Korherrova zpráva

Zajatci, Malmédy, Katyň, koncentrační a pracovní tábory.

Moderátor: Pátrač

Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Re: Korherrova zpráva

Příspěvek od Lord »

faktahistorie píše:Co se píše v dokumentu je to co říkám já, pokud chápete co informace v dokumentu znamená a jaké má důsledky, tak nevím nač se ptáte. Vy naznačujete, že obsah dokumentu máme změnit na vaši verzi, která se vám víc líbí nebo dělat, že dokument neexistuje a je úplně bezvýznamný, jen jste se ještě neodhodlal to naplno napsat.
Ještě zapomínáš, že Korherr zpracoval pro Eichmanna další statistickou zprávu o rok později. To je "lepší dokument". Furt meleš klíčový dokument, ale vůbec nechápeš, že je klíčový z jiného důvodu, nerozumíš technologickému pozadí z kterého vychází.
A hlavně si nemůžeš selektivně vybírat zdroje, které se ti hodí do tvého obrazu, a vše ostatní ignorovat. Nebo můžeš a pak vytvoříš manipulativní blábol.

V „tajném“ rozkazu z dubna 1942 nařídil náčelník Vrchního velení Wehrmachtu Wilhelm Keitel, aby všechny útvary Wehrmachtu pracujících s děrnými kartami podléhali vojenskému vedení. O rok později si Dehomag stěžoval na porušení smlouvy, protože vojenské úřady dokonce vyrobily své vlastní děrné karty, které způsobily "chyby ve strojích". Zástupci IBM v okupované Evropě tak začali tušit, že něco není v pořádku. Vliv měl jistě i vstup USA do války, mohli by Němce špehovat.

Obrázek

Systémy IBM v době války všude narůstaly spolu s úkoly, které bylo třeba řešit i v oblasti válečného hospodářství. Ale také umožňovali statistikům SS, aby vedli záznamy o deportacích.
faktahistorie píše:Píše ta zpráva o masovém vraždění? Jestli ano, citujte, jestli ne, tak proč se ptáte. O klíčovém dokumentu píšu proto, že to klíčový dokument je, jestli máte lepší takový dokument a souhrn dat pro konečné řešení, tak ho ukažte. Raul Hilberg ve svém magnum opus píše o zprávě jako o základním kamenu všech německých záznamů.
Pro pána Krista, však to tady stále omíláme, ty mluvíš o evakuaci - píše se ve zprávě, o transportech, o transportních táborech, atd. Ale už si pod tím například nepředstavíš likvidaci v plynových komorách v Belzecu, Treblince, Sobiboru - tj. Lublinská oblast.

Ohledně transportů do Sobibóru napíšeš: Židé byli "vyhoštěni" přes řeku Bug. A už se nezajímáš, co se tam dělo dál. V období od května 1942 do října 1943 tam bylo zavražděno nejméně 170 tisíc lidí.

Korherrova zpráva byla zpracována na základě děrných štítků od IBM, resp. její pobočky DEHOMAG v Německu.
Viz také vlákno http://www.palba.cz/viewtopic.php?p=157920#p157920

V historii se děrné štítky používaly pro rychlé sčítání lidu, resp. pro vyhodnocování údajů, mimo jiné i z hlediska náboženství. Žid však nebyl podle Norimberských zákonů definován jen vírou, ale zpětně až do druhé generace či až k prarodičům, to pak byl míšenec.
Viz vlákno http://www.palba.cz/viewtopic.php?p=61745#p61745

Všichni židé nešli hned do plynu, než byla postavena Osvětim, a i tam probíhala selekce. Při takové mase lidí je bylo třeba nějak třídit, identifikovat, ti pak dostali číslo, to bylo i číslo na děrném štítku, dále muž nebo žena, lokace, věk, a další údaje. Ve finále to umožnilo lidi poslat na práci, ale i na likvidaci.

