Nové a ještě novější střely středního doletu

Ruční zbraně, střely, rakety a bojové systémy
Odpovědět
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3507
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Nové a ještě novější střely středního doletu

Příspěvek od seabee »

US ARMY v nedávné minulosti reagovala na změněnou strategickou situaci ve světě adaptací a rozmístěním původně námořních BGM-109 Tomahawk ve verzi BGM-109G Gryphon (jako Ground - pozemní) s účinným doletem cca 1 200 km.
Obrázek

Nyní chce US ARMY pořídit jako náhradu výkonnější střely s doletem 1 800 - 2 000 km. Pro urychlení vývoje nevylučuje opět využít modifikaci některého systému vyvíjeného pro US NAVY - modernizace Tomahawků, úpravy PL/PR střely SM-6, ale brání se zveřejnění přesnějšího zadání, aby neomezovala kreativitu potencionálních dodavatelů.

Přestože tedy není jasné, co bude pořízené, DARPA a Lockheed již vyvíjí nástupnou technologii, ze země odpalovanou hypersonickou střelu středního doletu. Ten je ale nyní stanoven nad 3 000 km - tedy kategorie smlouvou INF zrušených Pershing II nebo SS-20. Koncept je obdobný pro USAF vyvíjené střele AGM-183A, tedy kluzákové těleso s urychlovacím stupněm. Dolet má být variabilní od 500 km do 5 500 km. Kluzákové těleso má být pro obě verze stejné. Ideální představa výtvarníka je následující:
Obrázek

Koncept Lockheed
Obrázek
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
Odpovědět

Zpět na „Pozemní vojsko“