"Banda,, Čechoslováků v polské kampani a obrana Tarnopolu, aneb zapomenutý spojenec

vše co přesahuje rámec výše uvedených témat
Odpovědět
Martas2411
praporčík
praporčík
Příspěvky: 364
Registrován: 3/10/2008, 15:22
Bydliště: Bohumín
Kontaktovat uživatele:

"Banda,, Čechoslováků v polské kampani a obrana Tarnopolu, aneb zapomenutý spojenec

Příspěvek od Martas2411 »

„Banda“ Čechoslováků v polské kampani a obrana Tarnopolu, aneb zapomenutý spojenec. Část I.

Dne 3. září 1939 polský prezident Ignacy Mościcki vydal dekret o zřízení tzv. Legionu Czechów i Słowaków v Polsku. Tato jednotka se skládala z Čechů a Slováků, kteří byli na území Polska a měli se po boku Poláků zapojit do boje proti Německu. Ohledně vzniku tohoto Legionu je to na dlouhé povídání a na samostatný článek, takže nechci to nějak podrobněji rozvádět. Předchůdce tohoto Legionu byli vlastně českoslovenští vojáci a civilisté, kteří uprchli z vlasti a chtěli bojovat proti Hitlerovi. Shromažďovali se ze začátku v Krakowě a poté byl pro ně zřízen tábor v Bronowicich Malych, nedaleko Krakowa.

Čechoslováci ve sběrném táboře v Bronowicich Malych nedaleko Krakova
48749.jpg
Co k počáteční první československé zahraniční jednotce říct. V Protektorátu se šířily zprávy, že v Polsku se pod velením generála Lva Prchaly formuje československé exilové vojsko čítající údajně desetitisíce vojáků, ale první vojenští uprchlíci po svém příchodu do Krakowa ke svému překvapení zjistili, že po vojenské stránce nefunguje vůbec nic. Asi nejvýstižněji to popsal její velitel tehdy podplukovník Ludvík Svoboda- Dobrovolníci byli “předrážděni nekonečnou řadou deziluzí. Představovali si, že dostanou uniformy a zbraně a zatím byli rádi, když dostali najíst a měli se kde vyspat. Šaty se jim pomalu rozpadaly na těle. Všechno, za čím šli se před nimi rozplývalo a vytrácelo. Nikdo jim nemohl říci nic určitého o tom, kdy, co a jak bude. Chvílemi vypadaly věci skoro beznadějně. Válka stále nezačínala. Sen o brzkém návratu vítězných legií se hroutil”.

Českoslovenští dobrovolníci myslím u Krakovského konzulátu, na fotce je vidět třeba Richard Tesařík
2.-Czechoslowaccy-ochotnicy-zglaszaja-sie-do-konsulatu-w-Krakowie-lato-1939-r.jpg
Velitelem Legionu Čechů a Slováků byl formálně ustanoven generál Lev Prchala, ale v podstatě mu velel podplukovník Ludvík Svoboda. Tato jednotka zhruba o 1000 mužích byla na začátku války rozdělena na 2 skupiny. První skupina pod velením Ludvíka Svobody o zhruba necelých 700 mužů ( v této skupině bylo asi i 25 letců) byla přesunuta do Leśne u Baranowicz na severovýchodě Polska ( dnes Bělorusko), kde měla být vystrojena a vyzbrojena. Zbytek skupiny zůstal v BronowicIch Malych. Této skupině velel myslím štábní kapitán Divoký. Ke Svobodově skupině byl přidělen styčný důstojník polské armády major Henryk Smotrecki a Legion byl podřízen veliteli posádky Lesna podplukovníkovi Zborowskemu.

Generál Lev Prchala
general_lev_prchala.jpg
Podplukovník Ludvík Svoboda
ludvik_svoboda_fotografia_z_1935_roku.jpg
Co jsem tak vyštoural po archivech, tak až 8. září 1939 dostali Čechoslováci nějaké ty zbraně. Mělo se jednat o 4 těžké kulomety a 9 lehkých kulometů, dále to mělo být na 500 plynových masek a 100 polních lopatek. Dne 9. září dostali naši vojáci do oněch kulometů na 5400 nábojů a toho dne přibylo nebo mělo přijet ještě 17 polských občanů československé národnosti, aby posílili Legion. Toho dne byl stav Svobodovy skupiny přesně 669 vojáků. Tak a pomalu se blížíme k bojovému vystoupení Čechoslováků.

