Muslimská otázka

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Zamčeno
950
praporčík
praporčík
Příspěvky: 318
Registrován: 3/6/2010, 18:43
Bydliště: Kolín

Re: Muslimská otázka

Příspěvek od 950 »

Byla tu řeč o podpoře diktatur v Arábii. Jenže mě se zdá, že právě v těch arabských státech, které jsou monarchiemi (Maroko, Jordánsko, Saúdská Arábie, Katar, Kuvait, Omán a Spojené arabské emíráty je větší pořádek a klid než-li v zemích jež jsou republikami (viz: Libye, Egypt, Sýrie, Súdán, Jemen, Irák, Libanon). Tam, kde vládne tvrdá ruka monarchy si radikální islamisté tolik nedovolují, tam, kde zvítězila revoluce, dochází k anarchii, rozštěpení, občasnkým bojům a šíření islámského fanatického moru. Dokud vládl v Íránu šáh, byl klid i tam a žádné nebezpečí odtamtud nehrozilo. Totéž platilo i o Afghánistánu, když byl monarchií. Muslimové demokracii neumějí užívat, ale jen zneužívat. Oni byli zvyklí na práskání bičem sultánových pohůnků a na rytí rypákem v prachu, když se jim ten který Nejvyšší z nejvyšších zjevil. Je zajímavé, jak nyní třeba ze Saúdské Arábie expedují pryč zahraniční migranty, třeba z Jemenu, Arab Nearab, muslim nemuslim. Vzpomeňte si, jak jordánský král Husajn rychle během pouhého týdne vyexpedoval ze své země v roce 1970 palestinské bojovníky z OOP. Proč? Začali si, byť hosté, dělat co chtěli, útočit na Izrael aniž se Jordánců ptali a když se proti tomu začal král čílit, tak se ho dokonce pokusili svrhnout. Po několikadenním boji byli vytlačeni do Sýrie a odtud se přemístili do Švýcarska Orientu - Libanonu. Jak ten pak dopadl, nemusím připomínat.
zenith0009
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 578
Registrován: 6/9/2012, 22:33

Re: Muslimská otázka

Příspěvek od zenith0009 »

Ono asi historický vývoj neošidíš. Může být pravda, že muslimové neumějí používat demokracii, ale není to třeba proto, že toho nejsou ze své podstaty schopni (což je blbost), ale protože se to ještě nenaučili / historicky jejich společnost nedospěla do takového stádia, kdy by na to byla připravená. V Lybii, Egypte, mozna Syrii, ... Svrhli si své diktátory, kteří byli v místních podmínkách nepřirozený prvek. Ti toho hodně změnili, zmodernizovali. Udělali mnoho dobrého pro rozvoj svých zemí (vzdělání, infrastruktura, zdravotnictví, průmysl atd.), ale také mnoho špatného, za co je lidi nenávidí.

Teď si myslí, že v nějaké verzi islámského státu jim bude lépe. Nezapomeňme že muslimská hnutí jsou v těchto zemích prakticky jedinou opozicí vůči režimu, proto mj. jsou tak populární. Tak je nechme. Musí si to prožít na vlastní kůži. Musí dospět sami. Mnoho lidí je vzdělaných a vracet se o staletí zpátky se jim chtít nebude. Podívejte, jaké masové protesty proti současným změnám jsou v Egyptě. Když srovnám nesrovnatelné, u nás po válce také vyhráli volby komunisté - zvolili jsme si socialismus. Západ nás zradil a vypadalo to jako dobrá šance. Mnozí věděli, ale mnozí ne...

Leckdo tu bere do pusy Írán jako ten nejhorší režim. Ale není to naopak? Není Írán napřed před všemi arabskými zeměni, které nyní prožívají své slavné revoluce? Írán svrhnul svého diktátora (Šáha) již v roce 1979. Mnozí tehdy také bojovali za demokratičtější společnost, stejně jako dnes arabské země. Jak to dopadlo? Nyní vládnou ajatoláhové přes 30 let a většina společnosti jich má plné zuby. Islámské revoluci už věří jen málokdo. Třeba se blíží čas, kdy udělá Írán další krok a zbaví se svých ajatoláhů. 14. června 2013 je termín prezidentských voleb, tak uvidíme, jaké tam panují nálady...

http://en.wikipedia.org/wiki/Iranian_pr ... tion,_2013
Obrázek
Mirek58
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4794
Registrován: 31/7/2012, 19:15

Re: Muslimská otázka

Příspěvek od Mirek58 »

