Generálporučík Valerij Zalužnyj

HONZIK11
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3957
Registrován: 16/11/2014, 19:51

Re: Generálporučík Valerij Fedorovyč Zalužnyj

Příspěvek od HONZIK11 »

Tak tam to neznam .
Ohledne prekladu se obrat na Raseho.
Ale z orginal clanku je jasne ,ze potrebuje uz jenom F16 a ma to vyhrane.
Jak je to dlouho co se ,,poucoval z deni u Vuhledaru ,,? A ted jede to same co Rusaci tehdy.
https://mil.in.ua/en/news/ukrainian-mil ... -vuhledar/
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13223
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Generálporučík Valerij Fedorovyč Zalužnyj

Příspěvek od Rase »

meldalm píše:Nejvyšší ukrajinský velitel chce porazit Rusko, ale chce bojovat podle jeho podmínek.

Generál Valerij Zálužný, voják z povolání, se již dávno potýkal se třemi otázkami: Jsem připraven zemřít? Jsem připraven zabíjet? Jsem připraven posílat lidi umírat a zabíjet?

Nyní si vrchní ukrajinský velitel ve válce s ruskými silami, které jsou větší a lépe vybavené než jeho vlastní, klade novou otázku: Jak mohu snížit ztráty na životech? Každé ráno začíná tím, že se dozví, kolik vojáků bylo zabito nebo zraněno na základě jeho rozkazů z předchozího dne. Někdy narazí ve svém mobilním telefonu na kontakt, který je mrtvý. Odmítá je vymazat.

Zalužný říká, že si truchlení nechává na později. Truchlení by ho teď rozptylovalo od jeho důležité práce muže, kterému Ukrajinci důvěřují, že je ochrání, a západní partneři mu svěřují miliardy na bezpečnostní pomoc. Oba od něj očekávají, že znovu dosáhne dřívějšího úspěchu Ukrajiny jako outsidera na bojišti.

Kdyby to však záleželo jen na Zalužném, takhle by se mu to nepodařilo. Bojoval by s leteckou převahou. Odpálil by přinejmenším tolik střel, kolik Rusové pálí na jeho jednotky. A měl by k dispozici střely s plochou dráhou letu, které by se vyrovnaly těm moskevským. Namísto toho se moderní stíhačky, jako například F-16 americké výroby, očekávají na bojišti až v příštím roce. Zásobování Ukrajiny municí je omezené, Rusové jí často za den vystřílejí třikrát tolik.
A západní spojenci, kteří se obávají eskalace války s Ruskem, stanovili podmínku pro poskytnutí raket delšího doletu a dalšího materiálu: Nesmí být použity k útoku na ruské území.

Zalužnyj tedy podle svých slov používá k častým úderům za hranicemi zbraně vyrobené na Ukrajině, které Kyjev nikdy oficiálně neuznal za své.

"Abych zachránil své lidi, proč musím někoho žádat o povolení, co mám dělat na nepřátelském území?" ptá se. Zalužnyj nedávno řekl deníku The Washington Post ve vzácném rozhovoru. "Z nějakého důvodu si musím myslet, že tam nesmím nic dělat. Proč? Protože [ruský prezident Vladimir] Putin ... použije jaderné zbraně? Dětem, které umírají, je to jedno.

"Je to náš problém a je na nás, abychom rozhodli, jak tohoto nepřítele zabít. Je možné a nutné zabíjet na jeho území ve válce. Pokud se naši partneři bojí použít své zbraně, budeme zabíjet svými. Ale jen tolik, kolik bude nutné."
Výzvy, kterým Zalužný a jeho jednotky čelí, jsou značné. I poté, co se mu podařila řada vojenských úspěchů - obranná pozice, která donutila Rusy ustoupit z okolí Kyjeva, a protiútoky, které loni vyhnaly invazní vojska ze severovýchodní Charkovské oblasti a jižního regionálního hlavního města Chersonu - zůstávají rozsáhlé oblasti na východě a jihu Ukrajiny, tedy asi pětina země, stále okupovány.