Prosím nekomentovat, v komentářích budou ještě dva díly

Zdroje- Historie a vojenství ročník 1966 č.1
Historie a vojenství ročník 2006. č2
vojenský časopis Centurion ročník 2018.č 1
https://pl.wikipedia.org/wiki/Legion_Cz ... K0y493qzPU
http://spczs.eu/wordpress/czesko-polski ... SMgPKPe4Fc
https://www.kawiarniany.pl/2018/06/11/t ... BHqXfQSf00
http://www.vhu.cz/frantisek-divoky/
část textu o protiletadlové obraně Tarnopolu použita z FB stránek projektu S nadějí za hranice.
Naposledy upravil(a) Martas2411 dne 28/11/2022, 21:38, celkem upraveno 2 x.
Martas2411
praporčík
praporčík
Příspěvky: 364
Registrován: 3/10/2008, 15:22
Bydliště: Bohumín
Kontaktovat uživatele:

Re: "Banda,, Čechoslováků v polské kampani a obrana Tarnopolu, aneb zapomenutý spojenec

Příspěvek od Martas2411 »

„Banda“ Čechoslováků v polské kampani a obrana Tarnopolu, aneb zapomenutý spojenec. Část II.

Tábor v Leszne.
166-118608.jpg
Tak a pomalu se blížíme k bojovému vystoupení Čechoslováků. Dne 11. září 1939 se tato skupina začala přesouvat, ale né na frontu nýbrž směrem na jihovýchod na Krosno a Lvov. Ráno 13. září se Čechoslovákům naskytl hrozný pohled války, kdy viděli vybombardované nádraží, přetrhané elektrické vedení či zabité koně v Krosně a taky plno uprchlíků. Místo do Lvova byl ovšem vojenský transport po poradě důstojníků odkloněn směrem na Tarnopol, protože bylo zjištěno, že o Lvov se už asi bojuje. Transport vyjel o 9.20. hodin. O 10 minut později další letka německých bombardérů právě mířila na ono městečko. Najednou se jedno letadlo oddělilo a zaútočilo proti evakuačnímu transportu. Začalo střílet z kulometu a shodilo dvě pumy, ale Čechoslováci z obsluhy KOPL na střelbu odpověděli. Zkratku KOPL jsem bohužel nikde nenašel, takže si myslím že to je něco jako Kulometná obsluha proti letadlům, protože třeba zkratka KPÚV je kanon proti útočné vozbě, anebo to může být polsky něco jako Korpus Przeciwlotniczy, to bude asi pravděpodobnější. Takže si to tak myslím. No a právě tato obsluha či obsluhy se vyznamenaly později. Jinak bych chtěl dodat, že zrovna v těchto místech přepadala Čechoslováky nostalgie, neboť se pohybovali kousek od Zborova. Z jedné stanice před Zborovem bylo složeno z vagonu jedno auto, do nějž nasedl styčný důstojník major Smotrecki a odjel přímo do Tarnopolu, aby zjistil situaci. Vojenský ešalon však do Tarnopolu nedojel. V jedné stanici před Tarnopolem dostali Čechoslováci zprávu, že je Tarnopol přeplněn a tak musel vlak couvat do nedaleké stanice Hluboczek Wielki. Po 40 hodinách jízdy vlakem začali Čechoslováci v 16.00 vykládat vlak. Vesměs se jednalo o malá auta od fy. Škoda, která byla zakoupena ještě ve Waršavě právě generálem Prchalou. Jestli jsem dobře pochopil, tak Škoda tam měla filiálku. Vojáci se ubytovali v této vesničce s povětšinou ukrajinským obyvatelstvem a četa KOPL zaujala obranu. Tak a teď už konečně pomalu přicházíme k těm bojovým událostem.

Vojáci z KOPL při přesunu, podle mne na foto opět Richard Tesařík
8.-Pociag-z-Czechoslowakami-w-drodze-do-Tarnopola-po-13-IX-na-podlodze-lkm-wz.28-Browning-1024x654.jpg
Obrana Tarnopolu

