Česká krajní pravice a její spory k postoji k WW2 po r.1990

Moderátor: Zemakt

Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Re: Česká krajní pravice a její spory k postoji k WW2 po r.1

Příspěvek od Lord »

Vlastimil Čech píše:V první řadě, Dr. Sládek NIKDY nemluvil o Romech. Vždycky jenom o Cikánech. Takže Romové by se do Vltavy házet neměli. Za druhé ten výrok o vině Cikánů byl výrazně řečen tak, že Dr. Sládek to slyšel jako názor občanů. To, že něco opakujete, pane davidjaku, přece nutně neznamená, že si to také myslíte, že to schvalujete, nebo prosazujete.
Vymetení „starých struktur“ z centrálních orgánů bylo obecně heslem té doby. Sládek to okořenil ještě výrazem vymeteni do Vltavy.

Cikáni byli především v Ústeckém kraji, tam by je musel vymést do Labe.

Sládek některé své výroky opakoval, nebo trošku modifikoval, a měl na tom založenou svojí existenci. Plno věcí samozřejmě říkal s určitou nadsázkou a lidi to tehdy tak i vnímali. Nicméně věděli, že má na věci jasný názor.
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Fricoolinek
štábní rotmistr
štábní rotmistr
Příspěvky: 203
Registrován: 14/6/2019, 16:03

Re: Česká krajní pravice a její spory k postoji k WW2 po r.1

Příspěvek od Fricoolinek »

Lord píše: Tedy jsou ideologickou opozicí k danému politickému režimu, to třeba k těm událostem z let 1938-45, které se týkají naší republiky.
Jenže DSSS/Dělnická mládež se snaží "mainstreamu" absolutně vymezit a (při nejmenším) namísto vyzdvihování porážky nacismu akcentuje oběti spojeneckého bombardování.

Národní demokracie se vůči "mainstreamu", resp. jeho pravdoláskařské/rusofobní části snaží vymezit nanejvýš v podobě umenšování zásadní role SSSR při osvobozování Československa. Rétorikou se trochu podobají KSČM či SPD.

Snad není tak složité vidět ten rozdíl, že pro část české tzv. "krajní pravice" byli Němci za WW2 zlí (Národní Demokracie, SPR-RSČ, SPD) a pro jinou část hodní (DSSS/DM, již neexistující NO či DS).
Uživatelský avatar
Alfik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4212
Registrován: 16/9/2008, 19:23
Bydliště: Jeseník

Re: Česká krajní pravice a její spory k postoji k WW2 po r.1

Příspěvek od Alfik »

zzz píše:Navrhuji další diskusní téma... Já bych od politiků chtěl, aby připomínali historii a to tak, aby nás spojovali - s našimi (bývalými) nepřáteli, jde-li to.

Konkrétně bych chtěl podobný princip jako když křesťané z nedalekých Sokolnic iniciovali stavbu Mohyly míru - na památku všech zemřelých během bitvy u Slavkova. Když to po sto letech začali prosazovat, tak křivdy už se pomalu zacelovali. Tj. nešlo o hledisko "naši" proti zlým Napoleonovým. Ale šlo o připomenutí že v 1805 tam trpělo, umřelo, zmrzačilo spousta lidských bytostí.

Podobně by se moc líbilo, kdyby eventuelní vojenské muzeum u Ostravy pamatovalo na všechny trpící, padlé lidské bytosti (ať už naše, či "nepřátelské"). A to myslím celkově - ať už při hrozných podmínkách během dobývání uhlí, během WW1, sedmidenní války, 1938, 1939, WW2, okupace 1968... https://www.euro.cz/blogy/ostrava-a-voj ... t-uz-davno
Jsem pro. Jakmile uplyne sto let od událostí. Dříve to není možné, důvody popsal kolega Vlastimil Čech.
Teď si tedy můžeme připomínat obě (či spíše všechny) strany WWI. Po roce 2045 pak přijde na řadu stavění pomníků všech vyhnaných ze Sudet - Čechů a Slováků z let 1937-9 i Sudeťákům z poválečné doby, stejně jako vojákům všech stran. Dříve, např. v 90. a těchto letech, je to ještě stále chucpe. Proněmecké chucpe, a pronacistické chucpe.
Pořád se zapomíná, že je to stále ještě nedávno. Jasně, máme mír od r. 1945 až do teď, ale to neznamená že lidé zapomenou.
Jediné, co by to mohlo urychlit, by bylo vyhnání našich lidí nějakým Sovětsken landsmančaftem, rozbití Česka, a následně okupace sovětskými vojsky, vyhl. Savětskovo Protěktorata Češsko i Morávija, a 6 let poté osvobození vojsky Německa, za pomoci NATO. Mohli by zase Amíci třeba dojet "až" do Plzně.
Pak... bychom to měli naopak.
Jenže... to se asi nestane, že :D
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
Uživatelský avatar
Ataman
nadporučík
nadporučík
Příspěvky: 896
Registrován: 1/4/2008, 20:31