Provedení protiofenzívy s cílem získat toto území zpět, porazit Rusko a minimalizovat ztráty na straně Ukrajiny vyžaduje zdroje, které podle Zalužného stále chybí. Západní představitelé tvrdí, že Ukrajina má dostatek prostředků k tomu, aby uspěla, ale Zalužnyj ostře kritizoval své protějšky, kteří tvrdili, že Kyjev nepotřebuje letouny F-16. Jejich vlastní armády by takto nikdy nebojovaly, řekl v rozhovoru.

Navzdory kritice, že pokrok v protiofenzívě je pomalý, zůstává Zalužnyj na Ukrajině oblíbenou, i když poněkud paradoxní postavou. Snažil se být hybatelem změn v armádě, odstranit dědictví sovětské éry a přeměnit ji na západnější síly podobné těm z NATO. Mimo bojiště je usměvavá tvář padesátiletého vojáka namalována na zdech po celé zemi spolu s jeho rukou ve znamení míru. Na neprůstřelné vestě má nášivku Baby Yoda a na zadní straně přilby nášivku s kreslenými kočkami držícími zbraně.
V zákulisí ho však tíží starosti a odpovědnost.

"Jedna z otázek, kterou mi pokládají, zní: 'Jak to můžeš vydržet?'" Zaluzhny řekl.

"Musím s tím žít," dodal. "Každý den jsou to ti, kteří byli zabiti. Každý den jsou to zmrzačení, pohřešovaní. Jsou to slzy."

"Už to není sovětská armáda

Sedm měsíců předtím, než se přes severní, jižní a východní hranice Ukrajiny přehnali kolony ruských tanků, uvažoval Zalužnyj o přechodu do civilu.

Ale armáda byla to jediné, co kdy poznal; narodil se v době, kdy jeho otec sloužil v posádce na severu země, a později navštěvoval vojenskou akademii. Když Zalužnému zavolal prezident Volodymyr Zelenskyj a nabídl mu nejvyšší post v ukrajinských ozbrojených silách, Zalužný myšlenku na odchod do důchodu rychle zavrhl.

Mezi prvními věcmi, které udělal, byla rekonstrukce jeho nové kanceláře. Zalužnyj se vždycky bál navštěvovat tam předchozí velitele. Pokaždé mu to připomnělo to, čím na odkazu sovětské armády pohrdal nejvíce - "že každý velitel, který se ujal své funkce, byl vlastně feudálním pánem nad svými podřízenými," řekl. Představovalo to přesně to, co chtěl na ukrajinské armádě změnit.
"Tyhle zdi byly nasáklé," řekl Zalužný. "Když jste sem vešli, okamžitě jste pochopili, že byla chyba se narodit, že byla chyba sem přijít."

V budově generálního štábu postavené v 19. století se nyní Zalužného kancelář vyjímá - je jednoduchá a moderní, s velkou policí na knihy, kam Zalužný schovává svou sbírku, včetně knihy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga "Řízení Číny".

Důvodem změny nebyla estetická stránka, ale spíše snaha o to, aby se místo a člověk v něm cítili přístupnější. Zalužný říká, že spíše než aby vládl železnou pěstí, často žádá o podněty - a to nejen od svého okruhu generálů. I nyní se vojáci v první linii mohou často obrátit přímo na Zalužného prostřednictvím sociálních médií.

Zalužného snaha o změnu kultury je vidět i na bojišti. Díky letům výcviku a prohlubujícím se vazbám se silami NATO jsou ukrajinské síly v této válce obratnější než ruské. Nižší velitelé na místě se často cítí oprávněni rozhodovat rychle, místo aby každý telefonát běžel po velitelské hierarchii - což je sovětské myšlení.

"Předpoklad, že půjde o válku mezi velkou sovětskou armádou a malou sovětskou armádou, byl v mnoha zemích mylný," řekl ministr obrany Oleksij Reznikov. "Proto nám říkali, že Kyjev padne za tři dny a Ukrajina za tři týdny. Ale tohle už není sovětská armáda."
Poté, co se Reznikov dozvěděl, že Rusko 24. února 2022 zahájilo útok v plném rozsahu, dorazil do Zalužného kanceláře a našel generála, jak stojí nad velkými mapami a zvedá několik telefonů. Zalužnyj přijímal informace z bojiště a pak na ně reagoval strohými rozkazy, řekl Reznikov. Zalužnyj však pokaždé přidával i drobné přívlastky, nazýval svého podřízeného "krasavcem" nebo mu říkal "dobrá práce".

