James Sharman (1785-1867)

Moderátoři: Pátrač, kacermiroslav, Bleu

Odpovědět
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13231
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

James Sharman (1785-1867)

Příspěvek od Rase »

IMG_20231102_175248.jpg

James Sharman

Námořník James Sharman sloužil na různých britských lodích, až jej osud zavál na legendární HMS Victory pod vedením kapitána Hardyho. Údajně pomáhal nést smrtelně zraněného admirála Nelsona do podpalubí. Během bitvy u Trafalgaru byl dokonce sám zraněn a právě s památkou na slavného vojevůdce byl spjat celý jeho dlouhý život. Zde je jeho příběh.

James Sharman se narodil kolem roku 1785 v Yarmouthu a v roce 1799 se dostal do Královského námořnictva, když pracoval v hostinci Wrestlers' Inn. Nejprve sloužil na lodi HMS Weazle, která v březnu 1804 ztroskotala u Cabritta Point poblíž Gibraltaru. Poté se připojil k posádce HMS Victory pod velením slavného kapitána Thomase Hardyho a účastnil se bitvy u Trafalgaru (1805). Říká se, že pomohl snést umírajícího admirála Horatia Nelsona dolů do podpalubí, když jej smrtelně zasáhl francouzský ostrostřelec. Sám byl v této bitvě zraněn. Následně sloužil na dalších třech lodích (HMS Ocean, Mildred a Prince Frederick), ale byl propuštěn kvůli nemoci a přijat do Greenwichské nemocnice pro námořníky. Zde ale nebyl šťastný a na doporučení kapitána Hardyho byl jmenován strážcem Nelsonova sloupu (Norfolk Pillar) v Great Yarmouth. Tento post zastával téměř 50 let! Vedle pomníku mu postavili malý domek, který se později stal pivnicí. Z pivnice se později stala hospoda s názvem Monument House a později Nelson Hotel. Během svého života ve městě se nikdy neunavil vyprávěním o skutcích svého hrdiny Nelsona a vyprávěním historek o svých vlastních dobrodružstvích. Rovněž byl často vyhledáván mnohými návštěvníky. James Sharman zemřel ve věku 82 let.

Měl nárok na oficiální pohřeb od královského námořnictva a byly k dispozici rovněž finanční prostředky na jeho financování, ale kvůli nedopatření byl odnesen do hrobu na Starém hřbitově v Yarmouthu, pouze v doprovodu členů své rodiny, bez přítomnosti členů námořnictva. Jeho náhrobek s nápisem "HMS Victory", je již nyní špatně čitelný a brzy zcela zmizí. Předpokládá se, že postava Hama Peggottyho v románu David Copperfield od Charlese Dickense, byl založen právě na Jamesi Sharmanovi. Dickens totiž s tímto starým mořským psem hovořil a pozoroval jej, jak na pláži sbírá dřevo z mnoha vraků a staví si jakousi chatku. Jelikož naplavené dříví ze ztroskotaných člunů bývalo zakřivené, tento přístřešek připomínal převrácený člun. Sharmanova medaile od Trafalgaru (General Service Medal) se roku 2012 prodala v aukci za 27 000 liber a o sedm let později to bylo již 30 000.

Zdroj:
https://ltwilliammowett.tumblr.com/post ... th-man-who
https://www.edp24.co.uk/news/21017133.b ... ed-nelson/
https://www.dailymail.co.uk/news/articl ... 0-000.html

deathofnelson-1000x800.jpg
ECR(1851)_p48_-_Column,_Yarmouth.jpg
IMG_20231102_163620.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Odpovědět

Zpět na „osobnosti a dynastie“