Nové zbraně nejen pro AČR (ČZ 805, G 805, SAG 30)

Odpovědět
Padouch
praporčík
praporčík

Příspěvek od Padouch »

Zajímavá novinka od zbrojovky, na straně 40
http://www.czub.cz/zbrojovka/cz-katalog ... e_2011.pdf
Heckler
praporčík
praporčík

Příspěvek od Heckler »

Tak to není nic nového. Tohle už vyrábí i jiní výrobci. Nové je to u zbrojovky.
Horny
podpraporčík
podpraporčík

Příspěvek od Horny »

Jak by nepochybně pravil lord Nelson: "Žádné novinky nevidím!" .
Adaptéry na "přeměnu" služební zbraně na PDW vyrábí už delší dobu například izraelská firma CAA Tactical. Moc bych za to nedal, že uvedený kousek je dílem právě této společnosti a ČZUB na něj jen nechala "plácnout" své logo. Jde totiž o adaptér Roni G1, který se vyrábí například i pro Glocky 3. a 4. generace, dále třeba SIG Sauer 226 či Berretu Px4...
Taky mi hlodá v hlavě malý zvědavý hlásek. Ale ještě nejsem rozhodnut utratit víc peněz za pouhý nástavec než jsem dal za samotnou zbraň...

http://www.defenceshop.cz/takticke-pris ... ze-roni-g1

http://www.czub.cz/zbrojovka/cz-about-i ... A_DUTY.pdf
Obrázek

Star Trek
* 1965
+ 2009
Heckler
praporčík
praporčík

Příspěvek od Heckler »

Jenže stále je to pistole s krátkou hlavní, jen lépe uchopitelná a s příslušenstvím. Je otázkou, jestli nestačí pažbička, jako třeba ke Glocku. Ale vypadá to hezky a efektně.
Jan Kamiš

Příspěvek od Jan Kamiš »

CZ 805 sice vyhlíží velmi akčně a "brutálně, může být i dobrá, ale je to zase jen puška SCAR od firmy FN, s poněkud modernizovanou pažbou.
CAT
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od CAT »

Jan Kamiš: To je hodně odvážné tvrzení... A mezi náma, co by měla být CZ 805, než "zase jen puška"...
Obrázek
"We can't restore our civilization with somebody else's babies."
"Settlemunt my arse, let's slot floppies"
Horny
podpraporčík
podpraporčík

Příspěvek od Horny »

Heckler - Přesně. Ale člověk si říká, že na takové to domácí střílení by nemuselo jít o špatnou záležitost. Na zbroják to určitě nebude (za rám zbraně se to snad neodváží označit ani český úřední šiml) a koupě karabiny na pistolový náboj 9mm luger vyjde o poznání dráž, pročež pro střelbu do těch 50-60ti metrů na které je většina střelnic maximálně zařízena by to mohlo stačit, stejně jako pro vyvolání pocitu "že střílím dlouhou"... Chtělo by to zjistit, jak jsou na tom tyhle adaptéry co se spolehlivosti a hlavně životnosti týče. Docela by mne lákalo si s tím párkrát bouchnout do terče. Ale zatím jsem silně na vážkách.

Jan Kamiš - Můžeš ten výrok nějak doložit, nebo je to jenom další plácnutí do vody (mimochodem, možná by stálo za to použít tlačítko "upravit" a ty dva přspěvky spojit...)? SCAR je totiž v podstatě stále ještě ve vývoji, poněvadž hlavní zákazník (US SOCOM) se dosud nerozhodl, co vlastně chce. Jestli regulérní modulární systém jako AČR a její CZ805, nebo jen několik konstrukčně příbuzných zbraní. Díky tomu FN přišla o náskok ve vývoji těchto modulárních systémů a konkurence ji postupně dohání nebo i mírně předbíhá (o čemž se v případě CZUB můžeme bavit).
Obrázek

Star Trek
* 1965
+ 2009
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

Horny díky za upozornění. Dvojitého postu jsem si nevšiml :oops:
ObrázekObrázekObrázek
CAT
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od CAT »