Zenith:
To co jsi napsal. že muslimové neumějí používat demokracii (neplést si to s pojmem využívat,prosím ), je jeden ze základních faktů.
Za prvé jim v tom brání společenský " polofeudální" systém
za druhé korán který mistrně rozděluje společnost , muži -ženy a nevěříci
A co je hlavní, současní vykladači koránu ,kteří dělají vše pro podporu prvního bodu.
Stačí si zajet do Egypta na dovču a u jasmínového čaje si popovídat s prodejci. Kluci se rádi rozmluví.
Já se dozvěděl ,že my evropani jsme už v ráji , anžto za ženu nemusíme nic platit , ale jeho, ženská stojí 1 M před "použitím"(svatbou). Když jsem mu vysvětlil , že má velice úzký pohled na ráj , protože se dozvěděl že nás naopak stojí žena několik M po "použití" (rozuměj po rozvodu). Tak mu spadla brada.
To samé jsem mu vysvětloval. že po svržení Mubaraka už nebude jejich chleba stát 5 piastrů a nejvíc na to doplatí jeho otec ,který jako kuchař ve státní nemocnici bral nějakých 300 eg. liber.
Rok nato za mnou kmital po pláži a dušoval se jakej jsem věštec.
Je to o informovanosti a schopnosti informace absorbovat a teda i idenfikovat , kde je zádrhel, který brání informacím v toku a vstřebávání, a tím jsou současní vykladači koránu . Protože takhle rigidní víra v minulosti nebyla.
ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Re: Muslimská otázka

Příspěvek od Lord »

Mirku s tou naivitou jsi to popsal dobře, ale asi musí na to přijít sami, nabít si držku. My jsme taky měli po sametu zkreslený představy. U Arabů to ale bude holt divočejší. Někdy nejsou ani chytrý muslimští intelektuálové. Další věcí je, že moderní západní světonázor je založen na materialismu, a pro ně bude lepší, když budou chudší, odrbe je někdo zvenku, ve spolupráci s novými papaláši doma :eek: Za další muslimové ještě nevyvinuli svůj koncept vědy, tedy kromě částečně Íránců.
http://www.iranemb.cz/veda-a-technologie.html
Írán představil bojový letoun. Je to posel míru, řekl Ahmadínežád
Jen dodám, že Íránci jsou Indoevropané (staří Peršané), kdežto Arabové Semité. Rovněž jejich verze islámu je jiná. U šíitského islámu docházelo k prolínání s zoroastriánským náboženstvím, dokonce není tolik dogmatický jako sunnitská víra, neboť se dost odchyluje od koránu. To všechno hrálo nebo hraje mimo jiného svou roli.
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 7850
Registrován: 14/8/2008, 06:44
Bydliště: Prostějov

Re: Muslimská otázka

Příspěvek od Pátrač »

Lorde podle informací v jednom z posledních ATM jde o atrapu neschopnou letu a jde jen o propagační tah. P prostudování textu a fotografií které jsem objevil si myslím, že je to pravda.
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
zenith0009
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 578
Registrován: 6/9/2012, 22:33

Re: Muslimská otázka

Příspěvek od zenith0009 »

Ano, ten letoun byla atrapa. Z letadel vyrabi snad jen zmodernizovane a castecne predelane f-5 (Saegeh) a bezpilotni prostredky. Ale jinak už jsou schopni vlastními silami lecos vyvinout, pripadne si sami zmodernizovat. Prumysl je na lepsi urovni, nez v jakekoli arabske zemi a mnohych asijskych.
Obrázek
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17887
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Re: Muslimská otázka

Příspěvek od skelet »

Pánové tohle se řešilo ve vlákně o Iránském leteckém průmyslu. Tak to zase přesměrujte tam
http://www.palba.cz/viewtopic.php?f=231&t=4686
ObrázekObrázekObrázek
Zipoun
nadrotmistr
nadrotmistr
Příspěvky: 177
Registrován: 28/12/2011, 06:22

Re: Muslimská otázka

Příspěvek od Zipoun »

To 950:

ohledně těch diktatur, podle mně je to tak, že pokud je to náš diktátor, tak je to v pořádku, pokud se trochu cuká, tak je to krvelačný ďábel (podobně to popsal kisinger už v 70. letech, nechce se mi hledat přesná citace). Je to pokrytectví západu.
Vezmi si tzakovou Lybii - kaddáfí z ní udělal dá se říci africký ráj, obyvatelstvo utlačoval na africké poměry celkem mírně, ale prostě se nehodil...tak byl odstraněn za pomoci saláfistů z SA a NATO...podobně to dopadlo v Iráku, dopadne v Sýrii...v těchto zemích se mají obyvatelé nepoměrně hůře, než před intervencí (lybie rozbitá - salafisti útočí na jižní země, snaží se položit alžírsko, Irák - podle některých údajů 1 000 000 mrtvých, probíhá tam sektářská válka, Sýrie - můžemem sledovat v přímém přenosu).