Obrázek

Židé schopní práce však taky pracovali v továrnách, a v jiných táborech. A s nimi se stalo co? Jak už bylo uvedeno mnozí následně zahynuli kvůli tvrdým podmínkám otrocké práce či onemocněli. No a řada z nich byla nakonec zavražděna v Majdanku a Osvětimi během "Aktion Erntefest" a mnozí byli zastřeleni nebo podlehli při pochodech smrti v závěrečných fázích války.


- faktahistorie trvá na tom, že ve zprávě nejde o eufemismy, ale že to je třeba vnímat, jak je napsáno. A je to třeba tak prý vnímat asi ještě na konci války, ale není nám schopen napsat, kam se milióny židů teda podělo? Někteří zůstali na Východě, Rusové je tam pak našli, ale jen zbytky populace.
faktahistorie píše:Co to? Jak se válka podle vás vyvíjela je irelevantní, jak vidíte, Hitler a spol v roce 1942 řešili, kam nakonec Židy po válce odsunou, je to černé na bílém, což si odporuje s uváděným rozhodnutím všechny Židy vyhladit. Jak chcete po válce do nové domoviny odsunovat dávno vyvražděné lidi? Dává vám to smysl? Jedna z těch věcí musí být nutně nepravdivá, nemůže platit obojí. Když Goebbels obdržel zprávu o Wannsee a poznamenal si do deníku, že těch 11 mil Židů je nejprve potřeba koncentrovat na Východě a po válce můžou dostat třeba ostrov, například Madagaskar, s tím, že ať tak nebo tak musí pryč z Evropského území jinak nebude klid, tak jak to jde dohromady s tim vyvražděním? Vyvraždíme všechny Židy a pak jim dáme ostrov na kterém můžou žít? To vám dává smysl? Vašimi slovy, to je něco co nechápete nebo nechcete pochopit.
Goebbels neměl na starosti praktické a technické řešení, ten si psal úvahy podle toho, co zrovna věděl a v jakém byl rozpoložení.

11 milionů evropských Židů, je včetně irských a britských, ti mohli možná na Madagaskar, výzkum ukázal, že na ostrově by bylo možné usídlit jen pět až sedm tisíc rodin. Více jen v případě vytvoření drsných podmínek. Plán nemohl být realizován už kvůli britské námořní blokádě. Operace Seelöwe - dobytí Velké Británie bylo také odloženo na neurčito.
Zdroj: Wikipedia - Plán Madagaskar

V podstatě už v roce 1942 byl plán transportu židů na Madagaskar odložen ad acta a místo přesídlení se začala uskutečňovat genocida židovské populace.

- faktahistorie však trvá na tom, že je irelevantní, jak se válka a uvažování nacistů vyvíjelo. Ne není to jedno, je to dost podstatný.

Pak ignoruješ Goebbelsův zápis v deníku 27. března 1942: Židé jsou odsouzeni k osudu, který i když je barbarský, si plně zaslouží. Proroctví, které o nich pronesl Vůdce - za to, že zahájili novou světovou válku, se začíná projevovat nejstrašnějším způsobem. V těchto věcech nesmí být člověk sentimentální. Pokud bychom nebojovali proti Židům, zničili by nás. Je to boj na život a na smrt mezi árijskou rasou a židovským bacilem.
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Re: Korherrova zpráva

Příspěvek od Lord »

Mirek58 píše:Kde se na "východě" ztratili? Už jenom chybí poslední krok, a sice že, tyto bytosti zavraždil kdo? Určit vrahy. Nebo je z "východu" odvezl kam?
Já mám takovej silnej pocit, že Lord se ve svém odhadu trošku spletl. Prostě se argumentace tak vyvinula.
Mirku, co máš přesně na mysli? Argumentace se tak vyvinula?, nebo spíše situace se tak vyvinula ... já uvádím, že celá mašinérie byla promakaná a komplexní. Ale nakonec to stejně vedlo k tomu, že lidi skončili ve šmelcu.