Re: Česká krajní pravice a její spory k postoji k WW2 po r.1

Příspěvek od Ataman »

Lord píše:hnutí Národní odpor bylo zšikanováno Policií.
Chudáčci nebozí odporáčci byli zšikanováni zlou policií :cry:
Lord píše:Adam B. Bartoš se zabývá ožehavými tématy
Tenhle je taky dobrej :mrgreen:
Cerkev je blízko, ale je ledovice. Krčma je daleko, ale půjdem opatrně.
kenavf
7. Major
7. Major
Příspěvky: 5997
Registrován: 15/12/2010, 23:13

Re: Česká krajní pravice a její spory k postoji k WW2 po r.1

Příspěvek od kenavf »

zzz píše:..
Podobně by se moc líbilo, kdyby eventuelní vojenské muzeum u Ostravy pamatovalo na všechny trpící, padlé lidské bytosti (ať už naše, či "nepřátelské"). A to myslím celkově - ať už při hrozných podmínkách během dobývání uhlí, během WW1, sedmidenní války, 1938, 1939, WW2, okupace 1968...
V Moste sa už podľa toho zariadili a postavili si tam nemecký FLAK.
Obrázek
https://www.mesto-most.cz/slavnostni-od ... ku/a-13217
Edmund Burke: "Jediné čo potrebujú nečisté sily k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič."

ObrázekObrázek
Mirek58
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4794
Registrován: 31/7/2012, 19:15

Re: Česká krajní pravice a její spory k postoji k WW2 po r.1

Příspěvek od Mirek58 »

Tak v Mostě postavili do středového parku především trapnou napodobeninu flaku 88.
Ale, jen pro zajímavost, nikde jsem neobjevil, že by se starali např o zachování zajateckých táborů.
Např v Komořanech by ještě mělo stát pár baráků tábora 7.
( A jen si rejpnu, z těch mosteckých stavěčů, nikdo neměl předky v dané době na daném místě, všechno to jsou poválečné náplavy)
Ale další zajímavost.
Celá část Litvínova směrem ke Koldumu je vlastně vystavěná čvrť Němci pro úřednictvo STW.
Architektonicky je to zajímavý hezký pohled.
ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Re: Česká krajní pravice a její spory k postoji k WW2 po r.1

Příspěvek od Lord »

Mirek58 píše:Tak v Mostě postavili do středového parku především trapnou napodobeninu flaku 88.
Má se jednat o napodobeninu flaku ráže 12,8 cm, tedy větší kousek, ale nevypadá na to :D

Jak vypadaly těžké flaky doopravdy viz vlákno Flakturm.
http://www.palba.cz/viewtopic.php?p=4450#p4450
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
strojmir
nadporučík
nadporučík
Příspěvky: 871
Registrován: 19/3/2011, 22:23

Re: Česká krajní pravice a její spory k postoji k WW2 po r.1

Příspěvek od strojmir »

Tak ono to je OT, ale nejsem první. Obhajoba Sládka je podle mého mimo v jedné věci. Podle mě Sládek dobře věděl, že nikdy nebude o ničem rozhodovat a jeho tažení bylo založené celé na tom, že si našel takříkajíc díru na trhu, aby mohl být tam kde seděl hezkých pár let. Něco podobného udělal i Okamura, který podle mého taky "pragmaticky" luxuje pozornost a samozřejmě peníze. Sládek se vůbec nesnažil o reálnou politiku, kterou by mohl cokoliv změnit, jen hrál divadýlko pro své příznivce. Je to samozřejmě můj názor a ne dogma. Je to princip využití zájmu bulváru. Když se o tobě dlouho neslyšelo, musíš ztropit nějaké divadlo, abys byl všude vidět. Opravdu tvůrčí politika. Počítám, že za ty dlouhé roky neprosadil ani Ň. A vůbec mu to nevadilo.