Horny: V ruce sem měl RONI na Glocku 17... Je to spíš jako když střílíš ze starého "škorpa", než z MP5... Ale vypadá to pěkně, funkční to je, na 100 metrů už s tim ale nedáš opravdu nic... A levnější to moc neni... Když vezmeš v potaz, že nový EVO stojí cca 30 000,- a za tohle dáš tak 10 000,- + Glock (17-20 000,-), tak si na ceně novýho Škorpa EVO s tim, že výsledky nejsou takové, jako s EVO... Ale jinak mě se to opravdu líbí a byl sem z toho nadšenej :-). Stejně pokud chceš levnou "dlouhou", tak se oplatí koupit "Sapr"...
Obrázek
Idaho
nadpraporčík
nadpraporčík

Příspěvek od Idaho »

V těch vnitřnostech se moc nevyznám, ale scar(y) i CZ805 jsem měl v ruce a rozdíl je obrovský. Scar je jak parátko (když jsem to měl v ruce napadlo mě - hm,bakelitový nárazník z trabanta - ale v životě jsem neměl v ruce trabanta), přišlo mi že se s tím nedá ani zamířit, navíc mě zástupce zbrojovky furt hlídal jako by to bylo ze skla. Kdežto CZ805 jsem dostal do ruky a jen tak po mě koukali abych s tim neutek, každopádně to je solidní zbraň, na první chmátnutí je docela těžká (měla velký kolminátor), ale když jsem zkoušel míření, přišlo mi že je tak nějak správně rozložená váha - perfektní manipulace, nošení bude asi horší a držení je takové nezvykl, jiné než u sa.58, ale ne horší - výsledek? Rozhodně se to nedá srovnávat se scarem, možná to na google obrázky vypadá podobně, ale to je tak asi všechno...

A aby bylo jasno, nejsme žádnej expert ;)
Existují stovky různých, vzájemně nesouvisejících důvodů, proč se věci dějí nebo nedějí. Neporozumění může být tísnivé, stejně jako vědomí vlastní zodpovědnosti. Proto je lákavé svést všechny nepravosti na všemocné tajné organizace, které ovládají prakticky všechny prostředky komunikace a zbavují nás tak veškeré zodpovědnosti za naše omyly. Napsal Pavel Kasík
Heckler
praporčík
praporčík

Příspěvek od Heckler »

Já myslím, že SCAR je už v vyvinutej a teď se testuje v armádách. A uvidí se, kdo ho koupí.

Add Glock..ten konverse kit jsem měl v ruce také. Vypadá to moc hezky, prodej je volný. V případě EVA ale srovnáváte dvě různé kategorie zbraní. Tím kitem získáte jakousi PDW zbraň, ale EVO už bych k PDW zbraním neřadil.
kopapaka
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od kopapaka »

Heckler píše:Já myslím, že SCAR je už v vyvinutej a teď se testuje v armádách. A uvidí se, kdo ho koupí.
Ono to tak možná vypadá, ale původní vývoj ve verzích L a H šel v podstatě do kopru.
Armádě se podle všeho nelíbilo, že by kupovala dvě rozdílné verze a poslední info bylo, že půjde pouze o verzi SCAR - H ovšem s možností konverze na 5,56 x 45 mm a případně další ráže z verze SCAR - L...
ObrázekObrázek Obrázek
"Válka je Mír, Svoboda je Otroctví a Nevědomost je Síla!"
CAT
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od CAT »

OT
Heckler: Ano, popisoval jsem pro Hornyho jaký je rozdíl mezi "dlouhou" devítkou a tím kitem, protože on o tom mluvil jako o levnější variantě k "dlouhým" devítkám, naprosto souhlasím, že jde o jiné kategorie zbraní a pokud od toho kitu Horny čeká to co od MP5, nebo EVO, tak bude zklamán...
OT
Obrázek
Horny
podpraporčík
podpraporčík

Příspěvek od Horny »

skelet - To já zase minule přehlédl předchozí post Hecklerův. Jinak bych reagoval už začátkem minulého měsíce... Co se dá dělat, všichni holt stárneme :D.

