Kde se vzal nejlepší přítel člověka

Moderátoři: Pátrač, Tkuh, kacermiroslav, Hektor, Thór

Odpovědět
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13223
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Kde se vzal nejlepší přítel člověka

Příspěvek od Rase »

manwomandogspearthrower.jpg

Původ nejlepšího přítele člověka

Pes je nepochybně nejlepším přítelem člověka, ale psovité šelmy mají za sebou poměrně dlouhý a složitý evoluční vývoj. Psovití (Canidae) jsou většinou masožravci, případně všežravci a do této čeledi patří psi, vlci, lišky, kojoti a šakalové. Charakteristické je pro ně štíhlé tělo s dlouhýma nohama a dlouhým chlupatým ocasem. Vzdáleně příbuzní jsou s medvědy, lasicemi, skunky a pandami malými a všemi ploutvonožci (lachtani, tuleni a mroži). Tedy různé "psům podobné" šelmy - Psotvárné (Caniformia). Samotná čeleď psovitých (Canidae) se ze skupiny Caniformia oddělila přibližně před 38 miliony let, v období pozdního eocénu. Čeleď Canidae zahrnuje tři podčeledi, leč dvě z nich v průběhu věků vyhynuly. Hesperocyoninae (před asi 40-15 miliony lety) a Borophaginae (před 32–2 miliony lety) sice byly v dávné minulosti rozmanitější, a vyskytovaly se výhradně v Severní Americe, ale až do dnešních časů se zachovala pouze podčeleď Caninae. Zajímavé je, že první dvě třetiny doby své existence byli šelmy z podčeledi Caninae výhradně obyvateli Severní Ameriky, teprve v době před asi 8 až 7 miliony lety se dostali do východní Asie a následně i do Evropy a Afriky. Původně šlo o poměrně malé šelmy o hmotnosti kolem 2 kg a teprve později začaly dorůstat větších rozměrů. První takzvané "vlčí psovité šelmy" se objevují ve fosiliích z doby před 5 miliony let, avšak pravděpodobně existovaly již před 9 miliony let. Jsou charakterizováni určitými anatomickými znaky na lebce a chrupu, patří sem vlci, domácí psi, psi hyenoví, dhoulové a několik již vyhynulých druhů. Tím se již dostáváme k rodu Canis, zahrnující zejména vyhynulé i žijící vlky, psy, kojoty a šakaly. První zástupci tohoto rodu se objevují patrně na přelomu miocénu a pliocénu zhruba před 6 až 5 miliony lety a jejich přímým předkem mohl být rod Eucyon. Tento tvor o velikosti šakala žil na území Severní Ameriky, Asie i Evropy a vyhynul asi před 3 miliony lety. Základním znakem psovitých šelem z rodu Canis je středně velké až větší tělo, mohutná a silně stavěná lebka, relativně dlouhé nohy a naopak kratší uši i ocas.
Následující postup evoluce směrem k domácím psům je však stále nejistý. Druh Canis lupus pravděpodobně vznikl z vývojové linie přes druhy Canis etruscus a Canis mosbachensis přibližně před 1 milionem let (nejstarší fosilie známe z Yukonu a Aljašky). Zásadní pro další vývoj byly velké ekologické a klimatické změny, kdy mladší druhy evolučně překonaly své "archaičtější" příbuzné. K tomu mělo dojít kolem období posledního glaciálního maxima (doby ledové) asi před 28 000 až 20 000 lety, načež se měl moderní pes vyvinout z pozdně pleistocenního vlka, který se objevil přibližně před 56 000 lety a vyhynul asi před 7500 lety. Dnes se ale odhaduje, že se předek moderního psa se oddělil již mnohem dříve. Fosilie tzv. paleolitického psa známe s jistotou z doby kolem 15 000 let před současností, nejstarší sporné nálezy jsou ale staré až kolem 40 000 let. Jedny z nejstarších takových fosilií mají podobu tří lebek podobajících se lebkám dnešních sibiřských huskyů (jsou ovšem trochu větší a mohutnější) a pocházejí ze slavné moravské lokality Předmostí (Skalka) u Přerova. Jejich stáří činí podle odhadů asi 31 000 až 26 000 let. Právě v této době mělo dojít k domestikaci psů (z populací vlků či paleolitických psů) na více místech současně. Některé fosilní nálezy z pohoří Altaj na Sibiři i z belgických jeskyní zahrnují možné nejstarší psí fosilie, staré až kolem 33 000 let. Je přitom možné, že významnou úlohu v domestikaci psů měly i extrémně obtížné klimatické podmínky poslední doby ledové, které často způsobovaly geografickou izolaci lidských i vlčích populací. Ať už tomu však bylo jakkoliv, nejstarším archeologickým objevem psa je nález ze západoněmecké lokality Bonn-Oberkassel. Spolu s pohřbeným mužem a ženou tu archeologové odkryli také kostru psa, pokrytou rovněž hematitovým prachem. Stáří tohoto pohřebiště bylo v roce 2018 odhadnuto na 14 223 let, což výrazně časově překonává dobu domestikace ostatních zdomácnělých zvířat a o několik tisíciletí předchází i konci poslední doby ledové.

