Brendon Grimshaw (1925-2012)

Britské, americké, ruské, japonské osobnosti a vojáci.

Moderátoři: Pátrač, Tkuh

Odpovědět
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13231
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Brendon Grimshaw (1925-2012)

Příspěvek od Rase »

Výstřižektrtzzuuu.JPG

Novodobý Robinson a jeho ostrovní ráj

Za 8 000 Liber si Angličan Brendon Grimshaw koupil maličký neobydlený ostrov na Seychelách a přestěhoval se tam. Když mu bylo kolem čtyřicítky, opustil práci redaktora novin a začal zcela nový život. Grimshaw poprvé přijel na Seychely, souostroví 115 ostrovů v Indickém oceánu (z nichž pouze osm je trvale obydlených), na dovolenou v roce 1962. Zde se mu naskytla nabídka na koupi drobného ostrova Moyenne (Île Moyenne), vzdáleného 4,5 km od severního pobřeží největšího seychelského ostrova Mahé. Smlouvu podepsal pouhé čtyři minuty před půlnocí posledního dne své dovolené. Koupit ostrov ale bylo jednodušší než se o něj starat. Šlo totiž o opuštěný ostrov, na kterém žila pouze rodina rybářů. Všude byla plevel dusící podrost, proháněly se krysy a chyběli zde ptáci. Brzy se na Seychelách začal rozvíjet turistický ruch a bylo jen otázkou času, než i zde nějaký bohatý investor postaví luxusní hotel. Brendon Grimshaw měl ale se svým ostrovem poněkud jiný plán. Spřátelil se synem místního rybáře, jménem René Antoine Lafortune (19 let) a společně se dali do práce. Za 39 let vlastníma rukama vysadili 16 tisíc stromů a postavili téměř 5 kilometrů cest. Jejich cílem bylo vytvořit z Moyenne přírodní ráj pro budoucí generace. V roce 2007 René zemřel a Brendon zůstal na ostrově sám. Ve své práci ale dál zarputile pokračoval. Ve věku 81 let přilákal na ostrov 2000 druhů ptáků a žilo zde více než sto obřích želv, které jsou jinde již na pokraji vyhynutí.
Jak Grimshaw stárnul, stále více si uvědomoval, že na ochranu ostrova mu zbývá jen omezený čas. Neměl žádné děti, kterým by mohl ostrov předat a kolem začali kroužit bohatí investoři. Saúdský princ mu kupříkladu nabídl za ostrov 50 milionů dolarů, ale ten odmítl. "Nechci, aby se ostrov stal oblíbeným prázdninovým místem pro bohaté. Raději ať je to národní park, který si může užít každý." Nedlouho poté co René zemřel, rozhodl se Brendon v roce 2009 podepsat dohodu se seychelským ministerstvem životního prostředí, která zahrnovala Moyenne jako součást mořského parku Ste Anne, ale udělila mu zvláštní status. S tím se zrodil národní park Moyenne Island, nejmenší národní park na světě.
Brendon Grimshaw zemřel v roce 2012 ve věku 87 let a jeho hrob leží vedle hrobu jeho otce (který s ním později žil) a dvou neznámých pirátů, jejichž hroby při obnově ostrova objevil. Přál si mít na náhrobku nápis "Moyenne ho naučil otevřít oči pro krásu kolem sebe a poděkovat Bohu." Ve své poslední vůli a závěti vyjádřil své poslední přání: "Ostrov Moyenne má být zachován jako místo modliteb, míru, klidu, relaxace a poznání pro Seschelany a návštěvníky ze zámoří všech národností, barev a vyznání."

Zdroj:
https://medium.com/@cathyleetaylor/one- ... abe314f261
https://www.bbc.com/travel/article/2022 ... ional-park
https://www.wn24.cz/koupil-ostrov-a-vyt ... -novinare/
https://en.wikipedia.org/wiki/Moyenne_Island

195475600_6445f8dc-1f5d-4211-b9a1-b6e1c6c29d16.jpeg
Brendon-Grimshaw-Moyenne-Island-Video3.jpg
5253487093_ac25758dc4_b.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Odpovědět

Zpět na „Osobnosti, vojáci, příběhy“