V Iránu se teď budou konat volby, o kterých si v monarchiích můžou nechat lidi jen zdát - myslíš, že jsou obyvatelé monarchií spokojeni se stavem svých svobod? Samo tyto monarchie jsou pohádkově bohaté, tak můžou své obyvatelstvo podplácet, ale to se svobodou moc nesouvisí:-)

Nedávno jsem četl zajímavý článek o tom, co je vlastně cílem válek (i v zastoupení - viz Al Kajda v Sýrii) USA...cílem není zemi porazit na hlavu, nebo okupovat - cílem je ji rozbít, rozdělit obyvatelstvo a zařídit to tak, aby se danná země nemohla rozvíjet a tím byla lehce ovladatelná a nedělal problémy...je to chytrá taktika (která v poměru k vojenským operacím je za hubičku (jak materiálně tak i do počtu mrtvcýh vojáků NATO) a výsledek je stejný jako přímá intervence), ovšem počet obětí jde do milónu. USA samozřejmě tvrdí, podívejte se během války zahynulo v Iráku 100 000 lidí, vojenské operace byly skončeny - že díky intervenci tam umírají pořád lidé a "válka" nemá konce, o tom se taktně mlčí...
Uživatelský avatar
Bleu
7. Major
7. Major
Příspěvky: 1693
Registrován: 29/9/2009, 00:00
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Muslimská otázka

Příspěvek od Bleu »

Zipoun - ne neni to pokrytectví, ale toliko uměni možného. Od tý doby, od Helsinek 75 (ty Kissingera velmi hnětly), co do mezinárodní politiky vstoupila otázka dodržování a vymáhání dodržování lidských práv tak jako nikdy v historii, je tohle prostě problém. Bud budu rád, že tam je diktátor takovej jakej je, hlavně, že třeba neni komanč, anebo budu dělat svědomí lidstva a nato nemám ani peníze ani prostředky, tak budu dělat něco mezi - a pak mě budou obviňovat z pokrytectví. Dobře je to vidět na sporu mezi Bushem starším a mladším. Irák 2003 byla z velké části prostě snaha synáčka dodělat co podle něj táta nedodělal a odfláknul. Vono vůbec se v hodnocení politiky zapomíná na lidský faktor - a lidi nejsou stroje.

A kaddafího sundali ze tři důvodů - 1) že to šlo 2) Lockerbie 3)Sarkozy si mysel že tim nažene politické body doma. Taky si všimněte si jak se amíkům do tohodle podniku nechtělo a nikdo se o tom s nima ani moc nebavil - ze všeho nejvíc to připomínalo suezskou krizi 56.
Obrázek

"Slepému neukážeš, hluchému nepovíš, debilovi nedokážeš..."
- Anonym -

Historie bude mít právo nárokovat si místo mezi znalostmi opravdu hodnými úsilí pouze tehdy, pokud nám místo pouhého výčtu postrádajícího souvislosti a prakticky i omezení umožní racionální řazení a postupnou srozumitelnost.
Marc Bloch, 1942
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11871
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Muslimská otázka

Příspěvek od Zemakt »

Ještě jedna úvaha, byť obecnější a kraťoučká. Myslím, že Mirek zde zmínil vztah koránu k ženám. Dle mého názoru je toto velmi podstatný fakt, na jehož základě nemohou mohamedáni evrpany porazit. A to z prozaických důvodů: dvě hlavy ví víc než jedna jakožto dva jsou vždy víc než jeden. A trochu to zlehčím. Předpokládám, že nasra..u "bábovku", když se to :lej: trochu vymklo z ruky zažil každý z nás.
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
Zdeněk
rotmistr
rotmistr
Příspěvky: 117
Registrován: 21/1/2009, 08:20
Bydliště: Vysoké Mýto

Re: Muslimská otázka

Příspěvek od Zdeněk »

Při podobných kabinetních (či hospodských) úvahách dochází celkem k zajímavému jevu. Český člověk zná své sousedy, rozlišuje lidi z okolních ulic a o dalších ze svého města třeba připustí, že je zná. Ovšem jasnější má už představu o pražákách nebo ostravákách. Ještě víc ví o tom, jací jsou Američani nebo Rusové a co jsou zač ti Číňani, celá ta jejich miliarda, to už mu je jasné naprosto. Každopádně, jsou tak nějak stejnější než ta pestrá ulice u nás ve Lhotě. Co že je známe tak dobře?