Rovněž nemohl být plně realizován "Generalplan Ost".
Finální verze této etnické čistky byla rozdělen do dvou částí: Kleine Planung (“malý plán”), který plánoval akce, které měly být uskutečněny během války, a Grosse Planung (“velký plán”), který plánoval akce, jenž měly být podniknuty po vítězné válce v dlouhodobém časovém horizontu do 30 let.
Malý plán měl být uveden do praxe ihned, jakmile Němci obsadí území na východě. Tímto způsobem byla připravena jako jedna z prvních realizace germanizace polského území.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Generalplan_Ost

O tom už jsem taky psal. Existovaly "zapomenuté transporty" do zemí Pobaltí a Běloruska, ale to nebyla hlavní masa židů. Pak se trošku zapomíná, že Němci zabili nebo nechali zemřít hlady asi 3 miliony sovětských válečných zajatců, a v neposlední řadě likvidace civilního obyvatelstva, vypálení tisíců vesnic, a všeobecný teror na dobytém území SSSR.
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Mirek58
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4794
Registrován: 31/7/2012, 19:15

Re: Korherrova zpráva

Příspěvek od Mirek58 »

No, ona celá argumentace f-h evokuje/směřuje podle mě, k závěru, že židé "zmizeli" na východě.
Vyhlazovací tábory f-h přesunul do kategorie transportních.
Z toho plyne, že němci jsou/byli jen v postavení "odesilatelů nepohodlných zásilek".
Tak je podle logiky f-h, že němci nevraždili, ale vraždil Stalin, daleko za probíhající frontou, kde frontové hroby byly a jsou exhumovány, zkoumány. Sibiř je přece obrovská!
Tedy němci jsou bez viny, hlavní viník je na východě!
ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
jarl
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 4079
Registrován: 19/2/2009, 15:45
Bydliště: Jakubov u Moravských Budějovic

Re: Korherrova zpráva

Příspěvek od jarl »

Faktahistorie -Tak na to půjdeme jinak. Prováděli Němci během druhé světové války plánovanou likvidaci Židů v masovém měřitku? A už nechci slyšet žádné vytáčky, ale jasnou odpověď ano či ne. A rovnou tě upozorňuji, že jednoznačná odpověd je pro další existenci tohoto vlákna naprosto klíčová.
ObrázekObrázek

Strýček Vova slíbil národu Ukrajinu a dal mu Afghánistán!
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Re: Korherrova zpráva

Příspěvek od Lord »

Musíš si uvědomit, že Korherr statistické zprávy o deportaci Židů aktualizoval každé tři měsíce v letech 1943 až 1944. Reporty pak Eichmannovi sloužily k plánování a řízení vyhlazení. V Norimberském procesu se však řešila jen jedna dochovaná zpráva NO-5194 z 23.3. 1943. Jedna zpráva ti neukáže posuny. Vem si třeba jak se dnes aktualizují statistické zprávy o koronaviru. Kde je kolik nakažených, atd. To pak slouží vládě jako podklady k rozhodnutí, jaké učinit opatření. Proto ti dokumentuji i pozadí, aby jsi to lépe pochopil, ale ty si furt budeš mlet svou :lol:
I v jednotlivých táborech měly matriky ze štítky a bylo z nich možné pomocí strojů vyjíždět reporty a rozhodovat se případně co dělat. Já už z tebe nemůžu, tak nevím jak už ti to vysvětlit, protože buď jsi s prominutím blbej nebo navedenej. Když máš omezenej obzor, tak pak tady můžeš psát ty svoje hámoviny, ale já v nich už žádnej přínos nevidím. Víš co by jsi mohl jedině udělat, přeložit celou zprávu do češtiny. Ale prosím tě, nesnaž se pak vysvětlovat jednotlivé pasáže.
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
faktahistorie
desátník
desátník
Příspěvky: 41
Registrován: 8/7/2020, 13:09

Re: Korherrova zpráva

Příspěvek od faktahistorie »

