Dva socialismy

vše co přesahuje rámec výše uvedených témat
Uživatelský avatar
Alfik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4160
Registrován: 16/9/2008, 19:23
Bydliště: Jeseník

Re: Dva socialismy

Příspěvek od Alfik »

Lord píše:Sucho byl trend i u nás, ale třeba to zase přejde. Mají rezervy ještě v tom jak vodu čistit a šetřit s ní. Jak rostou překotně města a populace v nich, tak vzrůstá i spotřeba vody. Ze Žluté řeky taky dost vody odebírají vodními kanály a odvádějí jinam.

Další čínský megaprojekt byl kanál pro jiho-severní transport vody dlouhý přes 1400 km. S vlastnickými právy se příliš nepárali, kvůli stavbě se muselo přestěhovat 380 tisíc lidí, ale slouží k zásobování vodou 120 miliónům.
Podobné, nebo spíš úplně stejné, kanály, jsou po celé Kalifornii. Jsou prázdné. Můžeš v nich točit filmy (od Horečky sobotní noci až po Terminátora) nebo se honit s fízlama (nejlépe v Gé-té-áčku)...
Byl to velký projekt, v 60. letech, a po sérii havárií, a po tom, co se ukázalo kolik stojí údržba, dopadl fiakrem. Voda je dnes asi tak v desetině z nich.
Vybudovat kanály není až takový problém. V Babylonu i v Mohendžodáru měli závlahy - a tam i tam, stejně jako v té Americe, opakovaně pohořeli při jejich udržování. Že by nějaké přírodní zákony? A co na to Medvídek Pú - poručí větru-dešti? :)

PS k Hedvábné stezce: Vodní doprava je sice dražší a delší než železnice, ale vede po celkem bezpečné vodě. Železnice z Číny do Evropy povede buď Sibiří, nebo přes Pákistán, Afgánistán... Turecko... ale fujky, sám problém, což? :D
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
kenavf
7. Major
7. Major
Příspěvky: 5997
Registrován: 15/12/2010, 23:13

Re: Dva socialismy

Příspěvek od kenavf »

Polarfox píše:Hele obecně to v současnosti funguje tak, že Čína si vybere nějaký chudý/zaostalý region (Afrika, ruský Dálný východ, atp.), který je říčný po čínském přátelství a penězích a začne ho ždímat. Postaví si tam těžní zařízení, zpracovatelská zařízení a továrny udělá si z toho extrateritoriální těžební/výrobní zónu. Jak moc to bude balancovat mezi ždímáním a drancováním záleží na korupci a míře kontroly toho daného státu. Většinou je to pro ně ale v těchto ohledech velice příznivé (vysoká korupce, malá kontrola), nabírá to spíše podobu drancování, kašle se na enviromentální stránku, často je značná část produkce navíc ilegální. Řada států sice po čase trochu prozře a vezme trochu zpátečku/Číňany nějak opentlí, ale většinou to má jen omezený a dočasný efekt...Čínu si nechtějí jako kámoše a sponzora rozházet, takže se opětovně sblíží, ev. Číňané využívají více různých kliček nebo přímo přecházejí na větší podíl ilegálních aktivit, podplácení atp.. Jinak díky korupci a neadekvátnímu nastavení poplatků a zisku to Číňané často dostávají za hubičku, místní z toho mají minimum (většina jakýchkoli výnosů stejně skončí v kapse pár funkcionářů) a jediné, co jim skončí na krku, je enviromentální zátěž a vycucané suroviny.
...
Uvedomuješ si že si teraz presne popísal metódu akú používajú USA v krajinách tretieho sveta už dlhé desiatky rokov? S tým že daným krajinam dali pôžičky s takými úrokmi aby stíhali splácať sotva úroky.
Na rozdiel od toho im Čína buduje aj infraštruktúru.
https://www.ide.go.jp/English/Data/Afri ... ia_10.html
Polarfox píše:...
palo satko píše:„Rusko je benzinová pumpa, která si hraje na stát.“ je skôr prejavom zavisti než poznania. Bohatstvo v podobe prirodnych zdrojov je trvale bohatstvo, na rozdiel od penazi, domov, dokonca aj vedy a kultury.
Jo, trvalé bohatství (trvalé je tedy jen to nějak obnovitelné mimochodem), které z té země musíš nějak dostat a ne na něm jen sedět. Fakt jsem plný závisti nad tím, že stát, který je do velké míry závislý na těžbě a exportu přírodních zdrojů a hraje si na velmoc, má nedostačující technologickou základnu na to, aby ty zdroje efektivně těžil a musí mu dodávat technologie a realizovat a modernizovat těžní soustavu zahraniční elementy (západní a čínské společnosti). Tak trochu smutné a zarážející, nemyslíš? Ale hlavně, že bude mít hypersonické rakety....
Keď je vývoz ropy znakom neschopnosti. Prečo sa teda USA preťahujú so Saudskou Arábiou kto bude väčší vývozca ropy? A Norsko by som už ani nekomentoval.
USA nakrátko predbehli Saudskú Arábiu a stali sa najväčším vývozcom ropy
https://www.trend.sk/spravy/usa-nakratk ... ozcom-ropy
Polarfox píše:.. a hraje si na velmoc, má nedostačující technologickou základnu na to, aby ty zdroje efektivně těžil a musí mu dodávat technologie a realizovat a modernizovat těžní soustavu zahraniční elementy (západní a čínské společnosti). Tak trochu smutné a zarážející, nemyslíš? Ale hlavně, že bude mít hypersonické rakety.....
Ano, oni si rusi mysleli že v tržnom svete si nemusia vyrábať všetko ale niečo si môžu bez problémov kúpiť. Z toho boli vyliečení. Podobné naivnú predstavu o tom že si v tržnom svete môžu nakupovať podľa potreby malo aj Nemecko keď sa rozhodlo pre Nord Stream 2 :mrgreen: .

