Německé představy a možnosti při útoku na čs. opevnění 1938

Obranná pásma, pohraniční opevnění, lehké a těžké objekty, tvrze.
Zamčeno
Uživatelský avatar
Idaho
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 459
Registrován: 21/8/2008, 19:50

Příspěvek od Idaho »

No tam je hodně silný argument ohledně mobilizované armády. My bychomasi museli snižovat stavy vojáků, zatímco by je skopčáci navyšovali....
Existují stovky různých, vzájemně nesouvisejících důvodů, proč se věci dějí nebo nedějí. Neporozumění může být tísnivé, stejně jako vědomí vlastní zodpovědnosti. Proto je lákavé svést všechny nepravosti na všemocné tajné organizace, které ovládají prakticky všechny prostředky komunikace a zbavují nás tak veškeré zodpovědnosti za naše omyly. Napsal Pavel Kasík
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11905
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Příspěvek od Zemakt »

Když se tady furt řeší LW tak hodím pár zajímavých čísel:

SRPEN 1938 - Připravenost leteckých osádek Luftwaffe

Strategický průzkumný - plánováno 228- plně vycvičeno 84- částečně 57
Taktický průzkumný - 297 - 183 - 128
Stíhací - 938 - 537 - 364
Bombardovací - 1409 - 378 - 411
Střemhlavý bom. - 300 - 80 - 123
Bitevní - 195 - 89 - 11
Transportní - 117 - 10 - 17
Pobřežní/námořní - 230 - 71 - 34
Celkem - 3714 - 1432 - 1145
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
čet.Hrad
rotmistr
rotmistr
Příspěvky: 109
Registrován: 21/2/2006, 13:09

Příspěvek od čet.Hrad »

Tak ohledně pušky vzor 24 tady padlo dokola několik nepřesností (navíc nevím, proč furt "někdo" píše "tuším", když to lze dohledat, neověřené raději nepsat).

Pušky vz. 24 bylo na jaře 1939 ve stavu čs. armády okolo 762 000 kusů, k nim bylo k dispozici 424 mil. kusů a daších 141 mil. kusů u ŘOP (toto je stav pro změnu ze září 1938).
Němcům padly do rukou všechny pušky vyjma těch, které se nacházely na území nového Slovenského štátu v počtu 176 455 kusů. Němcům tedy padly do klína pušky vz. 24 v poču necelých 600 tisíc kusů (bez započtení rozpracovaných a určených pro export, tyto čísla zatím neznám) a pravděpodobně i 300 tisíc pušek Mannlicher vz. 95 z válečné rezervy RČS. Část z nich šla na export (kvůli zmiňovaným devizám).
Po okupaci Čech a Moravy byly pušky vyráběny dále pro německou Wehrmacht až do roku 1942. Tato produkce dala 330 050 kusů. Vyráběly se i skládačky k98 a vz. 24: http://www.fronta.cz/dotaz/kombinace-k98-a-vz-24

Kvalita vz. 24 je obecně hodnocena jako vyšší než k98, ale musí se porovnávat mírová výroba a tím si nejsem tak jist. V konstrukci byly provedeny některá vylepšení, ale nijak markantní, ke konci se pracovalo hlavně na zlevnění výroby.

Hledí pušky je kalibrováno po 100 metrech od 200 m do 2000 m.
Nejviditelnějšími rozdíly (myslím především vizuální, na rozpoznání) jsou rovná klika závěru (Idaho: proto nelze namontovat optiku, klika by přes pouzdro dalekohledu nešla vytočit kolmo nahoru) a o něco kratší nadpažbí v přední části pušky.
Možným dalším rozdílem by byl bodák - bodák vz. 24 má pro nasazení na k98 malý vnitřní průměr nákružku, proto se kořistním bodákům nákružky odpilovaly (souvisí to s odlišným uchycením mušky na hlavni, k98 má mušku na převlečném prstenci okolo hlavně, bodák tak nešel dorazit)

Sice si zase "zaodkazuju" na vlastní tvorbu, ale když už, tak jsem to kvůli vám i aktivoval dříve :-) : http://www.fronta.cz/fotogalerie/puska-vz-24 . Není toho moc, ale ještě doplním k pušce vz. 23, tedy k vývoji od tzv. holandského bloku pušek Mauser k definitivní standardní čs. pušce.

