Válka na Ukrajině

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Odpovědět
oliver99
četař
četař
Příspěvky: 63
Registrován: 28/2/2022, 16:53

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od oliver99 »

Tom Cooper spomina ako mozne potopenie rusku minu, moze mina natolko poskodit takuto lod ? kolko tnt ma v sebe taka mina...
respektive, keby trafila zrovna cast trupu, kde bola uskladnena minucia
Uživatelský avatar
Juraj Tichý
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 5057
Registrován: 28/8/2018, 18:27

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Juraj Tichý »

Uživatelský avatar
Daver
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1573
Registrován: 5/10/2004, 21:11
Bydliště: Plzeň

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Daver »

bat píše: 14/4/2022, 23:12 Tady je krátké video z mého oblíbeného kanálu https://www.youtube.com/watch?v=jWh6LRMvHgA , kde stručně popisuje co je to Neptun a co má Moskva za systémy. Co jsem si všiml i jinde, tak panuje u znalců shoda, že by si měla Moskva s něčím podzvukovým ala Neptun hladce poradit.
Možná si ale Ukrajina připisuje něco, co zavinil starý ruský šlendrián. A vůbec bych se nedivil kdyby zpackali i tu "záchrannou akci" a loď mohli alespoń dát do kovošrotu :)
Vzpomeňme na Novorosijsk... potopit si v přístavu bitevní loď a mít k tomu 600+ mrtvých jen tak něco nepřekoná.
jsem to dal do hospody, ale dám to i sem. Berte to se špetkou soli, je možné že to tak nebylo (kvůli té "nejistotě" jsem to dal do Hospody, nerad fabuluji :D ale třeba tam někdo nechodí, tak hodím i sem)

1) Několik Bayraktarů je použito k rozptýlení PVO
2) UA protilodní baterie, které jsou schované u Oděsy zahájí palbu
3) 2 rakety Neptune zasáhují Moskvu na levoboku a způsobují explozi
Obrázek

jako, osobně by mne celá operace opravdu zajímala, jestli náhodou na Moskvu nepřichystali nějakou past.
"Nemůžeš-li střílet, staň se bunkrem, nemůžeš-li se hýbat, staň se zbraní, nemůžeš-li vyhrát, staň se hrdinou."
cernakus
poručík
poručík
Příspěvky: 797
Registrován: 20/3/2007, 08:15

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od cernakus »

oliver99:

Může, miny mají obrovský destruktivní účinek na lodě. Zejména ty z 2. světové, které byly konstruovány na prorážení trupů obrněných lodí, zatímco moderní lodě jsou v podstatě z papíru.

lord:
Moskva byla po vcelku důsledné modernizaci a opravě přes 12 lety. I kdyby se na ni pak nešáhlo, je nepravděpodobné, že by ji poctivá posádka neudržela v použitelném stavu. Osa a gatlingy by si s pár podzvukovými střelami poradily. Takže tady je to bez diskuze šlendrián. A s ohledem na to, že amíci o tom ví pendrek, tak můj předpoklad, že to byla americká akce alá sestřel Su-24 v Sýrii Tureckem se ukázal jako mylný (překvapivě nejsou SSA zodpovědné za všechno zlo na světě :-D). To ale znamená, že pokud došlo k zásahu Neptuny, tak se posádka Moskvy štourala v nose a měla automatický systém sledování a postřelování cílů vypnutý, respektive se jim v CIC nikdo nevěnoval a stejně tak připustili, že je sledoval nějakej humint, který ukrům předal přibližnou pozici (s ohledem na horizont, nemohl být dál, než 15 km).
No a z výše uvedených důvodů se kloním k tomu, že šlo o jiný šlendrián na palubě, k zásahu PLŘS nedošlo. Nejpravděpodobněji opět zaplinkaná protipořární ochrana.

Tak jako tak to je na vyšetřování posádky a dost pravděpodobně na soud s vyššími důstojníky. Vždycky si při tomhle vzpomenu na Kursk, kdy proti výbušné přepážky nechávali Rusáci otevřené, protože to byl oser s nimi manipulovat, kdyby je tehdy měli zavřené, Kursk a většina posádky by to přežili.

Jako jo, byl to sice škopek, ale Černomořská flotila nic jiného neměla a její Vulkány (mimochodem velmi drahé střely) by nadělaly třísky i z Tureckého námořnictva. Dokud ji měli, byli papírově nejsilnějším námořnictvem v Černém moři.