"To je lidskost," řekl Reznikov. "Ten chlap má generálskou uniformu, ale jeho lidskost je to, co ho dělá výjimečným."

Armáda stále vyžaduje přísný pořádek a disciplínu, řekl Zalužnyj. Umí být přísný a náročný, ale "nevysmívám se lidem, neutiskuji je, neponižuji je".

Odklon od sovětského dědictví ukrajinské armády není zdaleka úplný. Je třeba změnit další úřady, řekl Zalužnyj. A další změny přijdou s novou generací - vojáky, o kterých Zalužny hrdě prohlásil, že umí anglicky a jsou sečtělí. "Je škoda, že je ztrácíme," řekl.

Po boji s vnitřním sovětským ideologickým nepřítelem nyní čelí vnějšímu nepříteli, který velebí právě to dědictví, které chtěl Zalužnyj vymýtit. Stále však má respekt k doktríně svého protivníka. Ochotně si přečetl vše, co kdy napsal generál Valerij Gerasimov, šéf ruské armády, označil to za "velmi, velmi zajímavé" a zalitoval, že v poslední době nic nepublikoval.
"Je to nepřítel - nepřítel, který je velmi chytrý," řekl Zalužný. "Chytrý, a proto lstivý. Je stále silný. Takže ho jako takového musíte respektovat a hledat způsoby, jak ho zabít. Protože to je jediný způsob, jak zvítězit."

Za hranicí vítězství

Několik let předtím, než Zalužnyj mohl začít formovat ukrajinskou armádu podle svých představ, ho několik hodin ve vězeňské cele motivovalo k tomu, aby se dozvěděl více o světovém řádu.

Psal se rok 2019 a Zalužnyj jako jeden z nejvyšších ukrajinských velitelů řídících kyjevské síly proti ruským zástupcům na východě Ukrajiny cestoval do Bruselu na setkání s kolegy z NATO.

Jakmile vystoupil z letadla, byl podle svých slov obklopen orgány činnými v trestním řízení. S namířenými zbraněmi mu nařídili, aby si lehl obličejem na zem, a spoutali ho. Zalužnyj uvedl, že měl na svém telefonu právě tolik roamingových minut, aby mohl zavolat ukrajinskému velvyslanci při NATO, který nakonec pomohl zajistit jeho propuštění.

Ruské úřady zařadily Zalužného jméno na seznam hledaných osob Interpolu, aniž by o tom věděl - což je pravidelná praxe, která vedla ke krátkému uvěznění jiných ukrajinských velitelů. Zlobil se na sebe, že v takové situaci nezná svá zákonná práva.

"Měl jsem špatnou náladu, ale pak jsem si uvědomil, že hypoteticky jsem válečný zločinec a nejspíš jím i zůstanu," řekl Zalužnyj. "Tak jsem se rozhodl, že bych měl studovat mezinárodní vztahy a mezinárodní právo."
Tato epizoda ho inspirovala k získání magisterského titulu, který získal v prosinci 2020. Využívá ho ve své současné práci, která po něm vyžaduje nejen roli vojenského stratéga, ale také pravidelnou konfrontaci s geopolitickými úvahami, jako jsou obavy spojenců z překročení ruské červené linie poskytnutím zbraní, jako jsou rakety delšího doletu nebo moderní stíhačky.

Zalužnyj se však nestydí za svůj záměr získat zpět Krym, poloostrov, který Rusko nezákonně anektovalo v roce 2014, i když se někteří západní představitelé v soukromí obávají, jaká by byla Putinova reakce, kdyby se ukrajinské jednotky na toto území někdy dostaly. "Jakmile budu mít prostředky, něco udělám. Je mi to jedno - nikdo mě nezastaví," řekl Zalužnyj.