Dne 14. září ve večerních hodinách oznámil mjr. Smotrecki pplk. Svobodovi žádost velitelství v Tarnopolu o poskytnutí jednotky s protiletadlovými kulomety. Přítomný důstojnický sbor byl proti, všichni hodlali, co nejdříve opustit vesnici a vydat se směrem k rumunským hranicím. I přesto se pplk. Svoboda rozhodl poskytnou potřebnou pomoc a ještě tentýž večer odeslal do Tarnopolu 24 mužů a 3 důstojníky s celkem devíti kulomety.
1200px-Tarnopol._Widok_ogólny.jpg
Velitelem KOPL Tarnopol, jak se jednotka nazývala, byl jmenován por. pěch. v zál. Pavol Styk, který byl zároveň i velitelem čety lehkých kulometů (3x kulomet wz. 28 Browning a 6 mužů). Zástupcem byl por. pěch. Josef Dvořák, současně velitel čety těžkých kulometů (3x kulomet wz. 25 Hotchkiss a 12 osob) a pak zde byl ppor. pěch. v zál. Ladislav Švíř, který byl velitelem druhé čety lehkých kulometů (3xkulomet wz. 28 Browning a 6 osob). Takže celkem tuto KOPL tvořilo 24 mužů + 3 důstojníci spolu s 9 kulomety. Mimo jiné je třeba zmínit některé příslušníky mužstva, byl zde také des. Oldřich Kvapil, pozdější generálmajor, čet. Richard Tesařík a čet. Josef Buršík, pozdější nositelé Zlaté hvězdy Hrdiny SSSR, nebo čet. Josef Vyhnánek a další.
Příslušníci KOPL Tarnopol se svými kulomety rozmístili okolo Tarnopolského nádraží a do první ostré akce se dostali ještě 15. září. V 7. hodin ráno se k Tarnopolu blížila skupina německých letadel. Skupina pocházela s největší pravděpodobností od Kampfgeschwader 55 (KG 55) Německá letadla letěla velmi nízko, spolehajíc na absenci polských stíhačů a protiletadlové obrany obecně. Této skutečnosti využili čs. střelci a zaměřili se na vedoucí stroj. Po přiblížení vydal por. Styk červenou světlicí rozkaz k palbě, načež se k obloze vznesly stovky kulek. Během několika sekund byl vedoucí stroj zasažen a v plamenech se zřítil za město. Posádka dle německých zdrojů nepřežila. Následně se palba přenesla na další stroj, z jehož motorů začal vycházet kouř, nicméně podařilo se mu oddělit od skupiny a vrátit se za frontovou linii. Zbytek strojů se dle vzpomínek otočil a odletěl. Celá událost proběhla před očima stovek obyvatel města, pro které se „banda“ Čechoslováků stála hrdiny.

Tarnopolské nádraží
tarnopol-011.jpg
K dalším náletům došlo ještě tentýž den, nicméně žádný další sestřel si Čechoslováci už nepřipsali, ani v následujících dnech. Takže Čechoslováci mají na kontě jeden stroj sestřelený jistě a druhý pravděpodobně, neboť druhý bombardér údajně nouzově přistál v německých liniích. Onoho 15. září už ale měli Čechoslováci i ztráty. Ony totiž další německé bombardéry zaútočili i na Hluboczek Wielki, jehož nádraží se rovněž stalo cílem pro německé bombardéry. V Hluboczku Wielkim byly hlavní síly Legionu. Při tomto náletu zemřel četař Vítězslav Grünbaum, rodák z Ostravy. Četař Grünbaum nedbal nebezpečí a začal z jednoho kulometu pálit po německých bombardérech. Přitom poblíž něho spadla letecká puma, jejíž střepina roztrhla nebohému četaři břicho a dotyčný utrpěl trojitou perforaci střev. Později zemřel v Tarnopolské nemocnici a měl by být pohřben společně s polskými vojáky a civilisty. Při tomto náletu byl zraněn ještě další člen Legionu a to Otto Procházka.
V Hluboczku Wielkim došlo možná i k paradoxní situaci, kdy na Legion Čechů a Slováků možná útočila bývalá československá letadla, v jejíchž kokpitech seděli piloti Slovenského štátu, kteří buď útočili nebo doprovázeli německé bombardéry. Po válce se to pravděpodobně na popud Ludvíka Svobody vyšetřovalo, ale toto vyšetřování vyšumělo do ztracena. Pravděpodobně se jednalo o 45. a 39. stíhací letku a 16. pozorovací letku. Jestli se to opravdu stalo nebo ne, to nedokážu posoudit, ale je na to pěkný článek na válka.cz. Odkaz zde a názor si udělejte sami- https://www.valka.cz/14019-Povalecne-do ... JvGK5t7lZw

Legionu se nepodařilo dosáhnout rumunských hranic a padl do Sovětského zajetí ((18. září 1939), poté co SSSR napadl Polsko z východu onoho 17. září 1939. Jenom bych chtěl říci, že ona “KOPL Tarnopol” se už z hlavními silami Legionu nespojila. Už to prostě nestihli, Sověti byli rychlejší. Ludvík Svoboda než posílal onu jednotku do Tarnopolu se s nimi rozloučil a řekl, že jim závidí, protože budou první skutečně bojovat za republiku. Poté udělil poslední rozkazy poručíkovi Pavolu Stykovi a popřál jim hodně štěstí.

