Historie těhotenských testů

Co nejde zařadit do témat, odborné dotazy a příspěvky.

Moderátor: Pátrač

Odpovědět
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13114
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Historie těhotenských testů

Příspěvek od Rase »

how-soon-can-you-take-a-pregnancy-test_earlypregnancytest-f89482a.jpg

Historie těhotenských testů

Moderní těhotenské testy jsou už dost nuda - počuráte kus plastu a hotovo. To naši předkové se u nich dokázali zabavit mnohem víc!
Před více než třemi tisíci let Egypťanky močily na pytlíky se semeny ječmene a pšenice, pokud semena vzklíčila, znamenalo to těhotenství – pšenice avizuje dívku, ječmen chlapce. Test ověřoval německý lékař Julius Manger a došel k závěru, že je úspěšný ze 70-85 %. Zajímavostí je, že moderní těhotenské testy fungují v podstatě stejným způsobem - detekují v moči hormon hCG (Choriový gonadotropin), který je produkovaný v placentě během těhotenství. Kolem roku 600 př.n.l. si Athéňanky vkládaly do intimních míst (ne, teď nemyslím krk) cibuli a pokud jí ráno čpí z úst, těhotná by být neměla. Řekové totiž věřili, že gravidita ženské orgány "uzamkne" a do těla přes ně nic nepronikne. O 200 let později doporučoval Hippokrates večer před spaním vypít roztok medu a vody. Křeče v břiše měly poukázat na těhotenství, ale zároveň jej neohrozit.
Ve středověku se v Evropě věřilo, že moč těhotných žen zreziví hřebík, změní barvu listu nebo bude domovem drobných živých tvorů. Na základě toho co dnes víme, je nepravděpodobné, že by některý z těchto testů skutečně dokázal správně odhalit těhotenství. O moc lépe na tom nebyl ani slovutný učenec Avicenna (Ibn Síná), praotec moderní medicíny, který při určování těhotenství používal uroskopii - tedy řídil se její barvou nebo zápachem.
Neméně bizarní však nebyl ani první z moderních testů, který dokázal těhotenství "přesně" odhalit. Tento byl vyvinut v roce 1927 německými vědci Aschheimem a Zondekem. Zjistili, že injekce moči těhotné ženy sexuálně nezralým myším (samicím, nebojte) způsobí růst vaječníků a ovulaci. Test však trval velmi dlouho - ženy musely čekat nejméně měsíc po početí, navštívit lékaře co poslal moč do laboratoře a pak čekat nejméně další týden, než dostala výsledek. Test na mladých myších byl mírně vylepšen v roce 1931 americkým lékařem Mauricem Freidmanem, který je vyměnil za dospělé králíky - těm bylo snazší aplikovat injekci.
Vrcholem zmíněných testů na zvířatech však byl ten s žábou, který vyvinul britský vědec Lancelot Hogben. Drápatky vodní (Xenopus laevis) kladou vajíčka, tedy je není třeba pitvat nebo jinak "trápit" k posouzení ovulace. Navíc je lze znovu použít, což snižuje náklady. Tento test také přinesl výsledky mnohem rychleji - již do dvanácti hodin. Tato metoda zvýšila dostupnost těhotenských testů, ale stále vyžadoval odeslání moči do specializované laboratoře. Nemluvě o tom, že některé testovaly pouze moč zaslanou lékařem, což si často vyžadovalo i patřičné zdravotní důvody (potenciální komplikace). Většina žen se tak spoléhala s určením těhotenství na příznaky, jako je ranní nevolnosti a bolavá prsa.
Vše se změnilo v 60. letech, kdy vědci začali vyvíjet těhotenské testy nevyžadující použití živých zvířat, a proto je bylo možné provádět přímo v ordinacích lékařů. Zpočátku měly tyto testy jen obdobnou citlivost na hCG, ale začátkem 70. let Dr. Vaitukaitis, Braunstein a Ross vyvinuli test, který dokázal odhalit těhotenství pouhé 2-3 týdny po početí - v první den vynechání menstruace. Tyto nové testy již využívaly protilátky. No a dál už to znáte - pokud ne, tak se zeptejte lékárnice nebo mámy (potencionální babičky).

