Dogger Bank incident (1904)

Moderátoři: jarl, Pátrač, kacermiroslav, Bleu

Odpovědět
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13138
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Dogger Bank incident (1904)

Příspěvek od Rase »

EHbMqMfXkAALecf.jpg

Incident na Dogger Bank

Během incidentu na Dogger Bank, v roce 1904, si ruské loďstvo spletlo britské rybářské lodě s japonskými torpédovými čluny, pálilo po nich a v nastalém zmatku několikrát zasáhlo i vlastní lodě. Moc nechybělo a málem došlo ku střetu i s britskou flotilou, tentokrát již po zuby ozbrojených lodí.

Rusko-japonská válka začala v únoru 1904 útokem na přístavy Port Arthur a Čemulpcho. Vavříny vítězství nad Otomanskou říší ověnčený admirál Stěpan Osipovič Makarov (1849-1904) zahynul v minovém poli i se svou vlajkovou lodí Petropavlovsk a 679 námořníky. Zbytek Tichooceánské flotily se zde ocitl v defenzívě a zablokován v přístavu. Na záchranu byla vyslána Baltská flotila, urychleně přejmenovaná na 2. tichooceánskou eskadru. Okolo Velké Británie skrz Středozemní moře a Suezský průplav se vydala nesourodá flotila admirála Zinovije Petroviče Rožestvenského (1848-1909) tvořená dílenskými loděmi, křižníky a bitevními loděmi, které byly za bouřlivého moře nestabilní tak, že podle některých zdrojů nesměly vyvěšovat vlajkoslávu. Posádky lodí byly podobnou tragédií. Flotila za obrovských zmatků vyplula 16. října 1904 a od počátku byla doprovázena povídačkami o rychlých torpédových člunech, které Japonci skryli podél dánského pobřeží a v norských fjordech. Nezkušené, nervózní a patřičně paranoidní posádky ruských lodí připluly v noci 21. října k mělčinám Dogger Banku v Severním moři asi 100 kilometrů od pobřeží Velké Británie. Ve vodách bohatých na ryby se v mlze pohybovaly britské rybářské lodě, o kterých neměla ruská flotila ponětí. Ruské hlídky zahlédly světla a světlice (Britové je vypálili, aby o nich Rusové věděli a neudělali nějakou hloupost), což bylo nahlášeno jako příchozí palba japonských lodí a ruská flotila se pustila do svého soupeře. Silné světlomety bitevních lodí se snažily v mlze najít nepřítele a lodě zahájily palbu. Během několika minut dostal křižník Aurora několik zásahů pod čáru ponoru a byli zabiti lodní kněz a jeden námořník. Bitevní loď Orjol třídy Borodino (predreadnought) vypálila během 25 minut 500 granátů různých ráží a nic netrefila, naopak inkasovala několik zásahů od jiných ruských lodí! Díky palbě dalších ruských lodí ale ke dnu šla anglický rybářská loď Crane a další byly těžce poškozené. Když zmatení Rusové zjistili, co se stalo, ukončili palbu, ale pro několik Britů již bylo pozdě. Jediné, co zachránilo ostatní lodi od osudu Crane, byla očividná neschopnost Rusů cokoliv dalšího trefit.
Velká Británie zuřila a Royal Navy se vydala stíhat ruskou flotilu v kanálu La Manche a vzhledem k tomu, že podepsala dohodu s Japonskem, byla zde reálná možnost střetu Royal Navy s Rusy. Rusové tvrdili, že paniku způsobila možnost skrytí japonských torpédovek mezi rybářské lodě a po nezávislém vyšetřování v Paříži ruská strana zaplatila odškodné ve výši 66 000 liber. Horší ale bylo, že flotile byl Brity upřen vstup do Suezského průplavu a ta tedy musela obeplout celý africký kontinent, což zhatilo plány na využití momentu překvapení (o pohybu flotily mj. průběžně informoval i tisk). Po 27 000 kilometrech útrap se rusové střetli s japonskou flotilou admirála Heihačiró Tógóa a byli poraženi v námořní bitvě u Cušimy v květnu 1905. Japonské loďstvo bylo výrazně silnější než ruské, avšak hlavní příčinou potopení nových ruských predreadnoughtů bylo jejich přetížení naloženým uhlím. Hlavní pancéřový pás přetížených lodí se dostal pod hladinu moře a tak nemohl chránit tyto lodě před japonskými granáty. Ruská pozemní armáda byla ještě před Cušimou definitivně poražena v bitvě u Mukdenu. Prostřednictvím amerického prezidenta Theodora Roosevelta byl 5. září 1905 v Portsmouthu uzavřen mír mezi oběma stranami.

