Německé představy a možnosti při útoku na čs. opevnění 1938
- kopapaka
- 6. Podplukovník
VGR_j4ck41: Tak třeba Rakousko obsazoval s totálně nepřipravenou armádou a nejen to.
Stejně tak v obou případech ho generálové varovali, že to nemusí vyjít...
Kruan: TRUL není mýtus, ale bohužel jen projekt, alespoň nejsou žádné důkazy o čemkoli dalším...
Stejně tak v obou případech ho generálové varovali, že to nemusí vyjít...
Kruan: TRUL není mýtus, ale bohužel jen projekt, alespoň nejsou žádné důkazy o čemkoli dalším...

"Válka je Mír, Svoboda je Otroctví a Nevědomost je Síla!"
Řekl bych poněkud sarkasticky - podívej se na vývoj v Libyi, jak sám říkáš.
Mediálně byl Göbels supertřída. Ještě dodnes je dáván za nedostižný vzor a jeho mediální taktiky jsou předmětem studia na žurnalistice či politologii. ČSR byla v tohto ohledu totální nýmand.
Aneb - Německo to nic nestálo. Pokud by ekonomicky padlo, bylo by to úplně jedno. Na informace mělo totální monopol, případně cenzuru.
A průmyslníci? Chtěli své prachy nastrkané Hitlerovi zpět. Ne nadarmo se říká, že Německý hlavní stan se nenacházel u Hitlera, ale v sídle I.G. Farben v Kolíně nad Rýnem.
Mediálně byl Göbels supertřída. Ještě dodnes je dáván za nedostižný vzor a jeho mediální taktiky jsou předmětem studia na žurnalistice či politologii. ČSR byla v tohto ohledu totální nýmand.
Aneb - Německo to nic nestálo. Pokud by ekonomicky padlo, bylo by to úplně jedno. Na informace mělo totální monopol, případně cenzuru.
A průmyslníci? Chtěli své prachy nastrkané Hitlerovi zpět. Ne nadarmo se říká, že Německý hlavní stan se nenacházel u Hitlera, ale v sídle I.G. Farben v Kolíně nad Rýnem.
- VGR_j4ck41
- nadpraporčík
a uz v koncem listopadu rozsekanej pri katastrofe ... ano, omlouvam se, doslo k tomu o par mesicu nez jsem si myslel ... ale to vubec nevadi ... nas letecky prumysl byl tak vykonny, ze od prosince (kdy byla objednana dodavka 10ti kusu) do brezna dodal presne ... kolik? ted jsem to sakra zapomnel ... mno co, ale nabeh na velkovyrobu bychom urcit zvladli mnohem snaz nez nemci ... pokud bychom na velkovyrobu B-35 nabihali uplne stejne jako na vyrobu B-534 tak potes kosteRosomak píše:No, zalétávání B.35 bylo v září 1938.
tady nejde o to jestli kanon sel dat nebo ne ... pokud si pamatuju dobre Avie tam chtela dat Hispana, vlada?? Oerlikony ... a nejak se nedokazali dohodnoutAno, Bk-534 (vyvíjeny od roku 1936), nebyly vyrobeny kanony, do úchytu byly vloženy zatím kulomety. Nikdo mi nebyl schopen potvrdit - nebo vyvrátit - že tam ten kanón nešel dát. Prostě můžeš tomu věřit, že armáda nechala vyrobit 122 letadel, do kterých kanon nešel dát nebo ne.
V Košících v leteckém muzeu prý Bk-534 s kanonem je. Ale natolik odpovídá historickým reáliím nevím.
a tak tam nacpali kulomety ... ale tak hlavne ze ji vyvijeli uz od roku 1936 ... to ze se jim to nepodarilo do roku 1938 dotahnout do uspesnyho konce budeme velkoryse prehlizet
proc nebyli vydany rozkazy dal nez k Plzni to se musis zeptat Fuciho ... ja se domnivam, ze z jednoduchycho duvodu aby se ti lidi na mape vubec potkali ... ale urcite bych se o nemecky stihace nebal ... pokud si mohli z Francie zaletet nad Londyn a zpet, tak by to treba z Drazdan nad Prahu a zpet meli taky zvladnoutKolik byl dolet Bf-109 B,C,D, pokud by se zapletly na 10 minut do boje v okolí Prahy - tedy jestli to bylo vůbec reálné (aneb proč byly při rekonstrukci vydány rozkazy na stálou přítomnost západně od Plzně? Dál jsem žádné Bfko neviděl.)
Naposledy upravil(a) VGR_j4ck41 dne 23/8/2011, 00:20, celkem upraveno 1 x.