CAT, Heckler - Díky za názory a poznatky. Je jasné, že skutečně nelze srovnávat moderní samopal (samotné označení "PDW" beru spíš jako reklamní slogan typu "bifidus activ", "aqua aqualinea" apod.) a tento jednoduchý adaptér. Mimochodem o tom, že bych předpokládal, nebo dokonce čekal (vlastně ještě ani nejsem rozhodnut o koupi této vecičky uvažovat :) ) srovnatelný nebo podobný výkon nebyla řeč.
Ale obecně jsou výhody jasné. Není třeba zbroják, a nabízí se možnost plného využití skutečného účinného dostřelu pistole, což dělá přibližně nějakých padesát metrů.
Navíc není potřeba kupovat regulérní karabinu (samonabíjecí verzi Škorpiona EVO III se zdráhám takto označit, ale budiž) na pistolový náboj, čímž se ušetří jedno místo "ve skříni" které bude moci zaplnit například již zmíněná puška CZ 858 Tactical, nebo nějaký pěkný revolver, nejlépe v ráži 357.mag....

Zajímavé by bylo zjistit zkušenosti z použití těchto konverzních sad u ozbrojených složek; tedy jsou-li nějaké. Ono se totiž neustálé přehazování pistole z nástavce ven a zase zpátky musí někde projevit. A když si vezmu, jak vypadá ono umělohmotné pouzdro v němž moje pistole spočívá (symbolicky zamčena) po dobu, kdy ji zrovna nenosím či nepoužívám, je otázka životnosti podobného zařízení celkem na místě. Opatrné pochyby na toto téma vyjádřil i recenzent ve Střelecké revue, která jinak poslední dobou oplývá některými články, k jejichž pravdivosti chybí už jen označení "placená reklama" kdesi v rohu.
Obrázek

Star Trek
* 1965
+ 2009
Alchymista
5. Plukovník
5. Plukovník

Příspěvek od Alchymista »

Ono je tiež dobré si uvedomiť, na čo a pre koho by mohli byť Roni a podobné udelátory určené...
Pre armádu - nie, pre políciu - nie, pre iné "štátne" ozbrojené zložky - tiež nie. Tieto zložky majú možnosť použiť prakticky ľubovoľné zbrane podľa povahy plnenej úlohy.
Takže?
Z praktického hľadiska umožňuje adaptér priemernému strelcovi dosiahnuť pravidelne lepšie výsledky ako rovnaká pištoľ držaná voľnou rukou - efektívny dostrel vzrastie. Montáž doplnkov je príjemný bonus, väčšie rozmery a hmotnosť samozrejme značné mínus.

IMHO jednou cieľovou skupinou sú rôzne SBSky, ktoré občas "cítia potrebu" použiť zbraň, ktorá aspoň vzhľadovo vyzerá väčšia a výkonnejšia ako bežné pištole. Pritom legislatívne podmienky sú v rôznych krajinách veľmi rozdielne - v našich podmienkach sú rôzne verzie EVO možné a dobré riešenie, ale to zďaleka neplatí všade v Európe.
Adaptér Roni "ovešaný" doplnkami a s dlhým zásobníkom skutočne vyzerá celkom impozantne, pre laika je to na pohľad "dobre vybavený samopal". A zbraň nosená na popruhu vytvára značne odlišný dojem, ako zbraň nosená v púzdre na opasku. U uniformovanej SBS je pri mnohých činnostiach "prvý dojem" i "celkový dojem" pomerne dôležitá vec.

Druhou skupinou môžu byť jednotlivci a skupiny zoberajúce sa priamo ochranou osôb. Zbraň s adaptérom je z pohľadu legislatívy stále len pištoľ, takže je menší problém so zákonmi rôznych krajín pri sprevádzaní klienta.