Dva měsíce nicnedělání je možná unavilo a otupilo, ale tohle je už fakt ostuda.
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Lord »

bat píše: ..kde stručně popisuje co je to Neptun a co má Moskva za systémy. Co jsem si všiml i jinde, tak panuje u znalců shoda, že by si měla Moskva s něčím podzvukovým ala Neptun hladce poradit.
Možná si ale Ukrajina připisuje něco, co zavinil starý ruský šlendrián. A vůbec bych se nedivil, kdyby zpackali i tu "záchrannou akci" a loď mohli alespon dát do kovošrotu :)
Dovedu si představit, že na ní vyslali aj Harpoony, ale to zatím tak prezentovat nebudou, i kdyby na tom něco bylo. Zatím je k tomu historka viz Daver.
Hele MOŽNÁ to byla sabotáž, nebo to byl fakt útok protilodních raket z více směrů, a nějakým REB rušením Bayraktary, ale to už by asi vyžadovalo sofistikovanější metody za podpory NATO.
Nechaj rusáky vzpytovat svědomí, nyní si asi moc jistí být nemůžou, jak bude fungovat námořní blokáda Ukrajiny, a zda to nekoupí další lodička.

phpBB [video]
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
cernakus
poručík
poručík
Příspěvky: 797
Registrován: 20/3/2007, 08:15

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od cernakus »

Daver:

S těmi drony je to dost nepravděpodobné. Za prvé, Moskva by je na moři vyřídila fofrem a za druhé a to je hlavní, kdyby Moskva byť jen sledovala nějaké letecké cíle, tak by měla PVO systémy v plné pohotovosti, v takovém případě je vyloučeno, aby to dvě podzvukové střely doplachtily navíc z boku, kde by byly vystaveny čtveřici gatlingům, odpalovači OSY a ruščkám.

Lord:

Harpuny jsou podřadné rakety. Neptuny jsou výkonnější a mají větší hlavici.
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Lord »

cernakus píše: 14/4/2022, 23:57 Harpuny jsou podřadné rakety. Neptuny jsou výkonnější a mají větší hlavici.
PROČ si to myslíš? Jsou stále ve výzbroji a nějaké modernizace tam snad také probíhaly :?:
Je otázka, jak měli Ukrajinci Neptuny odladěné, byly o tom pochybnosti, a najednou že by se vzepjali :lol:
ALE možný je všechno na světě.
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
cernakus
poručík
poručík
Příspěvky: 797
Registrován: 20/3/2007, 08:15

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od cernakus »

Protože to je zastaralá kebka. Ano modernizace probíhaly, ta poslední proběhla před 20 lety a Harpuna konečně dostala variabilní útočné vektory a alespoň nějakou odolnost proti rušení. Ještě před 8 lety dostala datalink pro úpravu pozice cíle za letu. Ale to je všechno. Ono se toho moc u tak malé střely s tak velkou hlavicí vymyslet nedá. Zejména pokud nemá stát megaranec (jako stojí LRASM). Neptuny sice vychází z "harpoonskij", ale jsou patřičně zvětšené a hlavně opravdu hodně nové navíc dělané lidmi, kteří znali schopnosti a možnosti Sovětských PVO systémů.

Pokud si myslím, že zásah Moskvy PLŘS Neptun je hodně nepravděpodobný, tak v případě Harpun to je prakticky vyloučeno. Už jen proto, že Harpuny, co Británie plánovala (fakt to stihla?) dodat, jsou letecké varianty (británie nemá pozemní odpalovače, jen námořní, takže to by byla řádná improvizace).
Scotty87
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3858
Registrován: 7/10/2018, 10:52

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Scotty87 »

Poslední upgrade Harpoon na verzi Block II+ proběhl v roce 2015.
Uživatelský avatar
Pavel 15
podpraporčík
podpraporčík
Příspěvky: 273
Registrován: 14/5/2019, 14:35

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Pavel 15 »

Stalinovy manýri - zbití pobočníka admirála a zatčen velitel Černomořské flotily admirál Igor Osipov


https://twitter.com/IsraelThreads/statu ... 3345092611
Uživatelský avatar
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 5867
Registrován: 5/11/2010, 21:01
Bydliště: Praha

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Polarfox »

cernakus píše: 14/4/2022, 23:48 oliver99:

Může, miny mají obrovský destruktivní účinek na lodě. Zejména ty z 2. světové, které byly konstruovány na prorážení trupů obrněných lodí, zatímco moderní lodě jsou v podstatě z papíru.
I ty brepto. Miny neprorážejí pancíř (pokud ta loď nějaký má), ale podvodní části/dno. Tj. běžnou obšívku a dvojité (či někdy trojité) dno + vnitřní členění za tím. Pancíř by hrál roli leda tak kdyby ty miny začaly skákat z vody jako delfíni...a ano, pak by hrál roli, protože venku z vody by i relativně tenký pancíř byl schopen odstínit dost velkou dávku trhaviny.
Lord píše: 14/4/2022, 23:50 Dovedu si představit, že na ní vyslali aj Harpoony,
Já ani ne, protože ty zkazky o Harpoonech jsou od počátku perzistentní blbost (a ani nedávají smysl). Celé to pramení v "UK plánuje poslat protilodní střely", někdo na netu si vybavil Harpoon a všichni se toho chytli jak h**no košile a ne a ne se toho zbavit.


Ať už Moskvu načalo cokoli, tak nemám moc pochyb, že "excelentní" ruský dmg control hrál roli větší než malou v tom, že se z ní stal vyhořelý vrak, který následně skončil na dně. Pro ně možná lepší, protože teď to mohou alespoň zkusit opentlit X historkami a ne že přitáhnou vyhořelý trup do přístavu, kde ho nikdo neschová, všichni si ho budou dokumentovat a rozebírat poškození a ve finále ho stejně budou muset sešrotovat (protože buď by byl natolik poničený, že by ho nešlo opravit, nebo by si to Rusové stejně nemohli dovolit a neměli by zdroje/kapacity). Tak či tak tohle se zapíše do námořních dějin tučným písmem...ale to oni vždy chtěli, ne? :D
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
cernakus
poručík
poručík
Příspěvky: 797
Registrován: 20/3/2007, 08:15

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od cernakus »

kde tam píšu, že miny prorážejí/prorážely pancíř? Psal jsem o trupech. Takže příště pořádně čti, než si začneš otvírat hubu.
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17865
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od skelet »

zklidni hormon
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17865
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od skelet »

Cernakus si od nás na 30dnů odpočine. POkud si někdo myslí, že jsem k němu byl nespravedlivý, tak nechť se obrátí na Lorda nebo jarla
ObrázekObrázekObrázek
Scotty87
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3858
Registrován: 7/10/2018, 10:52

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Scotty87 »

Pokud Neptun (nebo cokoli to bylo za střelu) zasáhl sekci s S-300 tak to měla loď spočítané. Ostatně o tom proč nepřeceňovat protiraketovou obranu Moskvy krátce mluvil Wolski.
https://www.youtube.com/watch?v=_4z44Z97vnY
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13442
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Rase »

Tentokrát na odpis podplukovník Denis Mezhuev, velitel 1. gardového motostřeleckého pluku Rudého praporu Sevastopol.
https://www.standard.co.uk/news/world/r ... 94316.html

Obrázek
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11662
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Dzin »

Scotty87 píše: 15/4/2022, 10:44Ostatně o tom proč nepřeceňovat protiraketovou obranu Moskvy krátce mluvil Wolski.
O tom jsme tu na palbě debatovali v minulosti víc než dost. Patřím k těm, co si myslí, že schopnosti protiraketové obrany jsou obecně silně nadsazovány oproti reálnému nasazení. Ovšem dají se tu i dohledat příspěvky, které jsou naopak v případě protiraketové obrany a to i válečných lodí velmi optimistické.

Tak to holt je. Obvykle jsou tyto schopnosti vždy silně nadsazené a reálné boje je potom spíše korigují.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Uživatelský avatar
Juraj Tichý
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 5057
Registrován: 28/8/2018, 18:27

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Juraj Tichý »

Nadviažem. Bolo by vhodné začať uvažovať aj nad vývojom lacných UAV, ktoré naopak budú dizajnovane s veľkým RCS.
Aspon 2-5m2, ktoré budu vysielané ako predvoj pre odkrytie a zahltenie protivnikovej PVO.
Presne podľa krokov Azerbajdžanu s AN-2.
Scotty87
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3858
Registrován: 7/10/2018, 10:52

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Scotty87 »

Ono je to hlavně o tom že Moskva byla beznadějně zastaralá. Za dobu své služby neprošla žádnou zásadnější modernizací a to pochopitelně určovalo její možnosti.
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11662
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Dzin »

To jistě, ale i tak, útok dvou Neptunů, pokud to opravdu byly ony, by neměl být pro takovou loď tak smrtící. Spíše bych to viděl v kombinaci se špatnou prací posádky křižníku nejspíše na základě opětovného podcenění situace a ukrajinských možností.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Odpovědět

Zpět na „Aktuality“