Čínský střelecký nůž QSB-91

Vše, co patří do této zajímavé země
Odpovědět
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13198
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Čínský střelecký nůž QSB-91

Příspěvek od Rase »

Čínský střelecký nůž QSB-91

Nože se schopností vystřelit několik ran jsou sice na první pohled zbytečností, přesto se takováto zařízení nadále vyvíjejí a vyrábějí. Tentokrát se pokusíme seznámit s čínským střeleckým nožem, konkrétně s QSB-91. Ten byl vyvinut a přijat speciálními jednotkami ozbrojených sil Čínské lidové republiky v roce 1991. Střelecký nůž má v rukojeti ukryté komory na čtyři náboje 7,62x17 mm vyvinuté v roce 1964. Střela má hmotnost 4,8 g a úsťová energie činí 135-140 joulů, tedy efektivní dostřel je pouze 10 metrů. Hlavně ústí ve směru čepele nože a k opětovnému nabití je nutno odšroubovat zadní část rukojeti. Krom dostřelu a zvolené munice, je velmi problematickým i fakt, že všechny čtyři hlavně jsou po celou dobu odkryté a tak se snadno zanášejí nečistotami. Problém je rovněž v případě výstřelu, pokud je nůž v pochvě. Projektil sice komoru opustí, ale zasáhne hranu pochvy, což je poněkud nebezpečné. Přes zmíněné neduhy je QSB-91 doposud ve výzbroji čínských speciálních jednotek.

Zdroj:
https://modernfirearms.net/en/handguns/ ... sb-91-eng/
https://www.weaponews.com/weapons/24816 ... knife.html
https://en.topwar.ru/137351-kitayskiy-s ... sb-91.html
https://cs.ww2facts.net/39833-qsb-91-ch ... knife.html

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
vodouch
nadporučík
nadporučík
Příspěvky: 936
Registrován: 15/1/2008, 23:15
Bydliště: Praha

Re: Čínský střelecký nůž QSB-91

Příspěvek od vodouch »

Rase píše: Nože se schopností vystřelit několik ran jsou sice na první pohled zbytečností, přesto se takováto zařízení nadále vyvíjejí a vyrábějí.
Jak je vážené společnosti známo, kombinace chladné a palné zbraně se v historii objevila už před dost dlouhou dobou, minimálně v době rozkvětu užívání francouzského křesadlového zámku. Na mě taková kombinace působí dojmem nepříliš kvalitní způsobilosti v boji onou chladnou zbraní ...
Rase píše: Problém je rovněž v případě výstřelu, pokud je nůž v pochvě. Projektil sice komoru opustí, ale zasáhne hranu pochvy, což je poněkud nebezpečné.
Podobnou nevýhodu měly údajně některé perkusní revolvery. Mohlo dojít k situaci, že náraz na roznětku na komoře na vnější straně bubnu (vzhledem k pouzdru) komoru odpálil a střelec měl jednu z pěti použitelných ran už předem ve stehně nebo v lýtku.
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Čína (ČLR)“