Lord píše:Musíš si uvědomit, že Korherr statistické zprávy o deportaci Židů aktualizoval každé tři měsíce v letech 1943 až 1944. Reporty pak Eichmannovi sloužily k plánování a řízení vyhlazení. V Norimberském procesu se však řešila jen jedna dochovaná zpráva NO-5194 z 23.3. 1943. Jedna zpráva ti neukáže posuny. Vem si třeba jak se dnes aktualizují statistické zprávy o koronaviru. Kde je kolik nakažených, atd. To pak slouží vládě jako podklady k rozhodnutí, jaké učinit opatření. Proto ti dokumentuji i pozadí, aby jsi to lépe pochopil, ale ty si furt budeš mlet svou :lol:
I v jednotlivých táborech měly matriky ze štítky a bylo z nich možné pomocí strojů vyjíždět reporty a rozhodovat se případně co dělat. Já už z tebe nemůžu, tak nevím jak už ti to vysvětlit, protože buď jsi s prominutím blbej nebo navedenej. Když máš omezenej obzor, tak pak tady můžeš psát ty svoje hámoviny, ale já v nich už žádnej přínos nevidím. Víš co by jsi mohl jedině udělat, přeložit celou zprávu do češtiny. Ale prosím tě, nesnaž se pak vysvětlovat jednotlivé pasáže.
Opravdu? Tak proč sem ty aktualizované zprávy nedáte? Co mají ty údajné aktualizace dělat s tím co se ve zprávě píše?

Zatím jste nic nevysvětlil a nedáváte moc smysl, pořád řešíte jak se registrovalo a IBM, nyní koronavir. Mám pochyby o tom, že můžete něco vysvětlovat, když uvážím, že jste bez problémů akceptoval ty transporty ze Sobibóru přes hranici. Přeložit do češtiny? Takže jste do dosud ani nepřečetl?
zzz
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1033
Registrován: 7/5/2020, 11:58

Re: Korherrova zpráva

Příspěvek od zzz »

faktahistorie píše:
zzz píše:Pro faktaahistorie ... tu zprávu jsi myslel jako důkaz o masivním vyvražďování rukou národně socialistických šmejdů?

Nebo v tom vidíš ještě nějaký jiný význam ...Nerozumím v čem konkrétně měl být praktický přínos této zprávy pro vedení Třetí říše
Jako důkaz toho co se tehdy stalo, můžete si to tam přečíst.

Byla to zpráva důležitá pro Himmlera, který ji dal vypracovat a který v ruce potřeboval mít pořádná data, protože dosud to nestálo za nic. Co víme, tak se s ní do kontaktu dostalo jen několik povolaných a Himmler rozkázal, že nemůže být zatím publikována, a skutečně není známo, že by někdy byla někde použitá, měla zjevně Himmlerovi sloužit pro nějaké osobní účely ve chvíli kdy to on sám uzná za vhodné. Pro něj bylo důležité, aby vše probíhalo co nejrychleji a chtěl být o přesunech Židů na východ průběžně informován. Zpráva je dnes důležitá především pro nás.

zzz píše:Když si vezmu odhady uváděné v části X (tabulka jednotlivých regionů), tak moc nerozumím proč v (!) lednu 1943 by se němečtí národní socialisté zajímali o počet např. židů ve fašistické Itálii (nebo ve Velké Británii), zatímco počet židů v okupovaném Dánsku by je nezajímal.

Stejně tak mi není jasný praktický význam této pasáže, protože v levém sloupci (v předválečném období) odhadovali počet židů celkem na 9 milionů (ten součet v tabulce není, to jsem sečetl jednotlivé řádky), zatímco v pravém řádku (=situace zhruba v 1943+zčásti převzaty údaje starší, např. z r. 1937) je vyčíslen aktuální odhadovaný počet židů na 10,5 milionu.
Jak píše Korherr, přehled se týkal více důležitých států, některé chybí, celkový počet v Evropě byl odhadovaný v roce 1937 na více než 10m.

Čekal bych, že se spíš zeptáte jak to, že zpráva píše o transportu Židů na ruský východ skrze zmíněné tábory.

Pro faktahistorie

Čau, prve jsem se Tě zeptal naprosto polopatě. Zareagoval jsi vyhýbavanými odpověďmi - viz podtržené. Patrně abych se nad tím zamyslel.