- VGR_j4ck41
- nadpraporčík
jenze v otazce Rakouska imho slo prevazne o politickou vec a tam Hitler prokazal ze se v tom orientuje mnohem lip nez jeho generalovekopapaka píše:VGR_j4ck41: Tak třeba Rakousko obsazoval s totálně nepřipravenou armádou a nejen to.
Stejně tak v obou případech ho generálové varovali, že to nemusí vyjít..
Nechtělo se samotné Rakousko připojit k Německu už na začátku listopadu 1918? Co vím, tak se to nestalo na zásah Dohody, zejména Francie. Hitlerovi moc práce nedalo, aby rakouské obyvatelstvo přesvědčil...VGR_j4ck41 píše:jenze v otazce Rakouska imho slo prevazne o politickou vec a tam Hitler prokazal ze se v tom orientuje mnohem lip nez jeho generalovekopapaka píše:VGR_j4ck41: Tak třeba Rakousko obsazoval s totálně nepřipravenou armádou a nejen to.
- VGR_j4ck41
- nadpraporčík
tohle momentalne nechapu co tim chces rict, ale tak treba me to zapali ranoRosomak píše:Řekl bych poněkud sarkasticky - podívej se na vývoj v Libyi, jak sám říkáš.
tak ministr propagandy byl fakt rizek, ale myslis ze by se mu povedlo pred nemcema utajit i takovej pruser jako ekonomickej krach? ze by si nevsimnli jak mena devalvuje, ze chleba stoji vic a vic marek a je ho i cim dal tim min a min? hele takhle moc bych mu zase neveril[/quote]Mediálně byl Göbels supertřída. Ještě dodnes je dáván za nedostižný vzor a jeho mediální taktiky jsou předmětem studia na žurnalistice či politologii. ČSR byla v tohto ohledu totální nýmand.
spravne ... a taky moc dobre vedeli ze je ziskaji jenom valkou ... a tak Adolfovi furt neco cpali ... moc dobre totiz vedeli, ze v pripade vitezne valky se jim to v pohode vrati ... prevezmou nove trhy a zaroven i konkurenci takze rozsiri vyrobni prosory bez jedineho investovaneho feniku apod. pani prumyslnici nejsou blby ... vedi, ze takhle to chodi ... ted musim vydrzet ztratu i nepriznivy vyvoj, ale az se to obrati tak to bude jizda jak praseA průmyslníci? Chtěli své prachy nastrkané Hitlerovi zpět. Ne nadarmo se říká, že Německý hlavní stan se nenacházel u Hitlera, ale v sídle I.G. Farben v Kolíně nad Rýnem.
- kopapaka
- 6. Podplukovník
To je možné, ale jde o to, jestli to věděl i on sám...VGR_j4ck41 píše:jenze v otazce Rakouska imho slo prevazne o politickou vec a tam Hitler prokazal ze se v tom orientuje mnohem lip nez jeho generalove
Kruan: ale no ták, k nádstavcům na PT zbraně Little John ( tedy Janeček ) se Němci dostali, až když je začali používat Angláni.
A to byl hotový projekt.

- VGR_j4ck41
- nadpraporčík
o pripojeni k Nemecku nic nevim, ale vzniknul nejaky statni utvar jako nastupnicky utvar Rakouska-Uherska coz melo to bejt vlastne nemecky mluvici uzemi Predlitavska ... takze i nase Sudety, ktery jsme si vsak promtne vzali zpatkyKruan píše:Nechtělo se samotné Rakousko připojit k Německu už na začátku listopadu 1918? Co vím, tak se to nestalo na zásah Dohody, zejména Francie. Hitlerovi moc práce nedalo, aby rakouské obyvatelstvo přesvědčil...VGR_j4ck41 píše:jenze v otazce Rakouska imho slo prevazne o politickou vec a tam Hitler prokazal ze se v tom orientuje mnohem lip nez jeho generalovekopapaka píše:VGR_j4ck41: Tak třeba Rakousko obsazoval s totálně nepřipravenou armádou a nejen to.
Wiki tvrdi ze se to jmenovalo Nemecky Rakousko
- VGR_j4ck41
- nadpraporčík
ja bych rekl ze jo ... nerespektovani Versaillske umluvy, obsazeni Porynii ... to jsou veci ktery byly dost riskantni ale Hitler veril/vedel ze to k valce nepovede ... mozna - dost pravdepodobne - mel i ten samej pocit co se tykalo RCS ... de facto byli dva mozny scenare ... ten jakej se stal a pak to ze my odmitnem ... a otazka zni jak by se pak zachovala Francie a Anglie - ja osobne jim, z nejakymu duvodu, nejak neverim a mam dojem ze by Adovi mozne i klidne pomohlikopapaka píše:To je možné, ale jde o to, jestli to věděl i on sám...VGR_j4ck41 píše:jenze v otazce Rakouska imho slo prevazne o politickou vec a tam Hitler prokazal ze se v tom orientuje mnohem lip nez jeho generalove
- kopapaka
- 6. Podplukovník
Jo, já jim taky nevěřím a myslím, že jejich nejpozitivnější reakcí mohla být " podivná " válka....