Zdroje- Historie a vojenství ročník 1966 č.1
Historie a vojenství ročník 2006. č2
vojenský časopis Centurion ročník 2018.č 1

http://www.vhu.cz/frantisek-divoky/
část textu o protiletadlové obraně Tarnopolu použita z FB stránek projektu S nadějí za hranice.
Naposledy upravil(a) Martas2411 dne 29/11/2022, 11:52, celkem upraveno 3 x.
Martas2411
praporčík
praporčík
Příspěvky: 364
Registrován: 3/10/2008, 15:22
Bydliště: Bohumín
Kontaktovat uživatele:

Re: "Banda,, Čechoslováků v polské kampani a obrana Tarnopolu, aneb zapomenutý spojenec

Příspěvek od Martas2411 »

„Banda“ Čechoslováků v polské kampani a obrana Tarnopolu, aneb zapomenutý spojenec. Část III.


Na závěr bych ještě rád skromně doplnil onu sesterskou skupinu Legionu Čechů a Slováků v onom základním táboře u Krakowa- Bronowice Male.
Po odjezdu hlavní skupiny z Bronowic Malych do tábora v polském Lešně, právě ještě v Bronowicich zůstala menší jednotka pod velením onoho četnického kapitána Divokého. Mělo se jednat o 189 mužů z toho bylo ještě 72 letců. Tato skupina měla následovat taky tu hlavní, která vlastně byla pod vedením Ludvíka Svobody a přicestovala do Lešna na začátku září 1939 a byl z ní vytvořen Legion Čechoslováků. Bohužel tyto dvě skupiny se už nesetkaly.

Štábní kapitán Divoký, velitel druhé skupiny, díky jemu se zachránilo spousta vojáků, především letců. Dnes zapomenut.
122137806_2777149945897985_4651996213673929515_n.jpg
122137806_2777149945897985_4651996213673929515_n.jpg (10.8 KiB) Zobrazeno 4514 x
Když Německo napadlo Polsko, byla tato skupina ještě v Bronowicích Malych, kde dokončovala likvidační práce a muži se chystali za hlavní skupinou. Bohužel Němci byli rychlejší a taky už začal panovat chaos a panika. Jednotka kapitána Divokého už ani nedostala instrukce z polského velitelství a tak nezbylo kapitánu Divokému nic jiného, než vzít osud jednotky do vlastních rukou, neboť Němci postupovali rychle a bylo jen otázkou času, kdy dorazí ke Krakowu. Proto zavelel ihned k odjezdu za hlavní skupinou do Lešna. Bohužel k setkání obou skupin už nedošlo. Tato skupina za hrozných podmínek( přesunovala se částečně vlakem, částečně pěšky, byla několikrát bombardována) skutečně dne 12. září 1939 do Lešna dorazila, ale hlavní Svobodova skupina už tam nebyla. Proto se kapitán četnictva Divoký rozhodl skupinu vést po stopách hlavní skupiny a vedl svou jednotku směrem na jih k rumunským hranicím. Jenomže to už SSSR začal obsazovat Polsko z východu a jak už víte, tak Svobodův Legion Čechů a Slováků padl Sovětům do zajetí. Ovšem skupina četnického kapitána Divokého měla více štěstí a podařilo se jí šťastně proklouznout zužujícím se pásem mezi německou a sovětskou armádou a nakonec dne 19. září 1939 se jim podařilo přejít do Rumunska. Ovšem početní stav Divokého skupiny byl už jen 115 mužů ze 189. Jak je to možné? Během cesty vojáci postupně skupinu opouštěli. Buď to bylo ze zdravotních důvodů, kdy zranění či nemocní byli zanechání po cestě v nemocnicích, či se v chaotické situaci cestou prostě ztratili, anebo skupinu prostě opustili a dál pokračovali na vlastní pěst. Například pět československých letců tuto skupinu opustilo na vlastní pěst v Lublinu a vstoupilo do polského bombardovacího pluku. Jedním z těchto letců byl třeba Ladislav Uher, který s Poláky zůstal a později bojoval ve francouzské kampani v rámci polské stíhací perutě. Takže díky kapitánu Divokému spousta mužů a hlavně letců nezakusila hořkost sovětské internace.

