.“ V dalším nás pak profesor Love seznamuje se situací, jaká byla u amerických letadlových lodí, a která vznikla po vypuknutí války v Pacifiku a Tichomoří, když píše, cituji:

„Při vypuknutí války mělo Tichomořské loďstvo (v rámci US NAVY) dvě těžké (plnohodnotné) sesterské letadlové lodě Saratoga a Lexington (zde viz foto

Obrázek

, pod kterým je popisek – CV_2_USS_Lexington,_1941_foto je volně přístupné na několika webech.) a dále Enterprise. Její sesterské lodě Yorktown byly v té době u Atlantického loďstva, stejně jako menší Ranger a Wasp a eskortní letadlová loď Long Island. Pak admirál Stark převelel 16. prosince (1941) Yorktown do Pacifiku. Japonská ponorka I-6 torpédovala 11. ledna (1942) Saratogu doprovázející konvoj s posilami na Samou. Ta se musela uchýlit k rozsáhlým opravám do loděnic v Puget Sound (pozn. překl.: Puget Sound je – severozápad USA, stát Washington. Já ještě dodávám, že v tomto období pak Japonci ztratili přehled o kterou letadlovou loď vlastně v Tichomoří šlo, jak bude průběžně několikrát i řečeno, z více historických zdrojů).
Saratogu vystřídal Yorktown (a právě zde si Japonci pletli Saratogu s Lexingtonem, při jejím pozdějším potopení) a připojil se k operačnímu svazu, kterému velel viceadmirál William ‚Bull‘ Halsey. Lodě doprovodily námořní pěšáky na ostrovy Samoa a odpluly na sever do středního Pacifiku, kde 1. února (1942) uskutečnily nájezd na Gilbertovy a Marshallovy ostrovy (historickým podkladem je zde: Potter, E. B. Bull Halsey. Annapolis: Naval Institute Press, 1985.). viceadmirál Willson Brown se 20. února (1942) blížil na Lexingtonu k Rabaulu, když japonské průzkumné letadlo objevilo jeho operační svaz a donutilo ho se stáhnout. O čtyři dny později (24. února) zaútočil Halsey (zde viz foto

Obrázek

, pod kterým byl popisek_admiral_William_F_Halsey, foto je volně přístupné na několika webech) na objekty na ostrově Wake s Enterprise (zde viz foto

Obrázek

, pod kterým byl popisek USS_Enterprise_April_1939_foto bylo volně na několika webech, muselo být několikrát zmenšeno.) a 4. března bombardoval základny na ostrově Marcus.
Tyto nálety způsobily jen nepatrné škody, ale poté co King posílil Brownův operační svaz na Lexingtonu další letadlovou lodí Yorktown, přesunul se svaz bleskurychle do Korálového moře a vyslal bombardéry doprovázené stíhačkami přes pohoří Owena Stanleyho na Nové Guineji, aby zaútočily na nepřátelské základny ve městech Lae a Salamaua. Při zničujícím útoku bylo potopeno, nebo poškozeno několik dopravních lodí, což narušilo (japonské) vojenské tažení na Papui. Jamamota to přinutilo nejen posílit protivzdušnou obranu svých
základen, ale také začít plánovat obojživelnou operaci s cílem obsadit Port Moresby (pozdější nezdařená operace ‚MO‘) a získat kontrolu nad Korálovým mořem. Americká strategie kulminovala 18. dubna 1942 Doolittleovým náletem na Tokio (popsal zde pro Palbu kolega Zemakt, viz. předchozí odkazy). Způsobené škody byly sice malé, zato japonské vrchní velení bylo zcela vyvedeno z míry, což naplnilo veškerá Kingova očekávání.“

Japonci se při plánování bojů v Pacifiku a Tichomoří domnívali, že když provedou celou sérii úvodních velice úspěšných úderů proti Spojencům (ony vějířovité útoky do mnoha zemí a ostrovů), budou muset Britové, Američani i Nizozemci jednat o kompromisech se zemí vycházejícího slunce, s japonským císařstvím. Tehdy, počátkem dubna roku 1942, začal ministr zahraničí, kterému dělalo starosti přílišné roztažení japonských sil v Asii, přesvědčovat Hitlerovu Říši, aby dojednala smír se Sovětským svazem, a aby se Osa zcela soustředila na anglicky mluvící Spojence. Japonská pozemní armáda, která byla tehdy plně zapojena do bojů v Mandžusku, Číně, Barmě, na Filipínách, a také vzdálených základnách ve středním a jižním Pacifiku, náhle cítila, že již není schopna zahajovat další ofenzívní akce na asijské pevnině. Chyběly volné pozemní jednotky. Zde pak na str. 84 profesor Robert W. Love dodává, cituji:

„Generální štáb (japonského) námořnictva ochromil spor s admirálem Jamamotem (viz. Předchozí články), který navrhoval odvážný útok Spojeného loďstva ve východním Tichomoří na linii Havajské ostrovy – Midway. V okamžiku, kdy bylo Japonsko na vrcholu moci, neudělal nikdo ze zodpovědných činitelů nic, aby využil vojenské úspěchy a prozkoumal možnosti dojednání smíru. To bylo další vážné pochybení v japonském vedení války (i tato úvaha o japonském pochybení, je u profesora Love považována jako důkaz k článku – Kapitola 5 – Vrchol bláznovství – Bitvy v Korálovém moři a u ostrova Midway.). Místo, aby vedoucí japonští činitelé využili síly k podpoře diplomacie, nebo přijetí mohutné obranné strategie, rozhodli se pro dvě riskantní ofenzívní akce (ve skutečnosti lze k té ofenzívní akci ještě přidat i japonskou, bitvu v Indickém oceánu, kterou zde popsal pro Palbu kolega Jarl, viz. zde:
http://www.palba.cz/viewtopic.php?f=393&t=8744
http://www.palba.cz/viewtopic.php?f=393&t=8754
http://www.palba.cz/viewtopic.php?f=393&t=8760
), obě ‚typicky komplexní‘. První, s kódovým označením MO, směřovala k obsazení Port Moresby (historickým podkladem je zde: Sweetman, Jack. Coral Sea. Naval History. Květen/Červen 1993, roč. 9, č. 3. S. 25.). Jamamoto 1. května nařídil veliteli základny v Rabaulu, kontraadmirálu Šigejoši Inoemu, aby shromáždil invazní skupinu lodí pro dopravu vojska. Doprovázet je měla malá letadlová loď Šóho a clona torpédoborců. Část eskadry měla proplout co nejrychleji řetězcem Šalamounových ostrovů a zřídit na ostrově Tulagi základnu pro hydroplány. Byl to malý ostrov západně od velkého ostrova Guadalcanal. Po opětovném spojení měla invazní skupina přeplout Korálové moře a obsadit Port Moresby za podpory úderného svazu MO kontraadmirála Takeo Takagiho v čele s novými letadlovými loděmi Šókaku (zde viz foto

Obrázek

, pod kterým byl popisek, Shokaku_Pearl_Harbor_I_vlna, foto je volně přístupné na několika webech. ) a Zuikaku (zde viz foto



Obrázek

, pod kterým byl popisek,Japanese_aircraft_carrier_zuikaku, foto je volně na několika webech a zde bylo foto několikrát zmenšeno.). Jamamotův bojový rozkaz a jeho úmysl obsadit Port Moresby byly vrchnímu velení amerického námořnictva známy od 9. dubna 1942 nejen díky úsilí pracovišť radiového průzkumu, ale také v důsledku řady nevysvětlitelných nedostatků v zabezpečení japonských spojovacích prostředků. Kryptologové amerického námořnictva začali číst japonský komunikační provoz krátce po první světové válce a pokračovali s přestávkami po následujících dvacet let (Poznámka s výkladem od profesora Love zde je následující: Největšího úspěchu při prolamování šifer za druhé světové války dosáhl bezesporu kryptoanalytik armády Spojených států, jenž úspěšně zaútočil na japonský diplomatický kód, který se jmenoval Purpurový kód. Díky bezproblémovému čtení purpurových zpráv v reálném čase mohly americké zpravodajské služby odposlouchávat nejen diplomatickou komunikaci ústředí s ambasádami a konzuláty všude po světě, ale také číst zprávy, které zpět do Tokia posílali vojenští a námořní atašé z ostatních zemí Osy a neutrálních hlavních měst.) Vylepšení hlavního operačního kódu JN-25 způsobilo, že ho nedokázali číst těsně před Pearl Harbor, ale díky úsilí týmů ve Washingtonu, na Havaji a v Austrálii dešifrovali fragmenty zpráv už v březnu 1942 (zde pak pan profesor upozorňuje na – Parker, Frederick D. A Priceless Advantage: US Naval Communitacions Intelligence and the Battles of Coral Sea, Midway, and the Aleutians. Fort George Meade, Maryland: Center for Cryptographic History, National Security Agency, 1993; Prados, John. Combineded Fleet Decoded: The Secret History of American Intelligence and the Japanese Navy in World War II: New York: Random House, 1995. S. 278-335.). Zpravodajské varování, že se Jamamoto chystá poslat operační svaz letadlových lodí do Korálového moře, aby kryly vylodění v Port Moresby, nejenže připadalo Kingovi pravděpodobné, ale také mu umožnilo pokračovat v ´zadržovací strategii´. Nařídil Nimitzovi, aby vyslal silný operační svaz, který nepřítele zastaví.!“