Mimochodem, obsazení Porýní a Rakouska jsou podle mě chvíle, kdy jsme ještě měli šanci s Německem něco udělat.
No a pak možná ještě ten první nepodařený atentát na Hitlera.
Mimochodem, obsazení Porýní a Rakouska jsou podle mě chvíle, kdy jsme ještě měli šanci s Německem něco udělat.
No a pak možná ještě ten první nepodařený atentát na Hitlera.

To už je věštění z kříšťálové koule.
Ano, Oerlikony. Ale doopravdy nevíme - i když jsem se snažil - jak to tehdy bylo. Ono tam není dát jen kanon. Musí ho někdo vyrobit a dodat a mít na to licenci.
Vidíš, přesně se dopouštíš toho, před čím jsem varoval. Srovnáváš sérii 10 ks s německým zbrojením. Druhá republika nebyla ČSR, byl to totálně zmrzačený státní útvar, který nebyl životaschopný. Tak proč zbrojit, když stát nefungoval?
Ad dolet Bf 600-650 km při ideálních podmínkách. Jakmile se letoun zapojí do boje, tak spotřeba dramaticky roste. Nejlépe viz operační rádius v bitvě o Anglii - a to měly dolet bez přídavných nádrží o 100 km delší. Vzdálenost Londýna od letišť 160 km až 200 km.
http://www.palba.cz/viewtopic.php?p=40920#40920
Ano, Oerlikony. Ale doopravdy nevíme - i když jsem se snažil - jak to tehdy bylo. Ono tam není dát jen kanon. Musí ho někdo vyrobit a dodat a mít na to licenci.
Vidíš, přesně se dopouštíš toho, před čím jsem varoval. Srovnáváš sérii 10 ks s německým zbrojením. Druhá republika nebyla ČSR, byl to totálně zmrzačený státní útvar, který nebyl životaschopný. Tak proč zbrojit, když stát nefungoval?
Ad dolet Bf 600-650 km při ideálních podmínkách. Jakmile se letoun zapojí do boje, tak spotřeba dramaticky roste. Nejlépe viz operační rádius v bitvě o Anglii - a to měly dolet bez přídavných nádrží o 100 km delší. Vzdálenost Londýna od letišť 160 km až 200 km.
http://www.palba.cz/viewtopic.php?p=40920#40920
- kopapaka
- 6. Podplukovník
Ona na tom měla pracovat poměrně malá skupinka lidí, údajně existuje fotka z počátku třicátých let, jenže není jisté zapojení samotného Očenáška, tu partu údajně měl vést ing. Václav Šmolík....Kruan píše: nevím...jen u rakety země-vzduch nebo vzduch-vzduch si představuju takové věci jako nějaký systém navádění, to chce určitě výzkum, vývoj, projekt, testy.
Navádění mělo být zvukové ( podobné Německým bezkontaktním zapalovačům z konce války ). Víc toho nemám.
Byl to nádstavec na protitankovou pušku, který umožnil zmenšení průřezu střely. Ne že by Němci ten princip neznali, jenže se podařilo utajit účinnost varianty s nádstavcem a tak zpočátku používali variantu s proměnou ráží celé hlavně která byla mnohem dražší a jen nepatrně výkonnější...Kruan píše:PT beru jako prskavku, co vystřelíš víceméně odhadem přes rameno z železné roury
Mimochodem Janeček je to JA v označení JAWA.
Jde hlavně o to, že tu pušku vidělo poměrně hodně lidí a stejně se to nerozkecalo...

- Alchymista
- 5. Plukovník
Techniku zužujúcej sa kónickej hlavne a deformujúceho sa projektilu prvý krát patentoval Karl Puff v Nemecku v roku 1903. V medzivojnovom období pokračoval vo vývoji nemecký konštruktér Gerlich/Gierlich?. Na zbraniach s týmto princípom Gerlich alebo tiež G-Ultra sa pracovalo od roku 1936 aj v Československu. Zbrojovka Janeček vyvinula do prototypového štádia zbraň kalibru 11/15mm a pracovalo sa aj na zbrani kalibru 7,92mm a 20mm. Janeček stál aj pri zrode Little Jon adaptoru pre britský 40mm PT kanón QF 2 pounder.kopapaka píše:Kruan: ale no ták, k nádstavcům na PT zbraně Little John ( tedy Janeček ) se Němci dostali, až když je začali používat Angláni.
A to byl hotový projekt.
