Nebo mi napište soukromou zprávu a já vás možná zařadím. Někoho zajímá jaký to má význam? Níže to rozebírám více zeširoka. Kratší info jsem psal už do Shoutboxu. Snaha o „normalizaci poměrů“?
Naprostá většina, masa lidí však nic neuvidí a ty co to štvalo vůbec ne, nebo mohou požádat o vyřazení a naopak. Určitě to je značná selekce, takže hospoda je svým způsobem zakonzervována. Ztratila dynamiku a co s ní bude dál je otázkou.
Rád bych se pokusil o objektivitu, ale nebude to lehké. Stejně jako jsou složité mezilidské vztahy a dynamika sociální skupiny. Ti co si myslí svoje, si stejně budou myslet dál svoje. Stručně řečeno je možné napsat, že Palba vznikla jako diskusní fórum. Někteří nyní říkají, že máme „problémy“. Tím problémem jsou lidi sami

Bylo dobrým zvykem, že jsem psal pro jednotlivé roky jakési zhodnocení. Nyní to může posloužit jako paměti. Viz. třeba zhodnocení 4 let existence. www.palba.cz/viewtopic.php?t=2798
Ať se nám to líbí nebo ne, tak možná jediná cesta, jak dál rozvíjet podstatu je aktivita našich členů, včetně tzv. tvrdého jádra.
Probíralo se tady už x-krát Kam míří Palba? Podívejte třeba na www.palba.cz/viewtopic.php?t=1842
Jinak řečeno někteří lidé měli tendence svádět vinu, za „nedostatek“ nových článků na hospodu. Ta prý za všechno může

A hlavně, že na Palbu stále někdo psal a píše, protože mu byl umožněn snadný přístup, kdy po registraci mohl začít okamžitě publikovat.
Tím neříkám, že nemají svým způsobem pravdu, ale také nelze říct, že když se splní jejich podmínky, bude vše růžové. Jiný autor zase tvrdí něco jiného. Jako např. Ljubov, tomu vyhovovalo jak to bylo. Ona psala třeba o ruských osobnostech a historii. Její názor byl, že v rámci historie se diskuse vyloženě zaplevelit nedá. Všechno souvisí se vším, tak se nenechte rušit. Časem však přišla tvrdá moderátorská linie, tak jí to možná přestalo bavit. Palba je víceméně vojensko-historické fórum. Pokud se probírá technika a její parametry, rozebírá se vše do posledního šroubku, ne pro každého to je záživné. Pokud se probírá historie, včetně té moderní, může dojít k větším názorovým střetům.
Ovšem někteří autoři chtějí pro svojí práci "klid", a pochopitelně si své práce a vytvořených článků váží. Nechtějí příliš vnímat nějaký balast okolo. Chtějí určité „akademické prostředí“.
Skeletem byla nastíněna myšlenka, že by se neměly probírat témata jako náboženství, politika, konspirace, apod. Můj názor je, že k tomu většinou docházelo v rámci probírání jiného vojenského nebo historického tématu. Občas z toho něco vzešlo a někoho to zajímalo, pak se to třeba promázlo, oddělilo do hospody, apod. Bohužel čas od času to někdo nevydržel, přetížil se a tzv. vybouchl. Takové výlevy nedělaly dobrotu, protože se zpravidla našli další jedinci, kteří si přihřáli polívčičku.
Vznikla tak klasická Flame war - označení internetové diskuse, která překročila hranice pro účastníky přínosné výměny názorů a stala se hádkou.
Jenže taková válka může vzniknout naprosto kolem všeho. Jako např. mezi příznivci Amigy a PC nebo mezi uživateli Unixu a ITS. V našem případě třeba mezi tím zda byly lepší německé nebo britské letecké motory. Nebo to či ono letadlo, tank, puška. Abych pravdu, řekl občas mi přišli tyto diskuse stejně nesmyslné jako kterékoliv jiné.
Více na http://cs.wikipedia.org/wiki/Flame_war
A je nám to zapotřebí? Protože však existují nadále věci, o kterých je možné snad rozumně pohovořit. Vytvořil jsem novou sekci Aktuality na www.palba.cz/viewforum.php?f=307
Ta je jako většina fóra pod moderátorskou patronací Skeleta a Pátrače, proto zde respektujte jejich pokyny. Doufám, že to nebude jen plytká diskuse a přispěje to v rámci možností ke zkvalitnění Palby. Přístup zde bude snad i pedagogický pro zájemce, kteří se nebojí zeptat. Vyvarujete se osobních útoků, svoji oponenturu stavějte na přesvědčivých důkazech. A buďtě zkrátka na úrovni a v poho. Nebojte se přiznat chybu, pokud jste se mýlili.
K tomu nám dopomáhej Bůh.