Jistě, "známej byl u arabskýho gheta a je to hrůza". To je gheto vždycky, "špinavejch Irů" v Londýně v XIX. století, siciliánů v Bronxu a Chicagu v 30. letech, Harlem, Chánov ... atd. To muslimské má svá společná specifika, pro radikály je to velká cílová skupina, ale vedle akbar-magorů tam taky jedou drogy, chlastá se tam korán-nekorán, znásilňuje a prostituuje, různých vlivů je spousta. A evropští muslimové zdaleka nežijí jen v ghetech. Jsou v Evropě různě dlouho. Někteří konvertovali až tady. Mají mezi sebou jazykové bariéry. Někteří jsou ze středověku, jiní z doby kamenné, další jsou třeba vzdělaní politčtí uprchlící z Iráku či Iránu nebo marxističtí Kurdové (perlou jsou mimochodem tamní feministické komunistické partyzánky) nebo slovanští Bosňáci. Někteří o sobě řeknou "já jsem především muslim", ale třeba Turci jsou většinou hlavně nacionalisti. Jistě, na jejich evropské komunity se snaží nějak působit různé skupiny (včetně našich oficiálních), zatím jsou různě úspěšné a je to PROCES v rámci nějakého složitého organismu, nikoli STAV dvou ucelených bloků. A původní Evropa není stranou, je toho procesu součástí, ale je otázkou je její bytostnou otázkou, aby ten proces dostala co nejvíc pod svou kontrolu. Změní ji to, bude to bolet, protivník je krutý a bez skrupulí, ale nevěřím, že dokáže dlouhodobě získat nějaký dominující vliv, věřím, že se naše civilizace zase sebere. Problém to je tím spíš, že imigranti často hledají nějaké začlenění a islám jim to nabízí. Je otázka, jak bude islám vypadat třeba za 50 let (zatím nic moc). Není to neměnné dogma, jednotliví imánové taky budou chtít víc moci, objeví se sekty, heretici, vyvolenější původy atd. Nebo šejkům dojde ropa, zchudnou a mešity ovládnou třeba černí muslimové z USA a Mohamad Ali (jak Ti třeba ten zapadá do Tvého bloku, Pátrači?) s Tysonem budou noví proroci. Nebo nabude na síle hnutí nějakých jejich zelených - muslimských feministek, homosexuálů (není jich mezi nimi zrovna málo) nebo beduínů. To nemluvím o hrozícím přelití války v Sýrii na celý okolní Orient, šíité proti sunnitům. Každopádně, aby to u nás dopadlo co nejlépe, musí fungovat stát a zákon. Třeba v brněnské mešitě na nepřijatelnou agitku už několik let upozorňují náš stát sami čeští (tedy spíš moravští) muslimové. Překvapivě bezvýsledně.

Nenechte si kazit rasové války, klávesnice nažhavit a hurá na Bělehrad. Rozhodnete-li se bělit Evropu, dejte mi včas vědět. Moje děti jsou rasově naprosto nečisté, rád bych se tedy s nimi stihl včas uklidit.
Obrázek
Uživatelský avatar
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 7850
Registrován: 14/8/2008, 06:44
Bydliště: Prostějov

Re: Muslimská otázka

Příspěvek od Pátrač »

Zdeněk, zdravím kolego,
čekal jsem na tvoji reakci a potom co jsi napsal a já přečetl Tvá slova, naznávám že celý problém z mé strany stojí za zamyšlení a to hluboké, hlubší a vůbec nejhlubší.

Konvertovaní muslimové do mé vize dvou bloků v Evropě nezapadají, jelikož oba jmenovaní jsou Američané a tedy jsem nad nimi nijak zvláště nepřemýšlel. Pravda je dále naprosto nepochybně to, že o dění mezi muslimy u nás nevíme skoro nic, s výjimkou těch podivných aktivit v brněnské měšitě, což sice nic nenaznačuje, ale dá se snad dedukovat, že pro nás u nás tato mini minorita a ještě jen náboženská není problém.