Mapka ústupu Legionu
trasa.png
Co se týče oné skupiny 25 letců ze Svobodovy skupiny, tak pět z nich se poté vrátilo zpět do Protektorátu a působili v roli zpravodajců pro Sovětský svaz. Byli to letci Radoslav Selucký, bývalý stíhač a později dopravní pilot ČSA (krycí jméno Lis), dalším byl stíhací pilot, četař Jan Vycpálek ( krycí jméno Tereza), potom to byl pilot od Bati, který se jmenoval Miloslav Hůla(Čáp). Další letec byl taky od Bati. Jmenoval se Jaroslav Lonek (Ler) a posledním byl sportovní pilot vojín Vladislav Bobák (Bredov). Pro zajímavost jen uvedu, že tito letci byli vedeni u Legionu jako zběhlí. Poněvadž se v SSSR oddělili od Svobodovy internované skupiny. Ale to vše bylo trošku jinak a na jiné povídání.

Radoslav Selucký- krycí jméno Lis. Právě on dalekohledem pozoroval údajně útočíci slovenské letadla u Hluboczku Wielkem.
243325562_3032437383702572_5669983726990105102_n.jpg
četař Jan Vycpálek- krycí jméno Tereza
243825837_3032437813702529_8219967121347478900_n.jpg
243825837_3032437813702529_8219967121347478900_n.jpg (17.94 KiB) Zobrazeno 4514 x
Tato skupina se přes Podkarpatskou Rus a Slovensko přesunula do Protektorátu Čechy a Morava a začala svou zpravodajskou činnost. Prvním krokem bylo navázání kontaktu s konzulátem SSSR v Praze a poté už to rozjeli ve velkém. Podařilo se jim vytvořit poměrně širokou a výkonnou zpravodajskou síť. Mezi jejich spolupracovníky byla celá řada letců, kteří zůstali v Protektorátě. Získané zprávy vojenského, hospodářského a politického charakteru pak po dobu jednoho roku předávali radiostanicemi do moskevské centrály. Nakonec však byli udáni a v březnu 1941 byli všichni pozatýkáni gestapem. Po nelidských výsleších a mučení byli popraveni spolu s hromadou svých spolupracovníků v Dráždanech a Berlíně v údobí březen až září 1943.

K tomuto tématu jsem napsal opravdu jen zlomek. K Legionu Czechoslowackemu je toho ještě více a zcela určitě je to velmi zajímavé téma o kterém lidé moc neví. Takže přijměte aspoň tento můj článek. Jinak se omlouvám za psaní polských měst, někde jsou počeštělé, někde jsou názvy původní.

Tak včil už můžete mudrovat

Zdroje- Historie a vojenství ročník 1966 č.1
Historie a vojenství ročník 2006. č2
vojenský časopis Centurion ročník 2018.č 1
Na nebi sladké Francie
https://taborsky.denik.cz/zpravy_region ... SMgPKPe4Fc
viewtopic.php?f=35&t=8291&fbclid=IwAR0X ... BHqXfQSf00
https://pl.wikipedia.org/wiki/Legion_Cz ... 78rPDK12nU
http://spczs.eu/wordpress/czesko-polski ... vxSEOs9HNE
https://www.kawiarniany.pl/2018/06/11/t ... cff71lgih8
http://www.polska-zbrojna.pl/home/artic ... K0y493qzPU
https://www.vhu.cz/frantisek-divoky/?fb ... 77N1TRmyYI
část textu o protiletadlové obraně Tarnopolu použita z FB stránek projektu S nadějí za hranice.
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11465
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: "Banda,, Čechoslováků v polské kampani a obrana Tarnopolu, aneb zapomenutý spojenec

Příspěvek od Zemakt »

Tak včil už můžete mudrovat
To se lehce řekne, ... fakt nevím na co bych se zeptal. Mimochodem, teď o víkendu jsem při návštěvě armádního muzea na Žižkově koukal na ten polský lehký kulomet wz. 28. Zajímavý původ, zajímavá zbraň. Ať už jakýkoliv podíl nad sestřelení středního bombardéru lze považovat jako velice slušný výkon. Z německé strany je to pak jasná podceňovačka. O těch zmíněných Slovácích by mne zajímalo, jestli se dochovaly zmínky o identifikaci útočících typů letadel.
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
jarl
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 4077
Registrován: 19/2/2009, 15:45
Bydliště: Jakubov u Moravských Budějovic