Zdroj:
https://en.wikipedia.org/wiki/Dogger_Bank_incident
https://pl.wikipedia.org/wiki/Incydent_na_Dogger_Bank
https://www.kabinetkuriozit.eu/bitevni- ... i-rybarum/
https://www.securitymagazin.cz/historie ... 63227.html

Obrázek
Naposledy upravil(a) Rase dne 11/9/2022, 11:48, celkem upraveno 2 x.
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
jarl
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 4086
Registrován: 19/2/2009, 15:45
Bydliště: Jakubov u Moravských Budějovic

Re: Dogger Bank incident (1904)

Příspěvek od jarl »

Tady jsou britské trawlery Moulmein a Mino poškozené ruskou dělostřelbou. Britové po tomto incidentu Rusům proplout Suezským kanálem nezakázali a část 2. Tichooceánské eskadry tuto vodní cestu použila. Obeplout s nejnovějšími bitevními loděmi Afriku bylo rozhodnutí viceadmirála Rožestvenského.

Obrázek
ObrázekObrázek

Strýček Vova slíbil národu Ukrajinu a dal mu Afghánistán!
Uživatelský avatar
Alfik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4212
Registrován: 16/9/2008, 19:23
Bydliště: Jeseník

Re: Dogger Bank incident (1904)

Příspěvek od Alfik »

Nojo, Kamčatka... "nejslavnější" loď začátku 20. století :D
Původně dokonce hlásili že útočili na Japonské ponorky, protože viděli "něco jako periskopy" :)
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
Uživatelský avatar
jarl
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 4086
Registrován: 19/2/2009, 15:45
Bydliště: Jakubov u Moravských Budějovic

Re: Dogger Bank incident (1904)

Příspěvek od jarl »

Tady jí máme:

Obrázek
Dílenská loď Kamčatka
ObrázekObrázek

Strýček Vova slíbil národu Ukrajinu a dal mu Afghánistán!
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13138
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Dogger Bank incident (1904)

Příspěvek od Rase »

Stav ruské armády na začátku války pohledem účastníka

Rusko mělo snad vždycky zvláštní tendenci k neoprávněnému chvástání a přeceňování své armády. Ne jinak tomu bylo před více než sto lety, v Rusko-Japonské válce (1904-1905). Jako dobrovolník vyrazil na Dálný východ i kapitán Ignaťjev, který ještě nedávno řídil ples v Zimním paláci. Zde je jeho dosvědčení, že armáda je oproti očekávání na válku naprosto nepřipravená: "Ukázalo se, že ani jedna ze součástí vojenské výstroje z mírových časů nebyla potřebám války vůbec uzpůsobena." Třeba stejnokrojové blůzy a saka byly příliš úzké, bez kapes a navíc na rozdíl od japonských či třeba anglických khaki uniforem bílé, takže byl ruský důstojník na bojišti okamžitě velmi snadným cílem. Kabáty byly velmi slabé a holínky měly tenké podrážky, které se snadno utrhly a navíc klouzaly. Kvalita ruských armádních uniforem byla zkrátka podle Ignaťjeva taková, že už po půlroce vypadala ruská vojska jako banda trhanů.
Problémy byly i s proviantem. Ruský potravinářský průmysl nevyráběl žádné konzervy – bohatí důstojníci si sice mohli dovolit anglické, ale na řadové vojáky se takový přepych nevztahoval. Příliš dobrý nebyl ani výcvik ruské armády. Důstojník Ignaťjev například zdůrazňuje, že dokonce i on, absolvent vojenské akademie, poprvé slyšel výbuch granátu až v Mandžusku. Důstojníci jsou vyškolení podle starých norem a vojevůdci se urputně drží schémat z napoleonských válek, která se skoro po sto letech snaží zopakovat. Podle platných armádních řádů je například palba z pušek povolena až v bezprostřední blízkosti nepřítele, těsně před přechodem k boji na bodák. Při větších vzdálenostech se doporučovalo šetřit střelivem. Většinu vojáků vyslaných do války s Japonskem tvořili negramotní rolníci, zbytek pak Burjati a Jakuti, kteří se neuměli domluvit rusky. Dva měsíce po začátku války, 31. března, najede na minu obrněnec Petropavlovsk. Zahyne kolem 650 námořníků a zachránit se podaří asi jen 80 členů posádky, mezi nimi velkoknížete Kirilla - bratrance cara Mikuláše. Ruská společnost reaguje na vojenské neúspěchy velmi popuzeně: nikdo totiž nečekal, že válka bude tak náročná. V metropolích už není tajemstvím ani špatné zásobování, ani absence řádné zdravotní péče o raněné. Už v únoru 1904 proto zemstva přicházejí s iniciativou, jejímž smyslem je pomoc vojskům, především peněžní sbírky ve prospěch raněných a rodin padlých.

Úryvek z knihy Říše musí zemřít od Michaila Zygara
https://www.konzervativninoviny.cz/valk ... ibeh-neco/

305700210_479309010872548_6256527372547944962_n.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Odpovědět

Zpět na „významné nebo zajímavé vojenské události“