Aby bylo jasno ohledně toho incidentu v brněnské mešitě. Já jsem petici, kterou jsem měl v rukách a která požadovala ráznou akci ze strany státu sice podepsal, ale s výhradou, aby se nedělal z komára velbloud a aby se tomu dala jen ta vážnost, kterou to opravdu má. Velmi mě potěšil postoj jednoho doktoranta ze západočeské univerzity, tedy nikoliv z práv ale z fakulty moderních dějin, který dokonce řekl, že spíše než zásah státu by bylo lepší požádat o spolupráci jinou muslimskou organizaci aby zasáhla sama, což myslím nakonec proběhlo, nevyrobil se další mučedník a hladina záporné karmy se ustálila. To ale nic nemění na tom, že na našem území takové kydy nemají co dělat. Navíc si kladu otázku jestli by toto řešení bylo možné, kdyby u nás bylo muslimů několik set tisíc a ne jen několik tisíc.

Velmi obtížně se ztotožňuji s Tvým pohledem na stav, kdy koexistenci muslimských minorit a pro zjednodušení křesťanských majorit, vidíš jako proces a já jako už dva proti sobě stojící bloky. Já si stav vyhodnotil tak jak jsem vyhodnotil, ale tvoje věty jsou natolik relevantní, že mě to nutí svůj postoj přehodnotit. Pokud by celý problém byl stále ve fázy procesu formování bloků tak je široké pole možností jak situai řešit. A to i v případě, že by zárodek bloků už byl na obou stranách položený.

Další pravda je, že jsem si dal práci a 30 minut projížděl inernet. Výsledek je tristní. Tak jak média v EU poměrně sofistikovaně lžou o Izraeli, stejně tak tato média uveřeňují selektivně jen negativní informace o tom co se děje v minoritách a to nikoliv jen v těch zde probíraných. Je tedy pravda, že se k pozitivním informacím nedostáváme. Takže všichni víme, že dva muslimští pitomci s velkou reklamou zavraždili vojáka, ale nic moc dalšího nevíme. Tedy co na to muslimská veřejnost v Británi a podobně. Že se někde objeví nadšené oslavy je normální, a to se dovíme také. Ale o tom že to může muslimská většina vnímat stejně jako my, nevíme nic.

Můj pohled na věc je, a to bez jakýchkoliv vytáček, takový že jsem více ve střehu než většina lidí. Je to i díky tomu, že se o vztahy mezi minoritami a majoritami zajímám delší dobu a zde jsem se snažil spíše o navýšení obezřetnosti než k optimimu, protože mě život naučil, že může-li něco špatně dopadnout, určitě to špatně dopadne.

Já navíc bych měl bý objektivnější, jelikož opět díky tomu že ledaso vím vím i to, že stávající procesy v muslimském světě po proběhlémseriálu převratů vygeneroval i jevy, které mě osobně udivují a dokonce jak jsem nedávno na přednášce o vojeské situaci Státu Izrael po proběhlém arabském jaru realizoval pro ICEJ v Přerově, vedou k přehodnoování úrovně mých obav.
Když se ujal vlády v egyptě nový prezident Mohamed Mursí, tak vzhledem k tomu, jak se jeho mateřský svět zvaný Muslimské Bratrstvo choval v minulosti čekal že okamžitě vypoví smlouvu se Státem IZrael azahájí kroky k jeho vojenské likvidaci. Nestalo. Naopak už dvakrát se zachoval jako pramatik a člověk se schopností vidět svět v leším světle. A jeho vstupo do dění dokonce zastavil možnou invazi izraelské armády do Pásma Gazy. To mě nejěn překvapilo ale i potěšilo a nyní když mám prostor hledám podobné jevy ve zbytku islámského světa. Nenacházím, tedy zatím, ale příklady táhnou.

Řeknu to takto: ten člověk ze kterého jsem měl velké obavy na mě udělal velký dojem. Možná je to jen hra a čeká na lepší chvíli - například na skončení občanské války v Sýrii, ale nedokážu jej nyní vidět jako dříve. Když se takto překvapivě a pozitivně dokáže chovat hlava bratrstva, které je považováno za vlajkovou loď islamismu jako takového, možná se tak chová i většina evropkých muslimů, jen to nevíme.

Ale zpět domů do Evropy. Douflám, že jsem zde nevyzněl jako bubeník bubnující do války proti muslimům. Nic horšího si nedovedu představit. Ale doufám že se shodneme na tom, že doma jsme zde především my. A mělo by to tady fungova podle nás. Každopádně, aby to u nás dopadlo co nejlépe, musí fungovat stát a zákon. To jsi naspal ty a já nechci nic jiného. A to navíc tak, že zákony musí platit pro každého tedy i pro majoritu - tím myslím pro různé nácky a podobnou chamraď, která se v ní objevuje.