Re: "Banda,, Čechoslováků v polské kampani a obrana Tarnopolu, aneb zapomenutý spojenec

Příspěvek od jarl »

Tuším, že o těch slovenských letadlech údajně útočících na československou jednotku v rámci polské kampaně už jsme se kdysi pod tímto článkem bavili na zaniklém fóru Vojna.net, kde to bylo označeno za poválečnou propagandu snažící se očernit vše související se Slovenským štátem. Každopádně nechápu proč se Svoboda vůbec snažil po válce něco takového prošetřovat. Prostě Slovensko bylo ve válce s Polskem a tím by to mělo být uzavřeno. Podle této logiky by museli být stíháni i čeští četníci zasahující proti partyzánům a výsadkářům řízených londýnskou exilovou vládou.
ObrázekObrázek

Strýček Vova slíbil národu Ukrajinu a dal mu Afghánistán!
Martas2411
praporčík
praporčík
Příspěvky: 364
Registrován: 3/10/2008, 15:22
Bydliště: Bohumín
Kontaktovat uživatele:

Re: "Banda,, Čechoslováků v polské kampani a obrana Tarnopolu, aneb zapomenutý spojenec

Příspěvek od Martas2411 »

No pánové co mám vám k tomu říct. Můžeme jenom spekulovat, jak to tehdy bylo. Na jedné straně byli svědci, včetně jednoho letce z dalekohledem, který by asi měl něco o letadlech vědět, navíc dle svědectví na tyto letadla mávalo více lidí. Na straně druhé to byly výpovědi slovenských pilotů, které toto popírají a nikde v žádných knihách, třeba Slovenské letectvo či Za boha a národ tuto událost autoři vůbec nezmiňují. Navíc dolet Avii B- 534 nad Tarnopol a zpět by byl asi opravdu na hraně. Letovy Š- 328 by to dát měly, ale ty sloužily v polské kampani myslím jen k pozorovacím letům. Nemám to nějak podrobně nastudované, ale myslím že bombardovacích akcí se Slováci nezúčastňovali, aspoń si to teda myslím. Takže bůh ví jak to bylo a vlastně nikde jsem pořádně o tom nic nenašel. Tož tak. Zde jenom přikládám ten odkaz na onu událost a stať z Historie a Vojenství. Jinak jarle máš dobrou paměť. Opravdu jsme to už kdysi řešili. Taky mě ještě napadlo, že to klidně mohla být polská letadla, která se spletla. Čert ví jak to bylo. Jinak k tomu Svobodovi, asi jsem to špatně formuloval. Taky to je spekulativní že to nařídil přímo on, prostě se to vyšetřovalo, ale jestli za tím stál přímo Ludvík Svoboda, to si netroufnu taky stoprocentně tvrdit. Ono snad po válce se vyšetřovalo úplně vše, hledali se obětní beránci, kolaboranti, pomahači atd.
https://www.valka.cz/14019-Povalecne-do ... ke-kampani
Nálet 1.png
Uživatelský avatar
Martin.K
praporčík
praporčík
Příspěvky: 320
Registrován: 30/1/2009, 00:23
Bydliště: Ostrov

Re: "Banda,, Čechoslováků v polské kampani a obrana Tarnopolu, aneb zapomenutý spojenec

Příspěvek od Martin.K »

Hele to bude nějakej omyl, bílo červený znaky byly jen polský šachovnice, slováci v té době používali úplně znaky, navíc kvůli možným omylům doplněný trámovými kříži. Viz kamufláž ze stavebnice Avie B-534 od Eduardu.
Eda AvB534 Svk.jpg
Tvůj temný oheň ti nepomůže, plameni Udúnu. Vrať se do stínu!
Obrázek
Uživatelský avatar
jarl
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 4077
Registrován: 19/2/2009, 15:45
Bydliště: Jakubov u Moravských Budějovic

Re: "Banda,, Čechoslováků v polské kampani a obrana Tarnopolu, aneb zapomenutý spojenec

Příspěvek od jarl »

Jestliže o tom údajném náletu slovenských letadel nejsou žádné oficiální záznamy a ani poválečné vyšetřování nic neprokázalo, potom se s velkou pravděpodobností jedná o omyl.

