Jak Švédové nakupovali v roce 1993 od Rusů obrněnou techniku pro svoji armádu:

Cokoliv o této skvělé severské zemi
Odpovědět
Uživatelský avatar
El Diablo
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1875
Registrován: 21/11/2008, 14:11
Bydliště: Xeenemünde
Kontaktovat uživatele:

Jak Švédové nakupovali v roce 1993 od Rusů obrněnou techniku pro svoji armádu:

Příspěvek od El Diablo »

Jak Švédové nakupovali v roce 1993 od Rusů obrněnou techniku pro svoji armádu:
http://www.ointres.se/ryska_strf_till_sverige.htm
Následující článek napsal Carl-Gustaf Svantesson – článek dříve uvedený v knize „Svenskt Pansar“ (SMB, 2009).

Článek je částečně doplněn informacemi od Rickarda O. Lindstr�ma.
Jedinečná nabídka

Poslední pracovní den před Vánocemi 1990, rok po otevření Berlínské zdi, dorazila do Agentury obranného materiálu faxová zpráva ze švédského velvyslanectví v Bonnu. Byl to balík asi sto stran obsahující obranné vybavení z východního Německa, které bylo na prodej.

V měsíci listopadu byla v Paříži uzavřena dohoda CFE, Smlouva o konvenčních ozbrojených silách v Evropě, mezi 22 státy tehdejší Varšavské smlouvy a NATO. V oblasti použití (oblast mezi Atlantikem a Uralem) strany akceptovaly úrovně zbraní, což znamenalo, že do konce roku 1995 bude zničeno 10 000 tanků, obrněných vozidel a děl. Německo nabídlo rychlá vozidla a zbraně z bývalé NDR na prodej. Na Švédsko se nevztahovala dohoda CFE, a proto mělo možnost je koupit.
Znalost hrozby

Poslední pracovní den před Vánocemi 1990 byl ve službě v Defence Material Works vedoucí technologické a studijní sekce Jtnant CG Svantesson. Ve faxu byla velká část materiálu, který za 15 let teoreticky nastudoval jako studijní referent na armádním štábu a jako náčelník rozvědky v distribučním štábu. Příležitost musí být využita ke zvýšení znalostí o našem obrazu hrozby; Sovětský svaz byl rozpuštěn jen o rok později.

Že byl tank T 72 na prvním místě našeho seznamu přání, bylo samozřejmé, ale jaký obrněný transportér zvolit? Zpravodajská sekce v Arm�systemsledningen navrhla MT-LB, jehož výkon byl relativně málo známý a který byl zajímavý, protože byl součástí obrazu hrozby proti Norrlandu. Obranný materiál předložil návrh vládě, která na jaře 1991 rozhodla o zadávání zakázek pro studijní účely. Švédská nabídka (částka poskytnutá vládou) byla podstatně nižší než cena, kterou ministerstvo financí v Německu stanovilo jako minimální. Výsledkem jednání bylo, že Švédsko dostalo vagony podle původní nabídky, ale jako doplatek by německé ministerstvo obrany obdrželo zprávu švédské společnosti. Bylo to v NATO:
Neobvyklá zakázka

Současné turbulence v Německu a neobvyklé zadávání zakázek pro Švédsko vyžadovaly od odpovědných pracovníků Defence Materiel Works skvělé improvizační schopnosti.
Článek je pochopitelně ve švédštině, tudíž je nutné použít nějaký překladač. (pokud tedy neumíte švédsky)
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13214
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Jak Švédové nakupovali v roce 1993 od Rusů obrněnou techniku pro svoji armádu:

Příspěvek od Rase »

Pro zajímavost dodám, že v roce 1995 se ruské Mi-28 účastnily švédského programu na nákup takových bojových vrtulníků. Jedním z uchazečů byl americký AH-64A Apache, Bell AH-1W Super Cobra, A129 Mangusta, Eurocopter Tiger, Atlas/Denel CSH-2 Rooivalk a Kamov Ka-50 "Hokum". Tehdy docela dost pohořel, co si vzpomínám, tak asi doplatil na šlendrián obsluhujícího personálu (z kanónu to létalo na všechny strany, jen né na cíl). Na sociálních sítích se objevila fotografie Mi-28 "Havoc" letící nad švédským Leopardem-2S (Stridsvagn-121) během testu hodnocení výkonu, pravděpodobně na vrtulníkové základně Boden, kde byly umístěny ruské vrtulníky.

https://www.reddit.com/r/WarplanePorn/c ... en_sweden/

TFrIzEj2Nxmmt7TEOcQe8MOYdFfNR1i3T4-6KkjVOgQ.jpg
photo_4910_042-YELLOW_LDWfv8jGicHi-medium.jpg
0g5gvtpcdfp81.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Odpovědět

Zpět na „Švédsko“