Srovnávat to s Havlem to chce kumšt. Co se tedy v posledních letech v některých kruzích podařilo dokonale, tak přiživovat zásadně jen negativní obraz o něm. Je to až křečovitá snaha na něj hodit cokoliv co se dá. Proč ho tedy tolik lidí uznává? Odpověď ale snad ani znát nechci, myslím, že by měla stejně brilantní obsah jako výraz "Venca Flaška". Co na tom, že jde často o vzdělané lidi, uznávané ve svých oborech. Když nepochopili že Venca Flaška je největší zlo porevolučních dějin, jsou to nýmandi. Tomu se prosím říká hodnocení lidí, co se zajímají o historii. Snad i pro ty nácky z WWII jsou schopni projevit více pochopení.
davidjak
svobodník
svobodník
Příspěvky: 25
Registrován: 19/6/2017, 14:40

Re: Česká krajní pravice a její spory k postoji k WW2 po r.1

Příspěvek od davidjak »

Pro V. Čecha - ano, některé věci vidím jinak. Paměť mám dobrou. V .Havel se stal československým prezidentem. Jednou, a byl řádně zvolen. odstoupil na protest vůči rozdělení Československa. A následně kandidoval na českého prezidenta, byl řádně zvolen, a to dvakrát, v souladu s ústavou. D. Havlová protestoval proti vulgaritám pana Vika a Krejsy, s tím hvízdáním nesouhlasím, ale sám bych se asi také neudržel. To, že sládek říkal místo Romy Cikáni, na podstatě věci nic nemění. Obvykle se setkávám s tím, že V. Havlovi jsou připisovány věci, které nemohl ovlivnit - ekonomická reforma atd
A M. Sládek - ano, byl to člověk se silným charisma. Ale stejně tak to byl klasický představitel, extrémismu, ultrapravice. Což se nijak nevylučuje
Uživatelský avatar
Vlastimil Čech
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 575
Registrován: 3/12/2012, 16:49
Bydliště: vesnice nedaleko F.-M.

Re: Česká krajní pravice a její spory k postoji k WW2 po r.1

Příspěvek od Vlastimil Čech »

Pane davidjaku. Jistě Vám s Vaší údajně skvělou pamětí nebude zatěžko citovat výrok pana poslance Vika, který jste Vy sám označil za vulgární a který Vás vedl "k neudržení se". To tedy už musela být vulgarita hóódně těžkého kalibru, když to hérečku Veš krnovou a Vás osobně, pane davidjaku, tak ohromně znechutilo. Svěřte se nám, co to bylo, prosím. V.Čech přiznává, že si na něco takového nepamatuje.
A následně kandidoval na českého prezidenta, byl řádně zvolen, a to dvakrát, píšete. Opravdu považujete uvěznění protikandidáta po dobu volby za ŘÁDNÉ zvolení a demokratické? :???: Opravdu?
Až odpovíte na první dvě otázky, tedy
1-jak zněl citát ukrutné vulgarity poslance Vika, která pana davidjaka a Dášu zbavuje slušnosti
2-Je-li řádné a demokratické uvěznit protikandidáta, aby volba presidenta dopadla jinak
Prosil ještě o jednu odpověď, pane davidjaku.
3-Kolik Vám bylo let v roce 1990?
Děkuji za přímé a jednoznačné odpovědi, Vy nositeli skvělé paměti.
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Re: Česká krajní pravice a její spory k postoji k WW2 po r.1

Příspěvek od Lord »

Jan Vik prohlásil, že Havel není legitimně zvolený, a že se má stydět. Na to začala Dáša protestně hvízdat. Vik to řekl s vědomím na uvěznění Sládka, protože by Václav Havel jinak o hlas neprošel.



Právě kvůli všelijakým komediím v parlamentu, kupčením s hlasy, zákulisními dohodami, byla nakonec odsouhlasena přímá volba prezidenta, tedy že místo poslanců a senátorů na společném zasedání, volí prezidenta lid ve volbách.