A nyní tedy k cestě k pušce vz. 23 - cituji z připravovaného článku:
Puška vz. 23 ráže 7,92 mm Mauser je posledním předchůdcem pušky vz. 24, která v době první republiky tvořila nejrozšířenější výzbroj čs. pěchoty.

Na počátku existence Československé republiky byl stav i počet pěchotních zbraní žalostný, výzbroj se sháněla kde se dalo, po malých množství, často z válečné výroby a tedy nekvalitních, různých konstrukcí i ráží. Krátce po válce byl učiněn první krok k puškám systému Mauser, byl nakoupen tzv. holandský blok 57 000 pušek Mauser vz. 1898, které pocházely z výzbroje německých divizí odzbrojených po příměří na holandském území. Ukázalo se, že tato puška má dokonalejší konstrukci a příznivější balistické vlastnosti než rakousko-uherské pušky systému Mannlicher s přímotažným závěrem, hovořily pro ni i válečné zkušenosti. Konstrukce je adaptací právě této německé pušky Mauser.

Zhruba ve stejné době, v roce 1920, Československá státní zbrojovka Brno zakoupila kompletní výrobní dokumentaci i strojní zařízení pro výrobu pušek Mauser (konkrétně pušek Mauser vzor 1898) z Německa a během roku se plně zařídila na výrobu pušek tohoto systému. Jako první začala pro armádu vyrábět pušky částečně kompletací ještě válečných součástek zakoupených v Německu a částečně vlastní nové výroby některých dílů. Tento první typ byl označován jako vzor 98/22 (celková délka 1250 mm, hlaveň 740 mm).

Další výroba pušek, později označovaných vz. 23, probíhala již kompletně u firmy Československá státní zbrojovka Brno. Od dubna 1923 se výroba rozšířila i na Čs. závod na výrobu zbraní v Brně. Od prvního typu 98/22 se lišila odlišně řešenými poutky pro řemen a kratší hlavní. Oba vzory ale neumožňovaly vzájemnou zaměnitelnost součástek mezi jednotlivými kusy i stejného vzoru, protože bylo stále velké množství součástek, které vyžadovaly ruční dopracování (toto ale ani nebylo v prvních objednávkách ze strany MNO požadováno). Výroba vzoru 23 probíhala od prosince 1922 a celkem bylo vyrobeno a armádě předáno 90 000 kusů (80 000 ks vz. 23 a 10 000 ks vz. 23a). Zbrojně technický úřad při brněnské Zbrojovce převzal pušky během ledna 1924 a ty byly ihned zařazovány do výzbroje. Původně byly v dodacích listech jmenovány jako „krátké pušky vz. 98“, později „vz. 98/23“ a až dle návrhu zbrojně technického oddělnení konečně puška vz. 23.
Posledních 10 000 pušek bylo vybaveno novým hledím s vyměnitelnými zakřivenými bočních stěn základny hledí, díky čemuž bylo z těchto pušek možné střílet jak původními náboji, tak novým střelivem s odlišnými balistickými výkony1). Takto pozměněné zbraně se označovaly jako vz. 23a a byly dodány v červenci roku 1924.
Uživatelský avatar
VGR_j4ck41
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 448
Registrován: 1/9/2010, 10:23

Příspěvek od VGR_j4ck41 »

CAT píše:VGR: Pod to se podepíšu, ale o to mi ani nešlo.