Obrazná západní pouta na jeho vojenské operace přiměla Zalužného, aby více přemýšlel o budoucnosti Ukrajiny - mimo tuto protiofenzívu a tuto válku - a o tom, jak učinit zemi tak silnou, aby se ji nikdo neodvážil znovu napadnout. Dosáhnout toho znamená vyrábět zbraně na obranu, a ne být závislý na tom, že mu je poskytnou jiní.

Posteskl si, že Ukrajina je závislá na jiných zemích, pokud jde o munici, protože partneři se snaží uspokojit poptávku. Čím více Ukrajina dokáže střílet a přitlačit ruské síly, tím méně ztrát utrpí, řekl Zalužnyj. Co se však stane, když se tento vzácný zdroj stane tím vzácnějším, čím déle bude válka trvat?
"Ptám se na to od loňského března - a nejen sebe, ptám se na to všude, kde se na to můžu zeptat," řekl Zalužný.

Jeho představa o hrozivé Ukrajině je důvodem, proč se po válce snaží uvažovat o své vlastní budoucnosti. Možná si vezme na nějaký čas volno. "Ale jak říká moje žena: 'Dobře, tři dny. Co bude dál?" řekl se smíchem. Možná napíše knihu, řekl. Rád by cestoval, i když jeho zkušenost z bruselského letiště ho zanechala opatrného.

Ale Zalužný očekává, že i po válce bude mít hodně práce. Jeho představa vítězství je víc než jen obnovení plné územní celistvosti Ukrajiny.

"Vítězstvím bude, až budeme mít armádu - možná i nevelkou -, která bude garantovat bezpečnost dětí, které teď jezdí v kočárcích, aby vyrůstaly s vědomím, že se to už nebude opakovat," řekl Zalužnyj. "A to je obrovský kus práce. Musí se začít hned."

https://www.washingtonpost.com/world/20 ... ny-russia/
Výstřirrrrrržek.JPG
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13223
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Generálporučík Valerij Fedorovyč Zalužnyj

Příspěvek od Rase »

Vrchní velitel ozbrojených sil Ukrajiny Valerij Zalužnyj se setkal s americkým historikem Timothy Snyderem. Vyfotili se spolu s postavičkami Baby Yoda. "Síla je s námi. A štěstí taky," popsal Snyder společnou fotku.

375976847_697669609061886_7182573592972961737_n.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13223
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Generálporučík Valerij Fedorovyč Zalužnyj

Příspěvek od Rase »

Generál Zalužnyj přiznává, že válka je v patové situaci

Po čtyřech měsících protiofenzívy se Ukrajině podařilo postoupit o pouhých 17 kilometrů. Rusko bojovalo deset měsíců v okolí Bachmutu na východě země, "aby dobylo město o rozloze šest krát šest kilometrů". Ukrajinský vrchní velitel generál Valerij Zalužnyj, který se tento týden v rozhovoru pro týdeník The Economist podělil o své první komplexní hodnocení kampaně, říká, že mu bojiště připomíná velký konflikt před sto lety. "Stejně jako v první světové válce jsme se dostali na úroveň techniky, která nás dostává do patové situace," říká.

Když sledoval, jak se ukrajinská ofenzíva zastavila v ruských minových polích, "Nejdřív jsem si myslel, že s našimi veliteli není něco v pořádku, a tak jsem některé z nich vyměnil. Pak jsem si řekl, že naši vojáci možná nejsou vhodní, a tak jsem v některých brigádách vojáky přesunul," říká generál Zalužnyj. Když tyto změny nepřinesly změnu, řekl velitel svému ať mu najdou knihu, kterou kdysi viděl jako student vojenské akademie na Ukrajině. Její název zněl "Prolomení opevněných obranných linií". V roce 1941 ji vydal sovětský generálmajor P. S. Smirnov, který analyzoval bitvy první světové války. "A ještě než jsem se dostal do poloviny, uvědomil jsem si, že přesně tam se nacházíme, protože stejně jako tehdy, úroveň našeho dnešního technologického rozvoje uvedla do útlumu jak nás, tak naše nepřátele."