Zajímalo by mě proč se při těchto bojích více neangažoval generál Prchala a de facto přenechal velení legionu podplukovníkovi Svobodovi?
ObrázekObrázek

Strýček Vova slíbil národu Ukrajinu a dal mu Afghánistán!
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11465
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: "Banda,, Čechoslováků v polské kampani a obrana Tarnopolu, aneb zapomenutý spojenec

Příspěvek od Zemakt »

Osobně bych řekl, že vzhledem ke svému postavení byl velitelem spíše symbolickým, snad velitelem s budoucím příslibem mnohem kvantitativnějších čs. jednotek. Zatímco Svoboda byl velitel výkonný. Konec konců, již 17. září seděl Lev v letounu do Británie. Byl to prostě vyšší level, jehož přínos pro republiku byl někde jinde, než ve velení jednotky velikosti zesílené roty.
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Martas2411
praporčík
praporčík
Příspěvky: 364
Registrován: 3/10/2008, 15:22
Bydliště: Bohumín
Kontaktovat uživatele:

Re: "Banda,, Čechoslováků v polské kampani a obrana Tarnopolu, aneb zapomenutý spojenec

Příspěvek od Martas2411 »

jarl píše: 1/12/2022, 19:55 Jestliže o tom údajném náletu slovenských letadel nejsou žádné oficiální záznamy a ani poválečné vyšetřování nic neprokázalo, potom se s velkou pravděpodobností jedná o omyl.

Zajímalo by mě proč se při těchto bojích více neangažoval generál Prchala a de facto přenechal velení legionu podplukovníkovi Svobodovi?

No v podstatě si myslím, že podplukovník Svoboda byl přijat mužstvem daleko lépe než navoněný a myslím i tak trochu nafoukaný Lev Prchala. On to totiž nebyl až tak skvělý generál. Sice údajně chtěl zastřelit Beneše za Mnichov, ale on zrovna taky nebyl vrcholem ctnosti. Budu citovat pana historika Marka- Např. při obsazování Podkarpatské Rusi honvédy sehrál v březnu 1939 zcela rozporuplnou roli a rozhodně není pravdou, jak uvádějí jeho dnešní čeští příznivci a dezorientovaní zahraniční historici, že velel obraně Podkarpatské Rusi , nebo že řídil evakuaci Čechů z této země. Nejlépe jeho roli v březnu 1939 charakterizoval bývalý náčelník štábu 12. divize, která bránila Podkarpatskou Rus a to pozdější generál Alois Fišera- Generál Prchala řízení evakuace nepřevzal, ačkoliv tím byl výslovně hlavním štábem pověřen. Do věci odmítl zasahovat, což bylo velitelem divize z hlediska velení jen vítáno.

Takže veškeré těžké boje na Podkarpatské Rusi oddřeli muži generála Olega Svátka a tím hlavním hrdinou by měl být Oleg Svátek popravený za války nacisty. On totiž Prchla se na vše vybodl a z Podkarpatské Rusi odjel už 15.března 1939, zatímco jeho vojáci tam ještě minimálně 4 dny bojovali a zadržovali nepřítele. Poté se udájně chtěl dát k dispozici Němcům a poté co ho odmítli, tak šel do Polska.

No a u Legionu to samé. V podstatě když už to šlo do kopru, tak Legion opustil a utekl do Rumunska. Svoboda ve svých pamětech píše, že ho sice Sověti zajali, ale bez obtíží ho zase pustili a Prchala si v klidu odjel do Rumunska. To mu na cti rovněž nepřidalo že opustil své muže. Když jsem tak četl články o Legionu, tak on tak Prchala zařídit, vyřídit, sehnat to jo. Ale k velení se moc neměl. Takže já sem rád za toho Svobodu, toho aspoň vojáci měli rádi. On se třeba vůbec nemusel z Benešem, byla z toho doslova averze a došlo to tak daleko, že v červenci roku 1945 byl zbaven hodnosti armádního generála. Opět cituji pana Marka- Do vlasti se už nevrátil a dokonce začal po válce spolupracovat se Sudetoněmeckým landsmanšaftem což dnes vede spolu s jeho konflikty s Benešem část českého tisku k jeho až nekritické glorifikaci, přeceňování jeho vojenských kvalit i k zakrývání zjevných morálních nedostatků. Takže asi bych závěrem řekl, že Prchala byl tak trochu přeceňován a je to určitě rozporuplná osobnost. Jinak jako perličku uvedu, že když se Prchala dostal do Francie, tak se ho Beneš ptal kde má vojsko. Na to ovšem Prchala neodpověděl či odpovědět nemohl.
Naposledy upravil(a) Martas2411 dne 1/12/2022, 21:16, celkem upraveno 1 x.
Martas2411
praporčík
praporčík
Příspěvky: 364
Registrován: 3/10/2008, 15:22
Bydliště: Bohumín
Kontaktovat uživatele:

