Asie, Pacifik, Japonsko, Čína 1931-1945 č. 400

Moderátoři: jarl, michan, Pátrač

Uživatelský avatar
jarl
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 4086
Registrován: 19/2/2009, 15:45
Bydliště: Jakubov u Moravských Budějovic

Re: Asie, Pacifik, Japonsko, Čína 1931-1945 č. 400

Příspěvek od jarl »

Američané japonská torpéda navzdory jejich výsledkům podceňovali ještě dlouho po bitvě u ostrova Savo. Hlavně jejich obrovský dosah a ničivou sílu.
ObrázekObrázek

Strýček Vova slíbil národu Ukrajinu a dal mu Afghánistán!
Uživatelský avatar
jarl
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 4086
Registrován: 19/2/2009, 15:45
Bydliště: Jakubov u Moravských Budějovic

Re: Asie, Pacifik, Japonsko, Čína 1931-1945 č. 400

Příspěvek od jarl »

Díval jsem se na ta japonská torpéda používaná během druhé světové války na ponorkách a opravdu se nepoužívala klasická Dlouhá kopí, ale torpéda Typ 92,95 a 96. Ta měla výbušnou hlavici o váze 300 kg, 405 kg a 550 kg:

http://www.navweaps.com/Weapons/WTJAP_WWII.php
ObrázekObrázek

Strýček Vova slíbil národu Ukrajinu a dal mu Afghánistán!
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Re: Asie, Pacifik, Japonsko, Čína 1931-1945 č. 400

Příspěvek od Lord »

Ano, Jarle je to tak, nevešla by se totiž do klasických torpédometů. Myslel jsem, že by leda pro dlouhá kopí upravili větší ponorky, ale raději udělali menší torpéda na podobné bázi. Do připravované knihy můžeš klidně text opravit :idea:

Dosah torpéda Typ 95 pro ponorky byl až 12 km v závislosti na nastavené rychlosti. Typ 93 (dlouhé kopí) mělo účinný dosah až 22 km! Maximální dosah se uvádí až 40 km při nižší rychlosti, ale na takovou vzdálenost už byl problém zaměřit pohybující se loď. Kdyby ovšem japs vyvinuli třeba zvukové navádění, mohlo by to být zajímavé, i když by šlo rušit řechtačkou.

Obrázek

Místo toho vymysleli "lidské navádění", sebevražedné torpédo KAITEN, které konstrukčně vycházelo z torpéda typu 93 (Dlouhé kopí). Tato torpéda by se však nevypouštěla z torpédometů, ale byla přidělána vně trupu na horní palubě ponorky.

Později ještě něco doplním, zatím.
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Velmi úspěšný ponorkový útok

Příspěvek od Lord »

Japonské velké "křižníkové" ponorky typu B s označením I-19 a I-26 se účastnily popisované bojové akce.

Obrázek

IJN trvalo na využití ponorek jako doplňku hladinového loďstva s druhořadými obchodními nájezdy, málokterá ponorková flotila dosáhla tak malých úspěchů za tak velkých nákladů. Na začátku 2. světové války mělo japonské císařské námořnictvo jednu z nejmocnějších ponorkových flotil na světě. Je otázka, zda se neměli japs zaměřit spíše na nepřátelské obchodní loďstvo, ale to by bylo na jinou debatu. Přesto si ponorky připsaly několik důležitých vítězství. Američané však postupem času nasadili účinnější sonary a zbraně proti nim.



Video zobrazuje tzv. dlouhé kopí. Japonsko vyvinulo koncepčně nové torpédo Typ 93 ráže 610 mm poháněné kyslíkem, které je považováno za nejlepší torpédo používané za druhé světové války.
jarl píše:Nejsem si teď úplně jistý, ale pokud si vzpomínám japonské ponorky za druhé světové války (alespoň některé) používaly výkonná torpéda zvaná "Dlouhá kopí" stejně jako křižníky a většina novějších torpédoborců.

I-19 potopila WASP, nesla modifikaci dlouhého kopí (Typ 95) s kyslíko-kerosenovým pohonem, které bylo menší a kratší skoro o 2 metry oproti typu 93, uzpůsobené pro standardní torpédomety ponorek ráže 533 mm, v důsledku toho mělo menší bojovou hlavici 405 kg.

Zatímco u I-19 je zřejmé, že vypálila lepší torpéda. U I-26 si nejsem jist, ale zdá se mi, že poškození Saratogy byla přeci jen větší než při prvním zásahu od ponorky I-6 v lednu torpédem typ 89.
jarl píše:Zatímco z NORTH CAROLINY a O´BRIENU přicházely optimistické zprávy, situace WASPU se rychle zhoršovala. Dvě torpéda rozervala pravý bok v předolodí hluboko pod čarou ponoru, kdežto třetí explodovalo poblíž „ostrova“. Taková poškození by možná přečkala mohutná a bytelně konstruovaná SARATOGA, ale pro relativně malý a boční pancíř postrádající WASP představovala rozsudek smrti.

SARATOGA měla lepší pancéřování a také větší výtlak než WASP, zásah jedním torpédem by měla válečná loď ustát.

ObrázekObrázek
Některé zdroje píší, že WASP byl zasažen jen dvěma torpédy a ne třemi (nebo dvě až tři, resp. došlo k třetí explozi s menší intenzitou, praskla benzínová nádrž na druhé palubě). Japonská ponorka I-19 vypálila více torpéd, která zasáhla také jiné lodě NORTH CAROLINU a O´BRIEN.



Problém je, že když v roce 2019 ohledávali vrak Waspu, tak tam jsou zásahy a deformace či exploze palivových nádrží, i od vlastních torpéd (letadlová loď sice stojí vzpřímeně na dnu, ale trup pod čárou ponoru je zapadlý v bahně), amíci lodi pomohli klesnout. Nicméně jsou vidět deformace středolodí.



Ponorka typu B měla vpředu 6× 533mm torpédometů. Pokud se jí všechny zásahy podařily jednou salvou, tak to byl majstrštyk. Tři torpéda zasáhla Wasp, jedno prolétlo kolem a zasáhlo torpédoborec USS O'Brien a jedno zasáhlo bitevní loď USS North Carolina. Bravo!
USS Wasp zůstala ochromená, ale na hladině, a torpédoborec USS Lansdowne dostal rozkaz ji potopit. Po třech zásazích torpédem z Lansdownu se WASP ve 21:00 hodin potopil. USS O'Brien, který byl rovněž zasažen torpédem z I-19, se nakonec na následky poškození také potopil. Jednalo se snad o nejúspěšnější ponorkový zásah během pěti minut na válečné lodě druhé světové války.

Zdroj: history.navy.mil
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Odpovědět

Zpět na „Asie, Japonsko a Čína 1931 - 1945“