Bereme tu faktický rozvoj Luftwafe a teoretický rozvoj letectva ČSR. Já vidím jako základní problém to, že pokud už přistoupíme na vzepření se Mnichovu, pak je chyba poukazovat na faktický rozvoj Luftwafe, protože by takový nejspíše nebyl. Prioritu by mohl nakrásně dostat Wehrmach, protože ten na tom byl hůře než poměrně moderní Luftwafe. Když to spojíme s problémy s financováním (ty by nepochybně nastaly, když pominu Rosomákovy představy o krachu Německa, tak problémy by to znamenalo a to nejspíše poměrně velké). V roce 39 by tu nebyly ozbrojené složky Německa na úrovni reálného roku 39. Předpokládám že by si Goering vydupal pro Luftwafe slušný rozpočet, ale o tom, který měl v reálu by si asi mohl nechat zdát. Takže je otázka, jestli by bylo pro Hitlera lepší čekat, nebo zaútočit hned...
naprosty souhlas

podle me duvody proc by Hitler cekal se odvijeji od toho, ze se dost casto tvrdi ze valku v roce 1938 bychom vyhrali protoze LW mela paliva, maziva a munice na tyden boju, ze delostrelectvo melo malo naboju apod. ... urcitou roli by asi taky hrala roli pripravenost LW podle tech cisel co postnul Zemakt ... cilize neslo by ani tak o to rapidne navysit stavy WH a LW ci je dokonce nejakym zasadnim zpusobem prezbrojit ale spis o tu logistiku ... plne vycvicit jeste vice posadek LW, shromazdit dostatecne zasoby pro vedeni boju v urcite planovane delce trvani apod. ... urcite jsem nemel na mysli ze by LW prezbrojila na Ecka, Panzerwaffe by mela jenom III a IV apod.
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11905
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Příspěvek od Zemakt »

no vida :) a to zakřivení je taková ani ne půl elipsa? Shodou okolností mám doma vz.23. Vyražen je lvíček 24, ale spíš je to taková skládačka. Ani se není čemu divit.
Aby to nebylo uplně OT, tak vz.23 spadl WH taky do chřtánu
:rotuj:
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
Idaho
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 459
Registrován: 21/8/2008, 19:50

Příspěvek od Idaho »

čet. Hrad - Díky, dobrá práce ;)
To "tuším" se tam vyskytuje proto (tedy alespoň u mě), že buď nemám čas, náladu nebo nepovažuji za důležité to dohledávat. Tady jsem napsal že sou vz.24 a K98 stejné [to byla hlavní a nejdůležitější informace] a že na vz.24 tuším byli nějaké rozdíly které zabraňovali namontování optiky [vedlejší informace, pro diskuzi nedůležitá, proto nedohledávám a píšu tuším aby to někdo nebral jako tvrzení] ;)

Jinak se chci zeptat, tak nějak mimo diskuzi - píšeš 762k pušek vz.24 a 300k vz.95, což by nestačilo nestačilo mobilizované armádě. Takže jsme měli vy výzbroji ještě nějaké karabiny a kulomety ZB. vz 27 a další, že? Můžeš, prosím, uvést aspoň orientační počty zbraní které převzali němci?
VGR_j4ck41 píše: podle me duvody proc by Hitler cekal se odvijeji od toho, ze se dost casto tvrdi ze valku v roce 1938 bychom vyhrali protoze LW mela paliva, maziva a munice na tyden boju, ze delostrelectvo melo malo naboju apod. ... urcitou roli by asi taky hrala roli pripravenost LW podle tech cisel co postnul Zemakt ... cilize neslo by ani tak o to rapidne navysit stavy WH a LW ci je dokonce nejakym zasadnim zpusobem prezbrojit ale spis o tu logistiku ... plne vycvicit jeste vice posadek LW, shromazdit dostatecne zasoby pro vedeni boju v urcite planovane delce trvani apod. ... urcite jsem nemel na mysli ze by LW prezbrojila na Ecka, Panzerwaffe by mela jenom III a IV apod.
No hlavně bychom museli věsět, pokud bychom v tom fakticky chtěli tak moc šťourat, jestli to tvrzení o týdeních zásobách se počítalo na celkový, nebo použitelný stav. Zemakova čísla stejně uvadí docela velkou sílu, která by mohla dost zasáhnout....
Naposledy upravil(a) Idaho dne 25/8/2011, 20:26, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11905
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Příspěvek od Zemakt »