Tato teze se podle něj potvrdila, když se vydal na frontovou linii v Avdijivce, rovněž na východě země, kam Rusko nedávno postoupilo o několik set metrů během několika týdnů a vrhlo tam dvě své armády. "Na obrazovkách našich monitorů jsme v den, kdy jsem tam byl, viděli 140 ruských strojů, které byly zničeny během čtyř hodin poté, co se dostaly na dostřel našeho dělostřelectva." Ty prchající pronásledovaly drony "s pohledem z první osoby", dálkově ovládané a nesoucí výbušné nálože, které jejich operátoři jednoduše narážejí do nepřítele. Stejný obrázek se odehrává, když se ukrajinské jednotky pokoušejí o postup. Generál Zalužnyj popisuje bojiště, na němž moderní senzory dokáží identifikovat jakoukoli koncentraci sil a moderní přesné zbraně ji mohou zničit. "Jde prostě o to, že my vidíme všechno, co dělá nepřítel, a on vidí všechno, co děláme my. Abychom se z této slepé uličky dostali, potřebujeme něco nového, jako je střelný prach, který vynalezli Číňané a který stále používáme k vzájemnému zabíjení," říká.

Generál dochází k závěru, že k prolomení patové situace by byl nutný obrovský technologický skok. "K žádnému hlubokému a krásnému průlomu s největší pravděpodobností nedojde."
Průběh protiofenzívy podkopal naděje Západu, že by ji Ukrajina mohla využít k demonstraci, že válku nelze vyhrát - a tím změnit kalkulace Vladimira Putina a donutit ruského prezidenta k jednání. Rovněž podkopal předpoklad generála Zálužného, že by mohl zastavit Rusko vykrvácením jeho vojsk. "To byla moje chyba. Rusko ztratilo nejméně 150 000 mrtvých. V každé jiné zemi by takové ztráty válku zastavily." Ale ne v Rusku, kde je život levný a kde jsou Putinovým referenčním bodem první a druhá světová válka, v nichž Rusko ztratilo desítky milionů lidí.

Generál Zalužnyj se zoufale snaží zabránit tomu, aby se válka usadila v zákopech. "Největším rizikem útočné zákopové války je, že se může protáhnout na roky a vyčerpat ukrajinský stát," říká. V první světové válce zasáhly vzpoury dřív, než mohla technika něco změnit. Čtyři říše se zhroutily a v Rusku vypukla revoluce. Právě na zhroucení ukrajinské morálky a podpory Západu Putin spoléhá. Generál Zalužnyj nepochybuje o tom, že dlouhá válka je ve prospěch Ruska, země s třikrát větším počtem obyvatel a desetkrát větší ekonomikou než Ukrajina. "Buďme upřímní, je to feudální stát, kde je nejlevnějším zdrojem lidský život. A pro nás... to nejdražší, co máme, jsou naši lidé," říká. Prozatím má podle generála Zalužného vojáků dost. Ale čím déle bude válka trvat, tím těžší bude ji udržet. "Musíme hledat to řešení, musíme najít ten střelný prach, rychle ho ovládnout a použít k rychlému vítězství. Protože dříve nebo později zjistíme, že prostě nemáme dost lidí na to, abychom bojovali."

https://www.economist.com/europe/2023/1 ... eat-russia

20231104_EUP002.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11612
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Generálporučík Valerij Fedorovyč Zalužnyj

Příspěvek od Zemakt »

Ten střelný prach se jmenuje vzdušná nadvláda.
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13223
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Generálporučík Valerij Fedorovyč Zalužnyj

Příspěvek od Rase »

Momentálně to vypadá, že ty Západní letouny spíš jen nahradí stávající stroje (už musí být hodně opotřebované*) a vyrovnají vzdušnou nadvládu nepřítele. Navíc bych od čerstvých pilotů nečekal žádné zázraky. Byť pořád doufám, že je to jen habaďůra a piloti se cvičí minimálně od poloviny loňského roku... Hodně by pomohlo i nasazení "žoldáků", tedy zkušených pilotů co jsou ochotní bojovat za Ukrajinu. V jejich případě bych čekal i něco víc než jen shazování bomb a odpalování chytrých střel z bezpečné vzdálenosti. Já zkrátka ale od těch F-16 nějaký zlom nečekám.