Tolik tedy k Tvému příspěvku a děkuji za podnět k zamyšlení. :rotuj:

A ještě abych se Palbáků zastal, mám tak nějak pocit, že to s náma není tak zlé a že rozhodně bělit Evropu nechtějí. Já osobně chci jen to, aby Evropa byla naší zemí jako doposud. A pokud zde má někdo žít s námi, tak proč ne. Ale opravdu musí platit stát a zákon. Ne zákona stát pro nás majoritu a vlastní stát ve státě a vnitřní zákony pro minoritu.
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
zenith0009
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 578
Registrován: 6/9/2012, 22:33

Re: Muslimská otázka

Příspěvek od zenith0009 »

Zůstane Švédsko rájem přistěhovalců? Aktuální díl z rozhlasového pořadu ČR Plus Svět ve 20 minutách, věnující se "muslimské otázce".
http://prehravac.rozhlas.cz/audio/2897825
Obrázek
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Re: Muslimská otázka

Příspěvek od Lord »

Pátrač píše:... jelikož opět díky tomu že ledacos vím i to, že stávající procesy v muslimském světě po proběhlém seriálu převratů vygeneroval i jevy, které mě osobně udivují a dokonce jak jsem nedávno na přednášce o vojenské situaci státu Izrael po proběhlém arabském jaru realizoval pro ICEJ v Přerově, vedou k přehodnocování úrovně mých obav.
Když se ujal vlády v Egyptě nový prezident Mohamed Mursí, tak vzhledem k tomu, jak se jeho mateřský svět zvaný Muslimské Bratrstvo choval v minulosti, čekal jsem že okamžitě vypoví smlouvu se Státem Izrael a zahájí kroky k jeho vojenské likvidaci. Nestalo se. Naopak už dvakrát se zachoval jako pragmatik a člověk se schopností vidět svět v lepším světle. A jeho vstup do dění dokonce zastavil možnou invazi izraelské armády do Pásma Gazy. To mě nejen překvapilo ale i potěšilo a nyní když mám prostor hledám podobné jevy ve zbytku islámského světa. Nenacházím, tedy zatím, ale příklady táhnou.
O vypovězení smlouvy se hodně hovořilo, ale že by pak musela nutně následovat "vojenská likvidace Izraele" ?, by už bylo asi nereálné. Nicméně vytvoření diplomatického napětí se mohlo uskutečnit. U Egypta je vtip ještě v tom, že samotná armáda islamisty drží asi na uzdě. Ovšem ještě není všem dnům konec, až si Muslimské bratrstvo upevní moc, ještě můžou být trošku šachy, nebo NE.

Mursí si dekretem přisvojil neústavní pravomoci. Armáda vyzvala k dialogu, měla by policii pomáhat nepokoje zvládat. Na návrhu nové - převážně islamisty připravené - ústavy jim vadí zejména to, že by prý mohla vést k islamizaci země.
Zdroj: zpravy.idnes.cz

Bude se hrát o území Sinaje, podporu radikálu, apod. Bezpečnostní situace je špatná. Po pádu Mubaraka si na Sinaji každý dělá, co chce, a moc ústřední vlády tam nesahá. Na rozdíl od jižní Sinaje se známými turistickými letovisky, kde nebezpečí nehrozí. Únosci jsou radikální islamisté, kteří bojují i proti ústřední egyptské vládě, jakkoliv je sama ovládána islamisty, avšak umírněnými. K těm patří i prezident Mursí.
Tolik současná situace, ale máš pravdu, mohlo to být horší. Jakože jinde je. Např. v Libyi armádu zrušilo NATO, centrální ozbrojená moc mezi ostatními milicemi, tohle než si sedne?
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Zipoun
nadrotmistr
nadrotmistr
Příspěvky: 177
Registrován: 28/12/2011, 06:22

Re: Muslimská otázka

Příspěvek od Zipoun »

Zdravím - jen pár svých domněněk k Lybii...ono si to sedá tak, že podle mě, muslimští arabové jsou dost rasisti a nemají zrovna v lásce černošské muslimy (aspoň v té Libyi) o křesťanech a úřednících za Kaddáfího ani nemluvím, ti pak logicky prchají do Itálie (která má na tomto stavu v Lybii podíl) a Itálie je rifluje do Německa, které se válečných operací proti Kaddáfímu neúčastnilo.