P.S.
Tie hypersonické rakety rusi potrebujú na to aby im niekto nechcel zmeniť ich predstavy.
Btw. Už američanom aspoň jedna hypersonická raketa doletela tam kam chceli bez toho aby sa rozpadla po pár sekundách letu? Aspoň nejaký prototyp, nie sériový kus zaraďovaný do výzbroje ako ruský Zirkon.
Edmund Burke: "Jediné čo potrebujú nečisté sily k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič."

ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Re: Dva socialismy

Příspěvek od Lord »

Alfik píše:Podobné, nebo spíš úplně stejné, kanály, jsou po celé Kalifornii. Jsou prázdné. Můžeš v nich točit filmy (od Horečky sobotní noci až po Terminátora) nebo se honit s fízlama (nejlépe v Gé-té-áčku)...
Byl to velký projekt, v 60. letech, a po sérii havárií, a po tom, co se ukázalo kolik stojí údržba, dopadl fiakrem. Voda je dnes asi tak v desetině z nich.
Vybudovat kanály není až takový problém. V Babylonu i v Mohendžodáru měli závlahy - a tam i tam, stejně jako v té Americe, opakovaně pohořeli při jejich udržování. Že by nějaké přírodní zákony? A co na to Medvídek Pú - poručí větru-dešti.
Kalifornie může brát už vodu leda z moře odsolováním, což je drahé. Monzunové deště na jihovýchodě Číny zatím stále jsou. Tam mají občas vody až nepříjemně hodně. Vybudují proto záchytné nádrže. Zatímco na severu to je s vodou horší. Číňané už postavili Velký kanál za vlády dynastie Suej na přelomu 6. a 7. století. Povodně Žluté řeky však ohrožovaly funkčnost kanálu. Přesto Číňané kanál stále udržovali a rozšiřovali. A v současnosti v tom stále pokračují, břehy vybetonovávají, staví betonové akvadukty a ty už něco vydrží. Ale uvidíme, pokud by byly dlouhodobé klimatické změny a sucho všude, tak to třeba moc nepomůže.
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Re: Dva socialismy