*Tohle samozřejmě platí i pro ruské letouny a personál.
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11612
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Generálporučík Valerij Fedorovyč Zalužnyj

Příspěvek od Zemakt »

To jo, jen říkám v čem bych viděl ten potenciální zlom. A to by to také nesměly být jen ošoupané F16A byť modernizované.
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3651
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Generálporučík Valerij Fedorovyč Zalužnyj

Příspěvek od seabee »

No nemusí jít hned do nějakých dogfightů, přínosem bude i pokud budou dostatečně vybavené na EW. Zdá se, že Rusové v té oblasti dost pokročili a eliminují nasazení dronů - viz vlákno Licenční......
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13223
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Generálporučík Valerij Fedorovyč Zalužnyj

Příspěvek od Rase »

Vrchní velitele ozbrojených sil Ukrajiny Valerij Zalužnyj je šťastně ženatý s Olenou, finanční pracovnicí z Ukrgasbank. Pár má dvě dcery. Generál považuje svou manželku za svou nejbližší osobu a pravou spřízněnou duši. Pár je spolu více než 20 let, ale navzdory tomu generál stále píše romantické příspěvky pro svou ženu na Facebooku. Níž si ještě dáme pár zajímavých fotografií a zajímavosti o jeho životě najdete v odkazu níže.

https://global.espreso.tv/zaluzhnyi-cel ... on-general

Společně vyhrajeme. Foto Zalužnoga s manželkou na pozadí vlajky Ukrajiny dobyla síť.jpg
Gen. Řehka a gen. Zálužný.jpg
Valerij Zalužnyj a náčelník Generálního štábu Armády ČR Karel Řehka

Defenceofkyiv.jpg
Valerij Zalužnyj a generál Oleksandr Syrskyj během obrany Kyjeva v březnu 2022

Výstřižekztzuuu.JPG
Již jako malý chtěl být vojákem a bránit svou vlast
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13223
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Generálporučík Valerij Fedorovyč Zalužnyj

Příspěvek od Rase »

Ministr obrany Rustem Umerov a vrchní velitel ozbrojených sil Valerij Zalužnyj navštívili pozice vojáků na východní frontě. Poblahopřáli jim ke Dni pozemních sil a ministr předal bojovníkům státní vyznamenání. Velitel fronty generálplukovník Oleksandr Syrskyj informoval ministra a vrchního velitele o situaci na bojišti. Diskutovali také o klíčových potřebách ukrajinských vojáků, které jsou nezbytné pro efektivní likvidaci nepřítele. Ministr obrany poznamenal, že kromě frontové podpory a klíčových potřeb armády se během cesty diskutovalo o problematice výcviku rekrutů a posilování opevnění podél celé linie dotyku. Ministerstvo obrany a Generální štáb vypracovávají společný akční plán a vyhodnocují potenciální hrozby. "Pracujeme na posílení dodávek zbraní na frontu, spuštění výroby, rozšíření možností nákupu UAV (průzkumných i útočných), v každodenním kontaktu s partnery," zdůraznil ministr obrany.

409827461_678271621151960_2259421992180997386_n.jpg
410094564_678271721151950_7245717829984632388_n.jpg
409688588_678271604485295_7214888301139355775_n.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13223
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Generálporučík Valerij Fedorovyč Zalužnyj

Příspěvek od Rase »