Nevím čím Berlusconi přemýšlel, když válčil proti Kaddáfímu - spíše "nepřemýšlel" a šlo mu o moc a profit - ty jsou hybately událostí, nějaká pravda a láska spolu s lidskými právy hrají roli jen pro veřejnost (my jsme ti lepší)...a tak se potom diví momentálním důsledkům - třeba v té Itálii.:-)

Bleu - myslím, že jsi předvedl myšlení, které Evropu dovedlo, tam kde je. Prostě když to jde, tak je vybomabardujeme, důvod (lockerbie) se vždycky najde, že? Jaký že je důvod pro podporu al kajdy proti assadovi? Klidně napiš oficiální propagandu i ty skutečné důvody. Pokud nastíníš i důsledky (výhody?) pro Evropu, co se bude dít po pádu asadovy vlády, tak sem s nimi:-)
Uživatelský avatar
Bleu
7. Major
7. Major
Příspěvky: 1693
Registrován: 29/9/2009, 00:00
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Muslimská otázka

Příspěvek od Bleu »

Zipoun - to není ani tak o předvedení myšlení jako konstatování toho jak se projevuje politika Západu od počátku studené války. Mimochodem já tady zásah v Libyi nehodnotím, ani s ním nijak nesouhlasím ani jsem nikdá nenapsal, že by za zásahem v Libyi stála lidská práva.

Hele když už se oháníš Kissingrem - co si od něj čet?
Obrázek

"Slepému neukážeš, hluchému nepovíš, debilovi nedokážeš..."
- Anonym -

Historie bude mít právo nárokovat si místo mezi znalostmi opravdu hodnými úsilí pouze tehdy, pokud nám místo pouhého výčtu postrádajícího souvislosti a prakticky i omezení umožní racionální řazení a postupnou srozumitelnost.
Marc Bloch, 1942
Zipoun
nadrotmistr
nadrotmistr
Příspěvky: 177
Registrován: 28/12/2011, 06:22

Re: Muslimská otázka

Příspěvek od Zipoun »

Bleu - no já se tedy s politkou Západu rozhodně neztotožňuju (jak je asi cítit z mých příspěvků), samozřejmě jsou země na Západě, které mají dle mého zdravý postoj, ale nejsou to ty důležité země.

Od Kissingera jsem nic nečetl, akorát několik článků které hodnotily jeho minulé kroky (minulost), a ukázaly co za těmi kroky skutečně bylo (většinou něco jiného, než se tvrdilo v té době):-) jeho poslední výrok, že příští prezident USA bude Hilary, jsem také zaznamenal - tenhle člověk nemluví do větru:-) Nebyl to náhodou on, který přišel s myšlenou Velkého Středního Východu, která se nyní naplňuje? Podle mě, by Evropa měla hájit svoje zájmy a ne zájmy USA, které se středním východem nesousedí...zatímco USA vyhovuje chaos a oficiální bezvládí ( s lokálními vůdci se CIA nebo kdokoliv jiný lehce dohodne - FED potřebné argumenty rád dodá) na středním východě, Evropě rozhodně dle mého nevyhovuje - už jen kvůli přílivu uprchlíků, kteří mohou být dost radikální...o podpoře islamistů v sýrii ani nemluvím, je sice předpoklad, že pak potáhnou na kavkaz a do kaspiku - ale kdo ví co je napadne (nedělám si iluzi že jsou Francii a UK nějak vděční za současnou podporu).
Uživatelský avatar
Bleu
7. Major
7. Major
Příspěvky: 1693
Registrován: 29/9/2009, 00:00
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Muslimská otázka

Příspěvek od Bleu »

ne - to se vzahuje k adminsitrativě Bushe mladšího a s něčím podobným tuším přišel Brzezinsky.

Evropa nežije ve vakuu a nemůže si dělat co chce. A kupodivu neni ani nijak ve vleku USA. Ty totiž nejsou všemocné. A potom - představa, že celej ten povyk za blízkém a středním východě jen tak mírnixtýrnix vývolala CIA, poněkud přeceňuje možnosti CIA. Její účast v procesu nepopírám - ovšem chápu ho spíš jako reakci na něj. Když jsme u té Libye - zásah tam, byla akce z popudu především Evropy a ne USA.
A hlavně od kdy podle tebe vyhovuje americké diplomacii chaos na středním východě?