Stručně

Když to zestručím - podle mě ostatní akorát taháš za nos a to s cílem, aby nějaký pošuk mohl ukázat, na tohle diskusní vlákno, že v ČR je vychvalován nacismus - což je blbost, nikoho takového neznám. Tj. s Tvým přístupem k diskuzi kdy podsouváš lidem kraviny, jdi do prdele. Omlouvám se vulgaritu, chtěl jsem, aby si ostatní ušetřili čas čtením níže uvedeného, kde je totéž rozepsáno epicky a kulantně


Epicky

Nerozumím tomu co chceš sdělit a z čeho konkrétně vycházíš.

Tj. k pramenům - vycházíš
a) z tohoto dokumentu Korherrova zpráva?
b) z jakýchsi pasáží jakýchsi deníků Goebbelse - myslíš toto pětisvazkové vydání https://www.fronta.cz/kniha/goebbels-deniky-1924-1945? Pokud ano, tak na které je to straně a ve kterém svazku?

K tomu co tvrdíš:

1.) Dospěl jsi k nějakému závěru (a akorát jej nechceš napsat) anebo
2.) jsi vytvořil hypotézu a k této hypotéze hledáš důkazy, abys hypotézu popřel nebo potvrdil.

ad 1.) Na jasný názor se Tě zeptalo už několik lidí, viz např. Jarl: "Prováděli Němci během druhé světové války plánovanou likvidaci Židů v masovém měřitku? A už nechci slyšet žádné vytáčky, ale jasnou odpověď ano či ne.". Klidně si můžeš tajnůstkařit i nadále. Já beru zpět cokoliv co jsem napsal do tohoto vlákna, protože IMHO taháš za nos mě i ostatní. A já s tímto tajnůstkářským přístupem nechci mít společného. Pokud si někdo libuje v obhajobě Hitlera, tak David Irving (a jemu podobní) bude jen rád neboť se to projeví na jeho autorských honorářích. Nechci s tím mít cokoliv společného


ad 2.) Jde-li Ti o hypotézu a její potvrzení či vyvrácení... tak imho základem Třetí říše byl vnitřní rozpor ať už např. mezi stylem vlády na území dobytých při válce se SSSR (viz např. názor Alfreda Rosenbrerga). Podobným rozporem je Akce T4 (chápu-li správně, tak základem bylo naprosté utajování a o to větší poprask způsobil německý kněz Galen když odtajnil detaily a zejména když položil řečnickou otázkou zda-li až budou volné kapacity, tak jestli masově vyvražďování budou také bývalí vojáci-váleční invalidé. Třetím rozporem může být např. odůvodňování proč došlo k vysídlování neněmecky hovořících na Sedlčansku (a proč následně byly nastěhováváni etničtí němci z italského Tyrolska).
Tj. podle mého nestačí Korherrova zpráva k potvrzení Tvé hypotézy, že primárním osudem některých etnik či skupin obyvatel v Třetí říši mělo být vyhnání namísto vyvraždění. Tj. já tvrdím, že např. v případě židů mělo primárně dojít k jejich násilné smrti. A z tohoto pravidla existovaly výjimky (které se týkaly mizivé části židů či Židů) .... Podobně jako nelze tvrdit, že všichni naši vlastenci - odboráři v rukou gestapa byli usmrceni (popraveni, umučeni, ubiti, utýráni hladem/otrockou prací) viz např. Vladimír Krajina, viz Milada Horáková.



P.S. Z mého pohledu jediným smyslem mlžení, které předvádí "faktahistorie" je prokázat tvrzení ruské "lžiTV", že u nás v ČR jsou nějací obdivovatelé nacistů. Já nikoho takového neznám ani v ČR, ani v Německu. Dokonce i ti radikální z němců, kteří nadávají na Beneše tak v podstatě poukazují, že za první republiky byly regiony s převahou německy hovořících na vyšším stupni rozvoje (např. první města kde bylo instalováno veřejné osvětlení)... avšak když já jim oponuji, že ve Zlíně (Baťa,...) téměř žádní němci nebyli a přesto se Zlín/Zlínsko viditelně zmohli, tak na tento argument jsem dosud nedostal žádnou reakci od těch radikálů v Německu (později jsem se dověděl, že takto zkresleni to vesměs vidí lidé z tzv. "Witikobund"... tj. sem tam mají pravdu, ale vesměs jsou neobjektivní... tj. diskuze nemá smysl.) Stejně tak nemá smysl diskuze s Tebou "faktahistorie".