Sládkovy metody politického boje nebyly možná konstruktivní, nikdy nepůsobil jako "rozumný" Miloš, nebo elegantní Klaus. Nezískal koaliční potenciál, a byl v podstatě v opozici. Ale do dneška si víceméně zachoval názorovou kontinuitu, ať jde o Sudetské Němce, proti EU, ztrátě suverenity, přistěhovalce, referenda, odpovědnost politiků, něco z programu republikánské strany svým způsobem přebraly jiné strany.

Nemám tady potřebu obhajovat tu nebo onu stranu, všechny strany bojují o moc či o koryta, to je přirozené, ale podívejme se na to s odstupem.
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Re: Česká krajní pravice a její spory k postoji k WW2 po r.1

Příspěvek od Lord »

Myslím, že možná toto vlákno brzy zamkneme, neboť by se mohlo zvrhnout, a Palba tady není od toho, aby probírala politiku, na to jsou skutečně jiné weby nebo skrytá Hospoda.

Budu ještě jen reagovat na Fricoolinka ....
Fricoolinek píše:Jenže DSSS/Dělnická mládež se snaží "mainstreamu" absolutně vymezit a (při nejmenším) namísto vyzdvihování porážky nacismu akcentuje oběti spojeneckého bombardování.
Národní demokracie se vůči "mainstreamu", resp. jeho pravdoláskařské/rusofobní části snaží vymezit nanejvýš v podobě umenšování zásadní role SSSR při osvobozování Československa. Rétorikou se trochu podobají KSČM či SPD.
Snad není tak složité vidět ten rozdíl, že pro část české tzv. "krajní pravice" byli Němci za WW2 zlí (Národní Demokracie, SPR-RSČ, SPD) a pro jinou část hodní (DSSS/DM, již neexistující NO či DS).
Zmiňované "pravicové" strany jsou marginální strany, program často utváří jejich vůdci. Vždy bude ve společnosti existovat určité procento extrémistů, aby čas od času bouchly saze a nastolila se rovnováha. Pokud se pravice definuje jako důraz na individualitu jedince, tak tyto strany se spíše obracejí na nespokojenou masu.

U Národní demokracie část členů nesouhlasila s antibolševickým vymezením. Pokud si chceš zachovat integritu názorů, pak nemůžeš na druhé straně vyzdvihovat zásadní roli SSSR při osvobození republiky. KSČM a SPD si jsou naopak vědomi role Rudé armády, ale možná jsi to jen trošku divně napsal, a máme na mysli to samé.

Němci hodní (DSSS/DM, již neexistující NO či DS) - nevím budu ti věřit, víš o tom víc než já. Spíš ale o tom nějak zvláště nemluví. Někteří pak nosili trika s německým vojákem, či ho mají vytetovaného jako představitele bojovníka za evropskou civilizaci.

Čeští pravicoví extrémisté hledají uznání u svých německých kolegů. O tom dobrý článek na
http://www.goethe.de/ins/cz/prj/jug/the ... 877938.htm

V něčem se shodnou, ale Němci z NPD odmítají Benešovy dekrety, což jde pro našim národním zájmům. NPD také každoročně při výročí bombardování Drážďan demonstruje své pohledy na historii.

Nejen Vandas říká, že Sládek je už v podstatě politická mrtvola, asi mají pravdu. Sládek o nich zase mluví jako o bezcharakterních extrémistech. Ve finále ani jeden už neoslovuje voliče, aby získali alespoň 3 % hlasů, pak by dostávali stálý roční příspěvek 6 miliónů korun. No a když se nedostanou ke korytu, tak jim hrozí úpadek. Je pochopitelné, že se tak snaží vymýšlet nové projekty a cesty, či strany nějakým způsobem transformovat. V poslední době je vidět i určité názorové sbližování některých subjektů, ale kam to nakonec povede? Zatím mají mezi sebou personální konflikty, stále existuje určitá nekompatibilita jejich politických programů a idejí, členská základna je nestabilní, a trpí nedostatkem financí.

Rybník jím vypálil orientální Okamura, a pokud by se mu podařilo příště úspěch zopakovat ba získat alespoň 11 procent, tak má již potenciál zamíchat kartami, ovšem nebude to mít jednoduché, protože se bude o hlasy prát s Trikolórou. Ale tím jsme se už dostali k současnosti, a to je off-topic. Takže já bych to tímhle asi ukončil.
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Odpovědět

Zpět na „ČESKOSLOVENSKO“