Jak bude vypadat válka v roce 2024

Vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zalužnyj nastínil během tiskové konference v Kyjevě, jak bude vypadat válka v příštím roce. Sdělil, že je nutné, aby Ukrajina dál působila ruským okupantům ztráty, dokud to neukončí válku. Dodal však, že je těžké předpovědět, jak velké by tyto ztráty měly být. "Už jsem jednou řekl, že to byla jedna z mých hlavních chyb, že jsem věřil, že takové množství ztrát, které jsme nepříteli způsobili ještě před rokem, může zastavit (ruskou armádu). Takový počet ztrát by pravděpodobně zastavil každou zemi, ale chápu, že ne Ruskou federaci." Šéf ukrajinské armády dodal, že je jasně vidět, co se děje na frontě: hory ruských těl, které se nikdo ani nesnaží odvézt. "Každým dnem je jich tam víc a víc a bohužel takový je postoj Ruské federace k vlastním lidem." Před dvěma týdny uvedla stanice CNN s odvoláním na odtajněnou zprávu americké rozvědky, že Rusko už ztratilo 87 % vojáků, které mělo v aktivní službě před zahájením útoku na Ukrajinu. Z 360 000 mužů, kteří vstoupili na Ukrajinu (přičemž toto číslo zahrnuje i vojáky, kteří podepsali smlouvu) jich podle zprávy Rusko přišlo o 315 000. Mezi ztráty se počítají nejen mrtví, ale také zranění, kteří nemohou dále bojovat. Ukrajinci sami uvádějí podobná, byť o něco vyšší čísla. Zalužnyj se na tiskové konferenci také vyjádřil k výhledu na válečný rok 2024. Očekává, že od toho letošního bude odlišný, a to především kvůli změnám ve válečných technologiích. "Rok 2024 nebude jen jiným rokem. Musí být jiný, protože jinak budeme čelit tomu, o čem jsem psal v článku (pro týdeník The Economist)." Zalužnyj odkazoval na listopadový článek, v němž napsal, že válka s Ruskem se posouvá do nové fáze, a sice do "poziční" války se statickým bojem, a že aby Ukrajina zvítězila, potřebuje špičkové technologie.

https://www.novinky.cz/clanek/valka-na- ... y-40455413

181223UKRAINEphotoAP23352414816060.jpg
Naposledy upravil(a) Rase dne 8/2/2024, 18:27, celkem upraveno 2 x.
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13223
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Generálporučík Valerij Fedorovyč Zalužnyj

Příspěvek od Rase »

Zalužnyj plánoval v roce 2022 odříznout Krym

Valerij Zalužnyj plánoval v roce 2022 zahájit protiofenzívu s cílem izolovat Rusy na okupovaném Krymu, ale USA jeho plán nepodpořily. Domnívaly se, že když si na jihu ukousnou víc než dokážou spolknout, budou poraženi. Vrchním velitelem Ozbrojených sil Ukrajiny generál Valerij Zalužnyj prosadil v roce 2022 odvážnou a podle některých pozorování riskantní protiofenzívu, která se však nikdy neuskutečnila. Šlo o plán prorazit části Záporoží a přerušit takzvaný "pozemní most" k izolaci ruských sil na Krymu. Během diskusí se západními partnery o plánech na protiofenzívu v roce 2022, tlačil generál Zalužnyj i prezident Zelenskyj na proražení fronty na jihu a dosáhnout Azovského moře. Následně Rusko nevybudovalo rozsáhlá minová pole a opevnění, která tam v roce 2023 bránila ukrajinské protiofenzívě. Začátek ofenzívy o rok dříve by však byl velkým rizikem. Průnik by musel být nejen hluboký, ale také dostatečně široký, aby zabránil Rusům v protiútoku a ohrožení boků postupující síly. V roce 2022 ale ještě ukrajinská armáda neprokázala žádnou ofenzivní schopnost a američtí představitelé byli ostražití. Existovaly obavy, zda Ukrajina dokáže koordinovat brigády pro účinnou ofenzívu. Velmi pravděpodobně by totiž došlo k odříznutí útočících sil, což by vyústilo v katastrofu, která by mohla vést k tomu, že by Rusko zabralo zbytek Záporoží a později Dněpr. USA tlačily Ukrajinu, aby se zaměřila na jiný cíl své jižní protiofenzívy: Cherson. Byla to bezpečnější varianta a sázky byly nižší. Následoval "Bachmutský mlýnek na maso" a mezitím měli rusové čas vybudovat na Jihu rozsáhlá opevnění, ve kterých ukrajinská loňská ofenzíva ztratila hybnost a nakonec byla odvolána.

https://africa.businessinsider.com/mili ... us/kpfkzdx

ZALUZHNY-scaled-e1699098436959.jpg
Naposledy upravil(a) Rase dne 8/2/2024, 18:27, celkem upraveno 1 x.
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13223
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Generálporučík Valerij Zalužnyj

Příspěvek od Rase »

