Nevím, mě prostě připadají fráze "přinášíme vám mír a demokracii" a "přinášíme vám mír a slovo boží" lautr to samé. Stejně jako kdysi tak i dnes vždy "čirou náhodou" zůčastněné špičky přijdou k majetku, ke vlivu, ke zdrojům, jejich poskoci dostanou hezkou prebendu a z pohnutek z hloubi čisté duše vždy akorát nějak sejde a stanou se druhotnými jevy. Samozřejmě když nepočítám řadové pěšáky, které jediné je třeba náležitě zpracovat a podat jim to pěkně "politicky", aby vytvořili spravedlivý dav a krytí. A i ti když prohlédnou, tak stejně raději pro vlastní lepší pocit budou bojovat pro slávu boží/lidská práva, než si to přiznat na rovinu.
Si vemte:
"Kam jdeš?"
"Ale pán mě povolal, jdeme rubat Sasy, už jich máme plný kecky a navíc když to dokážeme, tak bude celý ten les a všechno dřevo naše"
Asi nic moc co?

"Kam jdeš?"
"Ale pán mě povolal, jdeme na ty bezbožné Sasy, modloslužebníky a pohany, je povinností každého správného křesťana tuto verbež vymýtit a jejich luhy a háje povznést ku potěše božího oka"
A jestli je dnešní invaze do Iráku či ta patálie v Libyi ideologický konflikt, jak je předkládáno, tak jsem čínský bůh srandy. Ale ač každý ví, která bije a že je to mocenský spor a tahání za nitky jako u jakékoli války, tak oficiálně to nikdy nebude nic jiného ideologická záležitost a ochrana bezbranných a utlačovaných a bla bla. Ač to může být zpochybňováno, tak v učebnicích to bude takhle