Příspěvek od Lord »

kenavf píše:Ano, oni si rusi mysleli že v tržnom svete si nemusia vyrábať všetko ale niečo si môžu bez problémov kúpiť. Z toho boli vyliečení. Podobné naivnú predstavu o tom že si v tržnom svete môžu nakupovať podľa potreby malo aj Nemecko keď sa rozhodlo pre Nord Stream 2.
No jo no, ale zapomněli na geopolitické hry. Potom že když budou dělat sami velmocenskou politiku na Ukrajině, a anektovali Krym, dostali přes čumák. No a závislost jen na vývozu surovin je asi nespasí, kor když je tržní cena ropy a plynu, možná i uměle udržována na nízké úrovni. Zbrojní průmysl sice mají na vysoké úrovni, už od dob SSSR, ale ostatní odvětví průmyslu nejsou zrovna žádná hitparáda. Dělají sice nějaké změny, ale v tomto ohledu se můžou obrátit zase na Čínu. Jenže spolupráce s ní není leckdy zrovna ideální. Nejlepší je vždy spoléhat sám na sebe, ale neznamená to ustrnout. Takže je otázka, jak budou lidi schopní dlouho snášet v určitých oblastech stagnaci, nebo budou žít z nostalgie, ale to by bylo na jiné téma.
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Mirek58
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4794
Registrován: 31/7/2012, 19:15

Re: Dva socialismy

Příspěvek od Mirek58 »

No jo, geopolitické hry.
To je velice zajímavá oblast se širokým záběrem.
Když vezmeme do "pravidel " i tyhle geopolitické souvislosti, tak se jednotlivá dění sakra mění.
Hrátky na Ukrajině a Krymu.
Jedna, druhá, strana je spustila, protože v rámci geopolitiky byla příznivá chvíle pro "obchod".
A jen záleželo na tom jak která strana svou hru odehraje.
( Tyhle geo hrátky rozhodně nejsou rozhodnutími nijak rychlými
Nyní horká fáze her skončila a začalo se "obchodovat".
Ale tohle není žádná novinka, stejné to bylo i s našimi legionáři na Sibiři.
ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Julesak
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 6387
Registrován: 7/8/2007, 18:26

Re: Dva socialismy

Příspěvek od Julesak »

Polarfox píše:A těch skoro 600 čínských dřevařských společností (4x více než před deseti lety) v Rusku asi sází stromy...
O sadení stromov mám určité pochybnosti. O čom nemám pochybnosti, že v prípade potreby tie spoločnosti budú do týždňa preč. Aj s ich "obsadením Sibíre".
palo satko píše:....takže znamy citat že „Rusko je benzinová pumpa, která si hraje na stát.“ je skôr prejavom zavisti než poznania.
Skôr prejavom hlúposti. Podľa niektorých ľudí by asi Rusko malo svoje prírodné zdroje nechať v zemi.
Obrázek

Nie je dôležité ako sa hlasovalo, ale ako sa to spočítalo.

Jediný režim ktorý uznávam je pitný.
kenavf
7. Major
7. Major
Příspěvky: 5997
Registrován: 15/12/2010, 23:13

Re: Dva socialismy

Příspěvek od kenavf »

Lord píše:
kenavf píše:Ano, oni si rusi mysleli že v tržnom svete si nemusia vyrábať všetko ale niečo si môžu bez problémov kúpiť. Z toho boli vyliečení. Podobné naivnú predstavu o tom že si v tržnom svete môžu nakupovať podľa potreby malo aj Nemecko keď sa rozhodlo pre Nord Stream 2.
No jo no, ale zapomněli na geopolitické hry. Potom že když budou dělat sami velmocenskou politiku na Ukrajině, a anektovali Krym, dostali přes čumák. .
..kor když je tržní cena ropy a plynu, možná i uměle udržována na nízké úrovni...
..
..Takže je otázka, jak budou lidi schopní dlouho snášet v určitých oblastech stagnaci, nebo budou žít z nostalgie, ale to by bylo na jiné téma.
-No a nebolo to skôr tak že niekomu stopli jeho velmocenskú politiku?
-je veľmi diskutabilné kto a proti komu hral hry s cenou ropy..zatiaľ krachujú len frakovači v USA.(to Rusko nie a nie sa položiť)
-tie sankcie ich prinútili k rozvoju ďaľších oblastí.
-podľa výsledkov referenda vyzerá že to ľudia ešte chvíľu vydržia, nechcú riskovať návrat nejakého "Jelcina".
Edmund Burke: "Jediné čo potrebujú nečisté sily k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič."

ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
palo satko
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2531
Registrován: 16/9/2013, 17:59
Bydliště: Pezinok, Slovensko

Re: Dva socialismy

Příspěvek od palo satko »

No jo no, ale zapomněli na geopolitické hry. Potom že když budou dělat sami velmocenskou politiku na Ukrajině, a anektovali Krym, dostali přes čumák. No a závislost jen na vývozu surovin je asi nespasí, kor když je tržní cena ropy a plynu, možná i uměle udržována na nízké úrovni.
Su dva druhy komentarov o Rusku: tie pohanane rusofobiou a tie založene na poznani. ten citat patri medzi prve.

Rusko je krajina ktora prešla vlastnymi dramatickymi dejinami a jej priamy vplyv sa vyrazne scvrkol. Rusko pred uplnym rozpadom a totalnym vykradnutim zachranil nacionalizmus, samoderžavie a armada. Rusi hraju na seba a za seba a v rozsahu aky im sily stačia. Su sice ekonomicky menši, socialne priepastne rozdeleni, ale dostatočne odhodlani vzdorovat voči vonklajšim vplyvom. To vytvara zavist. Slovakom a Čechom, ktori v predklone urobili hände hoch a odovzdali krajiny Nemcom to naruša ich pohopdlny pocit Bundaša na retazi, ktory dostane nažrat ale velmi si nemože rozhodovat kam pôjde.
Rusko nemusi a nebude svetovou velmocou, tou bude Čina, India, možno aj USA, ale bude suverennym štatom vzbudzujucim rešpekt. To sa nam už nikdy nestane.
Obrázek
zzz
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1033
Registrován: 7/5/2020, 11:58

Re: Dva socialismy

Příspěvek od zzz »

palo satko píše: (...)a Čechom, ktori v predklone urobili hände hoch a odovzdali krajiny Nemcom to naruša ich pohopdlny pocit Bundaša na retazi, ktory dostane nažrat ale velmi si nemože rozhodovat kam pôjde. (...)
Já jako občan ČR si neumím nic konkrétního představit toho o čem mluvíš. :idea: Vcelku by mě zajímalo na základě čeho ses dobral takového poznání. Chápej, jde mi o to, :arrow: kde si píšou/diskutují takové "pozoruhodné" myšlenky.


Podle mého osobního názoru - po dlouhých staletích, nyní v ČR zažíme období, kdy si o všem rozhodujeme sami. Neporoučí nám žádný Habsburg, Osman, Prušák či Kremlofil. Za všechny dobré i méně dobré věci, které zažíváme si můžeme z 99% my sami.

Viz Temelín - ať už stavba v 90.-tých letech. Nebo první či nynější zakázka na další jaderné bloky. Viz část solárních elektráren stavěných doslova a do písmene na zelené louce (nemyslím FV střešní instalace a nemyslím instalace FV na kontaminované půdě např. té která je postupně "odkontaminována" biologicky)
"Opravdu myslíte, že někdo, kdo vyhrál volby férově s 79%, potřebuje následně mlátit lidi na ulicích a vypínat internet??"
https://twitter.com/BenesikOndra/status ... 4985394178
Držím jim palce, ať se o vnitřní politice své vlasti můžou rozhodovat naprosto svobodně.
Moudře. Demokraticky.
Bez násilí. Sametově.
QVAK
praporčík
praporčík
Příspěvky: 384
Registrován: 31/10/2009, 10:02
Bydliště: Praha

Re: Dva socialismy

Příspěvek od QVAK »

Dzin píše:Mirek58
Všechno ostatní, jsou bláboly. U Poláků decentně připomínám, že ti byli ve válce s nacisty už v době, kdy je komunisti nadšeně podporovali......