podle me duvody proc by Hitler cekal se odvijeji od toho, ze se dost casto tvrdi ze valku v roce 1938 bychom vyhrali protoze LW mela paliva, maziva a munice na tyden boju, ze delostrelectvo melo malo naboju apod. ... urcitou roli by asi taky hrala roli pripravenost LW podle tech cisel co postnul Zemakt ... cilize neslo by ani tak o to rapidne navysit stavy WH a LW ci je dokonce nejakym zasadnim zpusobem prezbrojit ale spis o tu logistiku ... plne vycvicit jeste vice posadek LW, shromazdit dostatecne zasoby pro vedeni boju v urcite planovane delce trvani apod. ... urcite jsem nemel na mysli ze by LW prezbrojila na Ecka, Panzerwaffe by mela jenom III a IV apod.
logiku to má, ale i tak je to pouze spekulace. Nesmíme zapomínat, že do Hitlerovo kebule neviděl nikdo. A, že to byl magor co si nenechá do ničeho kecat,.. toho je plná historie. Vcelku mi přijde, že by se tato debata měla v zájmu zachování historických fakt odvíjet k datu krize, tudíž září 38. Vše ostatní je co by, kdyby atd. s pochybnou vypovídací hodnotou.
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
čet.Hrad
rotmistr
rotmistr
Příspěvky: 109
Registrován: 21/2/2006, 13:09

Příspěvek od čet.Hrad »

Zemakt píše:no vida :) a to zakřivení je taková ani ne půl elipsa? Shodou okolností mám doma vz.23. Vyražen je lvíček 24, ale spíš je to taková skládačka. Ani se není čemu divit.
Hm, zajímavé, z výroby 90 tisíc kusů jich později dost šlo na export, mohl bys poslat fotky?
Zemakt píše:Aby to nebylo uplně OT, tak vz.23 spadl WH taky do chřtánu
:rotuj:
Znovu zopakuji ten export, dost se jich stihlo prodat, kolik, to ještě nevím. Navíc vz. 23 by pro Němce spíše skladovka, neumožňoval vzájemnou zaměnitelnost a tedy ve válce takového rozsahu nepoužitelné.
Uživatelský avatar
VGR_j4ck41
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 448
Registrován: 1/9/2010, 10:23

Příspěvek od VGR_j4ck41 »

Idaho píše: No hlavně bychom museli věsět, pokud bychom v tom fakticky chtěli tak moc šťourat, jestli to tvrzení o týdeních zásobách se počítalo na celkový, nebo použitelný stav. Zemakova čísla stejně uvadí docela velkou sílu, která by mohla dost zasáhnout....
to nevim ... vim, ze se to tvrdi, ale nikdo z tech koho jsem videl o tom psat to nijak nespecifikovali ... proste LW mohla litat tejden ... prave proto jsem radeji psal, ze pokud by byli tak nepripraveni tak by...
čet.Hrad
rotmistr
rotmistr
Příspěvky: 109
Registrován: 21/2/2006, 13:09

Příspěvek od čet.Hrad »