Vrchní velitel ozbrojených sil Ukrajiny Valerij Zalužnyj poděkoval náčelníkovi Generálního štábu ozbrojených sil Ukrajiny Serhiji Šaptalovi za to, že byl během války po jeho boku, a ujistil ho, že se nebudou stydět za to, co udělali. "Bude to pro nás ještě velmi těžké, ale rozhodně se nikdy nebudeme stydět. Jsem šťastný, že jsi v tomto životě i během války stál po mém boku - člověk, pro kterého je Ukrajina opravdu nade vše. Všechno nejlepší k narozeninám, můj příteli! Věříme v to nejlepší. Už jsme si jej zasloužili." Prezident Volodymyr Zelenskyj potvrdil, že zvažuje odvolání Valerije Zalužného z funkce vrchního velitele ozbrojených sil. A jak sdělilo Ukrajinské Pravdě několik zdrojů z prezidentova týmu a z vojenských kruhů, prezidentská kancelář konzultuje také výměnu náčelníka Generálního štábu ozbrojených sil Serhije Šaptaly.

https://www.pravda.com.ua/news/2024/02/5/7440417/

Snímek obrazovky 2024-02-05 15ewer2506.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13223
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Generálporučík Valerij Zalužnyj

Příspěvek od Rase »

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal z funkce hlavního velitele ukrajinských ozbrojených sil Valerije Zalužného. Ve funkci jej nahradí dosavadní velitel pozemních sil Oleksandr Syrskyj. Prezident Zalužného požádal, aby zůstal členem jeho týmu. O konci nesmírně oblíbeného generála se spekulovalo už několik měsíců. Nutno poznamenat, že podle průzkumů Zalužného stabilně obdivuje devět z deseti Ukrajinců. Rádio Svoboda jej před časem popsalo i jako skromného vojáka, který se ani poté, co dosáhl vysoké hodnosti, "nehrnul" do vysokých štábních funkcí a zůstával na frontě. Důstojníci jej popsali jako "jednoho z nejotevřenějších generálů, který rozumí problémům vojáků a nižších důstojníků a nemyslí si, že hvězdy na jeho uniformě jsou důvodem k aroganci". S postupujícími týdny války se měnil z prakticky neznámého vojáka v národního hrdinu. Podle BBC se jeho příjmení stalo synonymem odhodlání a nezlomné statečnosti. Španělský El País si loni povšiml, že už nejde o "pouhý" respekt, který Ukrajinci k Zalužnému cítí, ale o čirý obdiv. "Je to můj idol. Děkujeme Bohu, že nám dal tohoto muže. Věříme mu, že nás dovede k vítězství," citoval list Vladislava Fadějeva, starostu města Vatutine s přibližně 1200 obyvateli v Charkovské oblasti. V únoru 2023 charkovský městský parlament odhlasoval, že se právě tato obec přejmenuje na počest vrchního velitele na Zalužné. "Zastavili jsme druhou nejsilnější armádu na světě," napsal Zalužnyj před létem 2022 v jednom z mála veřejných příspěvků, v němž káral některé politiky za "nezodpovědné výroky", že nepřítel zabral nějaké území snadno, nebo že se někdo chystá vzdát. "Nepřátele jsme zastavili ve všech směrech. Způsobili jsme jim ztráty, které ještě nikdy neviděli, a ani si je nedokázali představit. Vědí to všichni Ukrajinci a ví o tom i celý svět," napsal. A přesně to je důvod, proč se Zalužnyj už dávno zapsal do ukrajinské historie.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahr ... oru-244728

im-880043.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13223
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Generálporučík Valerij Zalužnyj

Příspěvek od Rase »

Aktuálně se sociálními sítěmi šíří fotografie generála Valerije Zalužného, kterak objímá kolem ramen svou ženu Olenu, oba ve vojenské uniformě a neprůstřelných vestách. "Ukázková dvojice. Zalužnyj s manželkou dojal Ukrajince," komentoval to ukrajinský zpravodajský web Fokus.

Výstřižekrert.JPG
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13223
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Generálporučík Valerij Zalužnyj

Příspěvek od Rase »

Generál Valerij Zalužnyj byl prezidentem jmenován příštím ukrajinským velvyslancem ve Spojeném království.
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Odpovědět

Zpět na „Organizace, taktika, strategie“