A jen tak na okraj - co jsou a kde leží podle tebe zájmy Evropy?
Obrázek

"Slepému neukážeš, hluchému nepovíš, debilovi nedokážeš..."
- Anonym -

Historie bude mít právo nárokovat si místo mezi znalostmi opravdu hodnými úsilí pouze tehdy, pokud nám místo pouhého výčtu postrádajícího souvislosti a prakticky i omezení umožní racionální řazení a postupnou srozumitelnost.
Marc Bloch, 1942
Uživatelský avatar
Alchymista
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 4883
Registrován: 25/2/2007, 04:00

Re: Muslimská otázka

Příspěvek od Alchymista »

950 píše:Byla tu řeč o podpoře diktatur v Arábii. Jenže mě se zdá, že právě v těch arabských státech, které jsou monarchiemi (Maroko, Jordánsko, Saúdská Arábie, Katar, Kuvait, Omán a Spojené arabské emíráty je větší pořádek a klid než-li v zemích jež jsou republikami (viz: Libye, Egypt, Sýrie, Súdán, Jemen, Irák, Libanon). ...
V Omána a Bahrajne vypukli politické nepokoje v rovnakom čase ako v Lýbii, ale boli veľmi razantne potlačené políciou a armádau , i za výdatnej "bratskej pomoci" armádnych jednotiek Saudskej Arábie. Počet mŕtvych sa odhaduje podľa rôznych zdrojov od niekoľko sto do niekoľko tisíc, počet zatknutých je ešte o čosi vyšší.
A kľud v šáhovom Iráne zabezpečovala okrem iného tajná služba SAVAK (alebo SEVAK?), ktorej metódy znechucovali aj CIA.
ObrázekObrázek

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Re: Muslimská otázka

Příspěvek od Lord »

Zipoun docela souhlas, mám je taky přečtený, ale souhlas i s Bleu, protože jak to dělat jinak? Faktem je, že zrovna u té Libye se asi šeredně sekli. Hlavně s tím, že tento region, země je docela blízko. Dále i s tím, že Kaddáfí dával Afričanům práci, něco budoval, takže pohlcoval tu vlnu, ale to padlo a od té doby to jde do Evropy. Ostatně sám před tím varoval.
S Irákem jsem se už tak nějak smířil, Saddám byl do určité míry nepředvítatelný, USA si dejme tomu zajistila důležitý zdroj ropy, geopolitické zájmy jsou z toho hodně cítit. Že se tam od té doby řezají mezi sebou není sice vůbec chvályhodné, na druhou stranu máme k Americe přeci jen kulturně trošku blíže než k muslimům, i když stejně každý hraje víceméně za sebe. Jenže se tam mohla postupem času nakvartýrovat Čína.

Obrázek

Není však asi náhoda, že tyto země dopadnou většinou úplně stejně, naprostým rozvratem všeho pořádku, který tam před nastolením „demokracie“ panoval. To už západ moc neumí, přítomnost vojsk něco stojí, Afghánistán a Írák – to byly snad vůbec nejdražší války v historii, možná ještě dražší než jejich angažovanost ve druhý světový.

Co udělají v Sýrii z toho mám docela taky obavy, kdyby si opozice nestavěla hlavu, a byla jednotnější možná by šlo vést s Asadem jednání. Takhle tam jsou furt bojůvky, podporovaný kde kým. Osobně z toho mám stále více špatný pocit. Nyní s dodáním ruských raket S-300 se docela projevili. Je to i psychologická hra a naděje, že by jim mohli zase ze vzduchu pomoci.
Na druhou stranu by opozice měla mít ve vládnutí nějaké zastoupení. Alávité, jak už jsem psal jinde jsou menšinou, ale ne radikálními muslimy. Režim si musel dát určité velkou práci, aby desetiletí předtím vytvořil zdání jednoty. Proto v Sýrii vypukl intenzivně odpor až nejpozději, až když bylo vidět, že Libye padla, přesunuli se a vyzbrojili bojovníci, atd.
Navíc s tamní křestaňskou komunitou bude asi konec! Nevědí ke komu se přidat, takže jsou nakonec vnímáni jako větší či menší nepřátelé obou stran. Nicméně radikální islamisté jím doporučují „odejít do Bejrútu“. Sousední Libanon je zemí, kde žije početná křesťanská komunita. Když jsem dal t.hájek článek o syrských citadelách, uvědomil jsem si, že jsme možná svědky začátku konce jedné staré kultury. Možná se turistický ruch po letech zase obnoví, ale duch doby bude nenávratně pryč.
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Zamčeno

Zpět na „Aktuality“