Použité podklady:

Americký orel proti vycházejícímu slunci, Alan Schom.
Atlas Druhé světové války, Fakta o bojových střetnutích na všech frontách, David Jordan a Andrew Wiest.
Bitva o Guadalcanal, Samuel B. Griffith II.
Boj o Filipíny, Miloš Hubáček.
Causa Dohihara, Josef Novotný.
Dějiny světa, Svazek X, za redakce: V. V.Kurasova (odpovědný redaktor), A. M. Někriče (zástupce odp. redaktora, J. A. Boltina, A. J. Grunta, V. M. Chvostova, N. N. Jakovleva, N. G. Pavlenka, S. P. Platonova, A. M. Samsonova, S. L. Tichvinovského.
Dějiny Velké vlastenecké války 1941 - 1945, Svazek 5, Redakce pátého svazku, S. I. Roščin (vedoucí redakce a autorského kolektivu), J. J. Boguš, G. I. Bulyčevová (literární redaktorka), I.D. Klimov, V.P. Sergin, J. Ii Soldatěnko, I. M Žabkin, V. N. Želanov.
Autorský kolektiv:
I.P. Barbašin, A.V. Basov, P. P. Bogdanov, J.J. Boguš, J. A. Boltin, S. S. Iljin, B. N. Jakovlev, I.D. Klimov, N.I. Kostjunin, Václav Kural (Československo), G. I. Levinson, G. Z. Lekomcev, M.M. Malachov, A. V. Mitrofanová, V. P. Morozov, O. M. Nakropin, A.G. Naporko, N. G. Pavlenko, S. I. Roščin, A. F. Ražakov, V. P. Seregin, A. M. Sinicyn, I. I. Šinkarjov, J. B. Šmeral, B. S. Ťelpuchovskij, V.K. Volkov, G. F. Zastavenko, V. N. Želanov.
Druhá světová válka den za dnem, Donald Sommerville.
Druhá světová válka, Martin Gilbert.
Duel v Pacifiku, Hrowe, H. Saunders.
Japonská válka 1931 - 1945, Aleš Skřivan
Japonsko ve válce. Velký pacifický konflikt, Edwin P. Hoyt.
Krev slzy a pošetilost v nejtemnější hodině druhé světové války, Len Deighton.
Krvavá jatka I., Christopher Shores, Brian Cull, Jasuho Izava.
Krvavá jatka II., Christopher Shores, Brian Cull, Jasuho Izava.
Midway, rozhodující bitva v Pacifiku, Micuo Fučida, Masatake Okumiya.
Mundská stezka. Válka v Jižním Pacifiku se obrací proti Japonsku, Eric Hammel.
Pacifik v Plamenech, Miloš Hubáček.
Pád nedobytné pevnosti Singapur, Peter H. Gryner.
Pearl Harbour, Ivan Brož.
Průvodce válkou v Pacifiku, Daniel Marston.
Speciální operace, William H. McRaven.
Srpnová bouře. Sovětská strategická ofensiva v Mandžusku v roce 1945, David M. Glanz.
Tři vojevůdci. Heihačiro Togó, Isaroku Jamamoto, Tomojuki Jamašita. Edwin P. Hoyt.
Válka končí v Pacifiku (I), Pevnost Iwodžima, Miloš Hubáček.
Válka v Pacifiku, Aleutské ostrovy (pátý díl), Edwin P. Hoyt.
Válka v Pacifiku, Americko-japonská námořní válka 1941-1945, Dan Van Der Vat.
Válka v Pacifiku (II) Dobývání Okinawy, Miloš Hubáček.
Válka v Pacifiku, Japonsko triumfuje, Edwin P. Hoyt.
Vítězství v Barmě, David Rooney.
Vzestup a pád orlů Nipponu 1931-1941, PROLOG Lubomír Vejřík, 1994.
Záhady 2. světové války, William B. Breuer.
Zlomená křídla samurajů, Robert C. Mikesh.


Případné doplnění a diskuzi prosím směřujte na tento odkaz:

http://www.palba.cz/viewtopic.php?f=128 ... &start=200
ObrázekObrázekObrázek
Odpovědět

Zpět na „Asie, Japonsko a Čína 1931 - 1945“