V rokoch 1939-40 začala zbrojovka Mauser vývoj a v roku 1940 výrobu 2,8 cm schwere Panzerbüchse 41 (2,8 cm sPzB 41). Produkcia trvala do roku 1943 a dosiahla bezmála 2800 kusov. (nedá sa ani dokázať ani vyvrátiť, že vychádzali z československých poznatkov)
Little Jon adaptor bol zavedený kedy? V tomto bode strácam prehľad.

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова
- kopapaka
- 6. Podplukovník
Skoro určitě ne, Janeček totiž nepoužil onu kónickou hlaveň, ale jen kónický nádstavec na běžné hlavni.Alchymista píše:nedá sa ani dokázať ani vyvrátiť, že vychádzali z československých poznatkov
Takže jeho systém šlo použít při modernizaci zbraní a byl levnější. Nádstavec sice měl menší životnost, ale bylo možné ho snadno vyměnit...

Ohledně těch raket - mám pocit že v té době to bylo daleko profláknutější (a možná i dál) než si myslíme. Vzpomněl jsem si na film Vzdušné torpédo 48 z roku 1936:
"Převratná zbraň, kterou vyvinula armáda, se stane cílem nepřátelských zvědů. Kvůli nim je poručík letectva Petr Nor nucen předstírat, že vzdušné torpédo 48 sám vynalezl"
Tenhle film jsem kdysi viděl a mám pocit že tam právě šlo o raketu "vzduch-vzduch". Samozřejmě nic to nedokazuje, kromě toho že ten nápad už tu byl ;)
Mám dojem, že se shodneme na tom, že v roce 38 jsme na tom s pozemníma jednotkama byli daleko lépe, zvláště s přihlednutím k faktu, že jsme díky pevnostem potřebovali méně vojáků na zajištění úseku fronty než němci (to vycházím z jedné solidní knížky, na čísla ani název si ale nevzpomínám.
Zapomněl jsem odpovědět v té věci, že v určitém případě jde u linie řopíků postřelovat zázemí aniž by nepřítel byl pod palbou - Kdysi jsem to zkoušel u "rovné" linie řopíků, tuším že u Dobrošova (ale já si fakt houby pamatuju), postavil jsem se jakoby před násep jednoho řopíku a měl jsem výhled na vstupní prostor druhého řopíku. Ovšem idea byla taková, že jde zaujmout pozici (třeba nějakým obrněncem), ze které můžeš ostřelovat právě ony postavení mezi a za řopíky aniž by byl nepřítel vážně ohrožen.
Co se týče pevností, nikdy jsem neviděl zmíňku o tom co by se dělo s vraky... Pokud by skopčáci zaútočili tankem/číkem v blízkosti nějaké pevnustky a ta by ho vyřadila, musel by zákonitě omezovat výhled a tím i anrušit efektivitu takového opevnění...
"Převratná zbraň, kterou vyvinula armáda, se stane cílem nepřátelských zvědů. Kvůli nim je poručík letectva Petr Nor nucen předstírat, že vzdušné torpédo 48 sám vynalezl"
Tenhle film jsem kdysi viděl a mám pocit že tam právě šlo o raketu "vzduch-vzduch". Samozřejmě nic to nedokazuje, kromě toho že ten nápad už tu byl ;)
Mám dojem, že se shodneme na tom, že v roce 38 jsme na tom s pozemníma jednotkama byli daleko lépe, zvláště s přihlednutím k faktu, že jsme díky pevnostem potřebovali méně vojáků na zajištění úseku fronty než němci (to vycházím z jedné solidní knížky, na čísla ani název si ale nevzpomínám.
Zapomněl jsem odpovědět v té věci, že v určitém případě jde u linie řopíků postřelovat zázemí aniž by nepřítel byl pod palbou - Kdysi jsem to zkoušel u "rovné" linie řopíků, tuším že u Dobrošova (ale já si fakt houby pamatuju), postavil jsem se jakoby před násep jednoho řopíku a měl jsem výhled na vstupní prostor druhého řopíku. Ovšem idea byla taková, že jde zaujmout pozici (třeba nějakým obrněncem), ze které můžeš ostřelovat právě ony postavení mezi a za řopíky aniž by byl nepřítel vážně ohrožen.
Co se týče pevností, nikdy jsem neviděl zmíňku o tom co by se dělo s vraky... Pokud by skopčáci zaútočili tankem/číkem v blízkosti nějaké pevnustky a ta by ho vyřadila, musel by zákonitě omezovat výhled a tím i anrušit efektivitu takového opevnění...
Pokud se postavím před pevnůstku tak můžu vidět nanejvýš boky sousedů a jsem pod jejich kontrolou.Proto mi není jasné jak jsi mohl vidět vstup sousedního objektu v rovné linii řopíků.Vraky před střílnami by byl problém a taky by mě zajímalo zda se to nějak řešilo.
Jsem militarista.Humanismus nás všechny zabije