Re: "Banda,, Čechoslováků v polské kampani a obrana Tarnopolu, aneb zapomenutý spojenec

Příspěvek od Martas2411 »

Zemakt píše: 1/12/2022, 20:34 Osobně bych řekl, že vzhledem ke svému postavení byl velitelem spíše symbolickým, snad velitelem s budoucím příslibem mnohem kvantitativnějších čs. jednotek. Zatímco Svoboda byl velitel výkonný. Konec konců, již 17. září seděl Lev v letounu do Británie. Byl to prostě vyšší level, jehož přínos pro republiku byl někde jinde, než ve velení jednotky velikosti zesílené roty.

Kdysi jsem si taky myslel že hrdinou z Podkarpatské Rusi je Prchala. Dnes to vidím docela jinak. Jinak Prchala 17.září v letadle do Británie určitě neseděl. Dne 15.září měl myslím naposled mluvit se Svobodou, možná ještě i 17.září,ale 15. to bylo určitě. Po útoku na Hluboczek Wielki Generál Prchala se svým doprovodem odjel do obce Zalesczyk, údajně jednat s konzulem či velvyslance m Slávikem o přesunu Legionu a od té doby ho nikdo nespatřil. Utekl do Rumunska, dostal se do Bukurešti a přes Střední východ až do Francie. Tak nějak to bylo. Sověti ho sice u Zalesczyk zajali, ale hned ho pustili, takže počítám že v Rumunsku mohl být už toho 17. či max. 18.září.
Naposledy upravil(a) Martas2411 dne 1/12/2022, 22:34, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11465
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: "Banda,, Čechoslováků v polské kampani a obrana Tarnopolu, aneb zapomenutý spojenec

Příspěvek od Zemakt »

Tak myslel jsem to spíš tak, že to byl velitel 3. armády. Tudíž prostě velitel na funci o pár řádů jinde než byl zrovna Svoboda, ale i konec konců velitel 12. divize. Kdo jiný by jí měl v poli velet, když ne zrovna Svátek. Tím ho samozřejmě nechci pomlouvat, Svátka. Naopak. Ten kdo ví, tak pro něj má jen slova uznání.
Obecně se píše, že Prchala pomáhal legiony organizovat, za tím se dá schovat mnohé, a řekl bych že při vyjednávání má tíhu autority mnohem větší bývalý velitel armády. A ne pluku. potažmo divize. Nicméně rozporovat jeho osobu nebudu, málo nastudováno. Co se týče toho odletu 17. tak to jsem sebral na wikině.
Edit: nemálo zajímavá je jeho poválečná role.
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
Farky
7. Major
7. Major
Příspěvky: 1177
Registrován: 19/6/2008, 23:52

Re: "Banda,, Čechoslováků v polské kampani a obrana Tarnopolu, aneb zapomenutý spojenec

Příspěvek od Farky »

Dobrý článek, který mi z nějakého důvodu úplně unikl ...

Malinko jsem se v tom pohrabal, samozřejmě jsem se snažil zjistit něco o těch německých (a údajně slovenských) letadlech.

15. září 1939 ráno na Tarnopol zaútočila skutečně bombardovací II./KG55 vyzbrojená He 111, konkrétně to byla 6. Staffel která měla rozkaz zaútočit na železnici v linii Tarnopol - Krasne. A je mi to líto, ale žádné německé letadlo nebylo nad Tarnopolem 15.9. sestřeleno. Jedinou ztrátou II./KG55 byl toho dne He 111 4. Staffel který musel na nouzové přistání u Čenstochové, jenže to se stalo až odpoledne a při této akci již nebyl cílem Tarnopol.

Pokud jde o to kdo zaútočil na Hluboczek Wielki (prakticky předměstí Tarnopolu) - byla to právě ta již zmíněná skupina Heinkelů z 6./KG55, čas (7:45) sedí naprosto perfektně.
A ta červená a bílá viděná na útočících letadlech? Jsem přesvědčený že to byl znak KG55 který byl na jejích Heinkelech naprosto běžně.

Obrázek

Zdroj - Kriegstagebuch II./ Kampfgeschwader 55
ObrázekObrázek
Odpovědět

Zpět na „OSTATNÍ“