Zdroj:
https://www.kabinetkuriozit.eu/
https://sitn.hms.harvard.edu/flash/2018 ... ncy-tests/
https://www.maminka.cz/clanek/tehotenst ... telne-veci

Výstřirettžek.JPG
Výstřieretttžek.JPG
Výsewrrrtřižek.JPG
Naposledy upravil(a) Rase dne 24/2/2023, 21:06, celkem upraveno 1 x.
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3611
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Historie těhotenských testů

Příspěvek od seabee »

Aby to bylo genderově vyvážené vlákno:
Průměrná délka penisu se za poslední desítky let výrazně zvětšila, vědci jsou znepokojeni
Podle studie, která byla zveřejněna v časopise World Journal of Men's Health, se průměrná velikost penisu za posledních 29 let zvětšila téměř o čtvrtinu. Odpovědí na otázku, proč tomu tak je, se zabýval tým pod vedením doktora Michaela Eisenberga, jenž působí na lékařské fakultě Stanfordovy univerzity.
Jsou na vině pesticidy?
Vědci se domnívají, že určitý vliv na genetickou hormonální výbavu by mohlo mít vystavení chemickým látkám z pesticidů, ba dokonce z hygienických výrobků. O jakých hygienických výrobcích mají vědci pochyby, není zatím zcela jasné.

Je to jasné, chlastej Roundup!
main.png
https://www.novinky.cz/clanek/muzi-prum ... i-40423501
Naposledy upravil(a) seabee dne 25/2/2023, 12:51, celkem upraveno 2 x.
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
Uživatelský avatar
Juraj Tichý
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 4950
Registrován: 28/8/2018, 18:27

Re: Historie těhotenských testů

Příspěvek od Juraj Tichý »

Vidím že novinky.cz si idú svoje.
Dôvod, ktorý v originálnom článku bol spomenutý ako najpravdepodobnejší je zlepšenie výživy a/alebo prístup k pornu.
Tak ako populácia narástla skrz lepšie stravovanie, tak sa zvetšili aj ďalšie proporcie.
Prístup k pornu u mladších pubescentov zmenil aj prístup k masturbácii. Už to nie je zakázané tabu a častejšie používanie toporiaceho telesa spôsobuje jeho zväčšovanie.
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3611
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Historie těhotenských testů

Příspěvek od seabee »

To: Juraj Tichý
Já bych k Novinkám tak příkrý nebyl. Ta studie o environmentálním poškození hovoří: "increasing exposure to hormone-disrupting substances may play a role" - "vzrůstající vystavení hormony poškozujícím substancím může hrát roli" a odvolává se na čtyři studie v tomto směru:
- Euling SY, Selevan SG, Pescovitz OH, Skakkebaek NE. Role of environmental factors in the timing of puberty. Pediatrics 2008;121 Suppl 3:S167–S171.
- Ohlsson C, Bygdell M, Celind J, Sondén A, Tidblad A, Sävendahl L, et al. Secular trends in pubertal growth acceleration in Swedish boys born from 1947 to 1996. JAMA Pediatr 2019;173:860–865.
- Aksglaede L, Olsen LW, Sørensen TI, Juul A. Forty years trends in timing of pubertal growth spurt in 157,000 Danish school children. PLoS One 2008;3:e2728
- Roth CL, DiVall S. Consequences of early life programing by genetic and environmental influences: a synthesis regarding pubertal timing. Endocr Dev 2016;29:134–152.

Ale jestli se v nich hovoří přímo o pesticidech nevím, nečetl jsem je a obávám se, že ty taky ne.

Ale rozhodně ROUNDUP NEPIJTE! To byl pokus o fór!
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“