T-64B1M pro Konžskou demokratickou republiku

Odpovědět
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13222
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

T-64B1M pro Konžskou demokratickou republiku

Příspěvek od Rase »

Výstřittzzzžek.JPG

Ukrajinské tanky T-64B1M pro Kongo

Přeložil jsem vám z Oryxu zajímavý článek z roku 2021 o působení ukrajinských tanků v jednom z dosti exotických států, kterým je Konžská demokratická republika. Ukrajinská výzbroj převládá v inventářích mnoha armád po celém světě a země zůstává vyhledávaným zdrojem pro národy, které se snaží revitalizovat své armády s omezeným rozpočtem. Ukrajina zdědila obrovské množství přebytečných obrněných bojových vozidel, letadel a námořních plavidel, stejně tak si ale zachovala vojenský průmysl, který toto vybavení dokáže opravovat a modernizovat. Právě díky tomu si získala velkou oblibu u národů v Africe a Asii. Nu a právě do těchto zemí se soustředil ukrajinský export zbraní. Jedním ze zajímavých úspěchů je dohoda z roku 2013 na dodání 50 tanků T-64 do Konga, které měly před dodáním projít generální opravou a modernizací na standard T-64B1M. Ten je modernizací starších tanků T-64B1, která se zaměřuje především na zvýšení balistické ochrany prostřednictvím instalace přídavného pancíře Nož ukrajinské výroby na věž, s dalšími bloky ERA namontovanými na boky korby a strop věže (k ochraně tanku proti hrozbě ATGM útočícími ze shora). Navíc koš přidaný k zadní části věže zvyšuje úložný prostor. Jinak jsou patrná jen malá zlepšení a systém řízení palby ze 70. let zůstává nezměněn. Výsledek je velice podobný tanku T-64BM Bulat používanému ukrajinskou armádou, ale s primitivnějším systémem řízení palby a postrádajícím schopnost odpalovat protitankové řízené střely.

Důvod, proč se Konžská demokratická republika rozhodla pořídit si mechanicky složitý T-64 spíše než další T-72AV, které již byly ve výzbroji tamní armády, není znám a je to ve skutečnosti naprosto zvláštní volba pro zemi s armádou, která není známa svou technickou zdatností. Zavedení zcela nového typu tanku se zcela odlišnou konstrukcí motoru a nekompatibilními díly značně komplikuje již tak křehký logistický systém, zejména v drsných podmínkách džungle, kde dochází rychle k opotřebení součástek a dostatek náhradních dílů nemusí být vždy k dispozici. Tyto logistické nedostatky ale měly být kompenzovány pořizovací cenou, která se zdála být až příliš dobrá. Celkově totiž oněch 50 tanků vyšlo na pouhých 10 milionu dolarů za kus, tedy 200 000 dolarů za kus. Pro srovnání, když si japonské síly sebeobrany v roce 2010 objednaly třináct (zcela nových) tanků Type 10, zaplatily za každý tank neuvěřitelných 8,7 milionu dolarů. Naneštěstí pro Konžskou demokratickou republiku znamenalo vypuknutí války na východní Ukrajině zabavení první várky těchto tanků ukrajinskou armádou a jejich předání Národní gardě. Najednou tedy ona nízká cena nevypadala tak dobře. V roce 2016 bylo konečně připraveno pro zákazníka prvních 25 tanků T-64B1M, ale jejich dodávka se neobešla bez kontroverzí. Byly zde problémy s estonskou exportní společností TransLogistic Group OU, která měla převoz na starosti. Navíc v říjnu téhož roku zahájil Úřad generálního prokurátora Ukrajiny vyšetřování ve věci podhodnocení ceny tanků T-64 odebraných z inventáře Ministerstva obrany Ukrajiny jako přebytečný vojenský majetek. Podle vyšetřovatelů vedl prodej k rozpočtovým škodám přesahujícím 2,7 mil dolarů. Vzhledem k těmto komplikacím není překvapením, že panuje určitá nejistota, zda byla nakonec dodržena celá objednávka 50 tanků, nebo si Ukrajina jednoduše zbývajících 25 vozidel ponechala.

Přes všechny komplikace se minimálně některé tanky skutečně dostaly do Konga, kde jimi byly vyzbrojeny jednotky Republikánské gardy (Garde Républicaine), stejně jako většina ostatního moderního vybavení. To zahrnuje kupříkladu T-72AV, obrněné kolové transportéry EE-9 Cascavel 6x6, samohybné houfnice 2S1 Gvozdika a raketomety RM-70. V řadové armádě pak najdeme starší techniku jako čínské lehké tanky Type-62 a T-55M také získané od Ukrajiny. Osádky T-64B1M prošly výcvikem na Ukrajině v roce 2014 a když po třech letech tanky dorazily do Konga, byly okamžitě poslány do regionu Kasaï ve středním Kongu. Zde měly potlačit povstání Kamwina Nsapu, které se odehrálo v letech 2016 až 2019 a bylo vyvoláno milicí Kamwina Nsapu proti státním bezpečnostním silám v provinciích Kasaï-Central, Kasaï, Kasaï-Oriental, Lomami a Sankuru. Tato akce znamenala čtvrté bojové nasazení tanků T-64 - po dřívějších akcích v Podněstří, během občanské války v Angole a na východní Ukrajině. Nutno opět připomenout, že Kongo je 11. největší zemí na světě, díky svým rozlehlým džunglím a mnohým nepřístupným oblastem (pouze letecky), je tak skutečná obyvatelná oblast země výrazně menší. To samozřejmě představuje problém i pro použití obrněných bojových vozidel, přičemž většina částí země je pro nasazení těžké techniky zcela nevhodná. Aby bylo alespoň umožněno nasazení obrněných jednotek, rozmístila Republikánská garda své tanky do vhodných oblastí a ty mohou být dál přesouvány po železnici nebo pomocí ukrajinských tankových transportérů KrAZ.

Zdroj:
https://www.oryxspioenkop.com/2021/06/w ... 64b1m.html
https://andrei-bt.livejournal.com/470361.html
https://www.youtube.com/watch?v=QXsOtyWuCVg

Výstřighhhhžek.JPG
Výstřižztztuuek.JPG
Výstrerttřižek.JPG
nikam nende, doma bude!
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Odpovědět

Zpět na „Obrněná technika“