Lov divoké zvěře na území válčících států

vše co přesahuje rámec výše uvedených témat
Odpovědět
Fricoolinek
štábní rotmistr
štábní rotmistr
Příspěvky: 203
Registrován: 14/6/2019, 16:03

Lov divoké zvěře na území válčících států

Příspěvek od Fricoolinek »

Jak byl regulován lov divoké zvěře (zajíci, vysoká, černá, ptáci) na území válčících států? Bylo to striktně pouze na povolení a úlovky se musely odevzdávat nebo např. alespoň drobnější zvířata šlo mnohde lovit? Subjektivním pohledem by se mi to jevilo jako efektivní zdroj nedostatkového masa.

Případně bylo běžné, že by na frontě lovili vojáci zvěř normálně pěchotními zbraněni?
Hektor
7. Major
7. Major
Příspěvky: 1022
Registrován: 28/5/2008, 15:49

Re: Lov divoké zvěře na území válčících států

Příspěvek od Hektor »

Dôstojníci pre zábavu určite áno, vojaci pre mäso určite áno ale organizovane určite nie.
Ako na zdroj potravi sa na to nedá spoľahnúť advokácii majú iné povinnosti.
U civilov v čase vojen je pytliačenie vyznamním prilepšením. Horšie keď ta chytia so zbraňou v lese bez uniformy.
Štát ma tiež iné starosti než vydávať povolenia na lov.
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3621
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Lov divoké zvěře na území válčících států

Příspěvek od seabee »

Když v roce 1870 Prusové dobyli Francii, bydlel na zámku Rothschildů (ti utekli do Anglie) ve Ferrièers pruský král Vilém, který se choval korektně a vydal zákaz rabování a rekvírování. Po jeho odjezdu dne 5.října se nastěhovali pruští vojáci a důstojníci a začalo rabování: Správci hlásili: "vojáci lovili ryby ve všech rybnících, ale to jim nestačilo a jednou večer se rozhodli otevřít stavidla. Ráno pak našli spoustu ryb, které se octly na souši. Prušáci a pytláci postříleli lovnou zvěř, revír je vyhražen jen pro ně a velící důstojník ho nechá v noci hlídat."
Bismarck pak ignoroval Vilémův zákaz vstupu do honitřby a bezostyčně tam lovil. Rothschild pak vykládal vtip, že "Prusové v okolí Paříže mají rádi bažanty. Ve Ferrières nejsou spokojeni a hrozili prý, že zabijí jeho správce, protože tam nepoletují bažanti nadívaní lanýži."

Kromě lovu: Generál Gordon pořádal (na útratu zámku) večeři pro dvaatřicet hostů, vypili šedesátpět lahví vína, včetně dvaatřiceti lahví šampaňského. Dál, údajně pro lazarety: vykrádání zámeckých vinných sklepů, rekvírování přikrývek a matrací (to budiž).

Rothschildové pak Bismarcka v Evropě ponížili a zesměšnili, když v rekordně krátké době sehnali dostatek peněz na vyplacení Prusy uložených reparací ve výši
5 000 000 000 zlatých franků = 1 612 000 kg zlata. Vyplacením reparací přitom byla vázaná přítomnost pruských okupačních vojsk na francouzském území. Bismarck počítal s dobou nejméně pěti let. Takže museli táhnout domů.
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
niko
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 4113
Registrován: 25/11/2016, 10:42

Re: Lov divoké zvěře na území válčících států

Příspěvek od niko »

Pocas 2.sv sa na Slovensku lovilo standardne polovnickymi zdruzeniami. Rozdiel bol len v tom, ze stat daval velky pozor, kto mohol legalne vlastnit zbran. Hoci len na polovne ucely. Na Slovensku ale boli velmi popularne polovacky na ktore si gardisti volali nacistickych pohlavarov z Nemecka. To bola ale taka papalasovina. Bezny polovnik predpokladam, ze musel mat tu spravnu stranicku prislusnost, alebo aspon stryka na spravnom mieste, ked chcel dostat povolenie.
Uživatelský avatar
palo satko
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2532
Registrován: 16/9/2013, 17:59
Bydliště: Pezinok, Slovensko

Re: Lov divoké zvěře na území válčících států

Příspěvek od palo satko »

Rižšky maršal letectva u nas poloval velmi často na Muranskej planine. Dodnes stoji jeho polovna chata. https://plus7dni.pluska.sk/relax/pycha- ... ikde-svete
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „OSTATNÍ“