Idaho píše:čet. Hrad - Díky, dobrá práce ;)
Jinak se chci zeptat, tak nějak mimo diskuzi - píšeš 762k pušek vz.24 a 300k vz.95, což by nestačilo nestačilo mobilizované armádě. Takže jsme měli vy výzbroji ještě nějaké karabiny a kulomety ZB. vz 27 a další, že? Můžeš, prosím, uvést aspoň orientační počty zbraní které převzali němci?
Hm, počty převzatých zbraní Němci nevím, ale důležité je to, že počty pušek pro mobilizovanou armády stačily, ne každý voják musí být vyzbrojen puškou (kulometníci, řidiči, část dělostřelců atd.) Mobilizovaných bylo něco okolo 1 250 000 mužů (tady bouchnu "tuším", bo se to dá dohledat hned :-D )
Karabiny vz. 33, přesněji krátké pušky vz. 33, neměla ve výzbroji armáda.
K počtům (srovnání v r. 1938) stačí takto? http://www.fronta.cz/dotaz/vyzbroj-csa- ... -zari-1938
Naposledy upravil(a) čet.Hrad dne 25/8/2011, 20:44, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
VGR_j4ck41
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 448
Registrován: 1/9/2010, 10:23

Příspěvek od VGR_j4ck41 »

Zemakt píše: logiku to má, ale i tak je to pouze spekulace. Nesmíme zapomínat, že do Hitlerovo kebule neviděl nikdo. A, že to byl magor co si nenechá do ničeho kecat,.. toho je plná historie. Vcelku mi přijde, že by se tato debata měla v zájmu zachování historických fakt odvíjet k datu krize, tudíž září 38. Vše ostatní je co by, kdyby atd. s pochybnou vypovídací hodnotou.
ano spekuluju, ale prece jenom je to stale jeste doba kdy cti generalitu a nasloucha ji a pokud by ho generalove presvedcili ze utok na mobilizovanou CSR v tu chvili neni uplne nejlepsi napad je dost velka pravdepodobnost ze by si to nechal rozmluvit
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11905
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Příspěvek od Zemakt »

tady to je

Obrázek
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
čet.Hrad
rotmistr
rotmistr
Příspěvky: 109
Registrován: 21/2/2006, 13:09

Příspěvek od čet.Hrad »

No já spíš myslel to značení, soráč :-) případně ještě poznávacím znakem můžou být "nýty" na pažbě nebo tvar předního poutka na nosný řemen.
Uživatelský avatar
KAHA
desátník
desátník
Příspěvky: 59
Registrován: 20/8/2011, 19:18
Bydliště: vysočina

Příspěvek od KAHA »

Vážení přátelé po znovu přečtení celého tohoto vlákna dovolím si malou rekapitulaci.
1. Německo se nacházelo na pokraji ekonomické krize(netvrdím že kolapsu)
2.Boj v opevněném pásmu by byl pro wermacht velmi obtížný s nejistou šancí na rychlý úspěch.
3.Čs. letectvo technicky i operačně zastarávalo,ale přesto mělo jistou šanci po omezenou dobu klást odpor.(Jak úspěšný je věcí osobního názoru každého z nás).
4.ARČS byla na úrovni soudobých armád.Přes určité nedostatky v organizaci,výzbroji i doktríně byla schopna klást účinný odpor po dobu 1 až 2 měsíců.
5.Nelze počítat s tím,že ARČS byla schopna v osamoceném boji vyhrát válku s Německem.
6.Německo nebylo připraveno vést válečné operace v roce 38.Přes velkohubá prohlášení.
7.Každý z nás má právo na vlastní názor a přesvědčení a nemusí souhlasit s názory jiných a proto se nebudeme navzájem ironizovat neřkuli dokonce urážet.
Poznámka na okraj:jsem němec a přesto si myslím ,že jsme měli bojovat,dovolím si parafrázovat:strom svobody je zapotřebí občas zalít krví.
Jsem militarista.Humanismus nás všechny zabije
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11905
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Příspěvek od Zemakt »

ach so, co jsem se tak dopátral tak vz.23 byla později víceméně přepažbena. Což je zřejmě i můj příklad.