Osobně bych doporučil celé vlákno (s výjimkou prvního příspěvku na první stránce) přesunout do hospody. A ti kdo mají zájem diskutovat nuance nacistického vyhlazování či antiseminismus či podobné kokotiny, se můžou vyřádit tam. Já nemám chuť napsat do tohoto tématu už ani čárku, protože od "faktahistorie" jsem viděl akorát snahu "tahat za nos"
"Opravdu myslíte, že někdo, kdo vyhrál volby férově s 79%, potřebuje následně mlátit lidi na ulicích a vypínat internet??"
https://twitter.com/BenesikOndra/status ... 4985394178
Držím jim palce, ať se o vnitřní politice své vlasti můžou rozhodovat naprosto svobodně.
Moudře. Demokraticky.
Bez násilí. Sametově.
Uživatelský avatar
jarl
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 4079
Registrován: 19/2/2009, 15:45
Bydliště: Jakubov u Moravských Budějovic

Re: Korherrova zpráva

Příspěvek od jarl »

Protože se autor tohoto vlákna tváří, že můj předchozí příspěvek neviděl, vlákno zamykám. O jeho dalším osudu rozhodnou aktivní administrátoři a moderátoři. Já osobně jsem toho názoru, že takové popíračské žvásty, jaké sem dává Faktahistorie, Palbě akorát škodí a navrhnu jeho přesun do neveřejného archivu.
ObrázekObrázek

Strýček Vova slíbil národu Ukrajinu a dal mu Afghánistán!
Uživatelský avatar
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 7850
Registrován: 14/8/2008, 06:44
Bydliště: Prostějov

Re: Korherrova zpráva

Příspěvek od Pátrač »

Souhlasím s Jarlem. Pro kolegu níže zmíněného a zbytek palby:
Vlastimil Čech píše:S takovou zprávou opatrně, pane Pátrači! K počátku roku 1943 je tímto potvrzeno cca 1,2 milionu zemřelých zusammen. Celkem! Jak se potom dopočítat těch zákonem nařízených 6-ti miliónů Židů? A kde jsou ti ostatní? Ti gojim? Když jen u Židů je zákonem nařízeno 6 miliónů obětí? Mohli tohle zákonem nařízené a posvátné číslo dosáhnou za pouhé dva roky, než se skončilo s masovou likvidací?
Abyste, pane Pátrači, nebyl zařazen mezi zločinné POCHYBOVAČE!
Pane kolego s tímto článkem já Pátrač, jinak Jaromír Vykoukal nemám nic společného. Na sebe osobně - tedy svoji erudovanost, znalosti a práci kterou odvádím ve prospěch připomenutí našich vyvražděných židovským spoluobčanů a jejich přínos pro naši minulost - jsem dost pyšný a nikdy bych se neschovával za nějaký jiný nick. Nemám to zapotřebí...

S tímto tedy nechci být nijak spojován.
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Re: Korherrova zpráva

Příspěvek od Lord »

Moderátoři a administrátoři můžou doplnit důležité informace. Jinak vlákno zůstává zamčené.

Co je důležité je toto:

Obrázek

Úloha Korherra byla, aby vypátral velké a malé lži zodpovědných osob, měl funkci inspektora pro statistiku. Ve zprávě použil eufemismy na Himmlerův příkaz.

Korherr vypracoval šestnáctistránkovou zprávu, v níž data z tabelátorů zabrala zhruba polovinu – ta byla vůdci dodána coby „shrnutí“ 23. března 1943. Čísla byla přesná, vyčíslovala židovské komunity po celé Evropě podle ghett a území.
Slovo „evakuace“ bylo použito jako označení poprav v plynových komorách v táborech jako byla Treblinka či Sobibor.

Zdroj: https://www.root.cz/clanky/derne-stitky ... ko-byznys/
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Zamčeno

Zpět na „Válečné zločiny & Holocaust“