Zdroj:
https://www.palaeocast.com/episode-32-canids/
https://www.osel.cz/13201-jak-vznikl-pe ... e_vignette
https://www.donsmaps.com/oberkassel.html
https://cs.wikipedia.org/wiki/Borophaginae
https://cs.wikipedia.org/wiki/Hesperocyoninae
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13223
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Kde se vzal nejlepší přítel člověka

Příspěvek od Rase »

Hesperocyon-701x1024.jpg
Dospělá samice Hesperocyon gregarious, který mohl být předchůdcem pro všechny tři hlavní podčeledi, sleduje svá štěňata hrající si u doupěte. Scéna je zasazena do západní Severní Ameriky mezi 40 až 34 miliony let, kdy se první psovití vyvíjeli v zalesněném prostředí. Ilustrace Mauricio Antón.

Aelurodon-1024x591.jpg
Rekonstrukce savany v západní Severní Americe asi před 15 miliony let, smečka Aelurodon ferox (Borophaginae) pronásleduje koně rodu Neohipparion. V takovéto otevřené krajině byli jak predátor tak kořist, nuceni zlepšovat svou výdrž a rychlost. Ilustrace Mauricio Antón.

canis-and-borophagus-1024x743.jpg
Osamělý Borophagus diversidens brání svou kořist před smečkou Canis lepophagus. Podobné střety byly před několika miliony lety jistě běžné a síly obou stran byly velmi vyrovnané. Nutno podotknout, že mohutný drtič kostí Borophagus byl posledním zástupcem podčeledi Borophaginae, kdežto jeho menší příbuzný se vyvinul v moderní kojoty, šakaly, vlky a i moderního psa. Ilustrace Mauricio Antón.

Eucyon-1024x863.jpg
Mladý dospělý Eucyon davisi, o velikosti moderního kojota, přistupuje k jednomu ze svých rodičů v podřízené póze. Právě u tohoto rodu, který žil v Severní Americe asi před 9 až 5 miliony lety, se již objevovalo specifické chování, kdy tito mladí jedinci setrvávali na území rodičů a pomáhali pečovat o štěňata. Ilustrace Mauricio Antón.
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Alfik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4219
Registrován: 16/9/2008, 19:23
Bydliště: Jeseník

Re: Kde se vzal nejlepší přítel člověka

Příspěvek od Alfik »

Někde jsem se dočetl, ale už nevím kde, protože před dlouhými léty :) (pokusím se to najít), že z výlitků lebek se zdá, že zhruba v době, kdy lidé začali ztrácet čuchmajstrovství, tedy kdy nám začaly hubnout mozková centra pro čich, se také začaly zkracovat čelní laloky psů - začali poněkud blbnout oproti předkům.
To může vést k celoživotnímu "štěnětění", a tedy zvyšovat afinitu obou druhů k sobě navzájem.
Podle toho by to vypadalo skoro jako bychom se psy byli v posl. pár desítkách tisíciletí spíše symbionty než pouhými kolaboranty.
My do vztahu dáváme rozum, oni čich.

Pro zajímavost: Psi rozpoznávají lidské emoce a rozkazy už od mládí, někdy se udává dokonce už od 6 týdnů, tedy ještě před odstavením, a to i štěňata která ještě lidi neviděla, což znamená že to mají "vpáleno" v genech.
Naproti tomu lidé nikdy zcela psům nerozumějí, některé signály si zcela mylně vykládají, a některé nezachytí vůbec.
A ještě jedna věc: Psi umějí "dělat psí oči", což je (vedle štěkání) naprosto signál určený jen pro lidi. Psi vůči psům to nepoužívají. Svaly, hýbající obočím, sice mají všichni psovití, ale velmi malé, a jak píšu, nepoužívají je k signalizaci mezi sebou.
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13223
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Kde se vzal nejlepší přítel člověka

Příspěvek od Rase »

Krásným příkladem "archaického psa" je tenhle fešák. Pes pralesní (Speothos venaticus) je středně velká psovitá šelma obývající území Střední a Jižní Ameriky od Panamy až po Peru, Brazílii a Paraguay. Informací o jeho životě není mnoho, za což může jeho nízká početnost ve volné přírodě. Zdržuje se v lesích, stepích, ale i u vodních ploch. Žije ve smečkách čítajících 2–12 jedinců. Loví kdykoliv během dne a jeho kořistí se stávají většinou hlodavci včetně velkých druhů (například paka nebo aguti). Výjimečně si smečka troufne též na kapybary, jelenovité, pekari či dokonce tapíry. Dále zabíjí pásovce, zajíce, krysy, opossumy, pštrosy nandu a různé jiné menší živočichy. Živí se i ovocem. Díky své velké dovednosti v plavání (zřejmě větší než u jakékoliv jiné psovité šelmy), ho neodradí ani to, když kořist uteče do vody.

zorro-pitoco-02.jpg
410097177_388164860223019_631768486539696280_n.jpg
original.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Odpovědět

Zpět na „Ostatní národy“