Systém elektronického boje Borisoglebsk-2

PL systémy, rakety, PL kanony....

Moderátor: Julesak

Odpovědět
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13228
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Systém elektronického boje Borisoglebsk-2

Příspěvek od Rase »

Ros-REB-1.jpg

RB-301B Borisoglebsk-2

RB-301B Borisoglebsk-2 je ruský samohybný pozemní systém elektronického boje (REB). Umožňuje identifikovat komunikační kanály nebo odhalit nepřátelské radarové stanice a poté je potlačit rušením. Historie tohoto systému elektronického boje sahá do konce devadesátých let a začátku 21. století. V letech 1999–2001 se Tambovský vědecký výzkumný ústav rádiového inženýrství (TNIIR) "Efir" zabýval experimentálními projektovými pracemi označovanými jako "Borisoglebsk". Jejich cílem bylo zmodernizovat stávající systémy elektronického boje a rušící stanice R-330B Mandat a R-378A. V roce 2004 byl spuštěn projekt "Borisoglebsk-2", jehož hlavním realizátorem se stal TNIIR Efir. V roce 2009 došlo ke změně hlavního realizátora tohoto projektu. Vzhledem k bohatým zkušenostem s vývojem elektronických systémů včetně systémů elektronického boje se jím stal koncern Sozvezdie. V roce 2010 se uskutečnily státní zkoušky nového komplexu, na základě kterých byl doporučen k zavedení do služby. Následně dostal koncern Sozvezdie objednávku na několik systémů Borisoglebsk-2, což vedlo ke spuštění sériové výroby. V roce 2013 dostaly jednotky jižního vojenského okruhu prvních osm komplexů Borisoglebsk-2. V letech 2014–2015 bylo jednotkám dodáno 14 komplexů Borisoglebsk-2, které operátoři zvládli a zavedli do plného provozu. V září 2016 ruská média informovala, že vojenské jednotky 1. gardové tankové armády Západního vojenského okruhu dislokované v Moskevské oblasti obdržely více než 10 nejnovějších komplexů radioelektronického boje Borisoglebsk-2 a Rtuť-BM. Další dodávky systémů Borisoglebsk-2 jednotkám jižního vojenského okruhu se uskutečnily v roce 2017.
Borisoglebsk-2 je multifunkční systém elektronického boje namontovaný na podvozku obrněného vozidla MT-LB. Systém zahrnuje řídicí centrum R-300KMV a samostatná vozidla s různým elektronickým vybavením: R-378BMV, R-330BMV, BMW R-934 a R-325UMV. Podle zveřejněných informací obsahuje kompletní sestava systému až devět různých vozů s různými sadami vybavení. Každé zařízení potřebuje vhodné napájení, pro které je do systému zahrnuto i několik dieselových generátorů. Kromě toho je možné napájet energii ze stávající civilní infrastruktury. V tomto případě mohou být stroje komplexu připojeny k síti s napětím 220 V nebo 380 V a frekvencí 50 Hz. Celkovou koordinaci úkolů systému provádí posádka řídícího centra R-300KMV sestávající ze čtyř lidí. Dva z nich mají pracovní stanice pro řízení provozu všech systémů. Jedno řídicí centrum R-300KMV může ovládat až čtyři páry rušících stanic. Rozvinutí všech prostředků a příprava na boj trvá asi 15 minut. Hlavním úkolem systému je odhalit a potlačit různé komunikační kanály a jiné systémy pomocí rádiových signálů v pásmech HF a VHF. V první řadě jde o komunikační a řídící systémy taktické úrovně, včetně satelitních. Kromě toho lze potlačit radionavigační systémy.
Navzdory teoretické schopnosti rušit drony se ukázalo, že Borisoglebsk-2 je velmi zranitelný vůči bezpilotním letounům, pravděpodobně kvůli omezeným možnostem lokalizovat malé cíle předtím, než zasáhnou svůj cíl. Dalším důležitým aspektem je, že ukrajinští inženýři začali konstruovat specializované bezpilotní letouny, které jsou odolné vůči opatřením elektronického boje. Dobrým příkladem je známý bezpilotní letoun Raider – první jednotky těchto dronů byly ozbrojeným silám Ukrajiny dodány v lednu 2023. Ozbrojené síly Ukrajiny se zmocnily minimálně jednoho z těchto systémů v hodnotě 200 milionů dolarů. Dnes 3. října bylo hlášeno, že ukrajinská armáda zničila jeden systém elektronického boje Borisoglebsk-2.

Zdroj:
https://www.technology.org/2023/05/03/u ... perweapon/
https://tvujmagazin.cz/military/ukrajin ... m-kopecky/
https://www.valka.cz/RUS-RB-301B-Borisoglebsk-2-t252376
https://sk.wikipedia.org/wiki/RB-301B_Borisoglebsk-2

Výstřižekrererer.JPG
Electronic_warfare_complex_Borisoglebsk-2.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Odpovědět

Zpět na „PVOS“