Obrázek

Obrázek

líp to nejde sériové číslo je 08917
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Vladimír
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 486
Registrován: 9/7/2010, 10:34

Příspěvek od Vladimír »

Hans S. píše:
Hektore: v Emilech taky vozili pušky? :) Myslel jsem, že ty byly jen v bombardérech, ne? V Emilovi snad pilot táhl jen obligátního Waltera PPK :)
To asi ne, ale mimo jiné naše pistole vzor 24, vzor 38 a jiné získané v okupovaných zemích. Protože se nepočítalo s velkým bojovým použitím, tak nebyl logistický problém, jako vydat je pěšákům na frontě. Waltery PPK, na rozdíl od filmů, kde mají P 08, nebo P 38 používala neuniformovaná policie (Polizei Pistol Kriminal) a Gestapo, pak tedy ještě James Bond :-) .
Uživatelský avatar
KAHA
desátník
desátník
Příspěvky: 59
Registrován: 20/8/2011, 19:18
Bydliště: vysočina

Příspěvek od KAHA »

Zemakt píše:Když se tady furt řeší LW tak hodím pár zajímavých čísel:

SRPEN 1938 - Připravenost leteckých osádek Luftwaffe

Strategický průzkumný - plánováno 228- plně vycvičeno 84- částečně 57
Taktický průzkumný - 297 - 183 - 128
Stíhací - 938 - 537 - 364
Bombardovací - 1409 - 378 - 411
Střemhlavý bom. - 300 - 80 - 123
Bitevní - 195 - 89 - 11
Transportní - 117 - 10 - 17
Pobřežní/námořní - 230 - 71 - 34
Celkem - 3714 - 1432 - 1145
Tato čísla vcelku korespondují s tím co zde nejen já ,ale i další tvrdi,že LW nebyla zcela vycvičena a tedy existovaly vážné mezery v její bojeschopnosti.
Jsem militarista.Humanismus nás všechny zabije
Uživatelský avatar
Farky
7. Major
7. Major
Příspěvky: 1177
Registrován: 19/6/2008, 23:52

Příspěvek od Farky »

Jak velkou část Luftwaffe v roce 1938 tvořily letci kteří byly v Legionu Condor? Jinak řečeno, kolik Němců mělo bojovou zkušenost?
Uživatelský avatar
KAHA
desátník
desátník
Příspěvky: 59
Registrován: 20/8/2011, 19:18
Bydliště: vysočina

Příspěvek od KAHA »

Zemkat napsal:všobecně platí, že čs. puška vz.24 je jedna z nejlepších mutací základního vzoru a to modelu 98. A to nejen kvalitou zpracování, ale dle mého názoru především vzájemnou zaměnitelností dílů, což v této době nebyl standart. Naopak co je jednoznačnou výhodou Kar98k je hledí. U německé pušky je kalibrováno od 100 metrů výše, oproti 300 metrům vz.24. Kdo vyzkoušel potvrdí.
-------------------------------------------------------------------------------------
Vyzkoušel jsem obě zbraně, z německé pušky mi střelba připadala příjemnější,ale je to samozřejmě jen subjektivní pocit.
Jsem militarista.Humanismus nás všechny zabije
Uživatelský avatar
KAHA
desátník
desátník
Příspěvky: 59
Registrován: 20/8/2011, 19:18
Bydliště: vysočina

Příspěvek od KAHA »

Farky píše:Jak velkou část Luftwaffe v roce 1938 tvořily letci kteří byly v Legionu Condor? Jinak řečeno, kolik Němců mělo bojovou zkušenost?
V celkovém stavu LW (výkonní letci) šlo snad o celkem asi 5 až 7%.Čísla jsou různá podle pramenů.Setkal jsem se i s údaji,které udávaly až 20%.Bohužel přesnými údaji nedisponuji.
Jsem militarista.Humanismus nás všechny zabije
Zamčeno

Zpět na „čs. opevnění“