Treťou skupinou sú rôzny strelecký nadšenci. Mal som Roni pre Glock v rukách, celkom sa mi páčil a uvažoval som nad ním, ale cena - 560€ - je podľa mňa proste priveľa. Doplnkovú pažbu na Glock však vlastním...
ObrázekObrázek

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова
kopapaka
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od kopapaka »

Vojáci se učí ovládat CZ805 BREN
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... GHy772fYk8
tvarmycz píše:Vojáci 72. mechanizovaného praporu v Přáslavicích jako první v armádě převzali nové útočné pušky CZ 805 BREN a hned s nimi začali cvičit. Jednotka se s novými zbraněmi vydá už za pár měsíců do afghánského Wardaku, kde bude mít na starosti výcvik příslušníků Afghánské národní armády.
ObrázekObrázek Obrázek
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

Neobjevuje se už nějaká tichá pošta o Brenech od jednotek?
ObrázekObrázekObrázek
Padouch
praporčík
praporčík

Příspěvek od Padouch »

20 nových pušek je na zkoušce v Afghánistánu a nedávno se stal na základně Shank menší incident a tak mě napadlo jestli to náhodou nebyl Bren, ze kterého vyšel při čištění výstřel. Myslím, že je to celkem dost pravděpodobné.

"Další vzrušení zažila česká jednotka v Lógaru hned následující den po zadržení opilých vojáků, kdy dvěma mužům nechtěně vystřelila při čištění zbraň. Naštěstí nikoho neporanili."
http://www.novinky.cz/zahranicni/blizky ... icane.html
kopapaka
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od kopapaka »

skelet: sem tam něco probleskne, jenže jestli tomu věřít...
Třeba na http://www.2vysadkovarota.cz
Hery píše:tak zatím jsem pouze tu čest s puškami, co přišli do Tábora, protože kluci svatováclavští s nima pojedou na začátku přištího roku do Logaru. Jedná se o puišky bez úpravy s té uplně první série 500 ks, která byla skoro hotová před tím, než po vojenských zkoužkách a jistých jednání došlo k těm čtyřem dodatkům smlouvy. Zbraň bez teleskopické pažby. Už na ně proběhlo i přeškolená střeleckých instruktorů brigády. Zásadní však bude, jak budou vypada zbraně, které dojdou z té druhé várky na kterých by se ty úpravy měli projevit. ale nevypadá to, že by se to dodání stihlo do konce roku.

K těm zásobníkům. Já sázím na centurion chest rig od warrioru, plus ještě na dvojsumky s chlopněma....do těch se taky místo dvou PMAGů vešel jeden do 58ky a byla tam ještě vůle, tak snad....

nějaké řezání výstupků ze zásobníku pro vojáka asi nepřipadá v úvahu.

Další problém je ten, že zásobník se vyndavá skoro stejně jak z 58ky, což znamená směrem dopředu. Čili opět to máte na chuja, protože ručka nejde dát co nejblíže k tělu jak někteří střelci preferují. Já tedy mám Magpul AFG2, ale ke zbrani se dodává ručka, což v kombinaci s neteleskopickou pažbou je pro vojáky s menším vzrůstem hodněn non-user friendly...
Jenže když dojdeš na konec citátu, tak se tam píše:
Hery píše:zásobník se vyndavá skoro stejně jak z 58ky, což znamená směrem dopředu.
A to není pravda, viz třeba: 0:15
http://www.youtube.com/watch?v=s6V1GFZDRi4
Pokud ovšem nejsou i nějaké jiné šachty...

Padouch: jenže to taky mohla být kterákoli jiná zbraň
ObrázekObrázek Obrázek
kopapaka
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od kopapaka »

http://www.acr.army.cz/informacni-servi ... any-62455/
Jinak bych ještě dodal, že všechny zbraně, co armáda zatím má jsou podle všeho z předsérie, z další série by už měla mít teleskopickou pažbu, nový kompenzátor a měla by být v základu vybavena jinými zásobníky ( M-16? ).
Vojáci by údajně uvítali i odstranění možnosti palby omezenými dávkami...
ObrázekObrázek Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Pěchotní výzbroj“