P.S. Měl by sis konečně něco o našich dějinách přečíst....
Takže skutečnosti:
- Spojenecký pakt Hitler - Piłsudski byla prvá mezinárodní smlouva Německa po nástupu Hitlera k moci a platila do jejího vypovězení Německem k 1.1.1939 takže Poláky celé meziválečné období nepodporovali komunisté ale Naci.
- Polský stát čili i Poláci(jeho občané) byli celé meziválečné období ve válečném stavu s Litvou a Ruskem(názvy si doplňte dle období) protože se odmítali stáhnout za své mezinárodně právně garantované hranice což byla podmínka pro uzavření mírových smluv Vítěznými Velmocemi i Společenstvím národů. Měli uzavřeny pouze příměří(i s Ruskem a uzavřená jako Mírová smlouva měla platit rozhodnutím Vítězných Velmocí až po stažení Polska za jimi vytýčené a garantované hranice. Do té doby byla Vítěznými Velmocemi suspendovaná a měla platnost pouze jako dohoda o příměří). Polský stát měl v období mezi válkami územní nároky na všechny své sousedy(na ČSR ve Slezsku až k Moravské bráně a v Čechách sever až po Mělník na Slovensku Oravsko s Tatrami z obou stran až po Spiš, nejspíše hraniční řeka Váh). Mezinárodně právně polský stát "vysublimoval zdrhnutím", útěkem všech jeho představitelů do Rumunska(kapitulovali pouze některé vojenské části a osoby ale stát nekapituloval, nebyl poražen ani okupovaný ale zanikl) a polský stát byl mezinárodně právně restaurován až r.1944 v Lublinu Vítěznými mocnostmi WW II. Všechny údajné resp. sami sebe nazývající polské Exilové vlády, výbory nebyly nikdy nikým mezinárodně právně uznány, opakem jsou mezinárodně právně uznané exilové vlády např. De Gaulla, Beneše nebo Norská exilová vláda.
Operovat zásluhami Poláků je sice nyní Inn, Cool, Happy ale jejich historická realita je spíše obrovskou fraškou a špatným vtipem s názvem Mezimoří a touhou po něm.
Uživatelský avatar
palo satko
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2531
Registrován: 16/9/2013, 17:59
Bydliště: Pezinok, Slovensko

Re: Dva socialismy

Příspěvek od palo satko »

Já jako občan ČR si neumím nic konkrétního představit toho o čem mluvíš.
ved sa len realne pozri na to čo sa deje. vaši europoslanci bonzuju na vašeho demokraticky premiera v Brusely aby s nim urobili poriadok. podobnost s Moskvou ako vyšita. To iste robili Alois Indra, Drahomír Kolder, Oldřich Švestk, Antonín Kapek v roku 1968. Plne ste Vi aj my prisati k europskemu cecku a tajtrlikujeme aby nam kvaplo. A vojensky? Vieš ako sa vravi. Rusi boli všelijaki, ale do Afganistanu sme nemuseli. :D
Obrázek
zzz
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1033
Registrován: 7/5/2020, 11:58

Re: Dva socialismy

Příspěvek od zzz »

palo satko

díky za reakci.

Sice mám bujnou fantazii, ale vůbec nerozumím souvislosti Tvého "vysvětlení" s Tvým předchozím názorem.

Ale už se nebudu ptát kde si píšou/diskutují takové "pozoruhodné" myšlenky. Je mi to jedno.

Ať se Ti daří.
"Opravdu myslíte, že někdo, kdo vyhrál volby férově s 79%, potřebuje následně mlátit lidi na ulicích a vypínat internet??"
https://twitter.com/BenesikOndra/status ... 4985394178
Držím jim palce, ať se o vnitřní politice své vlasti můžou rozhodovat naprosto svobodně.
Moudře. Demokraticky.
Bez násilí. Sametově.
Zamčeno

Zpět na „OSTATNÍ“